Bramborový salát – recepty na lehký bramborový salát bez majonézy, tradiční vánoční s majonézou a další

Saláty

Bramborový salát je považován za něco jako národní poklad. Štědrovečerní hody si bez něj lze představit jen stěží a silvestrovským chlebíčkům s bramborový salátem se také vyrovná máloco. V čem tkví jeho tajemství? Proč jsou brambory smíchané se zeleninou a majonézou takovým hitem? A jak se připravuje? Je možné salát přichystat bez majonézy?

Historie bramborového salátu nesahá hluboko do minulosti. Což lze ovšem nazvat paradoxem české gastronomie, poněvadž jeho popularita zejména v adventním období nezná mezí. Jako hlavní chod Vánoc bramborový salát konzumuje naprostá většina Čechů.

Přesto se na svátečních stolech českých domácností objevuje až zhruba od čtyřicátých let minulého století. Dá se to vysvětlit jako reakce na okleštěné možnosti získávání potravin za druhé světové války. Tehdy byly ingredience, které neodmyslitelně do vánočního bramborového salátu patří, snáze k sehnání než jiné. A tehdejší hospodyňky dokázaly z mála vyčarovat dnes už ikonickou znouzectnost.

Jiné názory se přiklánějí k popularizaci bramborového salátu v Čechách zejména díky vlivu Ruska, jež bylo po válce a v období komunismu dáváno za všeobecný příklad spořádaného života. V bývalém sovětském svazu jsou podobné druhy salátů velmi žádané, což je případ i salátu bramborového, například ukrajinského bramborového salátu.

Bramborový salát s majonézou mívá mnoho podob. Nejlepší bramborový salát je zpravidla ten, na nějž je člověk zvyklý z dětství. Ovšem lákavé jsou i zahraniční variace, například německý bramborový salát.

Proč se bramborový salát konzumuje právě na Štědrý večer? Opět lze zabrousit do historie. V minulém století v dobách komunismu až do roku 1990 byl Štědrý den obyčejným pracovním dnem. Ženy se ze zaměstnání častokrát vracely až večer a neměly příliš času připravovat pracné vánoční tabule. I to mohl být důvod, proč se přiklonily k jednoduchému rychlému bramborovému salátu a ještě rychlejšímu smažení vánočního kapra.

Mezi českými občany je nejpopulárnější varianta tradičního bramborového salátu s majonézou. S rostoucí oblibou zdravého životního stylu roste i poptávka po odlehčených variacích, například bramborový salát bez majonézy. Pravdou zůstává, že v kuchyni vítězí zejména fantazie a připravit bramborový salát jinak není žádným jeho znásilněním.

TIP: Jarní bramborový salát s chřestem a kadeřávkem se dá konzumovat jak o Vánocích, tak kdykoli jindy. Bramborový salát stokrát jinak přiblíží i recept na bramborový salát s fazolemi, nebo bramborový salát se sojovými boby.

Naopak. Kolik chutí znáš, tolikrát jsi člověkem, dalo by se parafrázovat. Jak připravit klasický bramborový salát s majonézou? Rodinné recepty se liší. Někdo do salátu přidává hrášek, jinému tato možnost připadá nežádoucí. Někdo do salátu přidává i jablko, kukuřici nebo červenou řepu, proti gustu žádný dišputát.

Recept – tradiční bramborový salát s majonézou

Do tradičního bramborového salátu ovšem nepatří salám, jak se mnozí mylně domnívají. Přidaná uzenina totiž z bramborového salátu nečiní nic jiného, než salát vlašský. Jaké ingredience tedy patří do klasiky?

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • lák z okurek
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 4 vejce natvrdo
  • 4 nakládané okurky
  • sterilovaný hrášek
  • pepř
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • majonéza
  • ocet

Příprava bramborového salátu s majonézou není složitá. Zabere nepatrně času a žádné náročné chemické procesy. Základem je vše pořádně promíchat.

Postup

Jak dlouho vařit brambory? Brambory na salát se vaří ve slupce v osolené vodě, dle velikosti brambor zhruba dvacet až dvacet pět minut. Důležité je oloupat brambory ještě horké a nakrájet je na kostičky. Než se brambory uvaří, lze si dopředu přichystat směs ohřátého okurkového láku s hořčicí, solí a mletým pepřem a touto směsí uvařené a nakrájené brambory přelít.

Odvážným kuchtíkům nebude v salátu překážet ani paprika.

V nové osolené vodě s kapkou octa se uvaří ostatní zelenina po dobu cca 15 minut, poté se nakrájí na malé kousky a přidá se k bramborám. Následně přichází na řadu nakrájená cibule, uvařené vejce a nakládané okurky. Salát bude potřeba dosolit, opepřit, přimíchat ocet a zbylou horčici. Směs nechat odležet do druhého dne v chladu.

Majonéza přichází až těsně před samotnou konzumací. Pro odlehčenou variantu s méně kaloriemi a tukem lze část majonézy nahradit kyselou smetanou nebo jogurtem. Větvička petrželky hotový bramborový salát krásně ozdobí.

Recept – Lehký bramborový salát bez majonézy

Ať už pro udržení štíhlé linie nebo ze zdravotních důvodů se mnoho lidí rozhoduje pro bramborový salát bez majonézy. Salátové variace neberou konce a receptů na ně lze najít přehršel. Jak takový odlehčený salát bez majonézy může vypadat napoví následující ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 3 kyselé okurky
  • 3 jarní cibulky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce natvrdo
  • kopr na ozdobení

Počáteční příprava se neliší od přípravy tradičního salátu s majonézou. Nejprve je třeba uvařit brambory ve slupce ve slané vodě, oloupat je ještě horké a nakrájet na malé kostičky. S bramborami se smíchají pokrájené okurky, cibulka i vajíčka. Směs osolit, opepřit a promísit s hořčicí smíchanou s olivovým olejem. Výsledný odležený salát lze ozdobit koprem.

Výsledný bramborový salát bez majonézy je dietnější formou klasického vánočního chodu. Avšak chuťově velmi uspokojivou.

Podobným stylem lze pokračovat do nekonečna. Bramborový salát snese cokoli, bez čeho si ho jeho strávníci neumějí představit. Základem jsou brambory, odtud název bramborový, a zbytek už záleží na chuťových preferencích každého jednoho kuchtíka.

Ani vegani nemusejí o vánočních svátcích třít bídu s nouzí, co se bramborového salátu týče. Jejich verze salátu se loučí s majonézou, ovšem vítá se sojanézou. Kromě majolky stačí vyřadit i vejce a veganský bramborový salát je na světě. Veganské vánoční menu je plnohodnotnou verzí svátečních hodů.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang