taco-omacka

Milujete tacos, ale lámete si hlavu s tím, jakou omáčku k nim připravit? Můžete zkusit náš recept na taco omáčku, která výborně chutná, a zároveň je nízkotučná. Ať už jste si připravili hovězí nebo třeba zeleninové tacos, tato omáčka je ideální rychlovka k večeři, která potěší každého.

V tomto článku se dozvíte nejen o omáčkách na tacos, ale i samotných tacos, jejich nutričních hodnotách a receptech na tacos placky a jednoduché omáčky, včetně mexické omáčky salsa.

Tacos

Tacos je tradiční mexický recept, které je dnes oblíbené po celém světě. Můžete je připravit na mnoho různých způsobů s různými ingrediencemi.

Ať už si na tacos pochutnáváte jakkoli, možná vás zajímá, zda jsou pro vás skutečně dobré. Odpověď zní ano – tacos mohou být zdravé, záleží však na použitých surovinách.

Přílohy jako salát, rajčata a cibule jsou základem tacos. Dodávají jim chuť, strukturu a barvu. Taková zelenina s vysokým obsahem živin je také jedním z hlavních důvodů, proč mohou být tacos výživné a součástí zdravé stravy.

Ovoce a zelenina jsou plné zdravých živin, obsahují:

  • vitamíny
  • minerály
  • vlákniny
  • prospěšné rostlinné sloučeniny, jako jsou polyfenoly a antioxidanty

Mezi nejoblíbenější zeleninové přílohy k tacos patří:

  • koriandr
  • hlávkový salát
  • zelí
  • cibule
  • papriky
  • rajčata
  • rajčata
  • kukuřice
  • brambory
  • ředkvičky
  • houby
  • černé nebo pinto fazole

Některé druhy ovoce jsou také chutnou a výživnou zálivkou na tacos:

  • avokádo
  • černé olivy
  • limetková šťáva
  • mango
  • ananas
  • broskve

Většina tacos, včetně vegetariánských verzí, obsahuje přibližně 6-13 gramů bílkovin. Jsou tedy dobrým zdrojem bílkovin, zejména pokud si záměrně vyberete náplně s vysokým obsahem bílkovin.

Množství živin v tacos se může výrazně lišit v závislosti na použitých náplních. Tacos z masa vysoký obsah bílkovin a tacos ze zeleniny bývají méně kalorické. Kombinujte náplně, abyste dosáhli kombinace bohaté na živiny.

Bez mnoha zálivek a ozdob mají tacos obvykle nízký nebo střední obsah kalorií, tuku a soli. Při přidávání vysoce kalorických ingrediencí, jako je sýr a zakysaná smetana, se držte s mírou.

Domácí tacos placky – recept

Tohle jsou opravdu ty nejlepší domácí moučné tortilly, nikdo nemůže uvěřit, jak jsou snadné a chutné! Jsou ideální na měkké tacos, burritos, quesadilly a wrapy. Recept je pro 16 taco placek a zabere 1 hodinu.

Ingredience na domácí tacos placky

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje, rostlinného oleje nebo jiného oleje s poměrně neutrální chutí
  • 1 šálek teplé vody

Postup na domácí tacos placky

  1. V míse mixéru smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomocí háku na těsto míchejte suché přísady, dokud se dobře nespojí.
  2. Při středních otáčkách mixéru přidejte olej a vodu. Přibližně po 1 minutě nebo když se směs spojí a začne tvořit kouli, snižte rychlost míchání na nízkou. Pokračujte v míchání po dobu 1 minuty nebo dokud není těsto hladké.
  3. Přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na 16 stejných dílů. Každý kousek obraťte, aby se obalil v mouce. Z každého kousku vytvořte kouli a dlaní ji zploštěte.
  4. Zploštělé kuličky těsta přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a před dalším zpracováním je nechte alespoň 15 minut (nebo až 2 hodiny) odpočívat.
  5. Po uplynutí doby odpočinku rozehřejte velkou pánev na středním plameni. Každý kousek těsta rozválejte na hrubý kruh o průměru asi 15 až 17 cm, pracovní plochu a váleček mějte lehce pomoučené. Tortilly neukládejte na sebe, jinak se slepí.
  6. Když je pánev rozpálená, vložte do ní jedno kolečko těsta a nechte je péct 45 sekund až 1 minutu nebo dokud se na spodním povrchu neobjeví několik světle hnědých skvrn a neopečený povrch se nezbarví bublinkami.
  7. Pokud hnědne příliš rychle, snižte trochu teplotu. Pokud trvá déle než minutu, než se na spodní straně tortilly objeví několik světle zlatohnědých skvrn, trochu zvyšte teplotu.
  8. Obraťte na druhou stranu a smažte 15-20 sekund. Tortilly by měly být pěkně měkké, ale na povrchu by měly mít několik malých hnědých skvrn.
  9. Vyjměte je z pánve kleštěmi a uložte do zakryté nádoby nebo sáčku se zipem, aby tortilly zůstaly měkké.
  10. Podávejte teplé nebo je nechte vychladnout pro pozdější použití.
  11. Když jsou připraveny k použití, vložte na dno nádoby vhodné do mikrovlnné trouby (s víkem), do které se naskládané tortilly vejdou, mírně navlhčenou papírovou utěrku.
  12. V nepřikryté mikrovlnné troubě ohřívejte 15-30 sekund (začněte na 15 sekundách) nebo dokud nejsou teplé, poté je nechte přikryté, aby se při podávání udržely v teple.
  13. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo zipovém sáčku při pokojové teplotě po dobu 24 hodin nebo v chladničce po dobu až 1 týdne.
  14. Chcete-li tortilly zmrazit, oddělte je pečicím nebo voskovaným papírem a před vložením do mrazničky je vložte do sáčku se zipem.
Taco tortilly jsou základem pro lahodné taco, proto se ujistěte, že jsou čerstvě vyrobené a křupavé.

Salsa – recept

Super snadná, super čerstvá a super chutná salsa. Už nikdy nebudete potřebovat jiný recept na salsu. Příprava 14 porcí zabere 5 minut.

Ingredience na salsu

  • 560 g zralých římských rajčat (asi 5-6)
  • 1 plechovka drobných nakrájených rajčat
  • 2 zelené cibulky (odříznuté konce, nakrájené na třetiny)
  • 1/3 šálku nakrájené červené cibule (asi 1/4 střední cibule)
  • 1 paprička jalapeño (zbavená semínek a nahrubo nasekaná)
  • 1/3 šálku čerstvého koriandru (asi hrst)
  • 1 velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky krystalového cukru (nepovinné)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na salsu

  1. Všechny přísady smíchejte v kuchyňském robotu a mixujte po 1 sekundě, dokud nebudou všechny přísady jemně nasekané.
  2. Podávejte s tortillovými chipsy. Všimněte si, že salsa vždy chutná nejlépe po několika hodinách v chladu, takže pokud vám to čas dovolí, nechte chutě před podáváním marinovat.
  3. V chladničce ji můžete skladovat až 1 týden.
Salsa je skvělá zálivka, kterou můžete dát do tacos.

Rajčatová salsa k nachos – recept

Chutnou zdravou salsu připravíte za pouhých 5 minut z rajčat, cibule, česneku, limetky, koriandru a bílého vinného octa. Podávejte s nachos a nechte všechny, ať si pochutnají.

Ingredience na rajčatovou salsu k nachos

  • 4-6 středně velkých rajčat, oloupaných a nadrobno nakrájených
  • ½ červené cibule, velmi jemně nakrájené
  • 1 malý stroužek česneku, nasekaný
  • malá kapka bílého vinného octa
  • ½ limetky, odšťavněná
  • ½ svazku koriandru, nahrubo nasekaného

Postup na rajčatovou salsu k nachos

  1. V míse smíchejte rajčata, červenou cibuli, česnek, bílý vinný ocet, limetkovou šťávu a koriandr.
  2. Promíchejte a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k podávání.
Pikantní nádech salsy se hodí také k nachos.

Nejlepší omáčka na taco – recept

Tento recept na taco omáčku se připraví rychle a má úžasnou chuť. Je jako vaše oblíbená verze ze sklenic, ale lepší. Připravíte ji za necelých 20 minut a navíc je vegetariánská, veganská, bezmléčná (dairy-free) a bezlepková.

Ingredience na nejlepší omáčku na taco

  • ½ šálku rajčatové omáčky (malá dávka nebo zdvojnásobte na 1 a ½ šálku omáčky)
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce plus 1 lžička bílého octa
  • 1 mírná až 2 střední lžičky pálivé omáčky
  • 1 lžička cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

Postup na nejlepší omáčku na taco

  1. Ve středně velkém hrnci rozšlehejte rajčatovou omáčku, vodu, 2 lžíce bílého octa, pálivou omáčku, cukr, sůl, česnekový prášek, cibulový prášek a kmín.
  2. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na nízkou nebo středně nízkou. Vařte na mírném ohni, kde omáčka neustále bublá, po dobu 15 minut.
  3. Po 15 minutách rozmíchejte v malé misce kukuřičný škrob v 1 lžíci vody, dokud se nerozpustí.
  4. Přidejte kukuřičnou škrobovou kaši do taco omáčky a za stálého míchání vařte další 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne a nezíská lesk. Odstavte z ohně a vmíchejte další 1 lžičku octa.
  5. Uchovávejte v chladu, po vychladnutí omáčka ještě více zhoustne.

Chipotle Crema omáčka – recept

Přidejte do svých oblíbených receptů trochu kouře a koření s touto Chipotle Crema omáčkou. Tato krémová omáčka inspirovaná mexickou kuchyní je vyrobena z papriček chipotles a dodá chuť tacos, salátům a dalším pokrmům. Recept je pro 6 porcí a zabere 5 minut.

Ingredience na chipotle crema omáčku

  • ¾ hrnku zakysané smetany (běžné nebo odtučněné)
  • 2 lžíce majonézy (běžné nebo odtučněné)
  • 2 papričky chipotle v omáčce adobo
  • 3 lžíce omáčky adobo
  • 1 limetka (zbavená kůry a šťávy)
  • 1 stroužek česneku (oloupaný)
  • ¼ lžičky kmínu (nepovinné)
  • sůl (podle chuti)

Postup na chipotle crema omáčku

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte.
  2. Přendejte do sklenice nebo vymačkávací láhve a ihned podávejte, nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k podávání.
Chipotle omáčka se vyrábí z chipotle papriček a najdete ji v mnoha mexických restauracích.

Taco omáčka Cilantro Lime Crema – recept

Rychlá a pikantní Cilantro Lime Crema je hotová za pouhých 5 minut. Toto mexické koření, které je lepší než zakysaná smetana, je ochucené čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou a vytváří krémový dresink, zálivku na taco nebo omáčku na namáčení.

Ingredience na Taco omáčku Cilantro Lime Crema

  • ¾ hrnku zakysané smetany (běžné nebo odtučněné)
  • 2 lžíce majonézy (běžné nebo odtučněné)
  • ½ šálku koriandru
  • 1 limetka (zbavená kůry a šťávy)
  • 1 stroužek česneku (oloupaný)
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • ¼ šálku pepitů (dýňová semínka), volitelně
  • ¼ šálku rozdrobeného sýra cotija nebo queso fresco, volitelně
  • sůl (podle chuti)

Postup na Taco omáčku Cilantro Lime Crema

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte.
  2. Přendejte do sklenice nebo láhve a ihned podávejte, nebo uchovávejte v chladničce.

Recept na Guacamole

Tento svěží recept na Guacamole je tak snadný. Během několika minut si z něj připravíte krémový dip, lahodnou zálivku na nachos nebo ho můžete podávat na taco.

Ingredience na Guacamole

  • 3 avokáda (bez pecky a slupky)
  • 1 lžíce limetkové šťávy (asi 1 limetka)
  • 1 stroužek česneku (jemně nastrouhaný nebo mletý)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 římská rajčata (zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
  • ¼ šálku cibule nakrájené na kostičky
  • 1/2 papričky jalapeño (nakrájené na kostičky)
  • 1 lžíce nasekaného koriandru

Postup na Guacamole

  1. Avokádo, limetkovou šťávu, česnek, sůl a kmín přidejte do středně velké mísy a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
  2. Přidejte rajčata, cibuli, jalapeño a koriandr. Ihned podávejte.
Omáčka Guacamole je další oblíbená příloha, která tacos dodá skvělou chuť a texturu.

Mangová salsa – recept

Tato mangová salsa má spoustu chuti a vkusu! Výbuchy kyselosti a jasu ze šťavnatého čerstvého manga, jalapeña, limetkové šťávy a červené cibule jsou vynikající s tortillovými chipsy nebo na rybích tacos.

Ingredience na mangovou salsu

  • 1 a 3/4 šálku oloupaného a na kostičky nakrájeného manga (asi 2 manga)
  • 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1/2 limetky (odšťavněné)
  • 1 jalapeño (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • sůl a pepř (podle chuti)

Postup na mangovou salsu

  1. Všechny ingredience promíchejte, dokud se nespojí. V případě potřeby je osolte a opepřete.
  2. Podávejte ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v chladničce až 3 dny.

Recept na nejlepší hovězí tacos

Klasické tacos z mletého hovězího masa jsou tradiční mexickou kuchyní (receptem). Obsahují domácí taco maso naložené do čerstvě usmažených taco placek. Podávejte je se všemi oblíbenými přílohami a připravte si snadné rodinné jídlo, které zabere méně než 30 minut.

Ingredience na nejlepší hovězí tacos

Náplň

  • 500 g mletého hovězího masa 70-80% libového
  • 1 lžíce chilli v prášku
  • ½ lžičky soli
  • ¾ lžičky kmínu
  • ½ lžičky sušeného mexického oregana
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • ½ šálku rajčatové omáčky

Taco

  • 8 bílých kukuřičných tortill
  • ½ šálku avokádového nebo rostlinného oleje

Postup na nejlepší hovězí tacos

  1. Rozpalte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte mleté hovězí maso. Během vaření hovězí maso rozbijte dřevěnou lžící. Mleté hovězí maso vařte, dokud nezhnědne a nezrůžoví.
  2. Z pánve slijte přebytečný tuk. Poté ji vraťte na sporák a snižte teplotu na minimum.
  3. Přidejte 1/2 šálku rajčatové omáčky a koření taco. Míchejte, dokud se maso neobalí v omáčce.
  4. Nechte 5 minut povařit.
  5. Na středně velkou pánev nalijte 1/2 šálku oleje a zahřejte ji na středně vysoké teplotě. Opatrně položte tortillu do oleje a smažte každou stranu asi 30 sekund, jen tolik, aby získala barvu a dodala křupavost.
  6. Tortillu přeložte na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl olej, a opatrně ji přeložte tak, aby měla tvar taco.
  7. Tortilly naplňte mletým hovězím masem a přidejte požadované přílohy.
Hovězí maso je klasickou náplní tacos.

TIP: Vyzkoušejte také recept na gyros, tradiční tacos, tortillovou náplň v burritu, tortilla chipsy, domácí tortilly, nachos, chipotle omáčku nebo Guacamole.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang