Americké brambory – v troubě nebo na pánvi – recept

Americké bramboryBramborová jídlaBramborové přílohyPřílohy

Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou. Jednoduché na přípravu, cenově dostupné a dají se z nich připravit slaná i sladká jídla. Právě americké brambory jsou skvělou volbou nejen k masovým pokrmům. Jak se dělají americké brambory v troubě nebo na pánvi? A proč vůbec jíst brambory?

Název americké brambory se vztahuje k jejich původu. Brambory pochází z Jižní Ameriky. Archeologové je objevili v Chile a Peru již 500 let před naším letopočtem. Dodnes je pěstují indiáni v Andách.

Neobyčejně obyčejné brambory

Když se na začátku 16. století dostaly do Španělska, lidé je považovali za léčivou rostlinu. To se změnilo v roce 1616, kdy se poprvé podávaly brambory jako jídlo pro panovníky. V 18. století začalo jejich pěstování po celém světě jako skvělá alternativa k obilí.

Do Čech je nechala dovézt Marie Terezie a nyní se zde pěstují i vlastní odrůdy. Brambory jsou klenot v jídle. Obsahují vitaminy B, C, draslík, hořčík, fosfor, železo atd. Navíc obsahují více vlákniny než je třeba v banánu. Jde o velice vyváženou potravinu.

Proč vařit brambory ve slupce?

Nejvíce vitamínů a minerálů mají těsně pod slupkou, proto se za nejlepší způsob přípravy považují brambory ve slupce. Jak správně vařit brambory? Jsou lepší vařené nebo pečené? Tento článek pojednává o těch pečených.

TIP: Kromě klasických žlutých brambor jsou výborné i sladké brambory nebo-li batáty.

Původně byly brambory považovány za léčivou rostlinu.

Brambory ve slupce v troubě

Domácí brambory pečené v troubě se dají připravit na dva způsoby. Profesionálně nebo jednoduše. Oba způsoby jsou správné.

Jednoduchá příprava domácích amerických brambor v troubě spočívá v jejich opláchnutí, nakrájení, pokapání olejem a osolením. Brambory v troubě necháte upéct a servírujete.

Podle profesionálů se brambory rozpůlí. Každá polovina se pak rozkrojí zhruba na 3-4 stejně velké díly. Takto nakrájené brambory se hodí na 1 minutu do vroucí vody, ve které pak další cca 1 hodinu odpočívají. Následně se pečou brambory v troubě důkladně promíchané v oleji.

10 tipů na pečené brambory v troubě, pečené brambory na pánvi či smažené brambory

  1. Důkladně zvažte druh brambor, které použijete, neboť právě ony jsou hlavní ingrediencí. Kromě klasických žlutých brambor použít můžete i červené brambory.
  2. Pro nejlepší domácí americké brambory s křupavou kůrkou použijte arašídový olej nebo jakýkoli světlý rostlinný olej.
  3. Pro pečené brambory na pánvi, použijte litinovou pánev, která má nepřilnavý povrch.
  4. Krájejte brambory na plátky nebo kostky, ale vždy se ujistěte, že jsou stejně velké, aby se všechny opekly rovnoměrně.
  5. Aby se všechny brambory opekly rovnoměrně, pánev či pekáč nepřeplňujte, aby byly pečené brambory na plechu pouze v jedné vrstvě.
  6. Pro pečené brambory na pánvi, můžete v první části vaření pánev přiklopit pokličkou. Na poslední část vaření ji ale sundejte, jinak budou brambory rozmočené.
  7. Kousky brambor před pečením namočte do vody, abyste odstranili přebytečný škrob. Díky tomu se brambory v troubě pečou do křupava, aniž by se přitom lepily nebo připalovaly.
  8. Z domácích amerických brambor, jakožto přílohy, můžete udělat i hlavní chod. Přidejte např. nakrájenou uzenou klobásu nebo jakékoliv jiné maso, které máte rádi.
  9. Pokud máte na přípravu dostatek času, brambory před samotným pečením předvařte. Brambory tak získají kontrastní strukturu – uvnitř budou měkké a zvenku křupavé.
  10. Pečené domácí americké brambory jsou nejlepší ke konzumaci ihned. Pokud vám však nějaké zůstanou, můžete vychladlé brambory vložit do vzduchotěsné nádoby a skladovat je v ledničce až 2 dny. Následně je můžete ohřát v troubě.
S našimi 10 tipy dovedete americké pečené brambory k dokonalosti.

Domácí americké pečené brambory na pánvi – recept

Recept na tyto domácí americké brambory pečené na pánvi chutnají jako ty z bistra. Jsou křupavé, dostatečně kořeněné a velice lahodné.

Připravte si podle receptu americké brambory, které budou chutnat jako ty z bistra.

Ingredience

  • 675 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl a pepř

Postup

  1. Brambory opláchneme a oškrábáme. Poté je nakrájíme na půlcentimetrové kostky.
  2. Nakrájené brambory vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou, tak by byly brambory ponořené. Přidáme špetku soli. Vodu v hrnci přivedeme k varu a brambory vaříme.
  3. Zatímco se vaří brambory, rozehřejeme na pánvi na středním plamenu 1 lžíci olivového oleje. Když je olej rozpálený, přidáme cibuli, osolíme a opepříme a za občasného míchání restujeme asi 5 minut, dokud nezměkne a nevoní.
  4. Vyzkoušíme, zda jsou brambory uvařené, a to tak, že do několika kostek brambor zapíchneme špičku příborového nože. Dužina by měla být na dotek mírně pevná, ale měkčí a křehčí než před vařením. Brambory by neměly být kašovité.
  5. Uvařené brambory slijeme do cedníku, oklepeme z nich přebytečnou vodu a necháme je na 5 minut vychladnout.
  6. V jiné pánvi rozehřejeme na středním plamenu zbývající lžíci olivového oleje a máslo.
  7. Když je olej rozpálený a leskne se, přidáme brambory, osolíme je, opepříme a promícháme, aby se obalily olejem. Rozprostřeme je v jedné vrstvě po dně pánve. Brambory vaříme bez míchání 8-10 minut, aby se jejich spodek pěkně opekl a byl křupavý.
  8. Přidáme uvařenou cibuli, česnekový prášek a papriku a promícháme. Pánev stáhneme z ohně a ihned podáváme.

TIP: Pokud se vám nevejdou všechny brambory na pánev najednou, připravte je v jednotlivých várkách nebo použijte 2 pánve.

Domácí americké brambory ve slupce pečené v troubě – recept

Tyto pečené brambory není třeba vařit, stačí jeden plech a 30 minut času. Výsledkem budou výtečné americké pečené brambory na plechu s dokonale křupavým okrajem a křehkým vnitřkem. Vychutnejte si je s omáčkou dle vašeho výběru.

pexels-julia-filirovska-8250190-6706958
Americké brambory pečené v troubě na pečícím papíru jsou chutné, rychlé a skvělé jídlo.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 25 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • 450 g žlutých brambor nakrájených na kousky
  • 1-2 lžíce avokádového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu (volitelné)

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 220 °C. Velký plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Na plech přidáme nakrájené brambory a pokapeme je avokádovým olejem. Brambory by měly být obalené, ale ne příliš nasáklé olejem.
  3. Přidáme sůl, pepř a rozmarýn a dobře promícháme.
  4. Pečeme 20-25 minut dokud americké brambory na pečícím papíru nebudou zlatohnědé a křupavé.

Domácí směs koření na americké brambory – recept

Pečené americké brambory zvládne připravit každý. Důležitou roli hraje také koření. Koření na americké brambory se dá udělat na mnoho způsobů od obyčejného posolení, přes pikantní, až po ostřejší koření. Použít můžete různé druhy bylinek, např. rozmarýn, oregano nebo tymián.

pexels-mateusz-feliksik-8056683-4188848
Koření na americké brambory si lze vytvořit vlastní nebo koupit již hotové v obchodě.

Ingredience

  • brambory ve slupce
  • olej
  • sůl
  • majoránka
  • tymián
  • drcený kmín
  • mletá sladká/pálivá/uzená paprika
  • mletý černý/barevný pepř

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. V míse smícháme všechno sušené koření. Stačí 1 polévková lžíce od každého.
  3. Do směsí vmícháme 8 lžic oleje. Promícháme a nakrájené brambory ve směsi obalíme.
  4. Poté je vyskládáme na plech a pečeme 20-30 minut.

TIP: Brambory se mohou jíst jako příloha, ale výborné jsou také samotné. Můžete je namáčet do dipu nebo do zakysané smetany.

Perfektní americké brambory smažené na pánvi – recept

Nejlepší na těchto smažených bramborách je, že je lze použít jako dokonalou proteinovou přílohu k jakémukoliv jídlu. Výhodou navíc je, že podle tohoto receptu nemusíte brambory předvařovat, takže si je můžete připravit i když nemáte příliš času.

potatoes-609662_1920-8199737
Americké smažené brambory nemusí mít pouze podobu kostek, ale můžete je nakrájet také na plátky.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 450 g očištěných brambor
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžička česnekového prášku (volitelné)
  • 1/2 lžičky mletého chilli (volitelné)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Brambory nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm.
  2. Ve velké pánvi na středním plamenu rozehřejeme oba oleje. Přidáme brambory a ochutíme je rozmarýnem, solí a pepřem.
  3. Vaříme nerušeně 4-5 minut, dokud brambory nezezlátnou a nejsou zespodu křupavé. Brambory obrátíme a vaříme je dalších 4-5 minut i z druhé strany dozlatova.
  4. Brambory posypeme česnekovým práškem a chilli a za občasného míchání vaříme asi další 2 minut, dokud brambory nezměknou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang