
Parné letní dny si říkají o lehká a rychlá jídla. Komu by se chtělo trávit hodiny za plotnou, když venku příjemně hřeje slunce? Ideálním pokrmem na léto jsou saláty, které tělu dodají potřebné vitamíny a dokážou příjemně zasytit. Jak zní recept na šopský salát? A jak připravit ten pravý šopský salát, na kterém si pochutnávají Bulhaři?
K přípravě šopského salátu toho není potřeba mnoho. Podobně jako okurkový salát, mrkvový salát nebo salát Tzatziki patří také ten šopský mezi jednoduché a osvěžující letní saláty. Nejlepší je z čerstvé zeleniny v bio kvalitě ve spojení s kvalitním balkánským sýrem. V Česku se však často připravuje v upravené, nepůvodní verzi. Jaký je původ šopského salátu?
Odkud pochází šopský salát – původ
Domovinou pro šopský salát je Bulharsko. Původ šopského salátu sahá do okolí bulharských měst Sofie a Dupnice. Právě tam, na Balkánském poloostrově, kdysi objevili dokonalou chuť, která vznikne spojením čerstvé zeleniny a sýru. A kdo že ji objevil? Byli to Šopové, obyvatelé Bulharska, které mluví specifickým nářečím. Právě po tomto národě získal salát svůj název.
Šopský salát je tak od těch dob neodmyslitelně spjatý s bulharskou gastronomií a sami Bulhaři ho považují za národní salát. Není divu, však barvy šopského salátu nápadně připomínají právě bulharskou vlajku, díky tomu je zcela jasné, odkud šopský salát pochází. Jde dokonce o nejznámější bulharské jídlo, které rychle získalo na oblibě také v ostatních státech Evropy.
Teď je již původ šopského salátu známý. Zajímavé je, že zatímco v Česku si šopský salát lidé často dopřávají jako zdravou, odlehčenou večeři či svačinku, v Bulharsku je velice oblíbený při popíjení tradičních lihovin, jako je vodka nebo rakije.

Balkánská gastronomie ukrývá také další klenoty. Vynikající je například netradiční makedonské jídlo s názvem tavče gavče, které si mohou dopřát i vegani. V Bulharsku se zase těší popularitě Tarator, studená okurková polévka.
Pravý šopský salát – originál
Bulharský šopský salát se stal jedním ze symbolů tamějšího cestovního ruchu ve 20. století, jelikož byl často servírován turistům na plážích u Černého moře. Odtamtud se však jeho ohlasy rychle donesly do střední Evropy, také v České republice se salát těší veliké oblibě a připravuje ho spousta domácností.
Málokdo však ví, že pravý šopský salát je trochu jiný, než jaký ho Češi znají z místních bister a jaký si připravují sami doma. Originál šopského salátu totiž neobsahuje balkánský sýr, se kterým je v Česku tento salát neodmyslitelně spjatý, avšak sýr feta.
Základem pravého šopského salátu je čerstvá zelenina, konkrétně papriky, rajčata a salátová okurka. Používá se také olivový olej. Velmi důležitou přísadou pro ten originální šopský salát je směs bulharského koření čubrica (saturejka, semena pískavice, sůl a chilli). A samozřejmě nesmí chybět feta sýr.
Feta sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka a zraje ve slaném nálevu. Naopak balkánský sýr je jen napodobeninou feta sýru, vzniká z pasterovaného kravského mléka.
TIP: Komu feta sýr v šopském salátu zachutná, může vyzkoušet také dýňový kuskus se sýrem feta. Milovníkům lehkých salátů zase určitě skvěle poslouží recepty na jarní bramborový salát, salát z rukoly s vinným sýrem nebo batátový salát. Skvělým lehkým letním jídlem je také cuketové lečo.
Bulharský šopský salát – recept
Kdo si chce připravit pravý šopský salát, musí sáhnout po kvalitním feta sýru a sehnat bulharské koření Čubrica, které se skládá z saturejky, semen pískavice, soli a chilli.
Ingredience – originál šopský salát
Připravíme si:
- rajčata
- salátová okurka
- paprika
- červená cibule
- olivy
- feta sýr
- extra panenský
- sůl
- koření čubrica
Množství si upravíme podle množství porcí, které připravujeme.
Postup přípravy
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Promícháme s panenským olivovým olejem, kořením, solí a případně pepřem. Necháme asi hodinku odležet.
Před servírováním přidáme nastrouhaný feta sýr. A hned je jasné, co na večeři v parných dnech.

Nejlepší šopský salát s balkánským sýrem – recept
Šopský salát s balkánským sýrem je velmi zdravé a dietní jídlo. Obsahuje mnoho vitamínů a díky sýru také nějaké ty bílkoviny. Lze ho tak směle zařadit do jídelníčku na hubnutí. Podle aplikace Kalorické tabulky má šopský salát na 100 g energetickou hodnotu 65 kcal.
Mnoho Čechů však nedá dopustit na variantu šopského salátu s balkánským sýrem, na kterou jsou zvyklí. Jak tedy zní recept na šopský salát s balkánským sýrem?
Připravíme si tyto suroviny:
- 1 cibule
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 300 g rajčat
- 1 salátová okurka
- 250 g balkánský sýr
- 300 g červené papriky
- sůl, pepř
Samotná příprava je snadná a nezabere déle než 10 minut. Zeleninu omyjeme, pokrájíme na malé kousky a smícháme s olejem, pepřem a solí. Po odležení posypeme nastrouhaným balkánským sýrem a můžeme podávat. A nejlepší šopský salát s balkánským sýrem je na světě.
Vegani mohou sýr nahradit tofu natural, ze kterého si lze svépomocí vyrobit výtečnou napodobeninu balkánského sýru. Stačí jen tofu naložit pokrájené do soli a nechat několik hodit odstát ve sklenici. Více receptů a tipů si lze přečíst na vegan.cz.
TIP: Ke zdravé svačince se skvěle hodí také jeden z ovocných smoothie receptů. Připravit si lze kokosovo-banánové green smoothie.
Šopský salát – zálivka
Ačkoliv se většinou připravuje šopský salát bez zálivky, lze recept trochu pozměnit a připravit si zálivku z vinného octa a cukru moučky. Jak na to?
Na zálivku do šopského salátu si přichystáme tyto suroviny:
- 5 lžic vinného octa
- 5 lžic cukru moučky
- 6 lžic vody
- půl lžičky soli
Všechny suroviny – ocet, cukr moučka, vodu a sůl – smícháme v hrnečku či menší misce. Poté vložíme do lednice a necháme cukr hezky rozpustit. Když posypeme salát sýrem, přijde čas na přidání vynikající zálivky, která krásně sladí chutě celého salátu.