Krůtí maso zapečené – recept

Drůbeží masoHlavní jídlaKrůtí maso

Recept na výborný pokrm z krůtího masa, který chutná opravdu všem. Díky smetaně se maso nevysuší a zůstane lahodná krémová omáčka. Kromě amerických brambor se k tomuto jídlu hodí i těstoviny.

Krůtí maso patří mezi nejoblíbenější druh drůbežího masa. Je dietní, snadno stravitelné a obsahuje vysoké množství bílkovin, zinku, železa a vitaminu B12. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a 30 % tmavé, proto má širokou škálu uplatnění v kuchyni a díky rozmanitosti dosáhneme velkého množství chuťových variací.

TIP: Pokud nefandíte krůtě, můžete vyzkoušet pečené kuře z pečeného hrnce. A pokud vám krůta nevadí, vyzkoušejte další jednoduché recepty z krůtího masa nebo krůtí pečeni.

Ingredience na zapečené krůtí maso

  • 400 g až 500 g krůtího masa
  • 1 sklenička sterilizované zeleniny
  • 100-150 ml smetany
  • 100 g tvrdého sýra na strouhání
  • sůl
  • Koření dle chuti

Postup na zapečené krůtí maso

  1. Maso naklepeme jako na řízky, osolíme, okořeníme.
  2. Maso naskládáme do zapékací misky nebo pekáčku.
  3. Na to navrstvíme zeleninu i s nálevem, přiklopíme a dáme do trouby péct.
  4. Za 30-40 min zkusíme jestli je maso již dostatečně upečené.
  5. Pak nelejeme smetanu posypeme nastrouhaným sýrem a odkryté ještě tak cca 10 min zapékáme.

Masíčko má výbornou chuť po zelenině. Smetana recept a maso trochu zjemní. Většinou k tomu děláme ještě domácí americké brambory.

Zapečená jídla má v záloze snad každá kuchařka, když potřebuje nakrmit velký počet strávníků.

Zapečené krůtí plátky – recept

Recepty na zapečená jídla jsou oblíbené pro svoji jednoduchost. V tomto receptu je sice více kroků při přípravě omáčky, ale strávníci vaše úsilí jistě ocení.

Ingredience na zapečené krůtí plátky

  • 500 g krůtích prsou nakrájených na plátky
  • 4 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
  • 1 hrnek sýra čedar
  • 1 hrnek mozzarelly
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • 2 hrnky mléka
  • ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • ½ lžičky papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na zapečené krůtí plátky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C
  2. Ve velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a 2 minuty vařte. Pomalu vmíchejte mléko a kuřecí vývar a dobře promíchejte, dokud se nespojí.
  3. Přidejte oregano, sušený česnek i cibuli, papriku a sůl a pepř podle chuti.
  4. Vařte 4 minuty nebo dokud hmota nezkrémovatí.
  5. Odstavte z ohně a vmíchejte sýr čedar a polovinu sýru mozzarella.
  6. Krůtí prsa lehce osolte a opepřete a vmíchejte do sýrové omáčky. Přimíchejte brambory a dejte péct do trouby.
  7. Pečte 40 minut.
  8. Vyjměte z trouby, posypte zbylým sýrem mozzarella a pečte dalších 15 minut.

Krůtí maso se zeleninou v troubě – krůtí maso na zelenině – recept

Krůtí maso je ochucené voňavými bylinkami a pečené spolu s bramborami, mrkví a cibulí. Zbytky, které lze uchovávat v chladu nebo zmrazit, jsou ideální na sendviče nebo polévky!

Ingredience na krůtí maso se zeleninou v troubě

  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu nakrájeného na kousky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu nakrájeného nadrobno
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1,5-2 kg krůtích prsou s kostí, bez kůže
  • olej
  • 3 hrnky malých červených brambor, rozčtvrcených
  • 2 hrnky baby mrkve s oříznutými vršky a podélně rozpůlené
  • 2 hrnky bílé a/nebo červené perlové cibulky oříznuté a rozpůlené
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup na krůtí maso se zeleninou v troubě

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. V malé misce smíchejte petržel, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Odložte stranou 1 lžíci bylinkové směsi.
  2. Položte část krůtích prsou stranou s kostí dolů na rošt v mělkém pekáči vyloženém alobalem. Lehce potřete nepřilnavým sprejem na pečení. Zbývající bylinkovou směsí rovnoměrně posypte porci krůtích prsou a prsty ji rozetřete. Pečte odkryté 20 minut.
  3. Mezitím ve velké míse smíchejte brambory, mrkev a perlovou cibulku; přidejte rezervovanou 1 lžíci bylinkové směsi a olivový olej a promíchejte, dokud se zelenina neobalí. Zeleninu naaranžujte kolem krůty v pekáči.
  4. Snižte teplotu v troubě na 180 °C. Pečte ještě 1-1,5 hodiny nebo dokud šťáva nevytéká průzračná, krůta není dál růžová a zelenina nezměkne, přičemž zeleninu jednou promíchejte.
  5. Přeneste krůtu na prkénko, zakryjte ji fólií a před porcováním ji nechte 10 minut stát. Ořízněte maso od kosti. Krůtu podávejte se zeleninou
Zapečená jídla jsou báječná svou variabilitou, kdy se dají zužitkovat různé přebytky z kuchyně.

Maso se zeleninou v troubě – recept

Toto pečené hovězí maso je tou nejlahodnější kombinací marinovaných kousků hovězího masa, které se následně upeče v troubě, a jako bonus se přidá lahodná zelenina a vznikne dokonalé jídlo k večeři.

Ingredience na maso se zeleninou v troubě

  • 700 g hovězího masa
  • 1 lžička grilovacího koření
  • ½ lžičky mořské soli
  • ⅛ lžičky černý mletý pepř
  • 1,2 kg červených brambor
  • 450 g bio baby mrkve
  • 1 brokolice
  • petržel na ozdobu
  • ½ hrnku domácí majonézy
  • ½ lžíce grilovacího koření
  • ½ lžičky mořské soli
  • 2 velké stroužky česneku

Postup na maso se zeleninou v troubě

  1. Osušte hovězí maso papírovými utěrkami a nakrájejte ho na 2,5 cm kostky a vložte do malé skleněné misky, která má víko.
  2. Okořeňte ho grilovacím kořením, solí a pepřem. Mísu přikryjte víkem a nechte maso 2 až 4 hodiny marinovat v lednici. Pokud máte málo času, nemusíte maso marinovat tak dlouho.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C.
  4. Brokolici nakrájejte na růžičky a vložíte do velké mísy. Dále opláchněte a vydrhněte brambory kartáčkem na zeleninu. Bramboru nakrájejte na 2,5 cm kostky a přidejte ji k růžičkám brokolice.
  5. Poté opláchněte baby mrkev a přidejte ji k bramborám a růžičkám brokolice. Přidejte majonézu, grilovací koření, sůl a pepř. Promíchejte.
  6. Zeleninu vložte na plech nebo do pekáče vyloženého pergamenovým papírem. Přidejte ochucené maso a pečte 20 minut při teplotě 200 °C.
  7. Vyjměte z trouby a podávejte horké a čerstvé.

Zapečené brambory s kuřecím masem a zeleninou – recept

Kromě krůtího masa můžete připravit samozřejmě i zapečené kuřecí maso. Šťavnaté kuře, chutné brambory a zelenina se smíchají dohromady a vytvoří jednoduchou, ale sytou večeři.

Ingredience na zapečené brambory s kuřecím a zeleninou

  • 700 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
  • 700 g žlutých brambor nakrájených na kousky
  • 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kousky
  • 160 g cibule nakrájené
  • 1 stroužek česnek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžičky papriky
  • sůl, pepř
  • chilli vločky
  • 110 g strouhaného sýra čedar
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup na zapečené brambory s kuřecím a zeleninou

  1. Předehřejte troubu na 210 °C. Zapékací misku vytřete olejem.
  2. Pomocí kuchyňské utěrky osušte kuře a zeleninu a absorbujte přebytečnou vlhkost.
  3. Kuře, brambory, červenou papriku, plátky cibule a česnek vložte do připravené zapékací misky a pokapejte olejem.
  4. Přidejte papriku, sůl, pepř a chilli vločky a rukama je rovnoměrně vetřete.
  5. Vložte do předehřáté trouby a pečte 30-40 minut, v polovině pečení jednou promíchejte.
  6. Vyjměte z trouby a posypte sýrem. Zapněte troubu na režim grilování a pečte 2-3 minuty, dokud se sýr nerozpustí. Posypte petrželkou a podávejte.
Krůtí pečeně je lahůdka, která ozdobí každý sváteční stůl.

Pečené maso se zeleninou – recept

Klasická pečeně v hrnci je to nejlepší pohodlné jídlo, připravené z pomalu pečených brambor a mrkve v troubě – hotové za 3 hodiny.

Ingredience na pečené maso se zeleninou

  • 1,5 kg hovězího masa (kýta, hrudí, krk)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička hrubě mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 450 g mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 kg brambor, oloupané a nakrájené na velké kousky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 hrnky hovězího vývaru

Postup na pečené maso se zeleninou

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Maso osolte, opepřete a posypte tymiánem.
  3. Do pečícího hrnce dejte rostlinný olej a zahřejte ho. Když se rozvlní a je horký, přidejte maso a důkladně jej opečte po dobu 4-5 minut z každé strany (nebo pokud můžete, opečte jej v pomalém hrnci).
  4. Přidejte mrkev, brambory, česnek a hovězí vývar, vložte do trouby a pečte 3 až 3,5 hodiny.

Pečené krůtí prso – recept

Vcelku marinované a upečené krůtí prso nakrájené na plátky podáváme s bramborovou přílohou nebo jen zeleninovým salátem. Díky kořeněné marinádě s bylinkami má jemné maso nejen výraznou chuť, ale také velice lákavě voní.

Ingredience na pečené krůtí prso

  • 1-1,5 kg krůtích prsou
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli (podle chuti)
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo čerstvého)
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo čerstvého)
  • 1 lžíce koření gyros
  • 1 lžička koření Steak 7 pepřů

Postup na pečené krůtí prso

  1. Všechny ingredience na marinádu smícháme. Kdo má rád pikantní, může přidat do marinády chilli papričky. Marinádou potřeme krůtí prso ze všech stran a necháme přes noc uležet v chladnu.
  2. Marinované maso uložíme do pekáčku a zakryjeme ho poklicí nebo alobalem.
  3. Pečeme přikryté na 180-200 °C přibližně hodinu a po upečení necháme, stále zakryté, odpočinout 10-15 minut.
  4. Maso nakrájíme na plátky a podáváme dle chuti s bramborovou kaší, vařenými brambory, hranolky, zeleninou nebo salátem.

Krůtí maso je považováno za superpotravinu, která by se měla na našem talíři objevovat častěji. Najdeme v něm jak bílé, tak tmavé maso různých chutí, proto má v kuchyni široké uplatnění. Obsahuje minimum tuku, je tak ještě dietnější než kuřecí a lehce stravitelné.

Jeho devízou je, že nepodporuje usazování cholesterolu v cévách a doporučuje se lidem, kteří nechtějí ztloustnout. Podporuje imunitní a nervový systém, a dokonce vám pomůže proti nespavosti a depresím. Obsahuje vit. B12 proti chudokrevnosti, zinek či aminokyseliny.

Krůtu můžete vařit, smažit, dusit i péct. Dávejte si jen pozor na to, abyste maso nevysušili. Do burgerů či karbanátků vyzkoušejte mleté krůtí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang