
Tmavá kornbageta hraje hlavní roli tohoto receptu. Je vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky. Pro někoho tento recept může být ekvivalentem známé hlášky „sloní žrádlo“. Podívejte se na ingredience a posuďte sami.
Budete potřebovat:
- 3 kornbagety
- 0,6 kg měkkého salámu, já používám gothaj z farmářské prodejny
- 2 menší cibule
- 4 větší kyselé okurky
- 1 lžičku křenu, nejlépe čerstvého, jemně strouhaného
- 2 lžíce rajského protlaku, nejlépe z tuby
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíci octa
- 1 lžíci cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4–5 lžic dobré majonézy
Salám nakrájíme na drobné kostičky nebo umeleme v masovém mlýnku, okurky nastrouháme na jemném struhadle a cibuli rovněž nakrájíme nadrobno. V malém kastrůlku svaříme za stálého míchání protlak, hořčici, olej, ocet a cukr.
Smícháme s nakrájenými surovinami a necháme vychladnout, poté vmícháme majonézu a necháme v chladu odležet alespoň hodinu. Mažeme na kolečka kornbagety a podáváme k pivu a vínu.
Jak vznikl název „Sloní žrádlo“? Možná je to kombinace výsledku lidské tvořivosti, její „větší“ spotřeby – nemůžeme ji přestat jíst a tak máme velkou spotřebu, no skoro jako „sloni“ a částečně za tím vidím i snahu upoutat zájem. Hodí se na párty zejména k pivu a vínu i tvrdému alkoholu.
A bagetu si můžete připravit také jako domácí, zde recept na domácí bagetu.