Francouzské brambory – nejlepší recept

Hlavní jídla

Francouzské brambory vděčí za svůj prapůvod zemi galského kohouta, ovšem pouto s Francií postupem času a vývoje českých chutí markantně zesláblo. Ve Francii se zapečeným bramborám říká tartiflette, v tuzemských končinách jde o francouzské brambory, jež mohou mít stovky podob. Jaký je ten nejlepší recept na francouzské zapečené brambory?

Veskrze se jedná o pokrm co dům dal, jakýsi mix zbytků z předešlého dne, avšak negativní nádech jídla pro chudé si francouzské brambory rozhodně nezaslouží. Mnozí na tento pokrm nedají dopustit a rvou se o každé sousto silou buldočí. Přívlastek „francouzské“ dodává sám o sobě zapečeným bramborám vznešenější auru.

Jak název napovídá, základem francouzských brambor jsou brambory. Nemusejí pocházet přímo z Francie. Bohatě postačí brambory české, ideálně varný typ A, aby bylo možné je vařit ve slupce. Leckdo připravuje francouzské brambory ze syrových brambor, ovšem snazší bude je předem uvařit.

TIP: Příznivci francouzské kuchyně ocení hrst nápadů. Co vyzkoušet francouzské tousty s kardamomem, vanilkou a kapkou růžové vody? Nebo francouzské makové palačinky s citronem a cukrem?

Receptů na francouzské zapečené brambory je ohromné množství. S nadsázkou by se dalo konstatovat, že by o francouzských bramborách mohla vzniknout samostatná kuchařka. Čistě jen o nich a ničem jiném. Obecně platí, že nejlepší francouzské brambory jsou ty, které jsou připraveny z kvalitních a oblíbených surovin. Kde nic nechybí, ani nepřebývá.

Klasikou jsou francouzské brambory s vejci a uzeným masem, ovšem vařené a na kostičky nakrájené vajíčko lze bez problémů vynechat. Bezvaječné francouzské brambory neztrácejí na chuti. Naopak. Spousta kuchtíků vařená vejce v receptu na francouzské brambory záměrně vynechává.

Brambory jsou nepostradatelnou složkou všech kuchyní pro jejich univerzálnost a vynikající chuť.

Vajíčko v bramborách lze nahradit vaječnou zálivkou, jež je tím, co z francouzských brambor činí francouzské brambory. Receptem je jednoduše mléko nebo smetana smíchané s rozšlehaným syrovým vejcem. Touto zálivkou se francouzské brambory v troubě zalijí, což nejenže vyplní prostor mezi jednotlivými ingrediencemi, nýbrž také na povrchu brambor vytvoří křupavou vaječnou vrstvu.

TIP: Zapékat se dají nejen brambory, nýbrž také ostatní zelenina. Zapečená cuketa nebo zapečené žampiony potěší nejen masožravce, avšak také vegetariány a vegany a zastánce sportovního jídelníčku a zdravé stravy.

Co všechno zahrnout do zapečených brambor? Francouzské brambory s uzeným nebo francouzské brambory s mletým masem jsou tradiční. Na hovězí mleté maso zapečené s brambory se sbíhají sliny už nyní. Kdo má zájem svůj recept na francouzské brambory obohatit, nesmí se bát do nich přidat prakticky cokoli. To se může odvíjet i od aktuální sezóny.

Přidat do brambor houby, kyselé zelí, gothaj, květák, brokolici, mrkev nebo červenou řepu? Proč ne. Nač se omezovat na tradiční klasiku, když se francouzské brambory dají připravit na tisíc způsobů? Jednou tak, podruhé onak. Kouzlo vaření tkví v nespoutanosti a neomezených možnostech.

Pravé francouzské brambory – recept

Ve francouzských bramborách nesmějí chybět brambory. To je naprostý základ. Ostatní suroviny už podléhají přáním a chutím strávníků. Tento recept na pravé francouzské brambory se bude přidržovat tradic a nabídne klasiku. Základ, z něhož lze čerpat inspiraci do budoucích příprav. Jaké jsou potřeba ingredience?

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 300 g hrášku (mražený nebo z konzervy)
  • 4 lžíce sádla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli a pepře
  • kyselé okurky
  • zelená petrželka ke zdobení
  • sýr dle vlastního výběru (může být, nemusí)

Ze všeho nejdříve bude potřeba uvařit základní přísadu. Jak uvařit brambory? Ideálně ve slupce, aby z nich neuteklo příliš živin a nevázaly na sebe tolik vody. Loupat se jako uvařené budou také mnohem snáze. Tepelně upravené musí být také uzené maso. Podstatou zapečení není, aby potraviny změkly, nýbrž aby získaly žádoucí křupavý nádech.

Pekáč, na nějž se budou skládat jednotlivé vrstvy brambor, se vyplatí vymazat olejem nebo sádlem a vysypat strouhankou, aby brambory příliš nepřilnuly ke dnu. Lépe poslouží také pekáč menší velikosti, aby se do něj všechny suroviny náležitě nahustily. Předejde se tak protékání vaječné zálivky na dno pekáče.

Brambory je nejprve potřeba uvařit ve slupce a poté nakrájet na tenké plátky. V pekáči se posléze smíchají s ostatními přísadami.

Trouba musí být předehřátá na 200 stupňů Celsia. Mezitím se brambory nakrájené na plátky vystelou dno pekáče. Posypou se hráškem, uzeným masem, zesklovatělou cibulí, nebo čímkoli, kdo má co rád. Podstatné je vrstvu důkladně nahustit na sebe a posypat solí a pepřem.

TIP: Zkušení kuchaři doporučují přidat do francouzských brambor zkaramelizovanou červenou cibulku nebo pórek. Někteří přidávají také kyselou okurku. V tomto receptu na francouzské brambory je kyselá okurka podávána až na závěr coby příloha k nakousnutí.

Jakmile je dokončena poslední vrstva brambor, bude potřeba vše ještě naposledy pomáčknout a nahustit na sebe, aby vejce neproteklo na dno. S vaječnou zálivkou je potřeba ještě počkat. Nejlepší službu zálivka udělá, až když je na brambory nalitá zhruba v polovině pečení, tzn. po dvaceti minutách.

Jelikož se francouzské brambory pečou při vysokých teplotách, odpařuje se mléko nebo smetana velmi rychle. Čím vznikne bohatší chuť brambor. Milovníci sýra mohou na posledních deset minut pečení posypat pekáč libovolným druhem. Skvělou službu odvede čedar, parmezán i běžný eidam. Zapečené brambory se sýrem budou zbožňované.

Po zhruba 40 minutách pečení bude vhodné nechat brambory na pár minut odpočinout a vychladnout, než se začnou servírovat. Nakrájené porce francouzských brambor na talíři ozdobí čerstvá petrželka.

Za zkoušku stojí také tento oblíbený recept na zapečené maso s bramborem v alobalu v troubě.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang