Masová pomazánka patří k oblíbeným pokrmům v Česku. To není divu, protože je to jednoduché a chutné jídlo, které můžete připravit za méně než půl hodiny. Masovou pomazánku můžete připravit z různých druhů masa. Nejčastěji se používá vepřové maso, ale můžete použít i libové hovězí nebo kuřecí maso. Obvykle se masová pomazánka dochucuje bylinkami a kořením.

Pomazánka ze zbytků masa je oblíbenou variantou rychlých studených večeří nebo školních svačin. Lze ji použít jako dip, pomazánku nebo dokonce jako náplň do sendvičů či obložených baget.

Pomazánka z vepřového masa

Vepřové maso je jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších druhů mas na světě, které nabízí celou řadu chutí a textur, jež uspokojí každý jazýček. Již po staletí je základem kuchyní po celém světě a jeho obliba v poslední době prudce vzrostla díky jeho všestrannosti a především cenové dostupnosti.

Vepřové maso je také vynikajícím zdrojem bílkovin a dalších základních živin, takže je skvělou volbou pro každého, kdo chce do svého jídelníčku přidat více bílkovin.

Vepřové maso lze připravovat různými způsoby, od grilovaných žeber po pomalu pečenou vepřovou plec. Lze ho také umlít a připravit jako klobásu, naložit a vyudit nebo naložit a okořenit pro dokonalou sendvičovou pomazánku. Můžete vyzkoušet také sardinkovou pomazánku či ďábelské tousty.

Nejoblíbenějším způsobem, jak si vychutnat pomazánku z vepřového masa, je sendvič s různými přílohami, jako je slanina, sýr, salát, rajčata a okurky. Pomazánku z vepřového masa lze také použít k přípravě wrapu, případně ji lze podávat samostatně jako předkrm.

Při přípravě pomazánky z vepřového masa je důležité, abyste ji ochutili podle své chuti. Můžete použít různá koření, například česnek, papriku, kayenský pepř, nebo dokonce sušené bylinky, jako je oregano nebo tymián. Základem je experimentovat a najít kombinaci chutí, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Pokud chcete vyzkoušet i jinou pomazánku, podívejte se na recept na tresčí játra pomazánka, nebo vyzkoušejte třenou nivovou pomazánku.

Masovou pomazánku můžete připravit z různých druhů masa.

Masová pomazánka z pečeného masa – recept

O víkendu jste si dopřáli k obědu vepřovou pečínku a kousek masa vám zbyl. Pokud nevíte, jak ho zpracovat, tak ho doplňte cibulí, hořčicí a kečupem, vznikne vám tak lahodná pomazánka z pečeného masa, která chutná výborně s čerstvým krajícem chleba nebo namazaná na opečený toustový chleba.

Masová pomazánka z pečeného masa – ingredience

  • zbytek pečeného vepřového masa (může být i vepřový bůček)
  • 1 lžička polotučné hořčice
  • 2 obdélníčky taveného sýra (nebo podle potřeby)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kečupu
  • pepř
  • sůl
  • 4 stroužky česneku (podle chuti)
  • volitelně pomazánkové máslo bez příchuti, pokud vám zbyl velký kus masa

Masová pomazánka z pečeného masa – postup

  1. Na masovém mlýnku pomelte zbytek vepřového masa.
  2. Přidejte tavený sýr.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku, lžičku hořčice a asi lžíci kečupu.
  4. Podle množství zbylého masa přidejte případně pomazánkové máslo na zjemnění.
Při přípravě pomazánky z vepřového masa je důležité, abyste ji ochutili podle své chuti.

Pomazánka z vařeného vepřového masa – recept

Pokud vám zbyl kousek ovaru nebo masa z polévky, připravte si tuto rychlou a jednoduchou pomazánku, která je chutná a velmi rychle připravená.

Pomazánka z vařeného vepřového masa – ingredience

  • 200 g vařeného vepřového masa (můžete použít i kuřecí nebo hovězí)
  • 0,5 kusu vařeného celeru
  • 100 g majonézy
  • 2 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl
  • pepř

Pomazánka z vařeného vepřového masa – postup

  1. Maso a celer pomelte na masovém mlýnku nebo pomocí robotu.
  2. Nadrobno nakrájejte cibuli a nakládané okurky.
  3. Přidejte hořčici a majonézu (množství si můžete upravit podle chuti).
  4. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte, aby se všechny chutě pořádně spojily.
  5. Nechte chvíli odležet a poté namažte na chlebíčky, nebo krajíc chleba.
Masová pomazánka je skvělá volba pro rychlou, chutnou večeři nebo snadné občerstvení pro více hostů.

Masová pomazánka z vepřovky – recept

Vepřovku můžete použít i jinak než do rizota nebo do omáčky na špagety. Můžete si připravit lahodnou pomazánku z konzervy vepřového masa. Stačí k tomu použít vejce, kyselé okurky, cibuli a samozřejmě konzervu.

Tato pomazánka z vepřovky, kterou mnoho z nás zná již od dětství, je skvělou volbou pro občerstvení i na různé oslavy.

Masová pomazánka z vepřovky – ingredience

  • 1  kvalitní vepřová konzerva (s vyšším obsahem masa)
  • 2 vejce vařená natvrdo
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 menší nakládané okurky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýra bez příchuti
  • kousek másla
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl
  • pepř

Masová pomazánka z vepřovky – postup

  1. Máslo pokojové teploty utřete se smetanovým taveným sýrem a přidejte nakrájené maso z vepřové konzervy včetně rosolu.
  2. Nakládané okurky nakrájejte na kostičky a cibuli nadrobno, prolisujte česnek a nastrouhejte uvařená vajíčka.
  3. Všechny ingredience přimíchejte k masu se sýrem a máslem.
  4. Přidejte všechny ostatní suroviny a vše pořádně promíchejte, nechte chvíli odležet v ledničce.
  5. Masovou pomazánku z vepřovky namažte na čerstvý rohlík, chleba, nebo použijte jako pomazánku na chlebíčky nebo jednohubky.
Pomazánky jsou skvělým zpestřením pro každou příležitost, ať už je to posezení s přáteli či oslava.

Pomazánka z pečeného bůčku – recept

Zbyl vám kousek pečeného bůčku od oběda? Využijte ho do pomazánky plné masa, která je skvělou volbou, ať už chcete pohostit rodinnou sešlost, nečekané hosty, zpestřit večírek s přáteli nebo si jen dopřát občerstvení k večeři. Je jednoduchá na přípravu, snadno ji připravíte a je výborná.

Pomazánka z pečeného bůčku – ingredience

  • pečený bůček
  • cibule
  • čerstvě mletý černý pepř
  • prolisovaný česnek
  • plnotučná hořčice

Pomazánka z pečeného bůčku – postup

  1. Pečený bůček umelte na masovém strojku.
  2. Do masa přidejte nakrájenou cibuli, hořčici, rozmačkaný česnek a opepřete podle chuti, sůl už by neměla být potřeba.
  3. Pro doplnění chuti můžete přidat i nadrobno nakrájené nakládané okurky.
  4. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě důkladně spojily.
Pomazánku z vepřového masa lze použít k přípravě sendvičů, wrapů, ale lze ji podávat i samostatně jako předkrm.

Pomazánka z masa – pečeného hovězího – recept

Tento snadný a chutný recept vás naučí, jak využít zbytky jídla. Místo toho, abyste ze zbylých plátků hovězího masa udělali obyčejný sendvič, připravte z něj hutnou pomazánku, která nasytí mnohem více hladových krků. Je to vynikající náplň do sendvičů, plátků chleba pity a salátových talířů.

Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo večeře, je ideální na piknikové posezení nebo jako oběd do krabičky pro děti i dospělé.

Pomazánka z masa – pečeného hovězího – ingredience

  • 450 g vařeného hovězího roštěnce
  • 1/4 šálku nahrubo nasekané cibule
  • 1/4 hrnku nahrubo nasekaného celeru
  • 1/2 šálku nakládaných okurek, okapaných
  • 1/2 až 1 šálek majonézy, více podle chuti
  • 1 polévková lžíce šťávy z nakládaných okurek, podle chuti, volitelně
  • 1/2 čajové lžičky cibulového prášku, nepovinně
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky soli nebo podle chuti

Další ingredience na sestavení sendvičů:

  • 12 plátků toustového chleba, celozrnného nebo bílého
  • 2 lžíce másla, nepovinně
  • 6 listů hlávkového salátu
  • 1/2 šálku nakrájené červené cibule

Pomazánka z masa – pečeného hovězího – postup

  1. Hovězí maso, cibuli, celer a okurky přejeďte přes mlýnek na maso s hrubším struhadlem. Případně ingredience umelte nebo zpracujte v kuchyňském robotu, dokud nebudou rovnoměrně nasekané.
  2. Mleté hovězí maso a zeleninu přendejte do mísy a přidejte 1/2 šálku majonézy, cibulový prášek, čerstvě mletý černý pepř a sůl. Podle potřeby přidejte další majonézu a trochu okurkové šťávy na zvlhčení.
  3. V případě potřeby opečte chléb a namažte jej trochou másla nebo majonézy.
  4. Přidejte listy hlávkového salátu a na salát rozetřete vrstvu hovězí pomazánky. Navrch položte na plátky nakrájenou červenou cibuli.
  5. Navrch položte další plátek chleba a šikmo ho rozkrojte. Podávejte ihned nebo uchovávejte v chladničce až 4 hodiny.
  6. Vychutnejte si.

Masová pomazánka je chutný a ve své podstatě jednoduchý pokrm, který je oblíbený mezi širokou veřejností. Je plný šťavnatého masa a dalších ingrediencí, které přidávají chuť a barvu.

Příprava masové pomazánky je rychlá a jednoduchá, takže se snadno připraví i pro velké skupiny. Také se může připravit různými způsoby, aby se zajistilo, že každý host bude mít na talíři tu správnou chuť.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang