Vinaigrette – základní a rychlý recept na salátovou zálivku

DressingyOmáčky a dipyStudená kuchyně
Vinaigrette recept

Připravte si lahodnou salátovou zálivku vinaigrette z pár ingrediencí díky našemu snadnému a rychlému receptu – zálivky z obchodu již nikdy nebudete chtít.

Zálivka na bázi octa a olivového oleje je lehká, svižná a pro srdce zdravá zálivka na saláty. Je skvělá na zeleninu, zeleninu i ovoce. Chuť můžete obměňovat použitím různých octů. Zálivku lze snadno upravit podle chuti a poznámky, jak na to, jsou přiložené.

Jakmile začnete vyrábět domácí zálivku, už se nevrátíte ke kupované. Ušlehejte několik základních ingrediencí a nakonec získáte dresink, který chutná neskonale lépe než dresinky koupené v obchodě. Žádné konzervační látky.

Domácí zálivka vydrží v lednici 1 až 2 týdny, takže se vyplatí těch 5 minut, které zabere její namíchání. Pak ji můžete mít po ruce pro všechny saláty. Pusťte se do toho.

Co potřebuji na zálivku vinaigrette?

Tradiční francouzský recept na zálivku vyžaduje 1 lžíci octa na každé 3 lžíce olivového oleje. Moderní zálivky často vyžadují o něco více octa, ale vždy záleží na vás. Kapustové saláty snesou ostřejší zálivky, zatímco pro jemnou zeleninu, jako je jarní zelenina, budete chtít použít méně octa.

  • Olivový olej na základ
  • Ocet podle výběru
  • Dijonskou hořčici pro zvýraznění chuti a krémovost
  • Javorový sirup nebo med pro trochu sladkosti, která vyváží ocet.
  • Česnek pro výraznější chuť
  • Sůl, pepř

Jaký zvolit ocet na zálivku vinaigrette?

  • Balzamikový ocet vytváří výraznou, mírně sladkou zálivku, která je skvělá na zelené saláty s ovocem, jako jsou jablka, jahody nebo broskve. Příkladem může být můj jahodový salát s rukolou a oblíbený zelený salát s jablky.
  • Červený vinný ocet je výrazný a dobře se hodí k dalším výrazným chutím a světlé zelenině, jako jsou rajčata, papriky, olivy, feta, zkrátka klasický řecký dresink.
  • Bílý vinný ocet je jemnější ocet a hodí se zejména k jemnějším chutím, jako je jarní zelenina, okurka, cuketa a kukuřice. Skvěle se hodí téměř na každý zelený salát.
  • Šampaňský ocet je ještě jemnější než bílý vinný ocet. Jablečný ocet je sladko-tmavý a chutná lehce po jablkách.
Vinaigrette recept
Klíčem k dokonalé zálivce jsou čerstvé ingredience a správně zvolený ocet.

Zálivka vinaigrette – recept

Připravte si tento jednoduchý recept na základní zálivku, která se hodí zejména k šopskému salátu.

Ingredience na zálivku vinaigrette

  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce octa dle výběru (balsamikový ocet, červený vinný ocet, bílý vinný ocet)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 středně velké stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ¼ lžičky jemné mořské soli, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na zálivku vinaigrette

  1. V odměrce nebo misce na tekutiny smíchejte všechny přísady. Dobře promíchejte malou metličkou nebo vidličkou, dokud se ingredience zcela nepromíchají.
  2. Ochutnejte a podle potřeby upravte. Pokud je směs příliš kyselá, zřeďte ji větším množstvím olivového oleje nebo vyrovnejte chuť větším množstvím javorového sirupu nebo medu. Pokud je směs trochu černá, přidejte ještě špetku nebo dvě soli.
  3. Pokud nemá dostatečný šmrnc, přidejte po lžičkách ocet.
  4. Podávejte ihned nebo přikryjte a uložte do chladničky pro další použití. Domácí zálivka vydrží dobře 7 až 10 dní. Pokud vám zálivka v lednici poněkud ztuhne, nedělejte si s tím starosti – pravý olivový olej k tomu má sklony.
  5. Jednoduše jej nechte 5 až 10 minut odpočívat při pokojové teplotě nebo jej velmi krátce (asi 20 sekund) ohřejte v mikrovlnné troubě, aby se olivový olej opět zkapalnil. Promíchejte metličkou a podávejte.

Zálivka na zeleninový salát – recept

Tento klasický dresink si snadno připravíte doma a ve sklenici vydrží až týden. Tato jednoduchá zálivka z červeného vinného octa je perfektní v kombinaci s jarním salátem s opečenými smrži.

Ingredience na zálivku na zeleninový salát

  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 6 lžic lehkého olivového oleje

Postup na zálivku na zeleninový salát

  1. Hořčici, ocet a olivový olej dejte do sklenice a dochuťte.
  2. Silně protřepejte, aby se promíchaly. Uchovávejte na chladném místě (ne v lednici), dokud nebudete připraveni k použití.
  3. Použijte ji do všech salátů nebo vyzkoušejte některý z našich receptů, vpravo.
  4. Zálivka vinaigrette vydrží až 1 týden v lednici.
Zálivka na zeleninový salát
Do salátu se sýrem feta nebo mozzarelou používejte zásadně vinný ocet.

Jednoduchá zálivka s pomeranči – recept

Tato pomerančová zálivka dodá každému salátu citrusový nádech! Pomerančová kůra, med a dijonská hořčice přinášejí výraznou chuť.

Ingredience na jednoduchou zálivku s pomeranči

  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • ¼ lžičky košer soli
  • ½ šálku olivového oleje

Postup na jednoduchou zálivku s pomeranči

  1. Ve středně velké míse vyšlehejte bílý vinný ocet, dijonskou hořčici, pomerančovou kůru, med a košer sůl.
  2. Postupně po lžících přilévejte olivový olej, dokud nevznikne krémový dresink.
  3. Skladujte v chladu. Po vychladnutí dresink ztuhne, proto jej před podáváním zahřejte na pokojovou teplotu.

Salátová zálivka s čerstvou bazalkou- recept

Tato bazalková zálivka dodá svěží chuť všemu, čeho se dotkne. Dresink je ideální způsob, jak tuto bylinku použít: nakapejte ji na mořské plody nebo rajčatový salát.

Ingredience na salátovou zálivkou s čerstvou bazalkou

  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 šálek balených bazalkových listů
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • 1 a ½ lžíce červeného vinného octa
  • ½ lžičky kosher soli
  • ½ lžičky cukru

Postup na salátovou zálivku s čerstvou bazalkou

  1. Oloupejte stroužek česneku a vložte ho do kuchyňského robotu.
  2. Zpracujte ho, dokud nebude nahrubo nasekaný.
  3. Přidejte ostatní přísady a zpracovávejte, dokud není bazalka jemně nasekaná a nespojí se v zálivku.
  4. Zbytky zálivky skladujte v chladu: před podáváním ji uveďte do pokojové teploty.

Jahodová zálivka na salát – recept

Tato jahodová zálivka je sladkokyselá a dodá každému salátu neodolatelnou chuť! A co víc, připravíte ji za pouhých 5 minut.

Ingredience na jahodovou zálivku na salát

  • 1 a ½ šálku nakrájených jahod
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • ¼ šálku olivového oleje
  • ¼ lžičky soli

Postup na jahodovou zálivku na salát

  1. V mixéru rozmixujte všechny ingredience dohladka a můžete podávat k oblíbenému salátu.
Zálivka do salátu
Díky zálivce dochutíte každý zeleninový salát k dokonalosti.

Citronová zálivka – recept

Tento recept na citronovou zálivku je tak snadný na přípravu! Díky své štiplavé, zářivé citronové chuti vyrazí dech všem dresinkům koupeným v obchodě.

Ingredience na citronovou zálivku

  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku, utřený
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky mořské soli, více podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky medu nebo javorového sirupu, volitelně
  • 1/4 až 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvého nebo sušeného tymiánu, nepovinně

Postup na citronovou zálivku

  1. V malé misce vyšlehejte citronovou šťávu, česnek, hořčici, sůl, pepř a med, pokud používáte.
  2. Za stálého šlehání přilévejte olivový olej a pokračujte ve šlehání, dokud dresink neemulguje.
  3. Případně vše smíchejte ve sklenici s těsně přiléhajícím víčkem a protřepejte.
  4. Pokud je zálivka příliš pikantní, přidejte podle chuti více olivového oleje.
  5. V případě potřeby přidejte tymián a dochuťte podle chuti.
  6. Uchovávejte v chladničce až 1 týden.
  7. Olivový olej v lednici trochu ztuhne.
  8. Chcete-li dresink zjemnit, nechte ho několik minut stát při pokojové teplotě a před použitím promíchejte.

Dresing na salát s rajčaty – recept

Tato rajčatová zálivka se rychle smíchá a je pikantní a krémová! Je to salátová zálivka, která je ideálním využitím čerstvých rajčat.

Ingredience na dresing na salát s rajčaty

  • 1 malé nebo ½ středně velkého rajčete, asi ½ šálku nahrubo nakrájeného.
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 až 1/2 čajové lžičky košer soli

Postup na dresing na salát s rajčaty

  1. Rajče nahrubo nakrájejte, odstraňte bílá jádra, ale ponechte si semínka.
  2. Přidejte je do mixéru spolu s olivovým olejem, bílým vinným octem, dijonskou hořčicí a ¼ lžičky košer soli.
  3. Mixujte, dokud nevznikne krémová hmota.
  4. Ochutnejte a přidejte další ¼ lžičky soli. Uchovávejte v chladu až 1 týden.
Zálivky na zeleninové saláty
Základem správného zálivu je správně ochucená zálivka a opražená semínka.

Zálivka vinaigrette s granátovým jablkem – recept

Tento sladce kyselkavý dresink z granátového jablka je ovocný dresink, který udělá každý salát neodolatelným! Použijte ji do všech svých oblíbených salátových receptů.

Ingredience na zálivka vinaigrette s granátovým jablkem

  • ¼ šálku 100% šťávy z granátového jablka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • 1 lžička javorového sirupu
  • ⅛ lžička soli
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje

Postup na zálivka vinaigrette s granátovým jablkem

  1. Ve středně velké míse vyšlehejte šťávu z granátového jablka, dijonskou hořčici, červený vinný ocet, javorový sirup a košer sůl.
  2. Pomalu přilévejte olivový olej po jedné lžíci, dokud se zcela nespojí a nevytvoří se emulze.
  3. Dresink lze skladovat v chladničce až 2 týdny.
  4. Před podáváním jej nechte několik minut stát na kuchyňské lince, dokud nedosáhne pokojové teploty, a před podáváním jej dobře protřepejte.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang