Vinaigrette – základní a rychlý recept na salátovou zálivku

DressingyOmáčky a dipyStudená kuchyně
vinaigrette-recept

Připravte si lahodnou salátovou zálivku vinaigrette z pár ingrediencí díky našemu snadnému a rychlému receptu – zálivky z obchodu již nikdy nebudete chtít.

Ingredience

  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce octa dle výběru (balsamikový ocet, červený vinný ocet, bílý vinný ocet)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 středně velké stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ¼ lžičky jemné mořské soli, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. V odměrce nebo misce na tekutiny smíchejte všechny přísady. Dobře promíchejte malou metličkou nebo vidličkou, dokud se ingredience zcela nepromíchají.
  2. Ochutnejte a podle potřeby upravte. Pokud je směs příliš kyselá, zřeďte ji větším množstvím olivového oleje nebo vyrovnejte chuť větším množstvím javorového sirupu nebo medu. Pokud je směs trochu černá, přidejte ještě špetku nebo dvě soli. Pokud nemá dostatečný šmrnc, přidejte po lžičkách ocet.
  3. Podávejte ihned nebo přikryjte a uložte do chladničky pro další použití. Domácí zálivka vydrží dobře 7 až 10 dní. Pokud vám zálivka v lednici poněkud ztuhne, nedělejte si s tím starosti – pravý olivový olej k tomu má sklony. Jednoduše jej nechte 5 až 10 minut odpočívat při pokojové teplotě nebo jej velmi krátce (asi 20 sekund) ohřejte v mikrovlnné troubě, aby se olivový olej opět zkapalnil. Promíchejte metličkou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang