Není nad talíř plný plněných brambor se sýrem a zakysanou smetanou. Křupavé pečené brambory ve slupce posypané kousky slaniny a rozteklým sýrem, doplněné zakysanou smetanou a zelenou cibulkou – co víc si přát?

Pečené brambory v alobalu patří k jídlům, která se připravují již stovky let. Křupavá slupka ovoněná žárem ohně a lahodně měkký střed plněných brambor se slaninou mají miliony příznivců.

Plněné pečené brambory jako ideální chod

Brambory k nám doputovaly z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Inkové v Peru či Bolívii. Brambory se řadí do zeleniny, avšak díky vysokému podílu sacharidů představují ideální sacharidovou přílohu k masům, sýrům nebo jiné bílkovině.

Obsahují tolik opěvovanou vlákninu. Kromě ní se mohou pyšnit také tím, že se skládají téměř z 80 % z vody a také jsou bohaté na škroby. Z vitamínů pak brambory obsahují například vitamíny A, B1 a B2 nebo B6. Pokud navíc víte, že potřebujete svému tělu dodat vitamín C, sáhněte po bramborách. Obsahují ho totiž dokonce více než jablko nebo hruška.

Pečené brambory v alobalu tělu prospívají

Díky zmíněnému vitamínu C posilují brambory naši obranyschopnost, takže tělo je ocení zejména v zimě. Možná jste už slyšeli, že brambory pečené v alobalu nebo pečené brambory ve slupce jsou vhodnější než brambory vařené. V tomto případě jde zejména o draslík, jehož obsah se vařením ve vodě snižuje. Draslík pomáhá tělo pročistit a snižuje krevní tlak.

brambory-pecene-v-alobalu-7907088
Alobal zvýší teplotu působící na brambory, proto jejich pečení netrvá ani moc dlouho.

Pečené plněné brambory v troubě se hodí i při dietě

Díky jejich složení se jich nemusí bát ani lidé držící dietu. Brambory totiž představují vhodnou přílohu i při hubnutí a redukci váhy. Pečené brambory ve slupce nebo pečené brambory v alobalu navíc ozvláštní jídelníček. A když si připravíte plněné brambory mletým masem, například kuřecím, získáte plnohodnotný chod, který vás skvěle zasytí.

Pečené brambory ve slupce – recept

Slupky z brambor se většinou automaticky zbavujeme, ale je to velká škoda. Slupku, zejména u ranných brambor, často stačí jen důkladně očistit a zakomponovat ji do svého chodu. Někteří šéfkuchaři bramborovou slupku rádi pečou úplně dokřupava a pak ji rozmixují na bramborový prach.

Pokud se nechcete pouštět do experimentů, avšak máte chuť na americké brambory, nekupujte mražené a připravte si pečené brambory ve slupce v troubě.

Ingredience na pečené brambory ve slupce:

  • 1 kg brambor
  • řepkový olej (případně slunečnicový)
  • 2 lžičky soli sůl
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžičky červené papriky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sušeného oregana nebo sušené bazalky

Postup na pečené brambory ve slupce:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  2. Brambory omyjte a očistěte. Nakrájejte je na velké měsíčky a vložte do mísy.
  3. K bramborům přilijte tolik oleje, aby obalil každý kousek brambor.
  4. Poté zasypejte brambory kořením a důkladně promíchejte.
  5. Brambory přesypejte na velký plech a pečte v troubě dokřupava.
pecene-brambory-3991732
Pečené brambory ve slupce díky svému složení představují přílohu vhodnou i při dietě.

Plněné brambory mletým masem – recept

Hledáte další způsob, jak zpracovat mleté maso, avšak na sekanou nebo boloňské špagety už nemáte chuť? Připravte si plněné brambory mletým masem.

Ingredience na plněné brambory mletým masem:

  • 6 středně velkých brambor
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce nakrájené cibule
  • 1/3 šálku zakysané smetany
  • 1 plechovka nakrájených zelených chilli papriček
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 čajové lžičky chilli
  • 3/4 šálku rozdrobeného sýru čedar

Postup na plněné brambory mletým masem:

  1. Brambory pečte 1 hodinu při 220 °C, nebo dokud nezměknou. Nechte je vychladnout.
  2. Mezitím ve velké pánvi na středním ohni osmažte hovězí maso a cibuli, dokud maso nezrůžoví. Hovězí maso rozdrobte a nechte okapat.
  3. Z každého bramboru odkrojte tenký plátek, aby brambor stabilně ležel na rovné ploše. Opatrně vydlabejte dužinu a ponechte tenkou slupku.
  4. Dužinu vložte do mísy. Přidejte zakysanou smetanu, chilli, máslo, worcestrovou omáčku, sůl, česnek a chilli a všechno důkladně rozmačkejte.
  5. Vmíchejte masovou směs, dokud se nespojí s brambory. Naplňte do vydlabaných brambor.
  6. Plněné brambory mletým masem položte na nevymaštěný plech. Posypte je sýrem. Pečte při teplotě 220 °C po dobu 10-15 minut, nebo dokud nejsou brambory prohřáté.

Plněné brambory se slaninou – recept

Těžko najdete snadnější a chutnější rychlé jídlo, než jsou pečené brambory se slaninou. Naplňte je slaninou, sýrem a zakysanou smetanou a pusťte se do nich.

Ingredience na plněné brambory se slaninou:

  • 4 brambory na pečení
  • mořská sůl na posypání
  • 100 g slaniny
  • 80 g nesoleného másla nakrájeného na kostičky
  • 80 g strouhaného čedaru a další 2 lžíce na posypání
  • 4 lžíce zakysané smetany a další na podávání
  • 1 polévková lžíce nasekané pažitky a další na podávání

Postup na plněné brambory se slaninou:

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Brambory opláchněte a posypte mořskou solí. Vložte brambory přímo na plech trouby a pečte je asi 1 hodinu, dokud nebudou zvenku křupavé a uvnitř měkké při zkoušce špejlí.
  3. Mezitím na nepřilnavé pánvi osmažte slaninu, dokud nebude křupavá.
  4. Jakmile jsou brambory hotové, přepněte troubu na gril, vyjměte brambory z trouby a přendejte je na plech. Odřízněte vršky (brambory podržte čistou utěrkou) a měkké středy brambor opatrně vydlabejte do mísy.
  5. Do mísy přidejte máslo, 80 g sýra a zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Vmíchejte pažitku a slaninu a podle chuti osolte a opepřete.
  6. Sýrovou náplň naplňte zpět do bramborových skořápek a posypte ji dalším sýrem.
  7. Plněné brambory se slaninou grilujte 10 minut, dokud nezezlátnou a sýr nezačne bublat.
  8. Pečené brambory se slaninou podávejte s další zakysanou smetanou a dozdobte pažitkou.
brambory-se-slaninou-2839472
Pečené brambory se slaninou a cibulkou? Těm rozhodně nikdo neodolá.

Plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou – recept

Křupavé brambory, vypečená slaninka, rozteklý sýr a jemná zakysaná smetana tvoří dokonalou kompozici chutí. Připravte si pečené brambory se sýrem a zakysanou smetanou jako skvělý předkrm.

Ingredience na plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou:

  • 6 středně velkých brambor (cca 1,3 kg)
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 6 plátků slaniny
  • 120 g strouhaného sýra čedar
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 2 zelené cibule nakrájené nadrobno

TIP: Máte-li brambory se zelenou slupkou nebo dužinou, tyto části vyřízněte a nepoužívejte je. Zelená barva značí přítomnost toxinu, který vzniká při vystavení brambor slunečnímu záření.

Postup na plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou:

  1. Brambory se očistěte a celé , nerozkrojené je vložte na plech a do trouby rozpálené na 200 °C, kde se pečou asi hodinu. Během této doby je dobré je několikrát propíchnout ostrým nožem nebo vidličkou a potřít olivovým olejem. Hotové brambory by uvnitř měly být měkké, to lze poznat jejich lehkým stlačením.
  2. Zatímco se brambory pečou, osmažte na pánvi na středním plamenu proužky slaniny, a to 10 až 15 minut, nebo dokud nejsou křupavé. Osušte je na papírových utěrkách. Nechte vychladnout. Rozdrobte na malé kousky.
  3. Vyjměte brambory z trouby a nechte je vychladnout tak, aby se s nimi dalo manipulovat. Rozkrojte je horizontálně napůl a lžící opatrně vydlabejte vnitřek. Ten si nechte bokem na další použití a na slupce ponechte asi 0,5 cm brambor.
  4. Bramborové slupky zvenku i zevnitř potřete olivovým olejem a posypte je solí. Zvyšte teplotu trouby na 230 °C a vložte do ní pekáč s připravenými slupkami. Pečte 10 minut z jedné strany, pak slupky otočte a pečte dalších 10 minut. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.
  5. Dovnitř slupek nasypte čerstvě mletý černý pepř, čedar a osmaženou slaninu. Vraťte do trouby. Opékejte další 2 minuty, nebo dokud sýr nezačne bublat. Vyjměte z trouby.
  6. Pomocí kleští položte slupky na servírovací talíř. Na každou kůži přidejte lžíci zakysané smetany a posypte zelenou cibulkou. Plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou ihned podávejte.
plnene-brambory-4646893
Když spodek brambor seříznete, budou brambory stabilně stát a vytvoří krásnou mističku pro plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou.

Pečené brambory se slaninou – recept

Připravte si ke svému steaku přílohu, která potěší opravdové milovníky masa. Pečené brambory se slaninou se hodí k slavnostnímu obědu i večeři. Možná vám budou připomínat klasické šťouchané brambory, ale díky pečení v alobalu je chuť těchto pečených brambor mnohem výraznější.

Ingredience na pečené brambory se slaninou:

  • 1 kg brambor
  • sůl + olej na potření
  • 300 g slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule

Postup na pečené brambory se slaninou:

  1. Troubu si předehřejte na 220 °C.
  2. Brambory nechte v celku a ve slupce a důkladně je očistěte a následně osušte.
  3. Potřete brambory olejem, posypejte solí a zabalte každý brambor zvlášť do alobalu.
  4. Brambory v alobalu položte na plech a pečte, dokud zcela nezměknou.
  5. Mezitím si rozpalte 2 lžíce oleje a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Jakmile začne cibulka zlátnout, přihoďte k ní na drobné kousky nakrájenou slaninu a společně opečte obě suroviny dokřupava.
  6. Opečené brambory vyjměte z alobalu a nechte trochu vychladnout. Poté je rozkrájejte na větší kousky a důkladně promíchejte s opečenou slaninou a cibulkou, aby vznikly lahodné pečené brambory se slaninou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang