Léto bylo nekonečné, hrášek byl velký jako třešně a třešně byly sladší. Kopřivy víc pálily, telefonovat se chodilo na poštu nebo k sousedům a děti si hrály venku. Tento článek píše o receptech babiček a maminek – nic pro vyznavače zdravého životního stylu. Možná ale přivolají vzpomínky na vaše dětství. A co vařila babička vám?

Poctivá retro-pomazánka, která ma specifickou chuť.

Drožďová pomazánka

Pamatujete si na ni? Je to jeden z receptů, které vyvolávají silné emoce – buď ji milujete, nebo ji nesnášíte. Nebo si alespoň myslíte, že ji nesnášíte. Kdy jste ji jedli naposledy? Dávno?

Tak zkuste drožďovku teď. Chutě se věkem mění a možná zjistíte, že jste přešli do tábora nás, co na ni nedáme dopustit.

Zlatavá řemeslná bageta z vícezrnného těsta se semínky (len, slunečnice, sezam) a jedinečnou směsí sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, které bagetě dodávají jemně mléčnou chuť. Silnější kůrka je sypaná žitnou moukou.

Budete potřebovat:

  • 4 staročeské bagety
  • 20 g másla
  • 1 malou cibuli
  • 3 kostky droždí
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • pažitku k podávání

Cibuli nakrájejte nadrobno. Na větší pánvi rozpusťte máslo a cibulku na středním plameni osmažte dosklovita, cca 2–3 minuty. Do pánve rozdrobte droždí a za stálého míchání nechte odpařit vodu, až se směs rozvoní a začne tvořit kašičku.

Osolte, opepřete a přidejte vejce. Počkejte, až se vejce srazí a odstavte. Pomazánku podávejte namazanou na staročeské bagetě a ozdobenou pažitkou. Je dobrá teplá i studená.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang