
Svým charakterem recept spadá do fašankového období – rozhodně není dietní, zato je prudce návykový. V podstatě se jedná o tradiční francouzský recept zvaný rillettes (čte se rijet).
Recept na rillettes pochází údajně z oblasti Touraine ve střední Francii, místní rillettes mají dokonce chráněné zeměpisné označení původu. Podle Wikipedie první zmínka o rillettes pochází z roku 1480.
Na čtyři středně velké sklenice rillettes budete potřebovat*:
- 400 g hřbetního sádla
- 1,5 kg vepřového bůčku
- 0,5 kg vepřové krkovičky nebo plece
- 2–3 dcl dobrého bílého vína
- 1 lžičku kmínu
- sůl a pepř
* Tenhle recept toho dost odpustí, takže si nedělejte starosti, když máte něčeho o 200 g více, či méně
K podávání:
- dobrý chléb – třeba cereální
- nakládané okurky, cibuli
Příprava je dlouhá, avšak aktivní práce tolik nevyžaduje. Rozpalte troubu na 130 stupňů a vezměte si pořádně těžký kastrol s pokličkou.
Maso i sádlo nakrájejte na kostičky cca 2 x 2 cm, pokud máte bůček s kostí, okrájejte ho přibližně a kosti přihoďte k masu. Podlijte bílým vínem, přiklopte, dejte na tři hodiny do trouby a nestarejte se o něj.
Po třech hodinách to bude vypadat, že se toho v hrnci až tak moc nastalo, nepropadejte však panice. Maso osolte, opepřete, přidejte kmín, zamíchejte a nechte péct další tři hodiny.
Teď už ho ale co půl hodiny kontrolujte a míchejte a snažte se vařečkou rozdělovat maso na vlákna, půjde to snadno. Maso začne zlátnout, případné kosti se úplně obnaží a směs bude neodolatelně vonět.
Po asi šesti hodinách pomalého pečení máte hotovo. Vařečkou ještě podrťte větší kousky a nechte zchladnout. Připravte si pořádně vymyté sklenice, natlačte do nich maso asi 1,5 cm pod okraj a zalijte vypečeným sádlem. Zbytek sádla přeceďte do jiné sklenice.