Ingredience:

  • 900 g opláchnutých neoloupaných brambor nakrájených na klínky
  • 2 lžíce másla
  • 1 nakrájená červená cibule
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 400 g nakládaných srdíček artyčoků
  • 150 g mražené zeleninové směsi
  • 130 g nastrouhaného sýra gruyére
  • 130 g nastrouhaného zrajícího sýra
  • 50 g rozdrobené gorgonzoly
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 230 g nakrájeného tofu
  • 2 lžíce nasekaného tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • snítka tymiánu na ozdobu

Postup:

Brambory vaříme asi 10 minut ve vodě.

V malém hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm cibuli spolu s česnekem. Zaprášíme moukou, zamícháme a na středním plameni zahříváme asi 1 minutu.

Potom pomalu přimícháme mléko a necháme přejít varem. Až se bude obsah hrnce vařit, stáhneme plamen a přidáme napůl rozkrojená artyčoková srdíčka a mraženou zeleninu. Pokrm neustále mícháme a přidáme ještě přibližně polovinu všech sýrů a tofu.

Dochutíme solí a pepřem. Polovinu předvařených brambor rozprostřeme na dno zapékací mísy, překryjeme směsí ze zeleniny, naskládáme zbytek brambor a zasypeme zbytkem sýra.

Zapečené brambory pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C (cca 30 minut). 

A co příště zkusit recept s masem, potom se může hodit tento recept na zapečené brambory s masem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang