Zelné placky – nejlepší recept

Hlavní jídla

Zelné placky připravené z bílého, červeného či kysaného zelí, bramborovo zelné placky nebo zelné placky se škvarky. Tradiční recepty na zelné placky i zelné placky jinak. Receptů na zelné placky existuje celá řada. Najdou si mezi nimi vegetariáni, vegani i jedlíci masa. Jaké jsou nejlepší recepty na zelné placky?

Bílé i červené zelí je konzerva plná vitamínů. Obsahuje také velké množství vlákniny, stimuluje pohyb střev a vylučování toxických látek z těla. Zelí mimo jiné podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování, je tak výbornou prevencí vzniku zácpy. Červené zelí navíc obsahuje více provitamínu A a vitamínů skupiny B.

Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminu K, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor, síra a hořčík. Dále kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů a zároveň snižuje únavu a podporuje trávení. Pokud člověk přemýšlí, jak co nejrychleji zhubnout, měl by kysané zelí rozhodně zařadit do jídelníčku.

Ze zelí lze připravit obrovské množství receptů. K českým klasikám patří segedínský guláš, kysané zelí zapečené s uzeným bůčkem, bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím či halušky se zelím a uzeným.

K bílému zelí se výborně hodí mrkev, ta patří také do salátu Coleslaw.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i méně známé jednoduché recepty jako nudle se zelím nebo jednoduchá cizrna se zelím. Čerstvé zelí je skvělé v salátu Coleslaw.

Zelné placky na pánvi

Zelné placky se obvykle připravují na sádle či na oleji na pánvi. Pokud jsou smažené zelné placky příliš mastné, lehce se zbaví přebytečného tuku v papírovém ubrousku.

Důležité je použít kvalitní teflonovou nebo titanovou pánev a olej, který zvládne vysoké teploty. Dobře tepelně stabilní jsou palmový, řepkový či kokosový olej. Vyšší teploty špatně snáší slunečnicový olej, který je vhodný k použití zastudena.

Zelné placky v troubě

Zdravější alternativa ke smažení na pánvi je pečení v troubě. Zelné placky lze připravit na pekáči vyloženém pečícím papírem při použití minimálního množství tuku.

Při použití kvalitní pánve se dá zelné placky připravit s minimálním množstvím oleje.

Zelné placky v troubě jsou křehké, krásně křupavé a zároveň šťavnaté uvnitř. Ocení je každý, kdo dbá na štíhlou linii. Výborně se hodí jako zdravá a lehká večeře. Zelným plackám pečeným v troubě se není třeba vyhýbat, ani když se člověk snaží rychle zhubnout a přemýšlí, jak shodit tuk.

Zelné placky – recept

Mezi recepty na zelné placky si vybere každý, kdo má rád čerstvé či kysané zelí. Existuje nepřeberné množství variant, které lze různě kombinovat a vytvářet nové variace. Použít lze těsto bez droždí i kynuté těsto.

Zelné placky jsou výborný tip, co k obědu.

Zelné placky z kysaného zelí

Oblíbené zelné placky z kysaného zelí jsou jihočeskou pochoutkou, která se tradičně připravuje z kysaného zelí. Lze je smažit na sádle anebo péct v troubě.

Zelné placky z domácího kysané ho zelí jsou pochoutka plná vitamínů.

K zelným plackám z kysaného zelí se hodí cibulková nať a lžička zakysané smetany. Poslouží jako výborný rychlý oběd i večeře. Skvěle chutnají i za studena.

Ingredience:

  • 1 kg kyselého zelí
  • kostka sádla (nebo sádlo se škvarky)
  • 500 g hladké mouky
  • mouka (na vál)
  • sůl
  • kmín

Postup:

Smíchat všechny přísady v míse a vytvořit těsto. Nechat přibližně 10 min odpočinout v ledničce.

Z těsta vytvořit placičky. Lepí-li se, lehce pomoučnit hladkou moukou. Péct ve vyhřáté troubě dozlatova nebo osmažit na pánvi.

Zelné placky z čerstvého zelí

Zelné placky z čerstvého zelí směle nahradí oblíbené bramboráky. Příprava je rychlá a snadná. Základní reecept je vhodný i pro vegetariány. Dá se však zpestřit i slaninou nebo uzeninou.

K zelným plackám z čerstvého zelí se výborně hodí nejrůznější jogurtové dresinky.

V základním receptu je použito bílé zelí, zelné placky však jsou připravit i z červeného zelí, které má výraznější chuť i vůni.

Ingredience:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • voda
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3/4 kg krouhaného čerstvého zelí
  • kypřící prášek do pečiva
  • olej na smažení
  • čerstvé bylinky nebo cibulová nať na posypání

Postup:

Z mouky, vajec a vody připravit řidší těsto, osolit a přidat kmín. Čerstvé zelí jemně nakrouhat a vmíchat do těsta. Před smažením vmíchat kypřící prášek do pečiva.

Naběračkou tvořit placky na větší pánev a smažit z obou stran na oleji do růžova. Posypat bylinkami či cibulovou natí a podávat s jogurtovým dresinkem či s tzatziki. Na zapití je výtečný kefír.

Zelné placky se škvarky

Recept na zelné placky se škvarky může na první pohled působit jako méně zdravý. Obsahuje však takové množství zelí, že se v něm škvarky skoro ztratí. Zelné placky se škvarky tak potěší i příznivce zdravé stravy.

Kombinace zelí a škvarků chutná horká, vlažná i studená.

Opět se jedná o jednoduchý a rychlý recept. Zelné placky lze sníst hned anebo nechat vychladnout a pojídat klidně jako svačinu během celého dne.

Ingredience:

  • 500 g bílého zelí (zhruba 1/4 větší hlávky)
  • 80 g škvarků
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 5 g soli

Postup:

Zelí bez košťálu nakrájet na tenké nudličky, překrojit nebo nasekat na menší kousky. Vmíchat rozkvedlaná vejce, sůl, mouku a škvarky a vypracovat soudržnou směs.

Předehřát troubu na 180 stupňů a dva plechy vyložit papírem na pečení. Vytvořit placky o velikosti dlaně a nanést na plechy. Péct 20-25 minut, až se placky zpevní a zezlátnou. 

Zelné placky s tvarohem

Křupavé zelné placky s tvarohem jsou vysoce návykové. Jedna rozhodně nestačí. Hodí se jen tak nebo jako chuťovka k pivu či vínu.

Díky tvarohu jsou zelné placky křehčí na povrchu a vláčnější uvnitř.

Tvaroh obsahuje velkou dávku bílkovin a podporuje růst svalů. Hodí se tak jako strava pro sportovce, která by neměla chybět v žádném sportovním jídelníčku.

Ingredience:

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 400 g hladké špaldové mouky

Postup:

Z kysaného zelí vymačkat vodu. Zelí lehce pokrájet, přidat k němu do mísy tvaroh, lžičku soli a lžíci oleje.

Postupně přisypávat mouku a hníst vláčné těsto. Vše promíchat rukama. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou jako na kynuté knedlíky. Po umíchání ho nechat odpočinout 20 minut v chladu.

Těsto vyklopit na vál a vyválet placičky silné asi 1 cm. Plech vyložit pečícím papírem a poklást plackami.

Plech vložit do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 30 minut. Placky během pečení obrátit, aby byly z obou stran křupavé.

Kynuté zelné placky

Příprava kynutých zelných placek má v Čechách i na Moravě velmi dlouhou tradici. Recept na zelné placky se objevuje v různých variantách s čerstvým, vařeným i kysaným zelím.

 Po dlouhou dobu bylo zelí v tuzemsku vůbec nejdůležitější a nejvíce pěstovanou zeleninou.

Kynuté zelné placky s lehce podušeným zelím jsou opravdová lahůdka, kterou si zamiluje každý.

Ingredience:

  • 400 g na jemné nudličky pokrájeného zelí
  • 3 lžíce másla
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky kmínu
  • špetka cukru
  • 100 ml smetany
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky

Postup:

V nízkém a širokém kastrolu rozehřát 2 lžíce másla, přidat pokrájené zelí, sůl a kmín, a dvě minuty míchat na středně silném plameni. Podlít 50 ml studené vody a 5 minut pozvolna dusit. Zelí by mělo zavadnout a změknout, nicméně rozhodně ne zhnědnout. Odstavit a nechat vychladnout.

Do misky rozdrobit droždí, přidat špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalít polovinou vlažné smetany. Důkladně rozmíchat a nechat 5-10 minut vzejít kvásek.

Do vlažného zelí přimíchat kvásek, zbytek smetany, vajíčko, a postupným přisypáváním mouky zadělat vařečkou spíše tužší těsto, které lze po vykynutí rozválet. Hotové těsto nechat 30 minut kynout v teple.

Vykynuté těsto rozválet na pomoučněném stole na výšku kolem 1 centimetru a pak rádýlkem rozkrájet na čtverce velikosti 6 x 6 cm. Rozložit je s malými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem a znovu nechat kynout 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Rozehřát lžíci másla a potřít jím placičky. V troubě vyhřáté na 180 stupňů péct 20-30 minut, dokud nezezlátnou.

Bramborovo zelné placky

Kdo by neznal tradiční bramborové placky neboli bramboráky. Varianta s kysaným bílým zelím má výraznější chuť, je lehčí a lépe stravitelná. Díky kysanému zelí obsahuje více vitamínů.

Brambory i kysané zelí se hodí do sytých podzimních a zimních pokrmů.

V kombinaci se škvarky či se slaninou jsou bramborovo zelné placky opravdová lahůdka. Vegetariáni mohou místo škvarků použít uzené tofu. Vegani mohou vynechat vejce a připravit placky podobně jako veganské bramboráky.

Ingredience:

  • 450 g brambor, varný typ B nebo C
  • 350 g kysaného bílého zelí
  • 100 g škvarků
  • 60 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce sádla na smažení
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory oloupat a nastrouhat najemno. Důkladně z nich vymačkat tekutinu. Ze zelí také vymačkat tekutinu a nechat ho okapat na cedník.

Česnek oloupat a prolisovat. Škvarky nakrájet nebo namlít najemno. Ve větší míse smíchat všechny suroviny kromě sádla na smažení.

Na pánvi na středním ohni rozehřát sádlo a ze 2 lžic těsta na něm vytvarovat placky o průměru 7 cm. Smažit je dozlatova 2–3 minuty z každé strany. Hotové bramborové placky se zelím položit na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.

Japonské placky okonomiyak – zelné placky jinak

Placky okonomiyaki jsou nabité zeleninou. Tyto zelné placky chutnají jinak než je v tuzemsku zvykem. Křupavé zelí, mrkev a jarní cibulka z nich dělá chutnou vitamínovou bombu. Japonské zelné placky okonomiyaki jsou vhodné i pro vegetariány. Někdy se okonomiyaki označují jako nejlepší palačinky z Asie.

Okonomiyaki je druh zelné placky, která patří mezi tradiční jídla japonské kuchyně.

Do japonských zelných placek okonomiyaki lze přidat i kousky krevet, slaniny, pečeného bůčku nebo mletého vepřového a přizpůsobit tak tuto asijskou lahůdku své chuti.

Ingredience:

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • řepkový olej

Postup:

Z mouky, vajec, sójové omáčky, sezamového oleje, zázvoru a soli vyšlehat husté těsto. Menší hlávku zelí zbavit košťálu a zbytek nakrájet nadrobno. Z jarních cibulek schovat kus zelené natě na ozdobu a zbylé části nasekat. Oloupané mrkve nastrouhat a vše rukama vmíchat do těsta.

Na nepřilnavé pánvi rozehřát trochu řepkového oleje nebo sádla a lžící tvořit z těsta placičky. Přiklopit poklicí (díky tomu zelí lépe změkne) a asi pět minut opékat. Otočit a osmažit i z druhé strany, ke konci už klidně bez poklice.

Podávat s majonézou ochucenou sójovou a chilli omáčkou typu sriracha a posypané zbylou jarní cibulkou a sezamem.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang