Zelné placky připravené z bílého, červeného či kysaného zelí, bramborovo zelné placky nebo zelné placky se škvarky. Tradiční recepty na zelné placky z čerstvého zelí i zelné placky jinak. Receptů na zelné placky existuje celá řada. Vyberou si mezi nimi vegetariáni, vegani i jedlíci masa. Jaké jsou nejlepší recepty na zelné placky?

Bílé i červené zelí je konzerva plná vitamínů. Obsahuje také velké množství vlákniny, stimuluje pohyb střev a vylučování toxických látek z těla. Zelí mimo jiné podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování, je tak výbornou prevencí vzniku zácpy. Červené zelí navíc obsahuje více provitamínu A a vitamínů skupiny B.

Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminu K, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor, síra a hořčík. Dále kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů a zároveň snižuje únavu a podporuje trávení. Pokud člověk přemýšlí, jak co nejrychleji zhubnout, měl by kysané zelí rozhodně zařadit do jídelníčku.

Ze zelí lze připravit obrovské množství receptů. K českým klasikám patří segedínský guláš, kysané zelí zapečené s uzeným bůčkem, bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím či halušky se zelím a uzeným.

K bílému zelí se výborně hodí mrkev, ta patří také do salátu Coleslaw.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i méně známé jednoduché recepty jako nudle se zelím nebo jednoduchá cizrna se zelím. Čerstvé zelí je skvělé v salátu Coleslaw.

Zelné placky na pánvi

Zelné placky se obvykle připravují na sádle či na oleji na pánvi. Pokud jsou smažené zelné placky příliš mastné, lehce se zbaví přebytečného tuku v papírovém ubrousku.

Důležité je použít kvalitní teflonovou nebo titanovou pánev a olej, který zvládne vysoké teploty. Dobře tepelně stabilní jsou palmový, řepkový či kokosový olej. Vyšší teploty špatně snáší slunečnicový olej, který je vhodný k použití zastudena.

Zdravé zelné placky v troubě

Zdravější alternativa ke smažení zelných placek na pánvi je pečení v troubě. Zelné placky lze připravit na pekáči vyloženém pečícím papírem při použití minimálního množství tuku.

Při použití kvalitní pánve se dá zelné placky připravit s minimálním množstvím oleje.

Zdravé zelné placky v troubě jsou křehké, krásně křupavé a zároveň šťavnaté uvnitř. Ocení je každý, kdo dbá na štíhlou linii. Výborně se hodí jako zdravá a lehká večeře.

Zelným plackám pečeným v troubě se není třeba vyhýbat, ani když se člověk snaží rychle zhubnout a přemýšlí, jak shodit tuk.

Zelné placky – recept

Mezi recepty na zelné placky si vybere každý, kdo má rád čerstvé či kysané zelí. Existuje nepřeberné množství variant, které lze různě kombinovat a vytvářet nové variace. Použít lze těsto bez droždí i kynuté těsto.

Zelné placky jsou výborný tip, co k obědu.

Zelné placky z kysaného zelí

Oblíbené zelné placky z kysaného zelí jsou jihočeskou pochoutkou, která se tradičně připravuje z kysaného zelí. Zelné placky z kysaného zelí lze smažit na sádle anebo péct v troubě.

Zelné placky z domácího kysané ho zelí jsou pochoutka plná vitamínů.

K zelným plackám z kysaného zelí se hodí cibulková nať a lžička zakysané smetany. Poslouží jako výborný rychlý oběd i večeře. Skvěle chutnají i za studena.

Ingredience na zelné placky z kysaného zelí

  • 1 kg kysaného zelí
  • kostka sádla (nebo sádlo se škvarky)
  • 500 g hladké mouky
  • mouka (na vál)
  • sůl
  • kmín

Postup na zelné placky z kysaného zelí

  1. Smíchejte všechny přísady v míse a vytvořte těsto. Nechte přibližně 10 min odpočinout v ledničce.
  2. Z těsta vytvořte zelné placičky. Lepí-li se, lehce je poprašte hladkou moukou.
  3. Zelné placky z kysaného zelí pečte ve vyhřáté troubě dozlatova nebo osmažte na pánvi.

Zelné placky z čerstvého zelí

Zelné placky z čerstvého zelí směle nahradí oblíbené bramboráky. Příprava zelných placek z čerstvého zelí je rychlá a snadná. Základní recept je vhodný i pro vegetariány. Dá se však zpestřit i slaninou nebo uzeninou.

K zelným plackám z čerstvého zelí se výborně hodí nejrůznější jogurtové dresinky.

V základním receptu je použito bílé zelí, zelné placky však jsou připravit i z červeného zelí, které má výraznější chuť i vůni.

Ingredience na zelné placky z čerstvého zelí

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • voda
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3/4 kg krouhaného čerstvého zelí
  • kypřící prášek do pečiva
  • olej na smažení
  • čerstvé bylinky nebo cibulová nať na posypání

Postup na zelné placky z čerstvého zelí

  1. Z mouky, vajec a vody připravite řidší těsto, osolte a přidejte kmín. Čerstvé zelí jemně nakrouhejte a vmíchejte do těsta. Před smažením vmíchejte kypřící prášek do pečiva.
  2. Naběračkou tvořte placky na větší pánev a smažte z obou stran na oleji do růžova. Posypte bylinkami či cibulovou natí a podávejte s jogurtovým dresinkem či s tzatziki.
  3. Na zapití je výtečný kefír.

Zelné placky se škvarky

Recept na zelné placky se škvarky může na první pohled působit jako méně zdravý. Obsahuje však takové množství zelí, že se v něm škvarky skoro ztratí. Zelné placky se škvarky tak potěší i příznivce zdravé stravy.

Kombinace zelí a škvarků chutná horká, vlažná i studená.

Opět se jedná o jednoduchý a rychlý recept. Zelné placky se škvarkami lze sníst hned anebo nechat vychladnout a pojídat klidně jako svačinu během celého dne.

Ingredience na zelné placky se škvarkami

  • 500 g bílého zelí (zhruba 1/4 větší hlávky)
  • 80 g škvarků
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 5 g soli

Postup na zelné placky se škvarkami

  1. Zelí bez košťálu nakrájejte na tenké nudličky, překrojte nebo nasekejte na menší kousky. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl, mouku a škvarky a vypracujte soudržnou směs.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a dva plechy vyložte papírem na pečení. Vytvořte placky o velikosti dlaně a naneste na plechy.
  3. Pečte 20-25 minut, až se placky zpevní a zezlátnou. 

Zelné placky s tvarohem

Křupavé zelné placky s tvarohem jsou vysoce návykové. Jedna rozhodně nestačí. Hodí se jen tak nebo jako chuťovka k pivu či vínu.

Díky tvarohu jsou zelné placky křehčí na povrchu a vláčnější uvnitř.

Tvaroh obsahuje velkou dávku bílkovin a podporuje růst svalů. Hodí se tak jako strava pro sportovce, která by neměla chybět v žádném sportovním jídelníčku.

Ingredience na zelné placky s tvarohem

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 400 g hladké špaldové mouky

Postup na zelné placky s tvarohem

  1. Z kysaného zelí vymačkejte vodu. Zelí lehce pokrájejte, přidejte k němu do mísy tvaroh, lžičku soli a lžíci oleje.
  2. Postupně přisypávejte mouku a hněťte vláčné těsto. Následně vše promíchejte rukama. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou jako na kynuté knedlíky.
  3. Po umíchání ho nechte odpočinout 20 minut v chladu.
  4. Těsto vyklopte na vál a vyválejte placičky silné asi 1 cm. Plech vyložte pečícím papírem a poklaďte plackami.
  5. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 30 minut. Placky během pečení obraťte, aby byly z obou stran křupavé.

Zelné placky recept – zelné placky v troubě

Zelí je samo o sobě vitamínovou bombou. Chcete si připravit také zdravé zelné placky v troubě? S hromadou zelí a minimem oleje to bude hračka.

Ingredience na zdravé zelné placky v troubě

  • 2 balení kysaného zelí
  • 300 g mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 šálek (200 ml) oleje
  • Sůl, pepř

Postup na zdravé zelné placky v troubě

  1. Kysené zelí sceďte a smíchejte jej se všemi ostatními ingrediencemi na těsto.
  2. Těsto rozetřete do připravené formy na pečení.
  3. Těsto nakrájejte ostrým nožem na čtverce a poté pečte v troubě při teplotě přibližně 200 °C po dobu 45 minut.
  4. Zdravé zelné placky z trouby podávejte teplé.

Zelné placky z vařeného zelí – kynuté

Příprava kynutých zelných placek z vařeného zelí má v Čechách i na Moravě velmi dlouhou tradici. Recept na zelné placky z vařeného zelí se objevuje v různých variantách.

 Po dlouhou dobu bylo zelí v tuzemsku vůbec nejdůležitější a nejvíce pěstovanou zeleninou.

Kynuté zelné placky z vařeného zelí jsou opravdová lahůdka, kterou si zamiluje každý.

Ingredience na zelné placky z vařeného zelí

  • 400 g na jemné nudličky pokrájeného zelí
  • 3 lžíce másla
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky kmínu
  • špetka cukru
  • 100 ml smetany
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky

Postup na zelné placky z vařeného zelí

  1. V nízkém a širokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte pokrájené zelí, sůl a kmín, a dvě minuty míchejte na středně silném plameni. Podlijte 50 ml studené vody a 5 minut pozvolna duste.
  2. Zelí by mělo zavadnout a změknout, nicméně rozhodně ne zhnědnout. Odstavte a nechte vychladnout.
  3. Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalijte polovinou vlažné smetany. Důkladně rozmíchejte a nechte 5-10 minut vzejít kvásek.
  4. Do vlažného zelí přimíchejte kvásek, zbytek smetany, vajíčko, a postupným přisypáváním mouky zadělejte vařečkou spíše tužší těsto, které lze po vykynutí rozválet.
  5. Hotové těsto nechte 30 minut kynout v teple.
  6. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném stole na výšku kolem 1 centimetru a pak rádýlkem rozkrájejte na čtverce o velikosti 6 x 6 cm. Rozložte je s malými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem a znovu nechte kynout 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  7. Rozehřejte lžíci másla a potřete jím placičky. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte 20-30 minut, dokud nezezlátnou.

Bramborovo-zelné placky

Kdo by neznal tradiční bramborové placky neboli bramboráky. Varianta s kysaným bílým zelím má výraznější chuť, je lehčí a lépe stravitelná. Díky kysanému zelí obsahuje více vitamínů.

Brambory i kysané zelí se hodí do sytých podzimních a zimních pokrmů.

V kombinaci se škvarky či se slaninou jsou bramborovo zelné placky opravdová lahůdka. Vegetariáni mohou místo škvarků použít uzené tofu. Vegani mohou vynechat vejce a připravit placky podobně jako veganské bramboráky.

Ingredience na zelné placky

  • 450 g brambor, varný typ B nebo C
  • 350 g kysaného bílého zelí
  • 100 g škvarků
  • 60 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce sádla na smažení
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup na zelné placky

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Důkladně z nich vymačkejte tekutinu. Ze zelí také vymačkejte tekutinu a nechte ho okapat na cedník.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte. Škvarky nakrájejte nebo namelte najemno. Ve větší míse smíchejte všechny suroviny kromě sádla na smažení.
  3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte sádlo a ze 2 lžic těsta na něm vytvarujte placky o průměru 7 cm. Smažte je dozlatova 2–3 minuty z každé strany.
  4. Hotové bramborové placky se zelím položte na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.

Japonské placky okonomiyak – zelné placky jinak

Placky okonomiyaki jsou nabité zeleninou. Tyto zelné placky chutnají jinak než je v tuzemsku zvykem. Křupavé zelí, mrkev a jarní cibulka z nich dělá chutnou vitamínovou bombu. Japonské zelné placky okonomiyaki jsou vhodné i pro vegetariány.

Někdy se okonomiyaki označují jako nejlepší palačinky z Asie.

Okonomiyaki je druh zelné placky, která patří mezi tradiční jídla japonské kuchyně.

Do japonských zelných placek okonomiyaki lze přidat i kousky krevet, slaniny, pečeného bůčku nebo mletého vepřového a přizpůsobit tak tuto asijskou lahůdku své chuti.

Ingredience na zelné placky

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • řepkový olej

Postup na zelné placky

  1. Z mouky, vajec, sójové omáčky, sezamového oleje, zázvoru a soli vyšlehejte husté těsto. Menší hlávku zelí zbavte košťálu a zbytek nakrájejte nadrobno.
  2. Z jarních cibulek schovejte kus zelené natě na ozdobu a zbylé části nasekejte. Oloupané mrkve nastrouhejte a vše rukama vmíchejte do těsta.
  3. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu řepkového oleje nebo sádla a lžící tvořte z těsta placičky. Přiklopte poklicí (díky tomu zelí lépe změkne) a asi pět minut opékejte. Otočte a osmažte i z druhé strany, ke konci už klidně bez poklice.
  4. Podávejte s majonézou ochucenou sójovou a chilli omáčkou typu sriracha a posypané zbylou jarní cibulkou a sezamem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang