Pokud hledáte chutnou, výživnou a rychlou snídani, lívance s banánem pro vás mohou být ideální volbou. Banánové lívanečky jsou stále oblíbenější a vyrábějí se z velmi jednoduchých ingrediencí, takže je v kuchyni zvládne připravit každý a během chvilky si připravit syté jídlo.

Příprava banánových lívanců je neuvěřitelně jednoduchá a v lednici vydrží několik dní, abyste je mohli mít po celý týden. Mezi základní ingredience patří mouka, prášek do pečiva, vejce, banán a několik volitelných doplňků pro zpestření, jako jsou borůvky, vlašské ořechy nebo skořice.

Stačí rozmačkat banán a všechny ingredience smíchat v míse, dokud nevznikne těsto. Poté přidejte na pánev trochu másla a nalijte těsto na pánev a vytvořte malé lívance. Smažte je z každé strany dozlatova a podávejte s oblíbenou polevou. Nejenže je to tak jednoduchý a rychlý postup, ale konečný výsledek je plný chuti a dodá vám pocit sytosti a energie na celý den.

Lívance z banánu jsou velmi univerzální, takže je můžete zařadit i jako součást svého dezertního menu. Podávejte je s teplou zmrzlinou nebo je posypte hnědým cukrem a skořicí, abyste jim dodali sladkou chuť. Jsou nejen skvělou snídaní, ale při příležitostech, jako jsou narozeniny a zvláštní události, mohou být také příjemnou volbou jako dezert. K banánovým lívancům můžete podávat z nápojů např. džus nebo domácí cider.

Banánové lívance jsou skvělou volbou jídla pro rána, kdy spěcháte, ale nechcete vyměnit zdraví za čas. Jsou vynikajícím zdrojem energie s dostatkem vlákniny, draslíku a dalších důležitých živin. Banány jsou dobrým zdrojem vitaminů B6 a C, a proto můžete očekávat, že vám banánové lívance dodají i pořádnou dávku antioxidantů.

Závěrem lze říci, že díky snadné přípravě a mnoha způsobům prezentace se jedná o ideální variantu snídaně nebo dezertu, když máte málo času, ale přesto si chcete pochutnat na chutném, výživném a sytém jídle. Příprava banánových lívanců nezabere příliš mnoho času a ingredience najdete v každé kuchyňské skříňce.

Zkuste si také doma připravit lívance z ovesných vloček nebo bezlepkové lívance z mandlové mouky nebo vláčný banánový chlebíček či nadýchanou banánovou bábovku.

Banánové lívance – recept

Banánové lívance jsou lahodnou sladkou pochoutkou, která je již dlouho oblíbená v mnoha částech světa. V nejjednodušší podobě jsou banánové lívance smažené těsto s banánovou příchutí, obvykle připravené z nějakého druhu škrobu, jako je pšeničná mouka, rýžová mouka nebo kukuřičný škrob. Přidáním kypřicího prášku se tyto smažené pochoutky stanou ještě chutnějšími a jemnějšími.

Ingredience na banánové lívance

  • 2 zralé banány
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • Řepkový nebo rostlinný olej na smažení

Postup na banánové lívance

  1. Ve středně velké míse rozmačkejte banány, dokud nebudou hladké a krémové.
  2. Ve druhé míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici a sůl.
  3. Přidejte rozmačkané banány k suchým přísadám a promíchejte, dokud se nespojí.
  4. V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej na 175 °C.
  5. Do rozpáleného oleje vhazujte po lžících těsto a smažte asi 3 minuty.
  6. V polovině smažení jednou obraťte, dokud není zlatavě hnědé a propečené.
  7. Lívance přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.
  8. Podávejte teplé s medem, sirupem nebo oblíbenou polevou.
Banánové lívance posypte hnědým cukrem a skořicí, abyste jim dodali sladkou chuť.

Banánové lívance bez kynutí – recept

Rychlo-snídaně a nebo jako dělaná. Tyto vynikající lívance bez droždí a bez kynutí neobsahují lepek ani mouku. Recept je na 6 lívanců.

Ingredience na banánové lívance bez kynutí

  • 1 banán
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky skořice
  • ghí

Postup na banánové lívance bez kynutí

  • Rozmačkejte si banán vidličkou na kaši.
  • Přidejte vajíčka, skořici a sůl a pořádně prošlehejte, stačí vidličkou.
  • Rozpalte si pánev na lívance (lívanečník) na středně vysoký plamen.
  • Nechte v ní rozehřát ghí a smažte lívanečky z obou stran – na jeden lívanec dejte dvě lžíce těsta.
  • Servírujte s čímkoliv, co máte rádi. 

Banánové lívance pro děti – recept

Banánové lívance jsou lahodnou a přitom jednoduchou pochoutkou, kterou si můžete snadno připravit doma. Nejenže jsou zábavnou a chutnou svačinkou, ale lze je také snadno připravit s dětmi a je to skvělá společná aktivita.

Ingredience na banánové lívance pro děti

  • 2 zralé banány, rozmačkané
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 šálek mouky
  • olej na smažení

Postup na banánové lívance pro děti

  1. Rozpuštěné máslo, rozmačkaný banán a cukr dejte do mísy a promíchejte, dokud se vše nespojí.
  2. V samostatné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  3. Pomocí lžíce postupně přidávejte moučnou směs k banánové směsi po malých dávkách – po přidání veškeré mouky a promíchání by těsto mělo připomínat hustou hmotu.
  4. Poté těsto rozválejte na malé, stejně velké kuličky a prsty je jemně stlačte.
  5. Rozehřejte olej na pánvi na středním plameni.
  6. Smažte každý lívanec asi minutu z každé strany.
  7. Během smažení lívance otáčejte děrovanou lžící.
  8. Jakmile jsou z obou stran zlatavě hnědé, vyjměte je z pánve a položte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby nasákly přebytečný olej.
  9. Nakonec je posypte cukrem a vychutnejte si tyto lahodné banánové lívance jako svačinu nebo dezert.

Těsto na lívance

Lívance patří k základním snídaňovým pokrmům po celém světě, ale přemýšleli jste někdy o tom, že byste si vyrobili vlastní lívancové těsto? Z několika jednoduchých ingrediencí si můžete doma rychle připravit lahodné lívance.

Jednou z hlavních výhod výroby vlastního lívancového těsta je, že si ho můžete přizpůsobit svým chutím. Můžete experimentovat s různými druhy mouky, například s celozrnnou, ovesnou nebo mandlovou, a upravit množství cukru a koření přidaného do těsta.

Úpravou ingrediencí můžete vytvořit zdravější nebo sladší verzi klasických lívanců, v závislosti na vašich preferencích.

Lívancové těsto si můžete přizpůsobit svým chutím.

Jak se dělají lívance

Chcete-li začít vyrábět vlastní lívancové těsto, shromážděte si ingredience. Budete potřebovat jeden hrnek univerzální mouky, jednu lžičku prášku do pečiva, jednu lžíci krystalového cukru, špetku soli, jedno vejce, půl hrnku mléka a čtyři lžíce rozpuštěného másla.

Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V samostatné míse smíchejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo, až vznikne hladké tekuté těsto. Tekuté těsto nalijte do suchých přísad a míchejte, dokud nevznikne husté lívancové těsto.

Jakmile vytvoříte těsto, je čas na přípravu lívanců. Na lehce vymaštěnou pánev nebo rošt dejte lžíci jedné až dvou lžic lívancového těsta na každý lívanec. Lívance nechte smažit, dokud se na nich nezačnou objevovat malé bublinky a okraje nezačnou křupat, přibližně dvě až čtyři minuty.

Lívance obraťte a smažte je dozlatova, asi jednu až dvě minuty. Tento postup opakujte se zbývajícím těstem, dokud neusmažíte dostatek lívanců na jídlo.

Výroba vlastního těsta na lívance je skvělý způsob, jak si přizpůsobit oblíbené snídaňové jídlo. Stačí jen několik jednoduchých ingrediencí a během několika minut můžete mít chutné jídlo. Vyzkoušejte to a naservírujte si domácí lívance k snídani ještě dnes.

Lívanečky – recept

Lívanečky jsou chutnou a oblíbenou svačinou nebo hlavním jídlem, které lze připravit různými způsoby. Ať už se připravují ze sladkých nebo slaných ingrediencí, tyto lahodné pochoutky mají jedinečnou strukturu a chuť, která jistě potěší téměř každou společnost. Zde je jednoduchý, ale chutný recept na lívanečky, který určitě budete chtít vyzkoušet.

Ingredience na lívanečky

  • 3 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • sůl a pepř podle chuti
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky oblíbené zeleniny (nakrájené nadrobno)

Postup na lívanečky

  1. Začněte šleháním vajec v míse, dokud nebudou světlá a nadýchaná.
  2. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a cukr a míchejte, dokud se všechny suché přísady rovnoměrně nespojí.
  3. Pomalu ručně vmíchejte rostlinný olej a mléko, dokud se vše nespojí.
  4. Přidejte nakrájenou zeleninu dle vlastního výběru a opět míchejte, dokud se vše nespojí a nevzniknou hrudky.
  5. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
  6. Pomocí kovové lžíce nebo malé naběračky naberte do rozpáleného oleje požadované množství těsta na lívance.
  7. Smažte několik minut, dokud nejsou lívanečky zlatohnědé a zvenku křupavé.
  8. Opatrně lívanečky vyjměte a přendejte je na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej.
  9. Lívanečky podávejte horké!

Podle tohoto jednoduchého receptu získáte lahodné lívanečky, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké. Upravte ingredience tak, aby obsahovaly různé druhy zeleniny, nebo obměňte chutě přidáním koření podle vlastního výběru. Ať už se rozhodnete jakkoli, tyto lívanečky budou vynikajícím doplňkem vašeho příštího jídla.

Rychlé lívance – recept

Pokud hledáte snadnou a chutnou pochoutku, kterou si můžete připravit v nouzi, rychlé lívance jsou skvělou volbou. Lívance jsou připraveny a usmaženy bleskově a ingredience můžete měnit podle svých chutí. Tento recept vám zaručí, že během chvilky získáte nadýchané a chutné lívance.

Ingredience na rychlé lívance

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 šálku studené vody

Postup na rychlé lívance

  1. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu.
  2. Vmíchejte máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.
  3. Postupně přidávejte studenou vodu a míchejte, dokud nevznikne měkké, poddajné těsto.
  4. Rozpalte velkou pánev nebo pánvičku na středním ohni.
  5. Kousky těsta rozválejte na 30 cm kolečka silná asi 0,5 cm.
  6. Kolečka lívanců položte na rozpálenou pánvičku a smažte je dozlatova, asi 2 minuty z každé strany.
  7. Opatrně je otočte a asi 2 minuty smažte i z druhé strany dozlatova.
  8. Rychlé lívance se podávají nejlépe horké s oblíbenou zálivkou.

Palačinky

Palačinky jsou oblíbenou francouzskou pochoutkou, kterou si vychutnávají lidé po celém světě. Jsou to tenké, lehké a jemné palačinky z mouky, vajec, másla, mléka a cukru. Mohou být slané nebo sladké a hodí se k snídani, pozdní snídani, obědu nebo večeři.

Palačinky jsou univerzální pokrm, který lze upravit nebo zmírnit podle chuti každého. Mezi slané palačinky patří oblíbené varianty jako šunka a sýr, slanina a houby nebo špenát a feta. Sladké palačinky se zase často plní sladkými náplněmi, jako je nutella, čerstvé ovoce, džemy nebo arašídové máslo.

Palačinky můžou být slané nebo sladké a hodí se pro jakoukoliv denní dobu.

Jak se dělají palačinky

Příprava palačinek je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné zvláštní vybavení ani techniku. Potřebujete jen několik základních ingrediencí a nepřilnavou pánev. Začněte smícháním mouky, vajec, másla, mléka a cukru, dokud nevznikne hladké těsto.

Rozehřejte nepřilnavou pánev na středně vysoké teplotě a přidejte malé množství oleje nebo másla. Nalijte do ní palačinkové těsto a pánev rovnoměrně naklánějte, dokud není celé dno pokryto. Smažte 1-2 minuty, nebo dokud není dno zlatavě hnědé.

Jemně uvolněte okraje a obraťte je a smažte další 1-2 minuty. Pokračujte se zbývajícím těstem a náplní podle vlastního výběru. Pokud byste chtěli vynechat mouku, můžete si připravit bezlepkové palačinky nebo pohankové palačinky.

Ať už připravujete palačinky k snídani, obědu nebo večeři, možnosti jsou neomezené. Ať už se je rozhodnete naplnit čímkoli, vždy z nich bude chutné a syté jídlo. Vytáhněte tedy pánev a vyzkoušejte tyto chutné francouzské palačinky.

Můžete také vyzkoušet i následující recepty na palačinky:

Banánové palačinky – recept

Pokud hledáte chutnou a snadnou snídani, banánové palačinky jsou skvělou volbou. Klasické oblíbené francouzské palačinky si můžete vychutnat na slano i na sladko a vybrat si z nespočtu jedinečných ingrediencí a chutí. Tento konkrétní recept kombinuje sladkou a krémovou chuť banánů s klasickou pšeničnou palačinkou.

Ingredience na banánové palačinky

  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ¾ šálku mléka
  • 2 banány nakrájené na plátky
  • 2 lžíce medu
  • skořice (nepovinné)

Postup na banánové palačinky

  1. Začněte tím, že v míse prošleháte mouku, vejce, cukr, rozpuštěné máslo a mléko, dokud se úplně nespojí. Směs by měla být mírně hustá, ale ne příliš viskózní.
  2. Rozehřejte pánev na středním plameni, dokud není horká.
  3. Pánev vymažte slabou vrstvou másla nebo oleje.
  4. Do pánve nalijte naběračku palačinkové směsi a pánev nakloňte tak, aby směs pokryla celý povrch.
  5. Palačinku smažte 1-2 minuty, dokud nezezlátne.
  6. Obraťte palačinku a 1-2 minuty smažte i z druhé strany.
  7. Přendejte na talíř.
  8. Chcete-li palačinku sestavit, položte na uvařenou palačinku několik plátků banánu.
  9. Pokapejte medem a posypte skořicí.
  10. Horní a spodní část palačinky přeložte směrem ke středu, čímž vznikne trojúhelníkový tvar.
  11. Podávejte a pochutnejte si.

Tyto banánové palačinky vám jistě zachutnají! Jsou sladké, krémové a plné chuti, takže se hodí jako skvělá snídaně, svačina nebo i dezert. Nebojte se být kreativní a doplňte je svými oblíbenými přílohami pro ještě chutnější zážitek.

Rozdíl mezi palačinkou a lívancem

Nevíte, jaký je rozdíl mezi palačinkou a lívancem? Nejste sami. Tyto dva lahodné snídaňové a dezertní pokrmy lze snadno zaměnit, protože mají několik společných ingrediencí a způsobů přípravy. Strukturálně však existuje několik zásadních rozdílů, které vám pomohou rozpoznat jeden od druhého.

Palačinky se připravují s různými náplněmi a obvykle se skládají.

Palačinka je plochá sladká nebo slaná placka z řídkého těsta, které se nalije na rozpálenou pánev a upeče se, dokud není hotová. Palačinky se mohou připravovat s různými náplněmi a obvykle se skládají a podávají s různými slanými nebo sladkými omáčkami a přílohami.

Mezi oblíbené náplně do palačinek patří smetanový sýr, lesní plody, džem, čokoláda, med, maso, houby a zelenina. Nejběžnější těsto na palačinky se skládá z mouky, vajec, mléka a másla se špetkou cukru na oslazení.

Lívance se naopak připravují z hustšího těsta a mohou být buď slané, nebo sladké. Hlavním rozdílem u tohoto těsta je, že obvykle obsahuje droždí/prášek do pečiva. To znamená, že lívance vyžadují trochu více času na přípravu a kynutí. Ovšem můžete připravit i lívance bez kynutí.

Lívance se často smaží a na rozdíl od palačinek si zachovávají kulovitý tvar, i když je můžete smažit i na pánvi. Sladké lívance se obvykle připravují z kombinace mouky, cukru, vajec, mléka a libovolných dochucovadel. Do slaných lívanců se obvykle přidává zelenina a bylinky.

Navzdory podobnosti jsou palačinky a lívance velmi odlišné pokrmy s jedinečnou přípravou a výslednou chutí. Je důležité rozpoznat rozdíl, protože každý z nich vyžaduje specifický postup a přísady, aby chutnaly správně.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang