Pondělek je prostě pes. Ráno vás vzbudí v nekřesťansky brzkou hodinu ta nepříjemně řvoucí věc na nočním stolku, snídani do sebe házíte takřka za běhu, své nezbytné ranní kafe nabrindáte na všechna viditelná i neviditelná místa, opakovaně zakopnete o kočku, oči se ne a ne rozlepit, vlasy stojí na všechny světové strany a odmítají spolupracovat, oblečení, které se ještě zdálo býti zcela v pořádku, má na sobě flek(y) velikosti mexického dolaru, cesta do práce je žalostně dlouhá a v práci by bylo vlastně asi nejmoudřejší mlátit nejdřív nějakou dobu hlavou do zdi).

Pondělí je prostě náročný. Zatímco neděle už sama o sobě zní přívětivě neb evokuje krásné bezstarostné nicnedělání, pondělí má pozoruhodně blízko ke slovu podělat. Zajímavé, že?! Nebo se to zdá jen mně? 

Každopádně, když se cítím pod psa (nebo prostě příliš pondělně) – fyzicky, psychicky, celkově, grrrvrrr – nic nezabere líp než palačinky. Staré dobré a zdravé palačinky. Hotové jsou jedna dvě a s mou všeobecnou podpsovitostí dělají zázraky. Mají v sobě cosi dokonale uklidňujícího. Vyvolávají ve mě pocit, že všechno bude zase fajn.

Možná proto, že mi je vždycky mamka dělala jako první jídlo po tom, co jsem přežila další nájezd extrémně odporné hnisavé angíny. Ten pocit, že už zase můžu polknout (a jako bonus zrovna kus palačinky), byl prostě nejvíc. A dneska je prostě typicky palačinkové pondělí, nemyslíte?

Univerzální celozrnné palačinky

Ingredience:

  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • 90 g celozrnné mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 1 špetka třtinového cukru
  • 1 špetka soli

Ke slané variantě:

  • sýr s modrou plísní 
  • šunka s vysokým podílem masa 
  • čerstvý špenát 
  • jahody 

Ke sladké variantě:

  • 200 g mascarpone 
  • 140 g řeckého jogurtu
  • kapka vody z pomerančových květů 
  • cukr podle chuti 
  • hruška nashi 
  • mochyně peruánská (physalis) 
  • mučenkové pyré/mučenka 

Postup

Mléko, vejce, mouku, cukr a sůl vyšlehejte do hladkého těsta. Nechte 30 minut odstát. 

Mezitím si na slanou verzi rozdrobte či rozkrájejte sýr, nakrájejte šunku a omyjte špenát i jahody.

Na sladkou variantu lehce prošlehejte mascarpone a poté zašlehejte jogurt s kapkou vody z pomerančových květů a doslaďte podle chuti. Nashi omyjte a rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a zbytek nakrájejte na klínky. Z plodů mochyně oloupejte suchý papírovitý kalich a omyjte je. Pokud nemáte mučenkové pyré (já mám z M&S), rozkrojte plod mučenky napůl a vyškrabte zrníčka. 

Na plotně rozpalte pánev a do středu nalijte naběračku těsta (nezapomeňte ho nejdřív promíchat, smažení mléka nevede k valným úspěchům – ověřeno před mnoha lety) a rozlijte ho do stran. Když vrchní strana oschne, opatrně palačinku otočte a opečte ji dozlatova i z druhé strany.

Pokud připravujete slanou palačinku, po otočení jí posypte rozdrobeným sýrem, který se krásně rozteče. Po sejmutí z pánve polovinu palačinky dozdobte šunkou, špenátem a jahodami a přehněte. 

Pokud chcete připravit palačinku s krémem z mascarpone, nechte ji trochu zchladnout, jinak se vám náplň rozteče. Palačinku z poloviny potřete náplní a přidejte plátky nashi, přehněte na půl a pak na čtvrtiny a nakonec polijte mučenkou a přidejte kuličky mochyně.

Pozn.:

Samozřejmě neuděláte chybu, pokud si palačinky dáte s domácí marmeládou, s mozzarellou a rajčaty, s tvarohem a rumovými rozinkami, s kozím sýrem a brusinkami či s Nutellou… Však palačinky jsou dokonalé se vším!

I když bude někdy to nejpondělkovitější pondělí (nebo úterý, čtvrtek…), teď už víte, co s tím dělat! Palačinkujte!

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang