Americké brambory – v troubě nebo na pánvi – recept

Americké bramboryBramborové přílohyHlavní jídlaPřílohy

Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou. Jednoduché na přípravu, cenově dostupné a dají se z nich připravit slaná i sladká jídla. Právě americké brambory jsou skvělou volbou nejen k masovým pokrmům. Jak se dělají americké brambory? A proč vůbec jíst brambory?

Název americké brambory se vztahuje k jejich původu. Brambory pochází z jižní Ameriky. Archeologové je objevili v Chile a Peru již 500 let před naším letopočtem. Dodnes je pěstují indiáni v Andách.

Neobyčejně obyčejné brambory

Když se na začátku 16. století dostaly do Španělska, lidé je považovali za léčivou rostlinu. To se změnilo v roce 1616, kdy se poprvé podávaly brambory jako jídlo pro panovníky. V 18. století začalo jejich pěstování po celém světě jako skvělá alternativa k obilí.

Do Čech je nechala dovézt Marie Terezie a nyní se zde pěstují i vlastní odrůdy. Brambory jsou klenot v jídle. Obsahují vitaminy B, C, draslík, hořčík, fosfor, železo atd. Navíc obsahují více vlákniny než je třeba v banánu. Jde o velice vyváženou potravinu.

Nejvíce vitamínů a minerálů mají těsně pod slupkou, proto se za nejlepší způsob přípravy považují brambory ve slupce. Jak správně vařit brambory? Jsou lepší vařené nebo pečené? Tento článek je o těch pečených.

Kromě klasických žlutých brambor jsou výborné i sladké brambory neboli batáty.

Původně byly brambory považovány za léčivou rostlinu.

Jak udělat domácí americké brambory v troubě

Domácí americké brambory pečené v troubě se dají připravit na dva způsoby. Profesionálně nebo jednoduše. Oba způsoby jsou správné. Jak na americké brambory v troubě?

Příprava amerických brambor může být velmi jednoduchá, když brambory jen opláchnete, nakrájíte, pokapete olejem a osolíte. V troubě je necháte upéct a servírujete. Jak udělat americké brambory podle profesionálů?

Brambory se rozpůlí. Každá polovina se pak rozkrojí zhruba na 3-4 stejně velké díly. Takto nakrájené brambory se hodí na 1 minutu do vroucí vody, ve které pak další cca hodinu odpočívají. Následně se pečou v troubě důkladně promíchané v oleji.

TIP: Kromě amerických brambor existuje celá řada receptů z brambor. Velmi chutné jsou třeba bramborové gnocchi, bramborové placičky, francouzské brambory nebo ovocné bramborové knedlíky.

Americké brambory recepty

Pečené americké brambory zvládne připravit každý. Důležitou roli hraje také koření. Koření na americké brambory se dá udělat na mnoho způsobů od obyčejného posolení, přes pikantní, až po ostřejší koření. Jak udělat americké brambory?

Americké brambory jsou skvělou přílohou k masovým pokrmům.

Americké brambory s bylinkami

Americké brambory s čerstvým kořením jsou aromatické, zdravé a provoní celou místnost. Bylinky si vybírá každý podle chuti. Výborné jsou tymián a rozmarýn.

Ingredience:

  • brambory ve slupce
  • sůl
  • olej
  • čerstvý tymián nebo rozmarýn

Postup:

Pokrájené brambory obalíme v oleji. Poté je vyskládáme na plech. Posolíme a posypeme nakrájenými bylinkami. Vložíme do trouby a pečeme na 180 minut cca 40 minut. Výborné budou jako příloha ke steakům nebo hamburgeru.

Americké brambory s dipem nebo zakysanou smetanou jsou skvělé k pivu i jako jídlo na party.

Domácí směs koření na americké brambory

Směs koření je další z mnoha možností, jak připravit domácí americké brambory chutně. Stačí smíchat oblíbené koření a brambory v něm obalit.

Ingredience:

  • brambory ve slupce
  • olej
  • sůl
  • majoránka
  • tymián
  • drcený kmín
  • mletá sladká/pálivá/uzená paprika
  • mletý černý/barevný pepř

Postup:

V míse smícháme všechno sušené koření. Stačí 1 polévková lžíce od každého. Nezapomeneme na olej cca polévkových 8 lžic. Promícháme a nakrájené brambory ve směsi obalíme.

Poté je vyskládáme na plech a pečeme 20-30 minut na 200 stupňů. Brambory se mohou jíst jako příloha. Výborné jsou i samotné. Můžete je namáčet do dipu nebo zakysané smetany.

Koření na americké brambory si lze vytvořit vlastní nebo koupit již hotové v obchodě.

Americké brambory s pikantní směsí – na pánvi nebo v troubě

Pro ty, kteří si rádi dopřejí pálivé a ostré jídlo se dají připravit americké brambory třeba se směsí na pánvi.

Ingredience:

  • 400 g brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 chilli paprička
  • 200 g Chorizo nebo čabajky
  • 1 plechovka rajčat

Postup:

Zatímco se posolené americké brambory v troubě pečou zhruba 30 minut při 200 stupních, rozpálíme si na pánvi olej a opečeme uzeninu. Přidáme všechno koření a zalejeme plechovkou krájených rajčat.

Pánev přiklopíme pokličkou a dusíme 15 minut na nižším stupni. Upečené americké brambory promícháme s pikantní směsí. Ideální jídlo na rychlý oběd nebo večeři.

Americké brambory v troubě jsou skvělé, rychlé a chutné jídlo.

Jak připravit americké brambory i jak si ulehčit jejich přípravu je už jasné. Výslednou chuť jim dodá buď koření, bylinky nebo třeba pikantní směs z pánve. Příprava amerických brambor je velmi snadná a nemusí se jí bát ani úplný kuchařský začátečník.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang