
Vajíčka naměkko a tresčí játra s cibulkou. Konzistence, chuť, kostička čerstvé cibulky, studené máslo a další komponenty vytváří jeden z nejsilnějších chuťových zážitků. Tresčí játra musí být tím nejdůležitějším – jejich chuť nesmíte ničím přehlušit.
Kousky jater mají zůstat vcelku, abyste je mohli roztlačit jazykem o patro, a máslo do nich patří jedině studené. Tresčí játra a olej z nich jsou pro lidské zdraví cenným zdrojem vitamínů A a D. Olej z tresčích jater také obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Budete potřebovat:
- 4 světlé kostky
- máslo z lednice
- krabičku tresčích jater ve vlastním oleji
- 1–2 menší šalotky
- sůl
Světlá vícezrnná kostka je s ovesnými vločkami, slunečnicovými semínky a kukuřičnou moukou. Bohatě posypaná lněnými a sezamovými semínky.
Světlé kostky rozřízněte, potřete studeným máslem a osolte. Tresčí játra opatrně vyjměte z krabičky, snažte se je zachovat co nejvíc vcelku, a nechte okapat. Poklaďte na kostky a posypte najemno nakrájenou šalotkou.
Tresčí játra pocházející od spolehlivého výrobce jsou vhodným zpestřením jídelníčku a jsou v mnoha aspektech prospěšná lidskému zdraví, včetně dětské části populace. Jejich konzumace by však neměla mít každodenní či nadměrný charakter.