
Toto je jeden z nejjednodušších způsobů přípravy domácích měkkých preclíků a výsledek je mimořádně chutný. Těsto musí před tvarováním pouze 10 minut odpočívat.
Ingredience
- 360 ml teplé vody (vlažné, ne horké)
- 7 g sušeného droždí
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce hnědého nebo krystalového cukru
- 1 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
- 470–500 g hladké mouky, plus další na ruce a pracovní plochu
- hrubozrnná mořská sůl na posypání
- lázeň z jedlé sody (viz poznámka k receptu)
Na lázeň s jedlou sodou:
- 120 g jedlé sody
- 2 l vody
Postup
- Droždí rozšlehejte v teplé vodě. Nechte 1 minutu odstát. Vmíchejte sůl, cukr a rozpuštěné máslo.
- Postupně přidejte mouku. Míchejte, dokud těsto nezhoustne a přestane lepit. Pokud se těsto stále lepí, přidejte podle potřeby mouku.
- Vyklopte těsto na pomoučněný povrch. Těsto hněťte 3 minuty a vytvarujte z něj kouli. Lehce ho přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím si dejte vařit vodu s jedlou sodou na lázeň.
- Předehřejte troubu na 204 °C.
- Vyložte 2 plechy pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
- Ostrým nožem nebo vykrajovačem na pizzu nakrájejte těsto na stejné dílky.
- Každý díl rozválejte na delší pramen. Vytvořte z nej kruh tak, že oba konce spojíte v horní části kruhu. Konce těsta stočte k sobě. Zkroucené konce přitáhněte zpět k sobě a přitlačte je dolů, abyste vytvořili tvar preclíku.
- Do vroucí vody s jedlou sodou vhoďte 1–2 preclíky na 20–30 sekund.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte preclík z vody a nechte z něj odkapat co nejvíce přebytečné vody.
- Preclíky položte na připravený plech. Každý z nich posypte hrubou mořskou solí. Postup opakujte se zbývajícími preclíky.
- Pečte 12–15 minut nebo dozlatova.
- Vyjměte z trouby a podávejte teplé s pikantní sýrovou omáčkou.
- Zbytky preclíků přikryjte a skladujte při pokojové teplotě až 3 dny. Časem trochu ztratí na měkkosti. Chcete-li je znovu ohřát, ohřejte je na několik sekund v mikrovlnné troubě nebo je 5 minut pečte v troubě o teplotě 177 °C.