Pár ingrediencí, notoricky známý postup, a stejně je to recept, před kterým mají kuchaři respekt. Snad ze strachu před poměrně drahou výchozí surovinou. Recept je sváteční jídlo, na velké oslavy se tedy skvěle hodí. Zbytky je možné použít na druhý den do bagety například s BBQ omáčkou.

Ingredience

  • 1–1,5 kg nízkého roštěnce
  • 1 dcl oleje
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžíce worcestrové omáčky
  • 2–3 plátky másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup

  1. Především si kupte hezky uleželé hovězí od dobrého řezníka. Kvalita masa je v tomhle receptu opravdu klíčová: roastbeef neděláte denně, tak si raději připlaťte. Maso dobře očistěte a pečlivě ostrým nožem odblaňte.
  2. Pak ho kuchyňským provázkem svažte do úhledného balíčku, aby drželo tvar, ale moc neutahujte. Maso pořádně osolte, opepřete, pokapejte worcestrem, potřete olejem a hořčicí, a nechce v chladu přes noc marinovat.
  3. Na druhý den vytáhněte maso z lednice tak hodinu, hodinu a půl před přípravou, aby došlo pokojové teploty. Předehřejte troubu na 150 stupňů – na to nezapomeňte, maso po opečení musí do vyhřáté trouby.
  4. V pekáčku rozehřejte zbylý olej a roštěnec na něm ze všech stran nechte zatáhnout. Opravdu ze všech stran, i z těch „krátkých“. Tohle je trošku ekvilibristika, do masa nesmíte píchat a olej prská, tak vám radím použít rukavice a dobře si promyslet, jaký nástroj použijete na přidržování a otáčení masa.
  5. Buďte trpěliví a nesnažte se maso odtrhnout ze dna pánve násilím. Až bude maso opečené, samo se „pustí“. Opečené maso přesuňte do trouby a pečte 30 – 35 minut.
  6. Nepodlévejte! I kdyby se vám zdálo, že se připéká. Můžete ho přelít vypečenou šťávou a potřít máslem. Po upečení zabalte maso do alobalu a nechte minimálně 15 minut uležet.

Jak podávat?

Roastbeef mnoho kuchařů zásadně podává studený. Maso zabalené v alobalu ještě zatižte a nechte vychladnout. Ostrým nožem pak nakrájíme tenké plátky a skládáme dokola na mísu kolem menší misky s domácí tatarkou.

Podávám s pikantními okurčičkami cornichon a plátky baget – nabízím hostům světlé i tmavé, ať si mohou vybrat. A z těch odložených konců pak udělejte bagetu s roastbeefem.

roastbeef-1024x550-4640395
Roastbeef a světlá pšeničná bageta? To je neodolatelné spojení dokonalé porce masa a poctivé bagety v klasickém francouzském stylu.

Budete potřebovat:

  • 1 středně velkou světlou bagetu
  • pár plátků zbylého roastbeefu
  • 3 lžíce gervais
  • 1 lžičku čerstvého křenu
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 2 malé pikantní okurčičky
  • velkou hrst rukoly
  • sůl a pepř

V misce utřete gervais s hořčicí, křenem, solí a pepřem. Přidejte najemno posekané okurčičky, promíchejte a namažte na bagetu. Poklaďte rukolou a plátky roastbeefu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang