pecene-brambory-2

Tento spolehlivý recept pomůže i těm, kdo s pečením brambor teprve začínají. Budou mít křupavé slupky a nadýchaný vnitřek. Připravte si pečené brambory nedělnímu obědu, nebo dokonce ke slavnostní večeři.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 100 g kachního nebo husího sádla nebo 100 ml olivového oleje
  • 2 lžičky mouky
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Vložte do trouby pekáč (dostatečně velký, aby se do něj vešly brambory v jedné vrstvě) a rozehřejte troubu na 200 °C.
  2. Oloupejte 1 kg brambor a každý z nich nakrájejte na 4 stejně velké kousky, pokud jsou středně velké, nebo na 2–3, pokud jsou menší.
  3. Vhoďte brambory do hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly sotva zakryté.
  4. Přidejte sůl a počkejte, až se voda začne vařit. Jakmile voda dosáhne plného varu, snižte teplotu, zapněte časovač a brambory vařte odkryté po dobu 2 minut.
  5. Mezitím dejte do rozpáleného pekáče 100 g kachního nebo husího sádla nebo 100 ml olivového oleje a na několik minut ho zahřejte v troubě, aby byl opravdu horký.
  6. Slijte brambory a nechte je okapat v cedníku.
    Posypte je 2 lžícemi mouky a ještě jednou nebo dvakrát s nimi zatřeste, aby byly rovnoměrně a tence obalené.
  7. Opatrně vložte brambory do horkého tuku – při vkládání budou syčet – a pak je otočte, aby byly obalené po celém povrchu.
  8. Rozložte je do jedné vrstvy na plech a pečte 15 minut, poté je vyjměte z trouby a otočte. Pečte dalších 15 minut a znovu je otočte. Vraťte je do trouby na dalších 10-20 minut nebo na tak dlouho, aby byly opravdu zlatavé a křupavé. Barva bude nerovnoměrná, což je to, co chcete.
  9. Posypte je solí a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang