Cordon Bleu – recept – kuřecí, krůtí, vepřový

Drůbeží masoHlavní jídlaKrůtí masoKuřecí masoMasoTelecí masoVepřové maso
cordon-bleu

Cordon Bleu. Název tohoto vynikajícího pokrmu nemusíte nutně umět dokonale vyslovit. Můžete se ovšem naučit jej dokonale připravit. Přinášíme vám hned několik skvělých a jednoduchých receptů na cordon bleu.

Co je cordon bleu

Gordon bleu, gordon blue, cordon blue. To jsou některé z názvů, kterými někdy lidé nesprávně označují tento speciální „řízek“, sestávající z masa, šunky a sýra. Jeho název ve skutečnosti zní Cordon bleu, což v doslovném překladu z francouzštiny znamená „modrá stužka“.

Proč zrovna modrá stužka? Tento název má základ v ocenění pro nejlepší francouzské kuchaře – Cordon bleu. Kromě zmíněného ocenění nese název Cordon bleu také gastronomický časopis a škola nejvyššího kuchařského umění Le Cordon Bleu.

Ve většině zemí si pokrm zachoval svůj název, v Chorvatsku se ovšem velké popularitě těší velmi podobný typ řízku, který ovšem nese název zagrebački odrezak, tedy záhřebský řízek.

Původní recept na originální cordon bleu obsahuje ingredience, jako je telecí maso, kvalitní šunka a kvalitní sýr – buďto sýr s modrou plísní, nebo jiný.

Samotná příprava cordon bleu pak spočívá v zabalení sýra a šunky do dostatečně velkého plátku masa, obalení v těstíčku a osmažení. Stejně jako v jiných případech ovšem existují i alternativní postupy přípravy. Cordon bleu si tedy můžete bez obav upéct také v troubě. Nebo si ze zbylého kuřecího připravit polévku z kuřecích krků. Pokud používáte krůtí maso, připravte si krůtí plátky v troubě.

Pokud nemáte doma telecí maso nebo nepatříte zrovna mezi příznivce plísňových sýrů, můžete si připravit některou z alternativních verzí cordon bleu s kuřecím nebo třeba vepřovým masem.

V případě, že byste měli chuť na vepřové řízky jinak, vyzkoušejte Rychtářský řízek.

cordon-bleu-recept
Šunka je nezbytnou součástí cordon bleu.

Kuřecí cordon bleu – recept

V našich končinách se velké oblibě těší kuřecí cordon bleu. Naučíme vás, jak si jej připravit.

Ingredience na kuřecí cordon bleu

Na obalení:

  • 1 šálek strouhanky
  • 1 vejce
  • 2 lžičky mouky
  • Olej ve spreji

Na kuřecí maso:

  • 2 ks malých kuřecích prsou
  • Sůl a pepř
  • 4 plátky švýcarského sýra
  • 4-6 plátků šunky

Kuřecí cordon bleu postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech rozetřete strouhanku a postříkejte ji olejem. Pečte 3 minuty nebo do světle zlatavé barvy.
  2. Vyjměte je a ihned vyškrábejte do mísy.
  3. Do každého kuřecího prsíčka vyřízněte kapsu doprostřed.
  4. Sýr přeložte na polovinu a do každé kapsy vložte 2 kousky. Totéž proveďte se šunkou. Kapsy uzavřete a utěsněte dvěma párátky. Posypte solí a pepřem.
  5. Rozšlehejte vejce a mouku. Kuře namočte do vaječné směsi a poté do panko strouhanky. Přeneste na plech a postříkejte olejem.
  6. Pečte 25-30 minut, nebo dokud nejsou dozlatova upečené. Vyjměte párátka a podávejte.

Cordon bleu recept

Doma si můžete připravit také smažený řízek cordon bleu, který obsahuje telecí maso.

Ingredience na klasický cordon bleu

  • 8 telecích řízků
  • 1 kousek sýra Gruyère
  • 4 plátky pečené šunky
  • 1 šálek obyčejné suché strouhanky
  • 2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky černého pepře
  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Ozdoba: plátky citronu, snítky čerstvé petrželky

Klasický cordon bleu postup

  1. Pokud jsou telecí řízky silnější, naklepejte je plochou stranou paličky na maso mezi fóliemi. Pomocí sýrařského hoblíku oholte tolik sýra, abyste vytvořili dvojitou vrstvu na každý ze 4 řízků.
  2. Osušte 2 řízky stejného tvaru a 1 řízek položte na pracovní plochu. Na řízek položte 1 plátek šunky, šunku ořízněte tak, aby kolem šunky zůstal 1/4 cm okraj telecího masa, na šunku naaranžujte dvojitou vrstvu sýra a přiklopte druhým řízkem.
  3. Vnější okraje řízků zlehka překryjte 1/4 cm okrajem, aby se telecí sendvič uzavřel. Stejným způsobem připravte další 3 sendviče.
  4. Plech na pečení vyložte papírem. Ve velké mělké zapékací misce smíchejte strouhanku, 1 lžičku soli a 1/4 lžičky pepře. V jiné velké zapékací misce smíchejte mouku, 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře.
  5. Ve třetí velké zapékací misce prošlehejte vejce, zbývající 1/4 lžičky soli a zbývající 1/4 lžičky pepře.
  6. Obalte 1 telecí sendvič v mouce, přebytečné množství odklepněte, poté namočte do vajíčka, aby se obalilo, nechte přebytečné množství odkapat a obalte ve strouhance, kterou poklepejte, aby lépe přilnula.
  7. Obalený sendvič přeneste na mřížku položenou na plechu. Stejným způsobem obalte i zbývající sendviče.
  8. Odkryté je nechte 1 hodinu chladit a před přípravou je nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
  9. Na velké těžké pánvi na mírném ohni rozehřejte 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje, dokud nezmizí pěna. Přidejte 2 telecí sendviče, poté snižte teplotu na mírnou a smažte je, jednou otočte, až zezlátnou, celkem asi 4 minuty.
  10. Přendejte je na talíře a pánev vytřete papírovými utěrkami. Zbývající sendviče připravte na zbylém másle a oleji stejným způsobem.
Cordon bleu recept
Cordon bleu můžete podávat téměř s jakoukoliv přílohou.

Cordon bleu v troubě – recept

Pokud neradi smažíte na pánvi, nevadí. Cordon bleu si můžete skvěle připravit také v troubě, jak ostatně dokládá tento recept.

Cordon bleu v troubě ingredience

  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 4 lžičky nasekané čerstvé pažitky
  • 4 velmi tenké plátky libové vařené šunky
  • 4 velmi tenké plátky švýcarského sýra se sníženým obsahem tuku
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce vody
  • 1/3 šálku jemně rozdrcených kukuřičných lupínků nebo otrubových vloček
  • 1/4 lžičky papriky

Cordon bleu v troubě postup

  1. Troubu rozehřejte na 165 °C. Skleněnou misku na pečení postříkejte sprejem na vaření. Mezi listy pečicího papíru zploštěte každé kuřecí prso na tloušťku 1/2 cm.
  2. Každé kuřecí prso potřete 1/2 lžičky hořčice; posypte 1 lžičkou pažitky. Plátky šunky a sýra nakrájejte tak, aby se vešly do kuřete. Na každé kuřecí prso položte plátek šunky a sýra. Srolujte a konce zastrčte dovnitř.
  3. V mělké misce smíchejte vaječný bílek a vodu; lehce našlehejte. Do mělké misky dejte rozdrcené vločky. Kuřecí závitky potřete směsí z bílku; obalte je ve strouhance. Vložte do zapékací misky a posypte paprikou.
  4. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud kuře není pořádně propečené.

Krůtí cordon bleu – recept

Další variantou řízku cordon bleu je verze, při jejíž přípravě použijete krůtí maso. Na krůtím cordon bleu si zaručeně pochutnáte.

Krůtí cordon bleu ingredience

  • 2 krůtí řízky
  • 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 6 kousků sýra, nakrájených na kousky
  • 1 a 3/4 šálku strouhanky
  • 1/4 šálku mouky
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky kořeněné soli
  • 1/3 šálku husté smetany
  • 1 velké rozšlehané vejce

Krůtí cordon bleu – postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C.
  2. Skleněnou zapékací misku vymažte nesoleným máslem a dejte stranou.
  3. Krůtí řízky příčně rozkrojte na třetiny, aby vzniklo 6 kusů. Poté každou polovinu svíčkové podélně nařízněte do vzdálenosti 1 cm od protilehlé strany.
  4. Rozevřete plátek masa a položte ho hladkou stranou dolů na pracovní plochu. Maso mírně naklepejte válečkem na maso nebo hladkou stranou paličky na maso, dokud plátek nebude silná asi 1 cm.
  5. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo a hořčici a potřete jimi naříznuté strany masa.
  6. Do středu otevřeného plátku položte kousek sýra na hořčičnou směs.
  7. Uzavřete plátek masa kolem sýra, vytvořte svazek a zajistěte jej párátky.
  8. V mělké misce smíchejte strouhanku, mouku, parmazán, tymián a sůl.
  9. V jiné mělké misce smíchejte smetanu a rozšlehané vejce.
  10. Naplněné maso namočte do vaječné směsi a poté je obalte ve směsi strouhanky.
  11. Naplněné a obalené krůtí cordon belu vložte do připravené zapékací mísy a pečte 40-45 minut, dokud není krůta důkladně propečená. Odstraňte párátka.

TIP: Krůtí maso můžete připravit i jako zapečené krůtí plátky nebo vyzkoušejte i jiné jednoduché recepty z krůtího masa.

chicken-schnitzel-gd3a7f6110_1920
Cordon bleu chutná výborně se zeleninovou oblohou

Vepřový cordon bleu – recept

Máte raději spíše vepřové maso? V takovém případě si můžete doma připravit vepřový cordon bleu – určitě si na něm pochutnáte.

Vepřový cordon bleu ingredience

  • 2 steaky z vepřové panenky
  • 2 plátky goudy
  • 2 plátky šunky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 velké vejce rozšlehané se špetkou solí a trochou mléka
  • 50 g strouhanky
  • rostlinný olej na smažení

Vepřový cordon bleu – postup přípravy

  1. Odstraňte veškerý tuk a steaky z vepřové panenky potřete máslem. Dovnitř položte plátek šunky a plátek sýra a poté steaky přeložte zpět. Po obou stranách osolte a opepřete.
  2. Připravte si talíř s moukou, misku s rozšlehaným vejcem, talíř se strouhankou a čistý talíř nebo tác na obalené maso. Nejprve namočte vepřové maso do mouky, poté do vejce a nakonec do strouhanky.
  3. Pro extra křupavý povrch je znovu namočte do vejce a strouhanky. Ujistěte se, že jsou oba steaky zcela pokryty strouhankou.
  4. Postavte velkou pánev na střední teplotu a naplňte ji asi centimetrem oleje. Vepřové maso opatrně položte na pánev a smažte 4-5 minut z každé strany, dokud není zlatavé a křupavé.
  5. Podávejte horké s hranolky, salátem nebo třeba ve velkém sendviči.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang