Pomazánka sloní žrádlo – nejlepší recept

ChlebíčkyJednohubkyPomazánkyStudená kuchyněUzeniny
Sloní žrádlo pomazánka

Pamatujete si na sloní žrádlo? Pokud ano, tak si pojďte připravit oblíbenou pochoutku z mládí podle několika námi vybraných nejlepších receptů na pomazánku sloní žrádlo. Pokud tento pojem neznáte, čtěte dál.

Sloní žrádlo je pomazánka, která se nejčastěji používá na chlebíčky či jednohubky při bujarých oslavách mezi mladšími lidmi.

Salám v kombinaci s křenem a dalšími surovinami zaručeně zažene hlad a uspokojí Vaše chutě při konzumaci alkoholu. Velmi podobná pomazánka slonímu žrádlu je odlehčenější šunkovo-salátová pomazánka, která také stojí za vyzkoušení.

TIP: Můžete také vyzkoušet recept na nejlepší tuňákovou pomazánku nebo luxusní vajíčkovou pomazánku. Pokud jste milovníci červeného zelí, pomazánka z červeného zelí je pro Vás tou pravou volbou! Nebo si zkuste připravit kachní rillettes.

Jak vznikl název sloní žrádlo?

Možná je to kombinace výsledku lidské tvořivosti, její „větší“ spotřeby – nemůžeme ji přestat jíst a tak máme velkou spotřebu – jako sloni a částečně za tím můžete vidět i snahu upoutat zájem. Hodí se na oslavy, zejména však k pivu, vínu a i tvrdému alkoholu.

Co potřebuji na pomazánku sloní žrádlo?

  • Pečivo – Připravte si nejlépe čerstvou bagetu, veku nebo chléb, na které budete sloní žrádlo servírovat.
  • Salám – K přípravě je nejlepší měkký salám, např. gothaj, vysočina nebo obyčejnější šunkový salám.
  • Cibule, Křen – Slouží k dochucení salámu, díky nim má pomazánka správný pikantní název.
  • Rajský protlak, Kečup – Zvýrazní známou chuť a barvu této pomazánky.
  • Tavený sýr, pomazánkové máslo – Lze použít na odlehčení pomazánky namísto majonézy nebo tatarky.

Jakou přílohu zvolit ke slonímu žrádlu?

Pomazánka sloní žrádlo je díky použitým surovinám velmi sytá a plná chuti. Nejčastěji je tak k pomazánce podáváno pouze čerstvé pečivo jako kváskový chléb nebo čerstvá zelenina jako je okurka, hlávkový salát či keříčkové nebo cherry rajče.

Tradiční pomazánka sloní žrádlo – recept

Připravte si tradiční pomazánku sloní žrádlo na Vaši oslavu přesně tak, jako jste byli zvyklý za mlada.

Ingredience na tradiční pomazánku sloní žrádlo

  • 3 kornbagety
  • 0,6 kg měkkého salámu, např. gothaj
  • 2 menší cibule
  • 4 větší kyselé okurky
  • 1 lžičku křenu, nejlépe čerstvého, jemně strouhaného
  • 2 lžíce rajského protlaku, nejlépe z tuby
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4–5 lžic dobré majonézy

Postup na tradiční pomazánku sloní žrádlo

  1. Salám nakrájíme na drobné kostičky nebo umeleme v masovém mlýnku, okurky nastrouháme na jemném struhadle a cibuli rovněž nakrájíme nadrobno. V malém kastrůlku svaříme za stálého míchání protlak, hořčici, olej, ocet a cukr.
  2. Smícháme s nakrájenými surovinami a necháme vychladnout, poté vmícháme majonézu a necháme v chladu odležet alespoň hodinu. Mažeme na kolečka kornbagety a podáváme k pivu a vínu.
  3. A bagetu si můžete připravit také jako domácí, zde recept na domácí bagetu.
Sloní žrádlo bez vaření
K podávání pomazánky zvolte opravdu čerstvé domácí bagety, dík kterým vynikne bohatá chuť pomazánky.

Sloní žrádlo bez vaření – recept

Za vyzkoušení určitě stojí i toto sloní žrádlo bez potřeby vaření. Jedná se o tzv. studentskou rychlovku.

Ingredience na sloní žrádlo bez vaření

  • 500 g šunkového salámu
  • 1 kus cibule
  • 2 kyselé okurky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 30 g plnotučné hořčice
  • 10 ml vinného octa
  • 20 g kečupu

Postup na sloní žrádlo bez vaření

  1. Smícháme v míse kečup, ocet, olej a hořčici.
  2. Dle chuti můžeme přidat trochu medu nebo cukru.
  3. Ingredience zamícháme tak, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  4. Cibuli a kyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky.
  5. Měkký salám nastrouháme a přidáme nakrájenou cibuli a okurky. Přidáme ochucovadla a pořádně promícháme.

Pomazánka sloní žrádlo s vejcem – recept

Za ochutnání určitě stojí i tento recept! Pálivý kabanos s jemností vařených vajec vynikne jako skvělá pomazánka pro každou příležitost.

Ingredience na pomazánku sloní žrádlo s vejcem

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce kečupu
  • 3-4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 500 g kabanosu
  • 1 střední cibule
  • 3 ks velkých zavařených okurek
  • 3 natvrdo uvařená vejce
  • 250 ml majonézy
  • Sůl, pepř

Postup na pomazánku sloní žrádlo s vejcem

  1. Nejdříve si svařte olej, ocet, kečup, hořčici a cukr. Stačí přivést k varu a cca 5 minut povařit, aby se vše řádně promísilo.
  2. V průběhu si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle kabanos. Natvrdo uvařená vejce nastrouhejte také na hrubším struhadle.
  3. Přidejte najemno nastrouhané okurky a drobně pokrájenou cibuli. Do směsi přimíchejte majonézu a dochuťte solí a pepřem.
  4. Podávejte s na nakrájené bagetě, na pomazánku můžete přidat čerstvou zeleninu pro ozdobu.

Sloní žrádlo pálivé – recept

Máte rádi pálivé jídlo a uzeniny? Tak to si neváhejte připravit tento recept na pálivou pomazánku ve stylu sloního žrádla.

Ingredience na sloní žrádlo pálivé

  • 120 g pancetty, nakrájené na tenké plátky
  • ⅓ šálku kalábrijských chilli papriček v oleji
  • 330 g salámu, nakrájeného na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje nebo více podle potřeby
  • ¼ šálku másla pokojové teploty

Postup na sloní žrádlo pálivé

  1. Na studenou pánev přidejte pancettu. Opékejte na středním plamenu za občasného promíchání, dokud pancetta nezačne křupat, 4 až 5 minut.
  2. Odstraňte stonky paprik a případně i semínka. Ponechte si 2 až 3 lžíce oleje.
  3. Kousky salámu mírně oddělte a vložte do kuchyňského robotu. Přidejte pancettu, chilli olej a kalábrijské papriky. Pulzujte, dokud nebude směs jemně namletá.
  4. Přidejte olivový olej a máslo. Zpracovávejte, dokud není hmota hladká a roztíratelná podle potřeby.
  5. Pomazánku přendejte do misky. Přikryjte ji plastovou fólií a nechte v chladničce 8 hodin až přes noc, aby měla co nejlepší chuť.

Pomazánka sloní žrádlo s krémovým sýrem – recept

Tato salámová pomazánka z pěti ingrediencí je jednou z nejoblíbenějších příloh k čerstvému chlebu. Můžete ji použít i jako dip.

Ingredience na sloní žrádlo s krémovým sýrem

  • 230 g změklého smetanového sýra
  • 120 ml zakysané smetany nebo obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 140 g salámu nebo jiného uzeného masa, nakrájeného na kousky
  • 1 polévková lžíce cajunského koření
  • Přírodní sůl podle chuti

Postup na sloní žrádlo s krémovým sýrem

  1. Smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu a nakrájenou cibuli v malé misce. Elektrickým mixérem šlehejte do nadýchané konzistence, asi 5 minut.
  2. Přidejte salám a koření a dobře promíchejte lžící, dokud se dobře nepromísí. Koření upravte podle své chuti.
  3. Přikryjte potravinovou fólií a nechte v chladničce několik dní odležet.
  4. Podávejte s čerstvým chlebem a zeleninou.
Sloní žrádlo recept
Pomazánka sloní žrádlo má bohatou chuť – jistě zasytí každého hosta.

Rychlé sloní žrádlo recept – recept

Dorazila k Vám velmi nečekaná návštěva a vy máte před nákupem? Připravte si tu nejrychlejší salámovou pomazánku v dějinách lidstva.

Ingredience na rychlé sloní žrádlo

  • 1 cibule
  • 1 lžička hořčice
  • 1-2 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 100 g šunkového salámu
  • 4-5 trojúhelníčku taveného sýra

Postup na rychlé sloní žrádlo

  1. Na malé kousky nakrájíme šunkový salám.
  2. Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Uvařená vejce také nakrájíme na menší kostky.
  4. Vše nasypeme do středně velké mísy a přidáme sýr, majonézu a hořčici.
  5. Salámovou pomazánku můžeme nechat chvíli vychladit v lednici. Je skvělá na chlebíčky pro jakoukoliv příležitost.

Pomazánka na sloní žrádlo s pomazánkovým máslem – recept

Za vyzkoušení stojí také připravit tuto rychlou variaci na známou pomazánku sloní žrádlo. Kombinace pomazánkového másla a taveného sýra skvěle doplňuje jakýkoli vybraný salám.

Ingredience na sloní žrádlo s pomazánkovým máslem

  • 200 g tvrdšího salámu – turistický, poličan atd.
  • 200 g pomazánkového másla
  • 100 g taveného sýra
  • 2 vařená vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • 150 g majonézy

Postup na sloní žrádlo s pomazánkovým máslem

  1. Tvrdý salám a uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na větší kusy.
  2. Poté je rozmixuje téměř do hladka.
  3. Do menší mísy přidáme vzniklou směs a přidáme sýr, pomazánkové máslo. Dobře promícháme.
  4. Pomazánku osolíme a opepříme dle chuti.
  5. Majonézu přidáváme podle hustoty pomazánky.

Sloní žrádlo bez vaření – recept

Rychlý recept na sytou pomazánkou zvanou sloní žrádlo stojí za opravdu nenáročnou přípravu.

Ingredience na sloní žrádlo bez vaření

  • 400 g kuřecího salámu
  • 3 lžíce majolky nebo tatarské omáčky
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 cibule
  • 0,5 červené masité papriky
  • 0,5 bílé papriky
  • 2 velké okurky nebo 3 menší kyselé okurky
  • Libeček
  • Petrželka
  • Pažitka
  • Mletý pepř

Ingredience na sloní žrádlo bez vaření

  1. Salám rozemeleme ve strojku nebo opravu velmi najemno nasekáme v mixéru.
  2. Zeleninu nakrájíme nadrobno a bylinky nasekáme.
  3. Všechny ingredience dáme do jedné mísy a přidáme majolku a hořčici – dobře promícháme.
  4. Dle chuti opepříme a osolíme. Pomazánku necháme alespoň 1-2 hodiny v ledničce uležet.
Pomazánka sloní žrádlo
Pomazánka sloní žrádlo nesmí chybět na Vašich jednohubkách nebo chlebíčcích na příští oslavě!

Recept na sloní žrádlo s tatarkou – recept

Vyzkoušejte tuto obměnu pomazánky a namísto majonézy nebo pomazánkového másla ji připravte s tatarkou.

Ingredience na sloní žrádlo s tatarkou

  • 400 – 500 gramů měkkého salámu (např. gothaj)
  • 3 cibule
  • 3 nakládané okurky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička octa
  • 100 gramů rajčatového protlaku/100 gramů kečupu
  • 1 lžíce hořčice, plnotučné
  • ½-1 lžička soli
  • 3 kostky cukru
  • 1 špetka chilli, mletého
  • 200 gramů tatarky

Postup na sloní žrádlo s tatarkou

  1. Salám nahrubo nastrouhejte nebo rozmixujte.
  2. Cibuli s okurkami nakrájejte na kostičky.
  3. Vše přendejte do mísy a přidejte olej a ocet, promíchejte.
  4. Poté přidejte do pomazánky rajčatový protlak nebo kečup, opět promíchejte.
  5. Na závěr přidejte hořčici, tatarku a dochuťte dle Vaší chuti.
  6. Vše na závěr ještě jednou promíchejte. Dobrou chuť!

Sloní žrádlo vařené – recept

Ani tohoto receptu se rozhodně také bát nemusíte, díky tomu, že se suroviny receptu povaří, si vychutnáte jemnou pomazánku.

Ingredience na sloní žrádlo vařené

  • 1 kg salámu
  • 6 ks cibule
  • 1 okurka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 větší plechovka rajčatového protlaku
  • 1 lžíce soli
  • Sušené chilli
  • 40 g majonézy

Ingredience na sloní žrádlo vařené

  1. Olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme až se spojí v dokonale hladkou hmotu.
  2. Do vzniklé směsi přimícháme najemno nasekaný salám s cibulí a okurkami.
  3. Pomazánku můžete okamžitě s čerstvým pečivem a zeleninou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang