Lahodná medovo-hořčičná omáčka – recept

Omáčky a dipyStudená kuchyněStudené omáčky

Tento recept na medovo-hořčičnou omáčku je úžasnou směsí hořčice s nádechem medu. Medová hořčičná omáčka je oblíbené koření, které dodá sladkou a pikantní chuť různým pokrmům. Tato krémová, aromatická omáčka je univerzální a lze ji použít na různé způsoby. Ať už hledáte dip k oblíbenému občerstvení, aromatickou zálivku na salát nebo chutnou marinádu na další grilovaný pokrm, medová hořčičná omáčka je ideálním doplňkem.

Medovo-hořčičná omáčka je kombinací medu, hořčice a majonézy. Tyto ingredience se obvykle smíchají a vytvoří krémovou omáčku, kterou lze použít k vylepšení chuti různých pokrmů. Sladkost medu je vyvážena trpkostí hořčice, zatímco majonéza pomáhá vytvořit hladkou, krémovou strukturu.

Při domácí výrobě medové hořčičné omáčky si můžete ingredience upravit podle vlastní chuti. Chcete-li sladší omáčku, přidejte více medu. Chcete-li pikantnější omáčku, přidejte více hořčice. Můžete také experimentovat s dalšími přísadami, jako je česnek, citronová šťáva a worcesterská omáčka.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Dodatečný čas: 8 hodin
  • Počet porcí: 3/4 šálku

Ingredience na lahodnou medovo-hořčičnou omáčku

  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce žluté hořčice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy

Postup na lahodnou medovo-hořčičnou omáčku

  1. V míse smícháme majonézu, med, obě hořčice a citrónovou šťávu.
  2. Přikryjeme a necháme přes noc vychladnout v ledničce.

Medovo-hořčičnou omáčku lze použít různými způsoby. Je oblíbeným dipem k hranolkům, cibulovým kroužkům a dalším smaženým pochutinám. Skvěle se hodí také do salátů jako zálivka.

Medovou hořčičnou omáčku můžete použít také jako marinádu na kuřecí, rybí nebo vepřové maso, čímž dodáte pokrmům jedinečnou chuť.

Do medovo-hořčicového dresinku přidejte i česnek a chuť bude zase jiná.

Medovo hořčičná zálivka na salát

Medová hořčičná zálivka je krémové, pikantní a sladké ochucovadlo, které dodá salátům, sendvičům a dalším pokrmům bohatou chuť. Tento oblíbený dresink se vyrábí z kombinace medu, hořčice a dalších ingrediencí v závislosti na receptu.

Je to univerzální koření, které lze použít k vylepšení chuti mnoha pokrmů, například kuřecích řízků, bramborového salátu, a nebo makaronů se sýrem.

Medovo-hořčičný dresink je skvělým způsobem, jak dodat salátům a sendvičům šmrnc. Sladký med a pikantní hořčice jsou dokonalou kombinací chutí a díky krémové konzistenci je dresink skvělým doplňkem každého jídla.

Složení dresinku se může lišit, ale většina receptů obsahuje med, hořčici, majonézu a někdy i ocet nebo jiné koření. Dresink lze také odlehčit použitím řeckého jogurtu nebo lehké majonézy místo běžné.

Medovo hořčičná omáčka k masu – recept

Tato snadná domácí medová hořčičná omáčka je velmi univerzální koření a omáčka. Můžete v ní namáčet kuřecí maso a hranolky nebo si ji třeba namazat na chleba. Hodí se také jako skvělý základ pro přípravu zálivky.

A protože je tato hořčičná omáčka tak rychlá a snadná na přípravu, je skvělou věcí do zásoby ve vaší ledničce. Udělejte si větší dávku a uchovávejte ji ve sklenici, zejména v období grilování. Pro obměnu chuti přidejte sušený nebo nalisovaný česnek.

Ingredience na medovo hořčičnou omáčku k masu

  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 hrnku plnotučné hořčice
  • 3/4 lžičky soli
  • 3/4 lžičky černého pepře
  • 3/4 lžičky česnekového prášku

Postup na medovo hořčičnou omáčku k masu

  1. Všechny ingredience smíchejte v malé misce nebo odměrce.
  2. Míchejte, dokud se nespojí. Koření upravte podle chuti. Uchovávejte v chladu.
Tuto omáčku můžete použít i jako dip na namáčení grilovaného masa.

Medová omáčka – medová zálivka na salát – recept

Tento jednoduchý dresink získá extra chuť díky citronové kůře a čerstvě nasekaným lístkům tymiánu. Malé množství medu pomáhá dotvořit chuť, aniž by jej příliš osladilo.

Ingredience na medovou zálivku na salát

  • 1-2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky nasekaného tymiánu
  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup na medovou zálivku na salát

  1. V malé misce vyšlehejte citronovou šťávu s citronovou kůrou, medem a tymiánem. Přilijte olivový olej a dochuťte solí a pepřem.

Medový dresing na salát – recept

Ochuťte salát tímto lehkým medovým dresingem podle Jamie Olivera. Jeho příprava vám zabere chviličku a zaručujeme, že dresing váš salát povýší zase o úroveň výše.

Ingredience na medový dresing na salát

  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kvalitního medu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup na medový dresing na salát

  1. Vše smíchejte v míse a dochuťte podle chuti.
  2. Podávejte na mixu listových salátů s rajčaty a okurkou. Dozdobit můžete i opraženými semínky nebo ořechy.

Hořčičná omáčka k masu – recept

Omáčka je hotová za méně než 20 minut a obsahuje pouze 6 ingrediencí, takže si ji budete rádi připravovat znovu a znovu.

Ingredience na hořčičnou omáčku k masu

  • 2 lžíce másla
  • 1 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 hrnek husté smetany
  • ¼ lžičky worcestrové omáčky
  • čerstvý tymián na posypání

Postup na hořčičnou omáčku k masu

  1. Na středně velké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla. Jakmile se máslo rozpustí a zpění, přilijte kuřecí vývar a smetanu.
  2. Přidejte dijonskou hořčici a worcesterskou omáčku a prošlehejte je. Omáčku přiveďte k varu, poté snižte teplotu na střední a vařte odkryté 15 minut nebo dokud omáčka mírně nezhoustne.
  3. Pokud podáváte s masem, například s vepřovými kotletami, můžete je přidat zpět do pánve, aby se v omáčce povařily.
  4. Ozdobte čerstvým tymiánem a ihned podávejte.

Nejlepším typem hořčice pro tuto omáčku je tradiční dijonská hořčice. V závislosti na chuti můžete nahradit i jinými druhy hořčice, ale nezapomeňte, že to změní celkovou chuť omáčky.

Pokud byste použili jiný typ hořčice, doporučujeme celozrnnou dijonskou, aby omáčce dodala trochu textury, pálivou hořčicí, pokud byste ji chtěli nakopnout (ideální k pikantním pečeným kuřecím stehnům), nebo medovou dijonskou pro sladší variantu (ideální ke grilovaným krevetám).

Dresink z medu a hořčice zachutná každému.

Medovo-hořčičný steak – recept

Tento rychlý recept na steak je plný chuti – ideální na večeři pro dva.

Ingredience na medovo-hořčičný steak

  • 2 steaky, asi 175 g
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 vrchovatá lžička medu
  • 25 g másla
  • 250 g balení hub, rozčtvrcených na čtvrtiny
  • hrst zbytků vařených brambor nakrájených na kostičky

Postup na medovo-hořčičný steak

  1. Každý steak potřete hořčicí a pokapejte medem. Podle chuti dochuťte. Na velké pánvi rozpusťte polovinu másla.
  2. Jakmile začne pěnit, opečte steaky podle své chuti, 2 minuty z každé strany pro středně propečené nebo 2,5 minuty z každé strany pro středně propečené.
  3. Vyjměte je z pánve a udržujte v teple.
  4. Rozpusťte zbývající máslo, vložte houby a vařené brambory a vařte je 3 minuty za stálého míchání na pánvi, aby vstřebaly všechnu šťávu.
  5. Brambory a houby podávejte se steakem, případně se salátem.

Hořčičná omáčka ke steaku – recept

Hořčičná omáčka je skoro stejná steaková klasika jako pepřová omáčka. Podávejte s americkými brambory nebo hranolkami. Ať už zvolíte klasické bramborové nebo hranolky z batátů, vždy to bude vynikající volba.

Ingredience na hořčičnou omáčku ke steaku

  • 1 hovězí flank steak
  • 1 hrnek italského dresinku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 3 lžíce bílého vína nebo kuřecího vývaru
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/4 hrnku medu
  • 2 lžíce žluté hořčice
  • 1/2 lžička soli
  • 1/2 lžička nového koření
  • 1/4 lžička mletého červeného pepře (kajenský pepř)
  • 2 polévkové lžíce jemně nasekaného koriandru

Postup na hořčičnou omáčku ke steaku

  1. Do mělké skleněné nebo plastové misky nebo uzavíratelného plastového sáčku na potraviny vložte steak a dresink; otočte, aby se obalil.
  2. Misku nebo sáček přikryjte a nechte v chladničce marinovat nejméně 2 hodiny nebo přes noc.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Vyjměte steak z marinády a marinádu vyhoďte.
  4. Na pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě a vložte steak. Aby se šťáva uzavřela, opékejte ho 4 minuty z každé strany nebo jen do hněda.
  5. Vyjměte ho z pánve, položte na plech a přikryjte fólií. Pečte 8 až 10 minut nebo dokud teploměr vložený do středu neukáže 63 °C.
  6. Mezitím do pánve vmíchejte víno. Vařte na mírném ohni za stálého míchání a seškrabávání hnědých kousků. Vmíchejte česnek; vařte 30 sekund. Vmíchejte zbývající přísady omáčky.
  7. Za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne na konzistenci barbecue omáčky. Maso pokapejte omáčkou. Ozdobte koriandrem.

Závěrem

Ať už ji použijete jakkoli, medovo-hořčičná omáčka jistě dodá vašim oblíbeným pokrmům lahodnou chuť. Její příprava je snadná a lze ji použít na řadu způsobů. Až tedy budete příště hledat novou chuť, kterou byste vylepšili své jídlo, vyzkoušejte medovou hořčičnou omáčku.

Medovo-hořčičný dresink je univerzální zálivka, kterou lze použít na různé druhy salátů. Lze ji použít jako zálivku na čerstvý zelený salát nebo jako dip ke křupavé zelenině. Lze ji také použít na dochucení grilovaného kuřecího salátu nebo jako sladkou přísadu do klasického salátu Caesar.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang