Pokud hledáte chutný a zároveň zdravý letní salát, zkuste italský salát se zálivkou. Typické ingredience italského salátu, jako jsou rajčata, papriky, okurky, olivy a sýr, jsou plné chuti a výživných látek. Navíc když se k nim přidá italská zálivka s trochou pikantního olivového oleje, je to neodolatelná kombinace.

Základ italského salátu často tvoří nakrájená rajčata, červená cibule a žlutá paprika nakrájená na malé kostičky. Odtud můžete přidat libovolné přísady podle své chuti. Oblíbenými doplňky jsou olivy, kapary, italská petrželka, okurky a sýr nakrájený na kostičky. Pokud se rozhodnete přidat sýr, nejlépe se hodí vyzrálý nebo uzený druh, například parmigiano, Asiago, Mozzarella nebo Provolone.

Na zálivku ušlehejte extra panenský olivový olej, čerstvou citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nasekanou čerstvou petrželku a oregano. Můžete také přidat trochu červeného vinného octa, worcestrové omáčky a/nebo bylinek, jako je bazalka a tymián. Podle chuti osolte a opepřete.

Chcete-li začít sestavovat salát, promíchejte italské ingredience ve velké míse. Přidejte zálivku a jemně promíchejte. Pro trochu křupavosti přidejte na povrch opražené piniové oříšky nebo plátky mandlí.

Pro přidání bílkovin vhoďte na tenké proužky nakrájené uzeniny, například salám, prosciutto nebo speck. Můžete také přidat vařené fazole, například cannellini nebo garbanzo, abyste získali vydatnější jídlo. Pro milovníky mořských plodů jsou navíc výborným doplňkem lehce povařené krevety nebo mušle.

Bez ohledu na to, jaké ingredience do italského salátu zvolíte, kombinace chutí a textur budou spolu dobře ladit. Skvěle se hodí jako příloha k jakémukoli hlavnímu jídlu, je to skvělý způsob, jak odlehčit jídelníček a zároveň poskytnout skvělou chuť.

Italský salát – recept

Vneste slunnou Itálii do vaší domácnosti tímto jednoduchým italským salátem, který je nejen zdravý, avšak navíc ještě výborně chutná. Jeho přípravu zvládnete hravě.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 15 minut

Ingredience na italský salát

  • 1 hlávka ledového salátu nebo 2 římská srdíčka, nahrubo nakrájená
  • 1/2 středně velké červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
  • 1 šálek peperoncini, celé nebo nakrájené na plátky
  • 1/2 šálku černých oliv
  • 500 g cherry rajčátek
  • čerstvě mletý pepř, podle chuti
  • krutony

Na zálivku

  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa

Postup na italský salát

  1. Pro přípravu zálivky vložte všechny ingredience do vhodné sklenice s těsně přiléhajícím víčkem.
  2. Silně protřepejte, dokud se všechny přísady nespojí.
  3. Uchovávejte v chladničce po dobu jednoho týdne.
  4. Před každým použitím protřepejte.
  5. Salát připravíte tak, že všechny přísady vložíte do velké salátové mísy.
  6. Pokapete italským dresinkem a promícháte.
Základ italského salátu často tvoří nakrájená rajčata, červená cibule a žlutá paprika.

Italský bramborový salát – recept

Nic nevypovídá o létě tak jako klasický italský bramborový salát. Tento lahodný pokrm můžete snadno připravit jako přílohu ke grilování nebo venkovnímu posezení. Tento bramborový salát obsahuje pestrou směs bylinek, čerstvě nakrájenou zeleninu a pikantní olivový olej, které vytvářejí nezapomenutelnou chuť.

Ingredience na italský bramborový salát

  • brambory Yukon gold
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku celeru nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, mleté
  • 2 lžíce čerstvé bazalky, mleté
  • 1/4 šálku italského dresinku
  • čerstvě nakřápnutý pepř
  • 1/4 šálku kaparů, okapaných (volitelně)

Postup na italský bramborový salát

  1. Začněte důkladným omytím a vydrhnutím brambor.
  2. Nakrájejte je na kostičky velikosti sousta a vložte je do velkého hrnce.
  3. Naplňte hrnec studenou vodou a přidejte sůl.
  4. Přiveďte hrnec k varu a vařte brambory 10-13 minut nebo dokud nejsou měkké.
  5. Brambory slijte a nechte vychladnout.
  6. Ve velké míse smíchejte olivový olej, česnek, cibuli, papriku, celer, petržel a bazalku.
  7. Přidejte vychladlé brambory a míchejte, dokud se rovnoměrně nepropláchnou olejem a zeleninou.
  8. Přilijte italský dresink a přidejte několik špetek čerstvě mletého pepře.
  9. Vše promíchejte, aby se spojilo.
  10. V případě potřeby přidejte kapary.
  11. Italský bramborový salát podávejte teplý nebo studený.

Salát caprese – recept 

Klasický italský Caprese salát je jednoduchý, ale chutný pokrm, po kterém si budete připadat jako v římské kavárně. Čerstvá rajčata, mozzarella a bazalka v kombinaci s několika dalšími ingrediencemi vytvářejí jednoduchou, ale chutnou večeři. Podávejte s lehkým italským chlebem, například s Ciabattou.

Ingredience na salát caprese

  • 3 velká rajčata nakrájená na plátky
  • blok čerstvé mozzarelly, nakrájený na plátky
  • 7-10 nasekaných lístků čerstvé bazalky
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce balzamikového octa

Postup na salát caprese

  1. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na tenké plátky.
  2. Rajčata a mozzarellu střídavě pokládejte na talíř, abyste vytvořili ikonickou italskou prezentaci.
  3. Plátky rajčat a mozzarelly posypte nasekanou bazalkou.
  4. Salát pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
  5. Na závěr přidejte několik kapek balzamikového octa.
Salát caprese si vychutnejte s lehkým italským chlebem, například s Ciabattou.

Salát panzanella – recept

Příprava a konzumace tradičního italského salátu Panzanella je skvělým způsobem, jak přenést čerstvé chutě Itálie do vlastní kuchyně. Tento oblíbený letní pokrm je oblíbený v italských domácnostech i restauracích a snadno ho připravíte pro každou příležitost.

Ingredience na salát panzanella

  • 4 šálky den starého italského chleba nakrájeného na kostičky.
  • 2-3 zralá rajčata nakrájená na kostičky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • ½ červené nebo sladké cibule, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 stroužky česneku nakrájené na kostičky
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička oregana
  • sůl a pepř
  • čerstvá petržel, bazalka nebo tymián

Postup na salát panzanella

  1. Nejprve nakrájejte chléb na kostičky a rozložte je na velký plech.
  2. Opékejte je v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut, nebo dokud chléb lehce nezezlátne a nezkřehne.
  3. Ve velké míse smíchejte nakrájená rajčata, celer, cibuli, kapary a česnek.
  4. V samostatné míse vyšlehejte olivový olej, ocet, oregano, sůl a pepř.
  5. Zeleninu přelijte zálivkou a promíchejte.
  6. Do mísy přidejte kostičky opečeného chleba a jemně promíchejte.
  7. Podle potřeby ozdobte čerstvě nasekanými bylinkami, například petrželkou, bazalkou nebo tymiánem.
  8. Salát panzanella podávejte při pokojové teplotě nebo vychlazený.

Salát Panzanella je ideálním pokrmem pro pohoštění a skvěle se hodí i pro rušné všední večery. Můžete ho kombinovat s pečeným kuřecím masem, rybím nebo vepřovým masem a je také vynikající přílohou ke grilované zelenině. Pro větší křupavost a chuť přidejte oblíbené opražené ořechy nebo semínka.

Můžete také zkusit přidat další zeleninu, například grilovanou cuketu nebo papriku, nebo nahradit celer okurkou. Ať už si salát Panzanella vychutnáte jakkoli, přinese na váš stůl rustikální chutě Itálie.

Italské saláty – recepty

Itálie je známá svými italskými saláty, které se hojně podávají v domácnostech i restauracích po celé zemi. Italské saláty často kombinují čerstvou zeleninu, sýry, olivy a uzeniny, jsou jednoduché na přípravu a neuvěřitelně chutné.

Zde jsou další italské saláty:

Insalata Tricolore

V tomto salátu se kombinují tři barvy – zelená (rukola), bílá (fazole cannellini) a červená (papriky a olivy). Na závěr se podává jednoduchý dresink z červeného vína a olivového oleje.

Salát Cicoria

V tomto salátu je stejně jako v mnoha jiných italských salátech použita čerstvá zelenina, ale odlišuje ho přídavek čekanky a salátu frisée.

Salát Insalata di Mista

Tento salát se připravuje ze směsi hlávkového salátu, endivie a čekanky, obvykle v kombinaci s aromatickou zálivkou.

Insalata di Frutta

Tento sladký salát obsahuje směs čerstvého ovoce, jako jsou jahody, jablka a kiwi, a je přelitý jednoduchou zálivkou z citronové šťávy a olivového oleje.

Insalata di Rucola e Melone

V tomto salátu, známém také jako salát z rukoly a melounu, se snoubí hořká a sladká chuť rukoly, melounu a parmezánu.

To je jen několik z dalších vynikajících italských salátů, které si můžete vychutnat po celé zemi. Bez ohledu na to, jaký salát preferujete, si jistě najdete italský salát, který si můžete vychutnat v horkém dni nebo podávat jako osvěžující přílohu.

Italské saláty často kombinují čerstvou zeleninu, sýry, olivy a uzeniny.

Italský chleba 

Italský chléb je důležitou součástí italské kulinářské tradice. Není to jen běžná potravina, ale základní složka italské kuchyně. Ať už se jedná o focacciu, bruschettu, ciabattu, nebo dokonce pizzu, italský chléb vždy přináší na stůl zvláštní chuť.

Výroba italského chleba začala před staletími a každá oblast Itálie si vyvinula svůj vlastní styl chleba. Focaccia, oblíbená po celé Itálii, je druh plochého chleba, který se obvykle zdobí olivovým olejem, bylinkami a případně olivami. Nejoblíbenějším druhem italského chleba je focaccia a najdete ho všude od kavárny po pekárnu. Křupavá, žvýkací struktura je jedinečná a stala se oblíbenou i v jiných částech světa.

Další formou chleba je bruschetta, což je obvykle silný plátek opečeného chleba podávaný s polevou, jako jsou rajčata, pesto, česnek a olivový olej. Ciabatta je dlouhý bochník chleba, který má lehkou a vzdušnou strukturu.

Vzniká tak, že se do těsta přidá více vody a olivového oleje a těsto se nechá kynout, dokud se nenafoukne do světlé kůrky. Ciabattu lze použít na sendviče, toasty, a dokonce i na pečení s přísadami na pizzu.

V neposlední řadě je pizza nedílnou součástí italské kultury a tradic. Ačkoli je spojována především s Neapolí, stala se populární po celém světě a některé druhy pizzy se skládají z různých náplní z celého světa. Původní recept na pizzu spočívá v kynutí těsta s droždím a jeho pomalém pečení v peci vytápěné dřevem.

Ať už se jedná o focacciu, bruschettu nebo pizzu, italský chléb obstál ve zkoušce časem a je stále důležitou součástí italské kuchyně. Při přípravě tradičních pokrmů nebo kreativních úprav je italský chléb vždy spolehlivou volbou. Vychutnejte si ho s oblíbenými těstovinami nebo ho použijte ve vlastních receptech pro jedinečné pojetí italských jídel.

Italský chleba – recept

Pokud se nemůžete dočkat, až si doma připravíte lahodný italský chléb, pak je tu pro vás ideální recept na italský chléb! Tento recept je klasický a potřebujete k němu jen několik surovin a trochu času. Takže si vezměte ingredience, předehřejte troubu a pusťte se do pečení.

Ingredience na italský chleba

  • 2 lžičky aktivního sušeného droždí
  • 1 a 1/2 šálku vlažné vody
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 6-7 šálků nebělené mouky

Postup na na italský chleba

  1. Ve velké míse rozpusťte droždí ve vlažné vodě.
  2. Nechte pět minut vzejít.
  3. Do mísy přidejte sůl, cukr a 4 hrnky mouky.
  4. Míchejte, dokud se přísady nespojí.
  5. Pomalu přidávejte zbývající mouku po jednom šálku a po každém přidaném šálku těsto prohněťte.
  6. Po přidání veškeré mouky hněťte těsto ručně asi 10 minut.
  7. Těsto vložte do velké olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 1 hodinu.
  8. Předehřejte troubu na 190 °C.
  9. Vykynuté těsto propracujte a vyklopte na lehce pomoučený povrch.
  10. Těsto ještě několik minut hněťte a vytvarujte z něj dva bochníky nebo rohlíky.
  11. Položte je na vymaštěný plech.
  12. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut a dozlatova.
  13. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Výroba italského chleba začala před staletími a každá oblast Itálie si vyvinula svůj vlastní styl chleba.

Zelný salát – recept

Zelný salát se zálivkou je snadný a zdravý recept na salát, který se hodí pro každou příležitost. Tento jednoduchý salát je plný křupavých a chutných ingrediencí a zálivka na zelný salát ho opravdu spojuje dohromady. A co je nejlepší, je to neuvěřitelně dostupný způsob, jak si připravit zdravé a chutné jídlo.

Ingredience na zelný salát

  • ½ hlávky červeného zelí, nakrájené na kousky
  • ½ hlávky zeleného zelí, nakrájené na kousky
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané na kousky

Na zálivku

  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na zelný salát

  1. Ve velké míse smíchejte červené a zelené zelí, mrkev a jarní cibulku.
  2. V samostatné míse vyšlehejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř, dokud se nespojí.
  3. Zálivkou přelijte směs zelí a promíchejte, aby se obalilo.
  4. Přidejte čerstvou petrželku a promíchejte, dokud se vše dobře nepromíchá.
  5. Salát podávejte vychlazený nebo při pokojové teplotě.

Tento zelný salát se zálivkou je fantastickou variantou rychlé a snadné večeře pro rušné večery nebo když krmíte dav lidí. Trpkost citronové šťávy skutečně pomáhá zvýraznit chuť zeleniny a kombinace křupavého zelí a sladké mrkve dělá z tohoto salátu něco opravdu výjimečného.

Zálivka na zelný salát je jednoduchá a lze ji upravit podle chuti. Přidejte trochu soli a pepře, čerstvé bylinky nebo trochu balzamikového octa pro ještě lepší chuť. Ať už se rozhodnete jakkoli, tato chutná příloha se u vás stane klasikou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang