Recept na trhané hovězí v pomalém hrnci

Hlavní jídlaHovězí masoMasoPomalý hrnecSendvičeSnacky
Trhané hovězí maso

Trhané hovězí v pomalém hrnci je již dlouho oblíbeným pokrmem pro svou křehkost a chuť. Ať už se připravuje v pomalém hrnci, nebo v troubě, pomalé vaření poskytuje dostatek času na to, aby maso nasálo všechno lahodné koření a chutě, což vede k rozplývající se konzistenci, které je těžké odolat.

Proces pomalého vaření zahrnuje vaření hovězího masa na nízké teplotě po dobu několika hodin, což umožňuje masu pomalu změknout a absorbovat chutě doprovodných ingrediencí. V tomto článku se dozvíte, jak připravit trhané maso v pomalém hrnci, a to jak hovězí, tak i trhané vepřové maso. Kterou variantu si vyberete?

Trhané hovězí maso

Drcené hovězí maso je úprava hovězího masa, které se používá v pokrmech různých kuchyní. Hovězí trhané maso se někdy připravuje z hovězího bůčku a roštěnky. Chcete-li hovězí maso natrhat, položte na část masa dvě vidličky (hřbetem k sobě) vedle sebe.

Táhněte vidličkami v opačných směrech a rozdělte maso na kousky. Zbytky chrupavek a tuku z masa vyhoďte. Tento postup opakujte, dokud nebude všechno maso rozdrcené.

Nejlepší přílohy k sendvičům s drceným hovězím masem jsou hranolky, cibulový květ, avokádový salát, omáčka šawarma, sýrový dip, ředkvičkové chipsy, bramborová kaše ze sladkých brambor, ananasová salsa, bramborový salát, pečené fazole, makarony se sýrem, salát Coleslaw, pečená zelenina, nakládané okurky a kukuřice na klasu (vařená kukuřice).

Recept na trhané hovězí v pomalém hrnci

Z tohoto trhaného hovězího masa v pomalém hrnci připravíte to nejšťavnatější hovězí, které je křehké. Tento univerzální recept lze použít k přípravě desítek různých jídel, včetně sendvičů s trhaným hovězím masem z pomalého hrnce, tacos, těstovin a dalších.

Ingredience na trhané hovězí v pomalém hrnci

  • 1,8 až 2,2 kg vykostěné pečeně (nebo 2 pečeně po 1 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 a 1/2 lžíce kuchyňské soli
  • čerstvý drcený pepř
  • 3 lžičky sušené petrželky
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 1 velká (nebo dvě malé) žlutá cibule, nakrájená na plátky
  • 5 stroužků česneku nakrájených na plátky

Postup na trhané hovězí v pomalém hrnci

  1. Předehřejte pomalý hrnec na nízkou teplotu.
  2. Vyjměte pečeně z obalu a nožem nebo vidličkou udělejte několik otvorů ze všech stran.
  3. Našlehejte olivový olej a červený vinný ocet a potřete jimi celé maso.
  4. Rovnoměrně posypte ze všech stran solí, pepřem, bazalkou, petrželkou a česnekovým práškem.
  5. Na dno pomalého hrnce položte polovinu cibule a poté pečeni. Posypte ji stroužky česneku a navrch položte zbývající cibuli.
  6. Přikryjte a vařte na nízkém stupni 8-10 hodin nebo dokud se hovězí maso snadno neroztrhne vidličkou. Pokud ho po 8 hodinách zkontrolujete a nepůjde snadno roztrhnout, pokračujte ve vaření ještě 1-2 hodiny.
  7. Vyjměte pečeni z hrnce a přeneste ji na prkénko. Hovězí maso roztrhněte pomocí dvou vidliček na maso. Hovězí maso můžete ihned podávat se šťávou na nudlích nebo bramborové kaši. Dá se z něj také připravit skvělý sendvič, taco nebo burrito.
Hovězí trhané maso se hodí do tacos, burittos nebo samotné s omáčkou.

Trhané maso – recept z pomalého hrnce

Příprava mexického drceného hovězího v pomalém hrnci je velmi snadná a zabere jen 15 minut. Navíc je velmi univerzální a vhodné do mrazáku, takže ho můžete připravit ve velkém a skladovat několik měsíců. To se hodí, když potřebujete rychlou a snadnou večeři.

Ingredience na trhané maso

  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého mletého pepře
  • ¾ lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky chilli
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 velká bílá cibule
  • 1 až 1,3 kg vykostěné hovězí pečeně
  • šťáva z jedné malé limetky
  • 1 šálek hovězího vývaru

Postup na trhané maso

  1. Odměřte všechno koření na trhané maso do malé misky a šlehejte, dokud se dobře nespojí (sůl, pepř, česnekový prášek, chilli, kmín).
  2. Směs koření rozetřete po celé pečeni, dokud není zcela pokryta!
  3. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Uspořádejte kousky na dno hrnce.
  4. Na plátky cibule položte pečeni.
  5. Na pečeni vymačkejte limetkovou šťávu a přidejte vývar.
  6. Přikryjte a vařte na nízké teplotě 8 hodin. Pokud po 8 hodinách pečeni zkontrolujete a zjistíte, že je tvrdá, znamená to jednoduše, že potřebuje více času. Přikryjte a vařte další 1-2 hodiny a znovu zkontrolujte, zda je maso měkké.
  7. Vyjměte maso z hrnce a položte ho na prkénko nebo plech na pečení. Hovězí maso naklepejte dvěma vidličkami. Poznámka: maso můžete naklepat i přímo v hrnci, je lepší ho vyndat, aby šly snadno oddělit velké kusy tuku od pečeně.
  8. V případě potřeby vložte rozdrcené hovězí maso zpět do pomalého hrnce a smíchejte ho s vývarem a cibulí.
  9. Z rozdrceného hovězího masa můžete připravit nejrůznější chutné večeře.
  10. Nechte rozdrobené hovězí maso zcela vychladnout a poté ho přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku na zip.
  11. Z nádoby/sáčku vytlačte co nejvíce přebytečného vzduchu. Uchovávejte v chladničce 3-4 dny nebo zmrazte na 4-6 měsíců.
Ve středomořských zemích se trhané hovězí používá např. do hovězí šawarmy.

Pomalu vařený hovězí krk – recept

Pomalu vařený hovězí krk – rozplývá se v ústech a můžete ho použít na přípravu burritos, hamburgerů a dalších pokrmů. Je to levné a chutné jídlo z kusů, jako je pečeně, krk a bůček.

Ingredience na pomalý vařený hovězí krk

  • lžíce olivového oleje
  • 1-2 kg hovězího masa (dobře se hodí hovězí roštěná, plec, krkovice nebo bůček), ořezané
  • 2 hnědé cibule (nebo červené, pokud máte jiné)
  • sůl a pepř

Postup na pomalý vařený hovězí krk

  1. Olivový olej rozehřejte na velké pánvi nebo v pomalém hrnci, pokud je na sporáku nebo má možnost smažení.
  2. Maso opékejte několik minut z každé strany, aby zhnědlo. Když ho poprvé vložíte dovnitř, osolte a opepřete ho. Při obracení postup opakujte.
  3. Mezitím nahrubo nakrájejte cibuli a vložte ji do mísy pomalého hrnce nebo zapékací misky.
  4. Jakmile je maso ze všech stran uzavřeno, dejte navrch cibuli (pokud jste k uzavření masa použili mísu pomalého hrnce, maso zvedněte a cibuli hoďte pod něj).
  5. Vařte na nízkém stupni 8-10 hodin nebo na vysokém stupni 4-5 hodin nebo dokud se maso nerozpadne, když do něj píchnete vidličkou.
  6. Opatrně vyjměte kus masa z pomalého hrnce a dvěma vidličkami ho rozdrobte.
  7. Vraťte maso do pomalého hrnce a vařte na nízkém stupni s odstraněnou pokličkou další hodinu. Tento krok slouží pouze k vyvaření přebytečné šťávy, ale pokud vám šťáva nevadí, můžete ho vynechat.

Hovězí hrudí – recept v pomalém hrnci

Připravte hovězí hrudí a nechte ho probublávat v pomalém hrnci, abyste získali křehké dušené maso. Podávejte s omáčkou z piva Golden Ale a křenovou kaší.

Ingredience na hovězí hrudí

Hovězí hrudí

  • 1,2 kg hrudí (bůčku), rolovaný
  • 2 lžíce rostlinného oleje plus další na pokapání
  • 2 velké cibule nakrájené na plátky
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 500-550 ml piva Golden Ale
  • 1 lžíce droždí nebo hovězího extraktu
  • 1 lžíce tmavě hnědého měkkého cukru a další podle chuti
  • 1 lžíce balzamikového octa a další podle chuti
  • 1⁄2 svazku tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml horkého hovězího vývaru
  • 2 lžičky kukuřičné mouky (nepovinné)

Křenová kaše

  • 2 kg nakrájených brambor Maris Piper nebo jiných moučných brambor
  • 4 lžíce křenu
  • 100 g másla
  • 100 g crème fraîche
  • hrst nasekané petrželky

Postup na hovězí hrudí

  1. Hrudí po celém povrchu osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej (nebo použijte funkci opékání na pomalém hrnci) a maso opečte po celém povrchu, dokud nezhnědne. Přendejte ho na talíř.
  2. V případě potřeby přidejte další kapku oleje a osmahněte cibuli se špetkou soli do lehce zlatavé barvy, asi 12 minut.
  3. Přisypte mouku, míchejte, dokud se dobře nepromíchá, pak přilijte pivo a seškrábejte dno pánve, abyste zachytili všechny připečené kousky. Vše přendejte do pomalého hrnce (pokud používáte pánev).
  4. Přidejte droždí nebo hovězí extrakt, cukr a ocet, poté hovězí maso a bylinky. Doplňte vývarem, až je hrudí ponořené jen z poloviny. Přikryjte a vařte 7-8 hodin na nízké teplotě, dokud není maso měkké.
  5. Maso vyjměte z pomalého hrnce a přikryjte, aby zůstalo teplé. Použijte funkci redukce nebo vaření na pomalém hrnci a vařte 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne podle vašich představ.
  6. Pokud váš pomalý hrnec nemá funkci vaření, nalijte omáčku do pánve a vařte na plotně, dokud nezhoustne. V případě potřeby přidejte ještě špetku soli, cukru nebo octa.
  7. Pokud máte rádi extra hustou omáčku, smíchejte kukuřičnou mouku s trochou studené vody, přidejte do pánve a nechte několik minut probublávat.
  8. Těsně před vyjmutím masa z pomalého hrnce začněte s přípravou kaše. Brambory vařte 20 minut v hrnci s vroucí osolenou vodou, dokud po stlačení nezměknou. Slijte je a několik minut je sušte v páře, než je rozmačkáte s křenem, máslem a crème fraîche.
  9. Při podávání je posypejte petrželkou. Maso nakrájejte na klínky a podávejte s omáčkou a kaší.
Hovězí maso je dobrým zdrojem bílkovin a vitaminu B12 a B6.

Vepřová pečeně v pomalém hrnci – recept

Tato vepřová pečeně v pomalém hrnci je plná chuti a snadno se připravuje. Připravuje se v pomalém hrnci a obsahuje pouze 5 ingrediencí. Večeře ještě nikdy nebyla jednodušší a chutnější.

Ingredience na vepřovou pečeni v pomalém hrnci

  • 2 velké sladké cibule nakrájené na plátky
  • 2,2 kg vepřové plece (přibližná hmotnost)
  • 2 lžíce směsi McCormick Grill Mates Roasted Garlic & Herb Seasoning Mix (směs bylinkového koření)
  • 1 lžička soli
  • 2 šálky kuřecího vývaru

Postup na vepřovou pečeni v pomalém hrnci

  1. Pomalý hrnec o objemu 6 litrů vymažte sprejem na vaření.
  2. Na dno hrnce vložte cibuli.
  3. Vepřové maso potřete směsí koření a osolte.
  4. Vložte na cibuli. Kolem pečeně nalijte vývar.
  5. Přiklopte a vařte na nejvyšší stupeň 6-7 hodin nebo na nejnižší stupeň 9-10 hodin nebo dokud se maso snadno neroztrhne vidličkou.
  6. Vyjměte maso z hrnce a naklepejte ho. Odstraňte všechny velké kusy tuku.
  7. Část šťávy si nechte na lžíci na vepřové maso při podávání.

Trhané hovězí maso v troubě – recept

Toto snadné pečené drcené hovězí maso ze tří ingrediencí je pikantní a křehké. Skvěle se hodí do salátů, sendvičů, tacos a dalších pokrmů.

Ingredience na trhané hovězí maso v troubě

  • 1,8 kg hovězího roštěnce (část přední plece)
  • 1 lžíce soli upravte podle chuti
  • 1 lžička mletého černého pepře upravte podle chuti

Postup na trhané hovězí maso v troubě

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Hovězí maso vydatně okořeňte ze všech stran.
  2. Hovězí maso vložte do pánve vhodné do trouby a přikryjte pokličkou nebo fólií. Hovězí maso nechte péct, dokud nezměkne a nerozpadne se, přibližně 3 až 4 hodiny.
  3. Vyjměte ho z trouby a poté ho vidličkou nebo klepety rozdělte na malé kousky.
  4. Pečte odkryté při teplotě 220 °C asi 15 minut nebo dokud části hovězího masa nebudou křupavé.
Drcené hovězí maso se stalo oblíbeným pokrmem po celém světě.

Recept na trhané vepřové v troubě

Tento snadný recept na vepřové maso se připravuje z vepřové plece (nebo zadní části) a koření ze spíže který maso zjemní a dodá mu sladkost. Výsledkem je dokonalé, křehké a šťavnaté vepřové maso připravené v troubě.

Ingredience na trhané vepřové v troubě

  • 1,8 kg vepřové plece nebo zadní části
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 340 ml Coly (ne dietní)
  • barbecue omáčka na obalení masa (volitelně)

Postup na trhané vepřové v troubě

  1. Vepřové maso zbavte přebytečného tuku a nakrájejte na 4 kusy.
  2. V malé misce smíchejte koření a potřete jím celé vepřové maso (můžete to udělat i večer předem).
  3. Pečení v troubě: předehřejte troubu na 150 °C. Kolem vepřového masa v hrnci v holandské troubě nalijte Colu.
  4. Přikryjte hrnec pokličkou a pečte 3 hodiny. Odstraňte poklici a pečte další 1-2 hodiny, dokud není vepřové maso měkké a snadno se odděluje vidličkou.
  5. Vyjměte maso z trouby a naklepejte ho. V případě potřeby ho přelijte barbecue omáčkou.
  6. Zbytky trhaného vepřového masa skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici 2-3 dny nebo je můžete zmrazit až na 3 měsíce. Přes noc rozmrazte v chladničce.
Pečené vepřové můžete podávat ihned nebo ho zmrazit až na 3 měsíce.

Závěrem lze říci, že pomalu vařené drcené hovězí a vepřové maso jsou všestranné, chutné a uklidňující pokrmy, které si můžete vychutnat kdykoli během roku. Ať už se připravují v pomalém hrnci nebo v troubě, jsou tato jídla v rodinách oblíbená a lze je snadno přizpůsobit různým chutím a preferencím.

Až budete příště hledat vydatné a syté jídlo, vyzkoušejte některou z těchto možností a připravte se na to, že vás dokonale křehké a aromatické maso ohromí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang