pexels-matheus-bertelli-3856046

Tento kukuřičný chléb se tvaruje do malých koláčků a nepeče se, ale smaží. Koláčky se podávají teplé s javorovým sirupem nebo medem.

Recept na smažené kukuřičné chlebíčky je stejně snadný jako příprava nejlepších palačinek. Je v něm všechno, co máte na kukuřičném chlebu rádi, ale rychlé těsto se mělce usmaží, aby získal křupavý povrch, a po potření máslem a medem zahanbí všechny ostatní kukuřičné chleby.

Kukuřice

Kukuřice je škrobovitá zelenina a obilovina, která se po staletí konzumuje po celém světě. Je bohatá na vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Konzumuje se jako sladká kukuřice, popcorn, kukuřičné tortilly, kukuřice na grilu, chipsy, kukuřičná mouka, krupice, olej a sirup a přidává se do nespočtu dalších potravin a pokrmů.

Kukuřice a zdraví

Celá kukuřice je plná vlákniny a obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, hořčík a draslík. Zpracované kukuřičné výrobky nejsou tak výživné – proto přinášíme několik variant receptu na nejlepší kukuřičný chlebíček.

Kukuřičné chlebíčky

Kukuřičný chléb je známý pro svou zářivou barvu a máslovou, bohatou chuť a je považován za základní jižanskou přílohu, která se často podává k různým pokrmům. Je to druh rychlého chleba, který může být slaný nebo sladký. Vyrábí se z kukuřičné mouky, vajec, oleje a prášku do pečiva.

Zatímco mnoho lidí kukuřičný chléb zná, někteří lidé se mohou ptát, z čeho se vyrábí a zda se může hodit do dobře sestaveného jídelníčku.

Kukuřičný chléb je dobrým zdrojem několika živin, včetně fosforu a selenu. Má vysoký obsah sacharidů, sodíku, fosforu a vitaminů skupiny B. Je také snadný na přípravu a lze si ho vychutnat na mnoho způsobů.

Mezi nevýhody kukuřičného chlebíčku patří lepek, kterému se někteří lidé potřebují nebo chtějí vyhnout.

Domácí kukuřičný chlebíček – recept

Kukuřičný chléb se snadno připravuje a vyžaduje jen několik jednoduchých ingrediencí.

Ingredience na domácí kukuřičný chlebíček

  • 1 šálek kukuřičné mouky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce prášku do pečiva
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
Kukuřičný chlebíček je jednoduchý na přípravu, která zabere půl hodiny.

Postup na domácí kukuřičný chlebíček

  1. Na začátku smíchejte kukuřičnou mouku s hladkou moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva.
  2. Poté přidejte mléko, vejce a rostlinný olej a míchejte, dokud se nespojí.
  3. Těsto nalijte do vymazané koláčové formy a pečte 20-25 minut při teplotě 200 °C nebo dokud kukuřičný chléb nezíská zlatohnědou barvu.
  4. Pokud omezujete příjem sacharidů, je na internetu k dispozici mnoho receptů s nízkým obsahem sacharidů. V nich se obvykle místo kukuřičné mouky používají mouky, jako je mandlová nebo kokosová.
  5. V těchto receptech se také místo cukru používají alternativní sladidla a také sladký kukuřičný extrakt, který napodobuje charakteristickou chuť kukuřičného chleba, ale bez dalších sacharidů.
  6. Experimentovat však můžete i s mnoha dalšími variantami s nízkým obsahem sacharidů.

TIP: Vyzkoušejte recepty z mandlové mouky nebo si přečtěte víc o kokosovém oleji (rostlinný olej používaný při přípravě kukuřičného chlebíčku).

Smažené kukuřičné chlebíčky – recept

Jednoduchý recept na kukuřičné chlebíčky připravíte během půl hodiny. Recept je pro 24 chlebíčků.

Ingredience na smažené kukuřičné chlebíčky

  • 1 a 1/2 šálku žluté kukuřičné mouky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky kuchyňské soli
  • 1/4 šálek podmáslí
  • 2 velká vejce
  • 6 lžic másla, rozpuštěného a mírně vychlazeného
  • 1/4 lžíce rostlinného oleje na smažení
  • med a máslo pokojové teploty na podávání

Postup na smažené kukuřičné chlebíčky

  1. Ve středně velké míse smíchejte kukuřičnou mouku, mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  2. Ve velké míse prošlehejte podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo. Suché přísady vmíchejte do mokrých, dokud se nespojí.
  3. Rozpalte velkou pánev s těžkým dnem na středním ohni. Přidejte 1 lžíci oleje. Na pánev dejte asi 2 až 3 lžíce těsta na kukuřičné chleby a rozetřete je do kruhu o tloušťce asi 1 cm.
  4. Když se objeví malé bublinky, asi 2 až 3 minuty, obraťte je a pokračujte v pečení, dokud obě strany lehce nezezlátnou, asi další 1 až 2 minuty. Pokud je pánev příliš horká, upravte teplotu na středně nízkou.
  5. Postup opakujte se zbývajícím těstem a olejem.
  6. Teplý smažený kukuřičný chléb potřete kousky másla a pokapejte medem.

Recept na nejlepší smažené kukuřičné chlebíčky

Kukuřičné chlebíčky vypadají trochu jako kříženec kukuřičného chleba a palačinky a jejich příprava nevyžaduje mnoho úsilí. Můžete je udělat libovolně velké nebo malé; mějte však na paměti, že menší lívance se mnohem lépe obracejí.

Ingredience na nejlepší smažené kukuřičné chlebíčky

  • 2 šálky kukuřičné mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek vody
  • 1/4 šálku slaninového tuku (nebo oleje na vaření)
  • 1/2 šálku mléka (nebo podmáslí)
  • 1 velké vejce
  • neutrální olej na smažení
  • med, na podávání – volitelně
  • solené máslo – volitelně
Kukuřičné chlebíčky se přirozeně hodí k chilli, fazolím, smaženým rybám a dušeným pokrmům.

Postup na nejlepší smažené kukuřičné chlebíčky

  1. Ve středně velké míse smíchejte kukuřičnou mouku, sůl, hladkou mouku, vodu, slaninový tuk, mléko a vejce tak, aby vzniklo těsto husté tak, aby se dalo lžící upustit.
  2. Rozpalte litinovou pánev, dokud není horká, ale nekouří se z ní. Přidejte olej a nechte ho rozehřát.
  3. Těsto nakapejte po lžících do pánve. Nechte ho smažit, dokud okraje nezačnou bublat a střed není ztuhlý.
  4. Pomocí špachtle chlebíčky obraťte, aby se opekly i z druhé strany.
  5. Vyjměte chlebíčky na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby z nich odkapal přebytečný olej.
  6. Ihned podávejte s medem a máslem.

TIP: Dalším návykovým smaženým jídlem může být i smažená mozzarella. Určitě ji vyzkoušejte!

Smažený kukuřičný chléb – recept

Tento snadný recept je ideální pro rychlou a chutnou svačinu nebo přílohu, kterou si vaše rodina zamiluje.

Ingredience na smažený kukuřičný chléb

  • 2 a 3/4 šálku žluté kukuřičné mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek vody
  • 1/4 šálku slaninového tuku (nebo rostlinného oleje)
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku podmáslí
  • rostlinný olej na přidání do pánve

Postup na smažený kukuřičný chléb

  1. Během přípravy směsi na kukuřičný chléb rozehřejte litinovou pánev na středně vysokou teplotu. Rostlinný olej zatím nepřidávejte.
  2. Do středně velké mísy přidejte kukuřičnou mouku, sůl, vodu, tuk ze slaniny, vejce a podmáslí a dobře promíchejte.
  3. Do pánve přidejte jednu lžíci rostlinného oleje a rozetřete ji.
  4. Na pánev vhoďte jednu velkou lžíci kukuřičné směsi a vytvořte kukuřičný koláč.
  5. Přidejte na pánev několik dalších a několik minut smažte. Obraťte a smažte na druhé straně, dokud kukuřičný chléb nebude zlatohnědý a křupavý.

Recept na Racio chlebíčky

Tento recept na skvělé bezlepkové jarní chlebíčky z rýžové mouky si zamilujete a budete ho chtít připravovat znovu a znovu. Jsou nadýchané, měkké a ideální jako sendvič, toast nebo svačina.

Ingredience na racio chlebíčky

Kvásek

  • 4 lžičky droždí
  • 1 lžička medu nebo cukru
  • 1 šálek teplé vody

Suché přísady

  • 2 a ½ šálku bílé rýžové mouky
  • 5 lžic psyllia husk
  • 3 lžíce sladidla (cukr, med apod.)
  • 1 lžička soli
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva

Tekuté přísady

  • 2 velká vejce
  • 1 šálek teplé vody
  • 4 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 2 lžičky jablečného octa

Postup na racio chlebíčky

  1. Připravte kvásek: med (cukr) a droždí rozpusťte v teplé vodě ve střední misce. Nechte 5 až 10 minut kvasit.
  2. Smíchejte všechny suché ingredience – bílou rýžovou mouku, psyllia, sladidlo, sůl a prášek do pečiva.
  3. Uprostřed suché směsi udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, přidejte vodu, kokosový olej a jablečný ocet. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Výsledné těsto bude mokré.
  4. Nechte ho 5 minut odpočinout, část vlhkosti se pak vstřebá do suchých ingrediencí, budete mít měkké těsto.
  5. Připravte si formu: vyložte ho pečicím papírem a nastříkejte nebo vymažte olejem.
  6. Těsto znovu promíchejte a přendejte do připravené formy na bochník, poté jej přikryjte vlhkou čistou kuchyňskou utěrkou a nechte kynout 40 až 45 minut nebo dokud těsto nevykyne mírně nad úroveň formy.
  7. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
  8. Vložte těsto do trouby a nechte ho péct 30 až 35 minut.
  9. Před krájením nechte těsto zcela vychladnout. Vychutnejte si!

TIP: Rýžový chléb potřebuje hodně páry, aby se vytvořila dobrá kůrka, takže během pečení nezapomeňte dát do trouby hrnec s vodou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang