Křupavé brambory restované na pánvi – recept

Americké bramboryBramborová jídlaBramborové přílohyPřílohy

K přípravě těchto křupavých brambor s nadýchaným a dokonalým vnitřkem budete potřebovat pouze pánev a pokličku.

Brambory, připravené na pánvi, se podobně jako třeba pečené česnekové brambory těší velké popularitě. Když si navíc náležitě vyhrajete s kořením, máte o vynikající večeři či oběd postaráno.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 450 g středně velkých brambor
  • 1,5-2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli nebo dle potřeby
  • čerstvě mletý černý pepř
  • jemně nasekané čerstvé bylinky (např. 1 lžička tymiánu, oregana nebo rozmarýnu)
  • 1 lžíce nesoleného másla (volitelné)

Postup

  1. Brambory podélně rozčtvrtíme a pak každý kus nakrájíme příčně na menší kousky. Na litinové pánvi na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce rostlinného oleje, dokud se nezačne třpytit.
  2. Přidáme brambory, uspořádáme je v jedné vrstvě řeznou stranou dolů a dochutíme solí. Přikryjeme těsně přiléhající pokličkou a vaříme nerušeně přibližně 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou a jejich spodek nezíská zlatohnědou barvu.
  3. Mezitím najemno nasekáme bylinky dle vlastního výběru.
  4. Odkryjeme brambory a každý kousek otočíme na druhou stranu. Dochutíme opět solí a několika zrnky černého pepře. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a vaříme odkryté dalších 5-10 minut, dokud i druhá strana nezíská zlatou barvu, přičemž kousky podle potřeby přesouváme, aby zhnědly rovnoměrně.
  5. Přidáme bylinky a případně 1 lžíci nesoleného másla. Za občasného míchání vaříme asi 1 minutu, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nezačnou vonět. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme

Tip

Zbylé brambory lze uchovávat v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang