Lívance jsou pro mě symbolem klidného nedělního rána, kdy se nikam nemusí, nikam se nespěchá a člověk si může dopřát něco výjimečného. Taky milujete taková rána, kdy si uvaříte dobrou kávu, z šálků se příjemně kouří a zatímco ten úžasný ranní životabudič chladne, vy si poléváte horu ovesných lívanečků javorovým sirupem?

Zdravé lívance z ovesných vloček se vyrábějí z ovsa, což je celozrnná obilovina bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu. Oves je plný bílkovin, které pomáhají udržet pocit sytosti po delší dobu a pomáhají při obnově a růstu svalů. Obsahují také důležité vitaminy a minerály, jako je hořčík, zinek a železo.

Lívanečky z ovesných vloček jsou chutnou a zdravou alternativou tradičních lívanců. Nejenže jsou plné bílkovin a důležitých živin, ale mají také lahodnou chuť a strukturu.

Zdravé lívance z ovesných vloček se připravují nejčastěji z kombinace ovesných vloček, prášku do pečiva a trochy cukru. Ovesné vločky mají vydatnou oříškovou chuť a obsahují velké množství vlákniny a bílkovin. Prášek do pečiva pomáhá lívanečkům z ovesných vloček vykynout.

Lívanečky z ovesných vloček jsou skvělým způsobem, jak výživně nastartovat den. Ovesné vločky poskytují komplexní sacharidy, které vám dodají trvalou energii po celé dopoledne, zatímco prášek do pečiva a cukr dodají trochu sladkosti a textury.

Tyto zdravé domácí lívance z ovesných vloček můžete doplnit oblíbeným ovocem, ořechy a nebo jogurtem a připravit si tak chutné a výživné jídlo.

Pokud tedy hledáte chutnou a zdravou snídani, ovesné lívanečky jsou vynikající volbou. Nabízejí dokonalou kombinaci chuti a výživných látek a určitě se stanou základem vaší snídaně!

Banánové lívance z vloček – recept

Tyto banánové lívance z ovesných vloček a banánu jsou zdravé, bez bílého cukru a mouky, takže člověk po nich nemá břicho jak před porodem.

Skořice a banán těsto na banánové lívance z ovesných vloček krásně osladí, takže doslazovat už není třeba. Zvlášť pokud je na závěr polijete tak litrem javorového sirupu.

Ingredience na banánové lívance z vloček

  • 160 g ovesných vloček
  • 1 velký banán (150g)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 250 ml kokosového mléka
  • olej na vymazání pánve
  • ovoce a javorový sirup k podávání

Postup na banánové lívance z vloček

  1. Ovesné vločky rozmixujeme v robotu na jemnou mouku a přesypeme do mísy.
  2. Přidáme skořici a prášek do pečiva a vše promícháme.
  3. Banán dáme společně s mlékem do mixeru a rozmixujeme.
  4. Nalijeme směs k ovesné mouce a vše důkladně vymícháme do hladkého těsta.
  5. Pánev nebo lívanečník rozehřejeme, lehce potřeme olejem a lžící tvoříme lívanečky libovolné velikosti.
  6. Banánové lívance z ovesných vloček opékáme z každé strany přibližně 3 minuty (nesmažte lívance na nejvyšším plameni, spálili by se na povrchu a uvnitř by zůstaly syrové).

TIP: Pokud máte více přezrálých banánů vyzkoušejte také recept na zdravé banánové muffiny.

Ovesné lívance – recept

Příprava chutné snídaně nemusí být složitá. Ovesné lívance jsou zdravou a snadno připravitelnou snídaní, na které si pochutná každý člen rodiny.

Ingredience na ovesné lívance

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce medu

Postup na ovesné lívance

  1. V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte ovesné vločky, mléko, vejce, prášek do pečiva a med.
  2. Mixujte do hladka.
  3. Rozehřejte nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středně silném ohni.
  4. Vymažte ji máslem nebo olejem.
  5. Nalijte těsto na pánev v malých kolečkách.
  6. Smažte několik minut z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu.
  7. Ovesné lívance podávejte s oblíbenou polevou – čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo třeba čokoládovými lupínky.
Ovesné lívance můžete podávat s čerstvým ovocem.

Skořicové lívance – recept

Tyto vydatné skořicové lívance můžete doplnit čímkoli od jogurtu a čerstvého ovoce až po moučkový cukr s javorovým sirupem.

Ingredience na skořicové lívance

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky staromódních ovesných vloček
  • ¼ hrnku hnědého cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • 2 šálky mléka
  • 2 vejce
  • ¼ šálku neslazeného jablečného pyré

Recept je na 10 lívanců.

Postup na skořicové lívance

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, ovesné vločky, hnědý cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  2. Mléko, vejce a jablečné pyré prošlehejte v samostatné míse.
  3. Vmíchejte je do moučné směsi, dokud nebude těsto hladké.
  4. Rozehřejte lehce naolejovanou pánvičku na středně vysoké teplotě.
  5. Po velkých lžících nakapejte těsto na pánev a vařte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje nejsou suché, 3 až 4 minuty.
  6. Obraťte je a smažte, dokud nezhnědnou i z druhé strany, 1 až 2 minuty.
  7. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  8. Skořicové lívance podávejte s tím, na co máte chuť!

Lívance z banánu – recept

Tyto lívance z banánu jsou skvělým způsobem, jak začít den! Jsou rychlé a snadné na přípravu a jejich chuť je úžasná. Tak proč je nevyzkoušet a nevychutnat si lahodnou snídani během chvilky!

Ingredience na lívance z banánu

  • 2 zralé banány
  • 2 velká vejce
  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • máslo nebo olej na vaření

Postup na lívance z banánu

  1. Banány rozmačkejte v míse dohladka.
  2. Přidejte vejce a šlehejte, dokud se zcela nespojí.
  3. V samostatné míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  4. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev nebo rošt na středním ohni a přidejte malé množství másla nebo oleje.
  6. Na rozpálenou pánev vhazujte lívance o velikosti 1/4 šálku a smažte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje lehce nezhnědnou, asi 2 až 3 minuty.
  7. Lívance obraťte a smažte další 2 minuty nebo dokud nejsou propečené.
  8. Lívance z banánu podávejte s rozpuštěným máslem a oblíbeným sirupem.
Lívance z banánu podávejte s oblíbeným sirupem.

Banánové lívance s čokoládovými vločkami

Toto lívancové těsto je velmi snadné na přípravu a je naprostou nezbytností pro každý rodinný nedělní brunch. Plátky banánů se na lívance pokládají ještě na pánvi, aby byly krásně dozlatova opečené. Vychutnejte si banánové lívance s čokoládovými vločkami.

Ingredience na banánové lívance s čokoládovými vločkami

  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 120 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 15 g čokoládového posypu
  • 1 lžička másla
  • 1 kus banánu
  • 1 lžička skořice, mletá
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • 1 špetka nového koření, mletého
  • 1 špetka zázvoru, mletého
  • med (volitelně)

Recept je na 2 porce.

Postup na banánové lívance s čokoládovými vločkami

  1. Oddělte vejce.
  2. Mléko, žloutek a koření Kotányi utřete do pěny.
  3. Do mouky vmícháme prášek do pečiva a pomalu vmícháme do mléčné směsi. Směs by měla být hustá, ale stále tekutá – podle konzistence upravte množství přidané mouky.
  4. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu jej vmícháme do směsi spolu s čokoládovou posypkou.
  5. Na pánvi rozpustíme máslo.
  6. Pomocí malé naběračky nalijte lívance na pánev a navrch naaranžujte plátky banánu.
  7. Smažte, dokud nebudou z obou stran zlatavě hnědé.
  8. Vyjměte je z pánve a položte na papírové utěrky.
  9. Banánové lívance s čokoládovými vločkami podávejte na talíři s medem.

Lívance se skořicí – recept

Tyto vydatné lívance se skořicí jsou lehce oslazené, provoněné skořicí a pořádně nadýchané!

Ingredience na lívance se skořicí

  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 3/4 šálku rychlých ovesných vloček
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek mléka
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Recept je na 8 menších lívanců.

Postup na lívance se skořicí

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku, ovesné vločky, hnědý cukr, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. V samostatné středně velké míse vyšlehejte mléko, vejce, olej a vanilku.
  3. Přidejte mléčnou směs do moučné směsi a míchejte, dokud se suché přísady nespojí, přičemž dávejte pozor, abyste nemíchali příliš.
  4. Těsto nechte 10 minut odpočívat.
  5. Těsto by mělo být husté, ale stále řídké.
  6. Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem nebo lívanečník na středně nízké teplotě.
  7. Přidejte lžičku másla, abyste pánev vymastili, a pak na ni pomocí vrchovaté čtvrtiny šálku naneste těsto.
  8. Že je čas obrátit, poznáte podle toho, že okraje jsou pevné a všude kolem vyskakují bublinky, což trvá 2-3 minuty.
  9. Obraťte a smažte, dokud druhá strana nezezlátne, 1-2 minuty.
  10. Tento postup opakujte se zbývajícím těstem.
  11. Lívance se skořicí podávejte se sirupem, jogurtem nebo čerstvým ovocem.
Lívance se skořicí podávejte se sirupem, jogurtem nebo čerstvým ovocem.

Lívance z ovesných vloček a banánu – recept

Nejjednodušší lívance z ovesných vloček a banánu připravené přímo v mixéru. Tyto nadýchané zdravé lívance jsou přirozeně bezlepkové, bez mléka a bez mouky a přidaného cukru. Připravte se na jednoduchou, ale chutnou snídani.

Ingredience na lívance z ovesných vloček a banánu

  • 2 středně zralé banány (nejlépe, když mají hodně hnědých skvrn)
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálku staromódních ovesných vloček, v případě potřeby bezlepkových
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky soli
  • olivový olej na vaření

Recept je na 3 porce.

Postup na lívance z ovesných vloček a banánu

  1. Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude směs zcela hladká, přibližně 30 sekund až 1 minutu.
  2. Nechte těsto v mixéru, zatímco si zahříváte pánev.
  3. Mřížku lehce potřete kokosovým olejem, veganským máslem nebo olivovým olejem a postavte ji na střední teplotu.
  4. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte na ni 1/3 šálku těsta na každý lívanec a smažte 2-4 minuty, dokud se lívance mírně nenafouknou a na okrajích se neobjeví několik bublinek.
  5. Lívance obraťte a smažte, dokud nejsou ze spodní strany zlatavě hnědé. Pokud zjistíte, že lívance hnědnou příliš rychle, je třeba snížit teplotu. Je lepší začít na středním ohni a později ho snížit na středně nízký, aby se lívance nepřipálily. Pokud se vám z pánve začne kdykoli kouřit, znamená to, že je příliš rozpálená.
  6. Pánev otřete a opakujte s dalším olejem a zbývajícím těstem.
  7. Celkem se připraví 9 lívanců.
  8. Lívance z ovesných vloček a banánu podáváme pro 3 osoby, každý po 3 lívancích.

Vločkové lívance – recept

Vločkové lívance se snadno připravují a jsou plné chuti. Kombinace křupavých obilných vloček a sladkých lívanců vám jistě zpříjemní ráno. Zde je recept na vločkové lívance, ze kterých připravíte asi 8 lívanců.

Ingredience na vločkové lívance

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek oblíbených obilných vloček
  • 1 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru

Postup na vločkové lívance

  1. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. Přidejte vločky a promíchejte, dokud se nespojí.
  3. V samostatné míse vyšlehejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo a cukr.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním ohni a postříkejte ji sprejem na vaření.
  6. Naberte asi 1/4 šálku těsta na pánev a smažte asi 2 minuty dozlatova.
  7. Lívanec obraťte a smažte další 1-2 minuty.
  8. Vločkové lívance podávejte se sirupem, medem nebo oblíbenou polevou.

Lívance s banánem – recept

Tyto lívance s banánem jsou jednoduché, vhodné pro děti a skvěle se hodí na spotřebování banánů. Přidejte lžíci arašídového másla a špetku skořice, abyste je posunuli na vyšší úroveň!

Ingredience na lívance s banánem

  • 1 zralý banán
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku bezlepkových ovesných vloček
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 1 lžíce arašídového nebo mandlového másla (nepovinné)
  • kokosový olej/máslo na vaření

Postup na lívance s banánem

  1. Banán rozmačkejte vidličkou.
  2. Vejce, ovesné vločky, sůl a skořici vyšlehejte dohladka.
  3. Přidejte arašídové máslo a vmíchejte ho do těsta.
  4. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně nízké teplotě asi lžíci kokosového oleje/másla.
  5. Smažte asi 2 minuty, dokud se nesrazí. Dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká, aby se nepřipálily. Pokud chcete, přidejte několik čokoládových lupínků.
  6. Na druhé straně smažte dalších 30 sekund.
  7. Lívance s banánem podávejte s banány a javorovým sirupem.
Do lívanců s banánem přidejte lžíci arašídového másla a posunete lívance na vyšší úroveň.

Lívance s ovesnými vločkami – recept

Těsto na lívance s ovesnými vločkami snadno připravíte v mixéru, takže tyto lehké a nadýchané lívance jsou skvělé k snídani kterýkoli den v týdnu. Pokud potřebujete, aby byl tento recept bezlepkový, nezapomeňte použít certifikované bezlepkové ovesné vločky.

Ingredience na lívance s ovesnými vločkami

  • ½ šálku neslazeného mandlového mléka a další podle potřeby
  • ½ šálku plnotučného řeckého jogurtu
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu a další na podávání
  • 1 lžíce avokádového oleje plus další na pánev
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky celých ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mořské soli
  • čerstvé ovoce na podávání

Recept je na 6 lívanců.

Postup na lívance s ovesnými vločkami

  1. Do mixéru dejte mandlové mléko, jogurt, vejce, javorový sirup, avokádový olej, vanilku, ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl a rozmixujte dohladka.
  2. Směs nalijte do velké mísy a promíchejte, aby se těsto rovnoměrně spojilo.
  3. Rozpalte nepřilnavou pánev na středně nízkém ohni a lehce ji potřete olejem.
  4. Pomocí odměrky na ⅓ šálku nalijte těsto na pánev.
  5. Lívance smažte 1 až 2 minuty z každé strany, nebo dokud se nenafouknou a nezískají zlatavou barvu, přičemž podle potřeby snižujte teplotu a pracujte po dávkách.
  6. Zbylé těsto mezi jednotlivými dávkami zhoustne. Pokud je příliš husté, zřeďte ho podle potřeby dalšími 1 až 2 lžícemi mandlového mléka.
  7. Lívance s ovesnými vločkami podávejte s javorovým sirupem a čerstvým ovocem.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang