Jednoduchý recept na teriyaki omáčku

OmáčkyOmáčky a dipy

Tato jednoduchá, ale úžasná teriyaki omáčka se skvěle hodí ke kuřecímu masu, rybám nebo jiným masovým pokrmům či mořským plodům. Japonskou příchuť dodá i rýžovým pokrmům nebo ji lze použít také jako marinádu nebo dip ke knedlíkům či krevetám. Je pikantní i sladká zároveň.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 6 minut
  • Celkem: 11 minut
  • Počet porcí: 2 šálky

Ingredience

  • 1 šálek vody
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 5 lžiček hnědého cukru
  • 1 lžíce medu nebo dle chuti
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 šálku studené vody

Postup

  1. V hrnci na mírném ohni smícháme 1 šálek vody, sójovou omáčku, hnědý cukr, med, zázvor a česnekový prášek. Vaříme asi 1 minutu, dokud se téměř nezahřeje.
  2. V šálku smícháme kukuřičný škrob a 1/4 šálku studené vody. Mícháme, dokud se nerozpustí. Vaříme a mícháme 5-7 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Tip

Domácí teriyaki omáčka vydrží v lednici až týden, avšak dávejte pozor na přidané přísady, jako jsou např. bylinky, které mohou její trvanlivost zkrátit. Zbytky omáčky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang