
Tento recept na chutney je skvělým způsobem, jak využít nadbytek rajčat ze zahrady a moci je používat po celý rok.
Ingredience
- 2,5 kg zelených rajčat
- 500 g cibule
- 1 lžíce soli
- 500 g sultánek
- 500 g jablek
- 500 g cukru
- 1 l octa
Postup
- Rajčata nakrájejte na plátky (pokud chcete, můžete je oloupat). Cibuli nakrájejte nadrobno. Obojí navrstvěte do velké mísy a osolte. Nechte přes noc odležet.
- Druhý den nakrájejte sultánky, poté oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte jablka. Do velké pánve dejte cukr a ocet a za stálého míchání přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Přidejte sultánky a jablka a vařte 10 minut.
- Rajčata a cibuli sceďte v cedníku a pak je vyklopte do pánve a znovu přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 1 hodinu, dokud směs nezhoustne a nezíská kašovitou konzistenci. Přendejte do nahřátých sklenic a zakryjte víčky.