Jednoduchý recept na omáčku z výpeku

OmáčkyOmáčky a dipy
omacka-z-vypeku-2

Už nikdy nebudete mít problém s přípravou domácí omáčky. Použijte náš jednoduchý recept na omáčku. Hodí se na krůtí, kuřecí, vepřové nebo hovězí maso.

Ingredience

  • 1/4 šálku výpeku z tuku
  • 1/4 šálku hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 3 až 4 šálky vývaru, vody, mléka, smetany nebo jejich kombinace

Postup výroby omáčky z mouky

Krok 1
Z pánve odstraňte všechen tuk kromě 1/4 šálku.
Vyjměte pečeni z pánve. Odstraňte přebytečný tuk a nechte 4 lžíce tuku plus šťávu z výpeku.

Krok 2
Pomocí kovové špachtle seškrábněte vše, co se přichytilo na pánev. Pánev postavte na sporák na středně vysokou teplotu.

Pokud používáte pánev na pečení, která se na sporáku dobře neohřeje, seškrábněte vše z plechu a s tukem přendejte do velké mělké pánve.

Krok 3

Na výpek nasypte 4 lžíce mouky. Rychle promíchejte drátěnou metlou, aby se mouka zapracovala. Pokud chcete, nechte mouku před přidáním tekutiny v dalším kroku trochu zhnědnout.

Pokud chcete, můžete také rozmíchat mouku a vodu – stejným množstvím mouky a studené vody rozšlehaných dohromady.

Krok 4
Omáčku šlehejte a pomalu přidávejte tekutinu. Pomalu přidávejte vývar, vodu, mléko, smetanu nebo jejich kombinaci do pánve a intenzivně šlehejte, aby se mouka v tekutině rozpustila.

Nechte omáčku vařit a zhoustnout a pokračujte v pomalém přidávání tekutiny, dokud nebudete mít asi 2 šálky omáčky. (Pravděpodobně budete muset přidat 3 až 4 šálky tekutiny.)

Krok 5
Ochutnejte a dochuťte. Nejprve ochutnejte a poté podle potřeby osolte a opepřete.

Postup výroby omáčky z kukuřičného škrobu

Krok 1
Z pánve odstraňte všechen tuk kromě 1/4 hrnku. Vyjměte pečeni z pánve. Odstraňte přebytečný tuk a ponechte na pánvi 4 lžíce tuku a šťávu z výpeku.

Krok 2
Pomocí kovové špachtle seškrábněte vše, co se přichytilo na pánev. Pánev postavte na sporák na středně vysokou teplotu.

Pokud používáte pánev na pečení, která se na sporáku dobře neohřeje, seškrábněte vše z pánve a s tukem přendejte do velké mělké pánve.

Krok 3
Připravte kaši z kukuřičného škrobu. Rozpusťte 4 polévkové lžíce kukuřičného škrobu v minimálním množství vody potřebném k vytvoření řídké kaše – asi 1/2 šálku.

Krok 4
Nalijte kukuřičnou škrobovou kaši do pánve a za pomalého přidávání tekutiny ji šlehejte. Míchejte drátěnou metlou, dokud omáčka nezačne houstnout. Jak omáčka zhoustne, pomalu přidávejte do pánve vývar, vodu, mléko nebo smetanu, případně jejich kombinaci.

Střídavě míchejte a přidávejte tekutinu, přičemž několik minut (asi 5 minut) udržujte požadovanou konzistenci.

Dohromady pravděpodobně přidáte asi 3 až 4 šálky tekutiny. Když vezmete v úvahu odpařování, ke kterému dochází během vaření omáčky, budete mít nakonec asi 2 šálky omáčky.

Pokud není omáčka dostatečně hustá, připravte si více kaše z kukuřičného škrobu a zašlehejte ji do pánve.

Krok 5
Ochutnejte a dochuťte omáčku. Nejprve ochutnejte a pak podle potřeby osolte a opepřete.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang