Tradiční mexický pokrm tacos má měkkou vnější tortillu a jemnou šťavnatou masovou náplň. Toto jídlo je velice populární v USA, kam jej dovezli mexičtí přistěhovalci a v USA také vznikla nynější podoba, kdy se tacos podávají v tvrdé zahnuté tortille, který vytvoří jakousi lodičku, která se plní masem, zeleninou a omáčkami (např. chipotle omáčkou). Netradiční, ale skvělou přílohou k tacos je mangový salát.

Obecně se jedná o pokrm z jedné nebo dvou ohřátých nebo lehce osmažených kukuřičných tortill, který může obsahovat různé druhy masa nebo ryb. Mezi tradiční masa, která mohou být na tortille, patří carne asada, což jsou pečená masa, zejména hovězí (trhané hovězí maso).

Oblíbené je také chorizo, pikantní klobása, grilované kuře, mleté maso, ryba, pečené a vařené vepřové maso.

Tacos se mohou ochutit různými druhy koření, včetně salsy nebo pico de gallo, trochu salátu, rajčat, cibule a někdy i sýra.

Když se podává tradiční taco, je placaté, nikoli sevřené do tvrdých skořápek, které mnozí Američané považují za základní variantu. Tvrdé skořápky ve tvaru půlkruhu jsou z velké části americkým vynálezem.

Při konzumaci tradičního pokrmu však lidé často konce tortill sevřou a vytvoří tak sendvičový způsob konzumace jídla. Tacos mají tendenci odkapávat z konce, který strávník nejí, zejména pokud jsou přeplněné přísadami, počítejte tedy, že se při jídle určitě zašpiníte.

Ačkoli se pro tento pokrm standardně používají kukuřičné tortilly, kuchaři mohou použít i domácí tortilly recept, pokud se tak rozhodnou. V tex-mex kuchyni se moučné tortilly používají k servírování jednoho z klasických pokrmů – fajity.

Fajitas se v podstatě plní masem, salsou, fazolemi, sýrem a dalšími ingrediencemi, a tak se podobá klasickému mexickému pokrmu.

Recept na tacos s mletým masem

Ideální odpolední svačina nebo večerní snack k televizi a seriálům. Hovězí tacos jsou hotové za necelých 45 minut. Při přípravě hovězích tacos si můžete dle libosti vyhrát s kořením, zeleninou, nebo si k nim připravit třeba libovolnou omáčku.

Příprava

Celkem: 45 minut
Vaření: 30 minut
Porce: 10

Ingredience na tacos s mletým masem

Hovězí maso:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 žluté cibule nakrájené na kostičky
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mleté červené papriky

Přílohy:

  • 20 tortill
  • 18 tvrdých Taco shells (kukuřičných placek ve tvaru U)
  • 500 g sýra čedar, nastrouhaného
  • 15 římských rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 hlávka zeleného listového salátu, rozdrobená

Postup na tacos s mletým masem

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a cibuli. Opékejte, dokud cibulka nezačne měknout, a poté přidejte mleté hovězí maso. Maso vařte, dokud zcela nezhnědne, a poté slijte tuk.
  3. Přidejte chilli, kmín, papriku, sůl, černý pepř a drcenou červenou papriku a promíchejte. Přidejte půl hrnku horké vody, snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut.
  4. Mezitím zahřívejte tortilly v troubě 20 až 25 minut. Těsně před podáváním zahřejte v troubě Taco podle návodu na obalu.
  5. Podávejte se strouhaným sýrem, nakrájenými rajčaty a salátem.
Náplně do tacos jsou různé a maso může být jak mleté, tak vcelku.

Recept na placky tacos

Když si připravíte domácí směs na koření, vaše tacos budou neodolatelné.

Ingredience na placky tacos

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru

Kořenící směs:

  • 2 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička chilli vloček chipotle
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžičky kukuřičné mouky

Nakládaná cibule:

  • 1 velká červená cibule nakrájená nadrobno
  • 1 limetka, odšťavněná, plus klínky k podávání

K podávání:

  • 6-8 malých měkkých pšeničných nebo kukuřičných tortill
  • 1 avokádo, oloupané a nakrájené na malé kousky
  • 1 rajče nakrájené na malé kousky
  • Hrstka rozdrobené fety nebo nastrouhaný jemný čedar (nepovinné)
  • 2 hrsti tortillových chipsů, rozdrcených (nepovinné)

Placky tacos – postup

  1. Nejprve si připravte směs koření. Na malé suché pánvi opražte kmín, koriandr a zrnka pepře a poté je nasypte do mlýnku na koření nebo je pomocí tloučku a hmoždíře rozdrťte na hrubý prášek.
  2. Přidejte zbývající přísady kořenící směsi kromě kukuřičné mouky a znovu rozemelte. Vmíchejte kukuřičnou mouku a špetku soli. Kořenící směs vydrží ve vzduchotěsné sklenici až jeden měsíc.
  3. Na nakládanou cibuli vhoďte cibuli s limetkovou šťávou a špetkou soli do středně velké skleněné mísy a odstavte, aby změkla.
  4. Na pánvi rozehřejte olej na středně nízké teplotě a rozdrobte do něj mleté maso. Vařte 15-20 minut. Nejdříve se uvolní trochu tekutiny, ale jakmile se vypaří, mleté maso začne prskat ve vlastním tuku a začne hnědnout a křupat.
  5. V tomto okamžiku mleté maso promíchejte nebo přehazujte dřevěnou lžící, aby zhnědlo a zkaramelizovalo po celém povrchu.
  6. Když je mleté maso dobře opečené, posypte ho polovinou směsi koření a ještě 2 minuty opékejte. Přilijte hovězí vývar a snižte teplotu na minimum. Vařte mírně 10 minut, dokud hovězí maso nevstřebá většinu vývaru a nezíská hustou omáčku. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  7. Pro sestavení tacos opečte tortilly na horké suché pánvi nebo na plameni, dokud se lehce neudělají puchýře. Přendejte je na servírovací talíř a do misky dejte mleté maso, ostatní ingredience pak podávejte v samostatných miskách, aby si každý mohl sestavit vlastní tacos.
  8. Mleté maso můžete také lžící vložit do tortilly a nahoru přidat avokádo, rajčata, sýr (pokud používáte), nakládanou cibuli a případně drcené tortillové chipsy. Podávejte s plátky limetky, které můžete vymačkat nahoru.
V Mexiku tacos podávají v placatých tortillách.

Recept na kuřecí tacos

Stejně chutné mexické jídlo s polovinou tuku oproti standardnímu tacos. Spojte kuřecí maso, salsu a guacamole a připravte si lahodnou večeři.

Ingredience na kuřecí tacos

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 450 g kuřecích prsou bez kůže

Salsa:

  • 4 středně velká rajčata, nakrájená na kostky
  • 1 červená paprika, nakrájená na čtvrtky
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na klínky
  • ¼ lžičky řepkového oleje
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • Špetka chilli vloček

Guacamole:

  • 2 středně velká zralá avokáda, oloupaná a nahrubo nakrájená
  • 4 lžičky limetkové šťávy
  • 2 jarní cibulky, odříznuté konce, jemně nasekané
  • 3 lžíce nasekaného koriandru
  • Špetka chilli vloček

K podávání:

  • 8 kukuřičných mušlí tacos
  • 8 lžic 0% řeckého jogurtu
  • 2 rozdrobené saláty Little Gem
  • Nasekaný koriandr
  • Plátky limetky na vymačkání

Kuřecí tacos – postup

  1. Na velkém talíři smíchejte olej s kmínem a paprikou. Na talíř položte kuře a potřete ho kořeněným olejem. Dochuťte pepřem a špetkou soli, přikryjte a dejte stranou, zatímco budete připravovat salsu.
  2. Rozpalte gril na nejvyšší stupeň na 10 minut. Mezitím vyložte velký plech alobalem a položte na něj rajčata (řeznou stranou nahoru) spolu s paprikou a červenou cibulí. Cibuli potřete olejem a rajčata a cibuli okořeňte pepřem.
  3. Grilujte 12-15 minut, v polovině grilování rajčata a cibuli otočte, dokud nebudou dobře opálené. Vyjměte je (gril nechte zapnutý) a dejte stranou vychladnout – papriku dejte do mísy a přikryjte ji potravinovou fólií, aby se později dala snáze oloupat.
  4. Pro přípravu guacamole dejte avokádo do misky a krátce ho rozmačkejte vidličkou, přičemž ponechte několik kousků pro lepší texturu. Jemně vmíchejte limetkovou šťávu, jarní cibulku, koriandr a chilli vločky. Dochuťte pepřem a špetkou soli.
  5. Plech znovu vyložte alobalem a položte na něj kuřecí maso. Grilujte asi 10 minut, dokud není kuře upečené – není třeba ho obracet. Když je kuře hotové, sundejte ho z grilu, volně přikryjte fólií a nechte 5 minut odležet.
  6. Mezitím z rajčat vydlabejte a vyhoďte co nejvíce semínek a šťávy (aby salsa nebyla příliš mokrá) a ponechte dužinu a spálenou slupku. Když je paprika dostatečně chladná, oloupejte ji a zbavte slupky.
  7. Nakrájejte rajčata a cibuli a papriku na kostičky. Smíchejte je v míse s limetkovou šťávou, kmínem, chilli vločkami, trochou pepře a špetkou soli.
  8. Rozehřejte troubu na 180 °C. Kuře nakrájejte na plátky a přelijte šťávou. Když je připraveno k podávání, položte tacos mušle na plech a 2-3 minuty je prohřívejte.
  9. Kuřecí maso, tacos mušle, jogurt, salát, koriandr a limetkové klínky podávejte v oddělených miskách, aby si každý mohl sestavit vlastní tacos.

Recept na mexické tacos s vepřovým masem

Mexické chilli z vepřového masa s kouřovou chutí po grilování, podávané v křupavých tortillových skořápkách se zralým avokádem. Tyto snadné vepřové tacos jsou rychlým rodinným jídlem, které je hotové za méně než 30 minut.

Ingredience na mexické tacos s vepřovým masem

  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • ½ červené cibule, nakrájené nadrobno
  • Po 2 lžičkách uzené papriky a mletého římského kmínu
  • 500 g balení libového mletého vepřového masa
  • 300 ml passaty
  • 5 lžic grilovací omáčky
  • 400 g plechovky černých fazolí, okapaných
  • Svazek koriandru, nasekaný
  • 8 mušlí na taco
  • 1 zralé avokádo, oloupané a nakrájené na plátky
  • ½ ledového salátu, nadrobno nakrájeného
  • Zakysaná smetana k podávání (nepovinné)

Mexické tacos s vepřovým masem – postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a 5 minut ji smažte, dokud nezměkne. Přisypte koření a vařte ještě 1 min. Přidejte mleté maso, rozbijte ho hřbetem dřevěné lžíce a míchejte, dokud se neuvaří.
  2. Do pánve vmíchejte passatu a grilovací omáčku spolu se 4 lžícemi vody. Zvyšte teplotu a nechte omáčku probublávat a redukovat, dokud se nepřichytí k masu.
  3. Přidejte fazole, okořeňte a vařte další 2 minuty, poté vmíchejte koriandr. Tacos ohřejte podle návodu na obalu.
  4. Směsí z vepřového masa a fazolí naplňte tacos, navrch dejte plátky avokáda, rozdrobený ledový salát a případně zakysanou smetanu.
Krevety jsou také skvělou náplní.

Recept na domácí tacos s kuřecím masem

Pikantní, uzená kuřecí náplň v měkkých tortillách – tato chutná, nízkokalorická večeře je na stole za pouhých 20 minut.

Ingredience na domácí tacos s kuřecím masem

  • 500 g kuřecích stehen bez kůže a kostí
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 2 lžičky sladké uzené papriky
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce pasty chipotle
  • 200 ml passaty
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • ½ malého ananasu, oloupaného a nakrájeného na kousky
  • ½ malého balíčku koriandru, nasekaného
  • Kukuřičné nebo moučné tortilly
  • pálivá omáčka (např. Tabasco Chipotle), k podávání

Domácí tacos s kuřecím masem – postup

  1. V kuchyňském robotu nahrubo rozmixujte kuřecí stehna na hrubé mleté maso. Případně je nakrájejte na kousky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte polovinu cibule a mleté kuřecí maso. Dobře okořeňte a asi 5 minut na prudkém ohni opékejte, aby maso zhnědlo, a lžící ho rozbijte.
  3. Přidejte koření, ocet, chipotle pastu, passatu a cukr. Vařte dalších 5 minut a poté stáhněte z ohně.
  4. V malé misce smíchejte zbylou cibuli, ananas a koriandr. Kuře a ananasovou salsu podávejte s teplými tortillami a pálivou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang