Sloní žrádlo – pomazánka na chlebíčky

ChlebíčkyHlavní jídlaJednohubkyPomazánkyStudená kuchyněUzeniny
4229820_kornbageta_4591_200_mm-300x189-8924723

Tmavá kornbageta hraje hlavní roli tohoto receptu. Je vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky. Pro někoho tento recept může být ekvivalentem známé hlášky „sloní žrádlo“. Podívejte se na ingredience a posuďte sami.

Budete potřebovat:

  • 3 kornbagety
  • 0,6 kg měkkého salámu, já používám gothaj z farmářské prodejny
  • 2 menší cibule
  • 4 větší kyselé okurky
  • 1 lžičku křenu, nejlépe čerstvého, jemně strouhaného
  • 2 lžíce rajského protlaku, nejlépe z tuby
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4–5 lžic dobré majonézy

Salám nakrájíme na drobné kostičky nebo umeleme v masovém mlýnku, okurky nastrouháme na jemném struhadle a cibuli rovněž nakrájíme nadrobno. V malém kastrůlku svaříme za stálého míchání protlak, hořčici, olej, ocet a cukr.

Smícháme s nakrájenými surovinami a necháme vychladnout, poté vmícháme majonézu a necháme v chladu odležet alespoň hodinu. Mažeme na kolečka kornbagety a podáváme k pivu a vínu.

Jak vznikl název „Sloní žrádlo“? Možná je to kombinace výsledku lidské tvořivosti, její „větší“ spotřeby – nemůžeme ji přestat jíst a tak máme velkou spotřebu, no skoro jako „sloni“ a částečně za tím vidím i snahu upoutat zájem. Hodí se na párty zejména k pivu a vínu i tvrdému alkoholu.

A bagetu si můžete připravit také jako domácí, zde recept na domácí bagetu.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang