opecene-brambory

Díky směsi koření vznikne z tohoto receptu chutná a atraktivní příloha. Hodí se téměř ke každému jídlu a příprava je velmi rychlá a jednoduchá.

Kromě klasické úpravy v podobě vařených brambor můžete připravit pečené brambory neboli americké brambory. Tento pokrm připravíte jak v troubě, tak v podobě smažených brambor na pánvi. Nebo si můžete připravit sladké brambory tzv. batátové brambory!

Brambory

Brambory jsou neuvěřitelně všestrannou kořenovou zeleninou, která se konzumuje v různých pokrmech po celém světě.

Zatímco mnoho lidí považuje zeleninu za zdravou, brambory dokázaly vyvolat jistou kontroverzi. Kvůli obsahu škrobu se mnoho lidí domnívá, že by měli jejich konzumaci omezit.

Brambory obsahují velké množství sacharidů a vlákniny a také vitamin C, vitamin B6, draslík a mangan. Obsah živin se může lišit v závislosti na druhu brambor a způsobu vaření.

Brambory také obsahují rezistentní škrob, který může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, zdraví trávicího traktu, vstřebávání živin a pocit sytosti.

Příprava brambor

Čerstvé brambory se pečou, vaří nebo smaží a používají se v ohromujícím množství receptů: bramborová kaše, bramborové placky, bramborové knedlíky, zapečené brambory, citronové brambory, bramborová polévka, vídeňský bramborový salát a gratinované brambory, abychom jmenovali alespoň některé.

Jak dlouho se vaří brambory?

Obecně platí, že malé brambory nebo brambory nakrájené na kostičky se vaří přibližně 10 až 15 minut, zatímco větší brambory vcelku 20 až 25 minut.

Chcete-li zkontrolovat, zda jsou brambory hotové, zapíchněte do jedné z nich nůž. Pokud vklouzne dovnitř bez větší námahy, je vše v pořádku.

Recepty do horkovzdušné trouby

Zdravější variantou amerických brambor jsou právě brambory pečené v troubě. K jejich přípravě není potřeba olej, takže pokrm nebude nasáklý nezdravým tukem a jeho chuť bude lepší než při přípravě brambor ve fritéze.

Pečené brambory v troubě jsou zdravější než z fritézy.

TIP: Bramborové recepty lze připravit i ve veganské variantě. Zkusit můžete veganský recept na bramboráky nebo cuketové bramboráky.

Pečené brambory v troubě – recept

Hledáte jednoduchou a chutnou přílohu? Vyzkoušejte tyto snadné brambory pečené v troubě. Mají křupavé okraje, krémový střed a výraznou chuť. Podávejte je třeba s pečeným kuřetem od babičky.

Ingredience na pečené brambory v troubě

Brambory

  • 1 kg malých brambor, rozpůlených nebo rozčtvrcených
  • extra panenský olivový olej na pokapání
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • jemně nasekaná petrželka, na ozdobu

Dresink

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce mletého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky směsi chilli vloček
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
Americké brambory jsou jednoduchou a skvělou přílohou.

Postup na pečené brambory v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte velký plech pečicím papírem.
  2. Brambory promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a rovnoměrně je rozprostřete na plech.
  3. Pečte 20 až 30 minut nebo dokud nezměknou a nezískají zlatohnědou barvu na okrajích. Doba pečení závisí na velikosti a čerstvosti brambor.
  4. V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, hořčici, česnek, rozmarýn, vločky chilli směsi, sůl a pepř.
  5. Dresinkem pokapejte uvařené brambory a jemně promíchejte. Možná nebudete potřebovat celou zálivku.
  6. Podle chuti ještě osolte a opepřete. Posypte petrželkou a podávejte.

Domácí americké brambory – recept

Americké brambory v troubě jsou dokonalou přílohou. Čerstvé bylinky jsou volitelné, ale dobré a skvěle se hodí k pečeným bramborám. Recept dává asi 4 vydatné porce přílohy.

Ingredience na domácí americké brambory

  • 1 kg brambor Yukon Gold nebo červených brambor
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ¼ lžičky jemné soli
  • volitelně: 1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu (asi ze 3 větviček)
  • volitelná ozdoba: 2 lžičky jemně nasekané čerstvé petrželky
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Americké brambory vydrží v lednici až 4 dny, lepší jsou ale čerstvé.

Postup na domácí americké brambory

  1. Troubu předehřejte na 220 °C, rošt umístěte doprostřed trouby. Velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem, aby se brambory nepřichytily.
  2. Nakrájejte brambory na 5 cm kousky (malé brambory nakrájejte na poloviny, větší na čtvrtiny atd.). Položte je na připravený plech.
  3. Brambory pokapejte olivovým olejem, posypte česnekovým práškem, solí a rozmarýnem, pokud je používáte.
  4. Promíchejte rukama, dokud nebudou brambory rovnoměrně obalené ve směsi (může se zdát, že nemáte dost oleje, ale máte – pokračujte).
  5. Urovnejte brambory do rovnoměrné vrstvy na plechu tak, aby jejich ploché okraje přiléhaly k plechu.
  6. Brambory pečte 40 až 45 minut, v polovině pečení je promíchejte, dokud nebudou sytě zlatavé (zkontrolujte spodní stranu) a snadno propíchnutelné vidličkou.
  7. Vmíchejte petrželku, pokud ji používáte, a podle chuti osolte a opepřete (pozor, brambory jsou horké). Ihned podávejte.

TIP: Brambory jsou nejlepší čerstvě upečené, ale v lednici vydrží až 4 dny. Opatrně je ohřejte v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Recept na špičkové opečené brambory

Ujistěte se, že vaše pečeně budou perfektní k nedělnímu obědu nebo dokonce ke štědrovečerní večeři – tento spolehlivý recept zaručuje křupavou kůrčičku, která přechází v nadýchaný střed.

Ingredience na špičkové opečené brambory

  • 1 kg brambor
  • 100 g kachního nebo husího sádla (pro luxusní chuť) nebo 100 ml olivového oleje
  • 2 lžičky mouky
  • vločky mořské soli, k podávání

Postup na špičkové opečené brambory

  1. Vložte do trouby pekáč (dostatečně velký, aby se do něj vešly brambory v jedné vrstvě) a troubu vyhřejte na 200 °C.
  2. Oloupejte 1 kg brambor a každou z nich nakrájejte na 4 stejně velké kousky, pokud jsou středně velké, nebo na 2-3, pokud jsou menší (5 cm kousky).
  3. Vhoďte brambory do velkého hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly sotva zakryté.
  4. Přidejte sůl a počkejte, až se voda začne vařit.
  5. Jakmile voda dosáhne plného varu, snižte teplotu, zapněte časovač a brambory vařte odkryté přiměřeně intenzivně po dobu 2 minut.
  6. Mezitím dejte do rozpáleného pekáče 100 g kachního nebo husího sádla nebo 100 ml olivového oleje a několik minut ho zahřívejte v troubě, aby byl opravdu horký.
  7. Osušte brambory v cedníku a několikrát jím zatřeste sem a tam, aby se načechraly.
  8. Posypte je 2 lžícemi mouky a ještě jednou nebo dvakrát s nimi zatřeste, aby byly rovnoměrně a tence obalené.
  9. Opatrně vložte brambory do horkého tuku – při vkládání budou syčet – a pak je otočte, aby byly obalené po celém povrchu.
  10. Rozložte je do jedné vrstvy a ujistěte se, že mají dostatek místa.
  11. Brambory pečte 15 minut, pak je vyndejte z trouby a obraťte.
  12. Pečte dalších 15 minut a znovu je otočte. Vraťte je do trouby na dalších 10-20 minut nebo na tak dlouho, aby byly opravdu zlatavé a křupavé. Barva bude nerovnoměrná, což je to, co chcete.
  13. Posypte je vločkami mořské soli a ihned podávejte.

Smažené brambory na pánvi – recept

Zde je recept na ty nejlepší smažené brambory: dokonale ochucené a dokonale propečené. Jsou skvělé jako brambory k obědu nebo jako snadná příloha k večeři.

Ingredience na smažené brambory na pánvi

  • 500 g žlutých nebo červených brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla (nebo 2 lžíce olivového oleje pro vegany)
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky sušeného tymiánu
Pro veganskou variantu smažených brambor vyměňte máslo za olivový olej.

Postup na smažené brambory na pánvi

  1. Brambory omyjte. Nakrájejte je na tenké plátky o tloušťce asi 0,5 cm.
  2. Na velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte brambory a vařte je 10 až 12 minut, dokud nezhnědnou, a občas je obracejte, dokud nejsou všechny strany hnědé.
  4. Posypte kořením a podávejte horké.

Recept na brambory ve slupce v troubě

Křupavé brambory ve slupce pečené v troubě spolu česnekem, máslem a plněné sýrem a slaninou jsou skvělou pochoutkou, kterou můžete podávat jako přílohu nebo samotné.

Ingredience na brambory ve slupce v troubě

  • 6 malých brambor na pečení
  • 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
  • ½ lžičky petrželky
  • ¼ lžičky kořeněné soli
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • 3 plátky vařené slaniny nakrájené nadrobno nebo 3 lžíce kousků slaniny
  • 2 lžíce zelené cibule nebo pažitky, nakrájené na plátky
  • 1 šálek sýra čedar
  • zakysaná smetana na podávání
Pokud používáte větší brambory, doba pečení je delší než u malých brambor.

Postup na brambory ve slupce v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Brambory vydrhněte a každou bramboru 5-6krát propíchněte vidličkou. Položte je přímo na prostřední rošt trouby. Pečte 40-50 minut nebo dokud brambory po píchnutí vidličkou nezměknou.
  3. Vyjměte brambory z trouby a nechte je vychladnout, aby se s nimi dalo snadno manipulovat.
  4. Brambory podélně rozkrojte na polovinu. Malou lžičkou vydlabejte dužinu a nechte 0,5 cm silnou slupku.
  5. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, petrželku, ochucenou sůl a česnekový prášek. Směsí másla potřete vnitřek i vnějšek brambor.
  6. Brambory položte řeznou stranou dolů do zapékací misky nebo pekáče o rozměrech 23 × 33 cm.
  7. Pečte 15 minut. Poté brambory otočte a pečte dalších 5 minut nebo dokud nebudou lehce zhnědlé a křupavé.
  8. Každou bramboru naplňte sýrem a slaninou. Vraťte do trouby a pečte dalších 5-7 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky.
  9. Vyjměte z trouby, posypte zelenou cibulkou a podávejte se zakysanou smetanou.

TIP: Doba pečení celých brambor se vztahuje na malé brambory. Lze použít i větší brambory, ale bude potřeba delší doba pečení.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang