Domácí zmrzlina je typickou letní pochoutkou, že? Může vůbec někdo v létě odmítnout kopeček bohaté a krémové vanilkové zmrzliny? Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu a přináší tak dokonalé osvěžení v parném dni a navozuje příjemnou letní atmosféru.

Zatímco zmrzlina by neměla chybět v žádném mrazáku po celý rok, možnosti dochucení této zmrzliny jsou nekonečné. Domácí vanilkovou zmrzlinu můžete obohatit kousky brownies, kousky sušenkového těsta, kousky měkkých máslových sušenek a nebo slanou karamelovou omáčkou.

Tuto zmrzlinu můžete také přelít teplou čokoládovou omáčkou a nebo jednoduchou omáčkou z lesních plodů.

Tahle domácí vanilková zmrzlina je splněný sen pro doplnění domácího ovocného koláče, palačinek, jablečného štrůdlu nebo čokoládového fondantu.

Níže se dočtete z čeho se dělá vanilková příchuť, najdete zde také postup na výrobu domácí zmrzliny a recepty na domácí vanilkový extrakt, či recepty na zmrzlinu ve zmrzlinovači a domácí zmrzlinu bez zmrlinovače.

TIP: Vyzkoušejte také recept na milkshake z jahodové zmrzliny.

Domácí vanilkovou zmrzlinu můžete obohatit kousky brownies, kousky sušenek a nebo slanou karamelovou omáčkou.

Výroba domácí zmrzliny

Přemýšleli jste někdy, jak se dělá zmrzlina bez zbytečných starostí? Na většinu druhů jednoduché zmrzliny potřebujete jen pár ingrediencí a nepotřebujete ani zmrzlinovač.

Jakmile se seznámíte se základy, můžete experimentovat a vymýšlet vlastní příchutě zmrzliny.

  • Jak udělat domácí zmrzlinu krémovou?

Aby byla vaše domácí zmrzlina krémová, použijte hustou smetanu, polotučné mléko nebo mléko s vyšším podílem mléčného tuku. Pokud je zmrzlina vyrobena z mléka s nižším procentem tuku, může obsahovat hrubé krystalky vody, které trochu drhnou na jazyku.

  • Jak domácí zmrzlinu skladovat?

Domácí zmrzlinu skladujte v mrazničce ve vzduchotěsné nádobě s kouskem plastové fólie nebo voskovaného papíru přitisknutého přímo na povrch. Tím zabráníte tvorbě ledových krystalků.

  • Jak udělat domácí zmrzlinu hustší?

Do hustších zmrzlin se obvykle přidávají vejce, žloutky nebo kukuřičný škrob jako stabilizátory nebo zahušťovadla. Zmrzlinový „základ“ je v podstatě uvařený pudink, který se po dobrém vychlazení roztočí do krémové, ale pevnější zmrzliny.

Na většinu druhů jednoduché zmrzliny potřebujete jen pár ingrediencí a nepotřebujete ani zmrzlinovač.

Z čeho se dělá vanilková příchuť?

Vanilka je aromatickým kořením, které má původ v Mexiku a používá se zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. Jedná se o fermentovanou tobolku (nesprávně lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník. 

Při rozlišování vanilkové chuti či aroma můžeme narazit hned na několik různých surovin, které mají toto koření připomínat. Mezi základní dostupné zdroje vanilkové vůně a chuti pak patří:

  • vanilkový lusk či pasta
  • vanilkový extrakt
  • vanilkové aroma či esence
  • vanilin

Domácí vanilkový extrakt – recept

Na domácí vanilkový extrakt potřebujete pouze 2 ingredience: vanilkové lusky a vodku. Vanilkové lusky nechte ve vodce louhovat pouhých 8 týdnů, ale pro optimální chuť počkejte před použitím alespoň 6-12 měsíců. Domácí vanilka je cenově výhodnější než kupovaná v obchodě.

Domácí vanilkový extrakt – ingredience:

  • 5-6 vanilkových lusků (celkem přibližně 15 g)
  • 240 ml vodky o obsahu 80 procent (nebo bourbonu, brandy či dokonce rumu)
  • 250 ml láhev nebo sklenice s těsným uzávěrem

Domácí vanilkový extrakt – postup:

  1. Ostrým nožem rozřízněte vanilkové lusky tak, aby byla zrnka odhalena. Není třeba je úplně rozpůlit, stačí je rozříznout uprostřed. Pokud se délka vanilkových lusků nevejde do vaší láhve nebo sklenice, nakrájejte vanilkové lusky na menší kousky.
  2. Navrch nalijte vodku. V případě potřeby použijte trochu vodky navíc, aby byly lusky zcela ponořené. Několikrát protřepejte.
  3. Vanilku skladujte při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla. Protřepávejte přibližně jednou týdně nebo jednou za několik týdnů. Vanilka může být připravena k použití již za 8 týdnů, ale pro optimální chuť doporučuji alespoň 6 měsíců. Skvělá je doba 12 a více měsíců.
  4. Jakmile začnete vanilku používat, můžete ji pokaždé doplnit trochou vodky. Po doplnění ji protřepejte a protřepejte ji také před každým použitím.
  5. Nepoužitý stařený vanilkový extrakt (s plně ponořenými zrnky) vydrží několik let. Pokud stále příjemně voní, je stále vhodný k použití.
  6. Zrající extrakt bez zrnek vydrží neomezeně dlouho. Jakmile začnete vanilku používat a po každém použití přidávat více alkoholu, bude nakonec nutné lusky vyměnit.
Může vůbec někdo v létě odmítnout kopeček bohaté a krémové vanilkové zmrzliny?

Domácí vanilková zmrzlina – recept

Tato vanilková zmrzlina ze zmrzlinovače je velmi jednoduchá. Vše smíchejte v hrnci, povařte, promíchejte, zchlaďte a zmrazte; skutečná příprava trvá méně než 10 minut.

Domácí vanilková zmrzlina – recept – ingredience:

  • 2 šálky husté smetany ke šlehání
  • 2 šálky polotučné smetany
  • 1 šálek cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Domácí vanilková zmrzlina – recept – postup:

  1. Smíchejte všechny přísady a míchejte, aby se cukr zcela rozpustil. Válec zmrzlinovače naplňte maximálně do dvou třetin. Zmrazte podle pokynů výrobce.
  2. Zbylou směs uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena ke zmrazení.
  3. Podávejte ihned nebo uchovávejte v zakrytých nádobách v mrazničce.
Dopřejte si toto vanilkové potěšení třeba jen tak se šlehačkou a ovocem.

Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Jak vyrobit zmrzlinu bez zmrzlinovače?

Výroba domácí zmrzliny bez zmrzlinovače, žádný problém! Chcete-li vyrobit zmrzlinu bez zmrzlinovače, nalijte zmrzlinovou směs do mělké nádoby (nejlépe skleněné nebo kovové), kterou jste předtím vložili do mrazáku, aby byla pěkně vychlazená.

Uchovávejte směs v nejchladnější části mrazáku, dokud nebude téměř pevná, ale stále dostatečně měkká, aby se dala míchat. Následující tři hodiny zmrzlinu každých 30 minut kontrolujte a míchejte ručně nebo míchejte ručním mixérem, aby byla stále vzdušná a krémová.

Domácí zmrzlina ze zmrzlinovače – recepty

Zapojte svůj zmrzlinovač do práce. Najděte si recepty na zmrzlinu ze zmrzlinovače, které vám roztají srdce, od klasické vanilkové, čokoládové až po nečekané kombinace chutí.

Vanilková zmrzlina ze zmrzlinovače – recept

Vyzkoušejte recept na výbornou domácí zmrzlinu, která je jemná a krémová. Dopřejte si toto vanilkové potěšení třeba jen tak se šlehačkou a ovocem.

Ingredience na výbornou domácí vanilkovou zmrzlinu

  • 285ml tučné smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 115 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 velké žloutky z volného chovu
  • připravte si spoustu kostek ledu

Postup na výbornou domácí vanilkovou zmrzlinu

  1. Den před přípravou zmrzliny vložte nádobu z přístroje do mrazničky.
  2. Druhý den nalijte smetanu a mléko do středně těžkého hrnce a poté do něj nasypte polovinu cukru. Vanilkový lusk podélně rozřízněte malým ostrým nožem a do smetanové směsi vydlabejte co nejvíce drobných černých semínek. Lusk rozřízněte na tři části a vhoďte je do hrnce.
  3. Smetanu a mléko zahřívejte na mírném ohni za občasného míchání, dokud se téměř neuvaří – na okraji uvidíte několik bublinek. Sundejte z ohně a odstavte na 30 minut, aby se vanilka mohla rozvonět.
  4. Vložte žloutky do mísy se zbytkem cukru a šlehejte elektrickým ručním šlehačem asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne, nezesvětlá. Pomocí odměrky naberte asi 125 ml smetanové směsi a zašlehejte ji do žloutků, aby zhoustly.
  5. Smetanu znovu zahřejte, dokud nepřijde k varu, stáhněte z ohně a vmíchejte žloutkovou směs.
  6. Vraťte hrnec na mírný oheň a za stálého míchání vařte 8-10 minut, dokud krém nezhoustne. Dávejte pozor, aby se nevařil – jakmile uvidíte bublinky, měl by být dostatečně hustý, proto hrnec stáhněte z ohně, aby se směs nesrazila.
  7. Krém přelijte do misky a pak ho postavte do větší mísy naplněné z jedné třetiny ledovou vodou, aby vychladl (trvá to asi 20 minut). Občas promíchejte, aby se nevytvořila slupka. Misku s pudinkem dejte na 3-4 hodiny, nejlépe přes noc, do lednice, aby byl opravdu studený.
  8. Spusťte zmrzlinovač, vyndejte kousky vanilkových lusků a pak pomalu přilévejte studený pudink. Nechte ji 10-30 minut (v závislosti na vašem stroji) vychladnout.
  9. Když se zastaví, je pravděpodobně příliš měkká na konzumaci, proto ji lžící přendejte do plastové nádoby, zakryjte potravinovou fólií, poté víčkem a dejte na minimálně 3 hodiny zmrazit. 15 minut před podáváním vyjměte z mrazáku.
Domácí vanilková zmrzlina je splněný sen k doplnění domácího koláče, palačinek, štrůdlu nebo čokoládového fondantu.

Domácí zmrzlinovač na točenou zmrzlinu?

Na trhu se již nabízí několik domácích zmrzlinovačů na točenou zmrzlinu, ale jejich cena je vysoká a tudíž se příliš nevyplatí. Doma si připravte klasickou zmrzlinu a na točenou si radši zajděte.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang