Šopský salát s balkánským sýrem – nejlepší recept

DressingyPřílohové salátySalátyStudená kuchyněSýryZeleninové saláty

Parné letní dny si říkají o lehká a rychlá jídla. Komu by se chtělo trávit hodiny za plotnou, když venku příjemně hřeje slunce? Ideálním pokrmem na léto jsou saláty, které tělu dodají potřebné vitamíny a dokážou příjemně zasytit. Jak zní recept na šopský salát? A jak připravit ten pravý šopský salát, na kterém si pochutnávají Bulhaři?

K přípravě šopského salátu toho není potřeba mnoho. Podobně jako okurkový salát, mrkvový salát nebo salát Tzatziki patří také ten šopský mezi jednoduché a osvěžující letní saláty. Nejlepší je z čerstvé zeleniny v bio kvalitě ve spojení s kvalitním balkánským sýrem. V Česku se však často připravuje v upravené, nepůvodní verzi. Jaký je původ šopského salátu?

Odkud pochází šopský salát – původ

Domovinou pro šopský salát je Bulharsko. Původ šopského salátu sahá do okolí bulharských měst Sofie a Dupnice. Právě tam, na Balkánském poloostrově, kdysi objevili dokonalou chuť, která vznikne spojením čerstvé zeleniny a sýru. A kdo že ji objevil? Byli to Šopové, obyvatelé Bulharska, které mluví specifickým nářečím. Právě po tomto národě získal salát svůj název.

Šopský salát je tak od těch dob neodmyslitelně spjatý s bulharskou gastronomií a sami Bulhaři ho považují za národní salát. Není divu, však barvy šopského salátu nápadně připomínají právě bulharskou vlajku, díky tomu je zcela jasné, odkud šopský salát pochází. Jde dokonce o nejznámější bulharské jídlo, které rychle získalo na oblibě také v ostatních státech Evropy.

Teď je již původ šopského salátu známý. Zajímavé je, že zatímco v Česku si šopský salát lidé často dopřávají jako zdravou, odlehčenou večeři či svačinku, v Bulharsku je velice oblíbený při popíjení tradičních lihovin, jako je vodka nebo rakije.

Zemí původu šopského salátu je Bulharsko.

Balkánská gastronomie ukrývá také další klenoty. Vynikající je například netradiční makedonské jídlo s názvem tavče gavče, které si mohou dopřát i vegani. V Bulharsku se zase těší popularitě Tarator, studená okurková polévka.

Pravý šopský salát – originál

Bulharský šopský salát se stal jedním ze symbolů tamějšího cestovního ruchu ve 20. století, jelikož byl často servírován turistům na plážích u Černého moře. Odtamtud se však jeho ohlasy rychle donesly do střední Evropy, také v České republice se salát těší veliké oblibě a připravuje ho spousta domácností.

Málokdo však ví, že pravý šopský salát je trochu jiný, než jaký ho Češi znají z místních bister a jaký si připravují sami doma. Originál šopského salátu totiž neobsahuje balkánský sýr, se kterým je v Česku tento salát neodmyslitelně spjatý, avšak sýr feta.

Základem pravého šopského salátu je čerstvá zelenina, konkrétně papriky, rajčata a salátová okurka. Používá se také olivový olej. Velmi důležitou přísadou pro ten originální šopský salát je směs bulharského koření čubrica (saturejka, semena pískavice, sůl a chilli). A samozřejmě nesmí chybět feta sýr.

Feta sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka a zraje ve slaném nálevu. Naopak balkánský sýr je jen napodobeninou feta sýru, vzniká z pasterovaného kravského mléka.

TIP: Komu feta sýr v šopském salátu zachutná, může vyzkoušet také dýňový kuskus se sýrem feta. Milovníkům lehkých salátů zase určitě skvěle poslouží recepty na jarní bramborový salát, salát z rukoly s vinným sýrem nebo batátový salát. Skvělým lehkým letním jídlem je také cuketové lečo.

Bulharský šopský salát – recept

Kdo si chce připravit pravý šopský salát, musí sáhnout po kvalitním feta sýru a sehnat bulharské koření Čubrica, které se skládá z saturejky, semen pískavice, soli a chilli.

Ingredience – originál šopský salát

Připravíme si:

  • rajčata
  • salátová okurka
  • paprika
  • červená cibule
  • olivy
  • feta sýr
  • extra panenský
  • sůl
  • koření čubrica

Množství si upravíme podle množství porcí, které připravujeme.

Postup přípravy

Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Promícháme s panenským olivovým olejem, kořením, solí a případně pepřem. Necháme asi hodinku odležet.

Před servírováním přidáme nastrouhaný feta sýr. A hned je jasné, co na večeři v parných dnech.

Nejlepší šopský salát s balkánským sýrem – recept

Šopský salát s balkánským sýrem je velmi zdravé a dietní jídlo. Obsahuje mnoho vitamínů a díky sýru také nějaké ty bílkoviny. Lze ho tak směle zařadit do jídelníčku na hubnutí. Podle aplikace Kalorické tabulky má šopský salát na 100 g energetickou hodnotu 65 kcal.

Mnoho Čechů však nedá dopustit na variantu šopského salátu s balkánským sýrem, na kterou jsou zvyklí. Jak tedy zní recept na šopský salát s balkánským sýrem?

Připravíme si tyto suroviny:

  • 1 cibule
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 250 g balkánský sýr
  • 300 g červené papriky
  • sůl, pepř

Samotná příprava je snadná a nezabere déle než 10 minut. Zeleninu omyjeme, pokrájíme na malé kousky a smícháme s olejem, pepřem a solí. Po odležení posypeme nastrouhaným balkánským sýrem a můžeme podávat. A nejlepší šopský salát s balkánským sýrem je na světě.

Vegani mohou sýr nahradit tofu natural, ze kterého si lze svépomocí vyrobit výtečnou napodobeninu balkánského sýru. Stačí jen tofu naložit pokrájené do soli a nechat několik hodit odstát ve sklenici. Více receptů a tipů si lze přečíst na vegan.cz.

TIP: Ke zdravé svačince se skvěle hodí také jeden z ovocných smoothie receptů. Připravit si lze kokosovo-banánové green smoothie.

Šopský salát – zálivka

Ačkoliv se většinou připravuje šopský salát bez zálivky, lze recept trochu pozměnit a připravit si zálivku z vinného octa a cukru moučky. Jak na to?

Na zálivku do šopského salátu si přichystáme tyto suroviny:

  • 5 lžic vinného octa
  • 5 lžic cukru moučky
  • 6 lžic vody
  • půl lžičky soli

Všechny suroviny – ocet, cukr moučka, vodu a sůl – smícháme v hrnečku či menší misce. Poté vložíme do lednice a necháme cukr hezky rozpustit. Když posypeme salát sýrem, přijde čas na přidání vynikající zálivky, která krásně sladí chutě celého salátu.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang