domaci-pirohy

Tyto pirohy jsou skvělou bezmasou obměnou plněných knedlíků.

Ingredience

  • 5 šálků hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek vody
  • 3 velká vejce
  • 1/2 šálku změklého másla

Na náplň:

  • 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 střední cibule, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce másla
  • 140 g smetanového sýra, změklého
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře

Další přísady (pro každou porci):

  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 1 lžíce másla
  • Mletá čerstvá petrželka

Postup

  1. V kuchyňském robotu smíchejte mouku a sůl, zakryjte a rozmixujte. Přidejte vodu, vejce a máslo, přikryjte a pulzujte, dokud se nevytvoří koule, v případě potřeby přidejte další 1 až 2 lžíce vody nebo mouky. Přikryté nechte 15 až 30 minut odpočívat.
  2. Brambory vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte je k varu na prudkém ohni. Snižte teplotu, přikryjte a vařte do změknutí, 10-15 minut.
  3. Mezitím na velké pánvi na středním plameni osmahněte cibuli na másle, dokud nezměkne.
  4. Brambory slijte. Na velmi mírném ohni míchejte brambory, dokud se nevypaří pára, 1-2 minuty. Prolisujte je přes sítko na brambory nebo cedník do velké mísy. Vmíchejte smetanový sýr, sůl, pepř a cibulovou směs.
  5. Těsto rozdělte na 4 části.
  6. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte 1 část těsta na tloušťku cca 0,3 cm; vykrajujte pomoučeným kulatým vykrajovátkem.
  7. Do středu každého kolečka dejte 2 lžičky náplně. Okraje navlhčete vodou, přeložte na polovinu a okraje přitiskněte, aby se uzavřely. Opakujte se zbývajícím těstem a náplní.
  8. Přiveďte holandskou troubu s vodou k varu na vysokém ohni. Po částech přidávejte pirohy. Snižte teplotu na mírný var a vařte, dokud pirohy nevyplavou na povrch a nezměknou, 1-2 minuty. Vyjměte je děrovanou lžící.
  9. Ve velké pánvi osmahněte 4 pirohy a cibuli na másle, dokud pirohy lehce nezhnědnou a neprohřejí se, posypte je petrželkou. Postup opakujte se zbývajícími pirohy.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang