Domácí měkké preclíky – jednoduchý recept

Drobné pečivoDrobné slané pečivoPečivoSlané pečivoSnacky
precliky

Preclík je oblíbeným pečivem po celém světě a jeho původ sahá až do středověkého Německa. Tato jedinečná podoba pečiva je známá svým tvarem ve formě kroužku či uzlu, ačkoliv existuje nespočet variací, které mohou být přizpůsobeny místním chutím a tradicím.

Historie preclíků sahá až do středověkého kláštera v Bavorsku, kde byly původně pečeny jako odměna pro děti, které se naučily modlit. Postupně se staly oblíbeným pečivem v celém Německu a později se rozšířily do dalších evropských zemí.

Domácí preclíky nejsou pouze vynikajícím způsobem, jak si vychutnat čerstvé pečivo, jsou také skvělým projektem pro rodinnou kuchyni. Přizpůsobte si recept podle svých chutí a experimentujte s různými tvary a přísadami.

Domácí preclíky si užijte na svačinu, jako předkrm nebo jako doplněk k oblíbenému pivu.

Domácí preclíky – recept

Toto je jeden z nejjednodušších způsobů přípravy domácích měkkých preclíků a výsledek je mimořádně chutný. Těsto na preclíky musí před tvarováním pouze 10 minut odpočívat.

Domací preclíky – ingredience

Těsto na preclíky:

  • 360 ml teplé vody (vlažné, ne horké)
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hnědého nebo krystalového cukru
  • 1 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 470–500 g hladké mouky, plus další na ruce a pracovní plochu
  • hrubozrnná mořská sůl na posypání
  • lázeň z jedlé sody

Na lázeň s jedlou sodou:

  • 120 g jedlé sody
  • 2 litry vody

Domácí preclíky – postup

  1. Droždí rozšlehejte v teplé vodě. Nechte 1 minutu odstát. Vmíchejte sůl, cukr a rozpuštěné máslo.
  2. Postupně přidejte mouku. Míchejte, dokud těsto nezhoustne a přestane lepit. Pokud se těsto stále lepí, přidejte podle potřeby mouku.
  3. Vyklopte těsto na pomoučněný povrch. Těsto na preclíky hněťte 3 minuty a vytvarujte z něj kouli. Lehce ho přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
  4. Mezitím si dejte vařit vodu s jedlou sodou na lázeň.
  5. Předehřejte troubu na 204 °C.
  6. Vyložte 2 plechy pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
  7. Ostrým nožem nebo vykrajovačem na pizzu nakrájejte těsto na stejné dílky.
  8. Každý díl rozválejte na delší pramen. Vytvořte z nej kruh tak, že oba konce spojíte v horní části kruhu. Konce těsta stočte k sobě. Zkroucené konce přitáhněte zpět k sobě a přitlačte je dolů, abyste vytvořili tvar preclíku.
  9. Do vroucí vody s jedlou sodou vhoďte 1–2 preclíky na 20–30 sekund.
  10. Pomocí děrované lžíce vyjměte preclík z vody a nechte z něj odkapat co nejvíce přebytečné vody.
  11. Preclíky položte na připravený plech. Každý z nich posypte hrubou mořskou solí. Postup opakujte se zbývajícími preclíky.
  12. Pečte 12–15 minut nebo dozlatova.
  13. Vyjměte z trouby a podávejte teplé s pikantní sýrovou omáčkou.
  14. Zbytky preclíků přikryjte a skladujte při pokojové teplotě až 3 dny. Časem trochu ztratí na měkkosti. Chcete-li je znovu ohřát, ohřejte je na několik sekund v mikrovlnné troubě nebo je 5 minut pečte v troubě o teplotě 177 °C.
Základem pro perfektní domácí preclíky je samozřejmě správné těsto na preclíky.

Recept na preclíky se sýrem

Domácí preclíky se sýrem jsou lahodným spojením křupavosti tradičního pečiva a bohaté chuti sýra.

Recept na preclíky se sýrem – ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml teplé vody
  • 50 g másla
  • 200 g nastrouhaného sýra (např. eidam nebo cheddar)

Recept na preclíky se sýrem – postup

  1. Rozpusťte cukr v teplé vodě a přidejte sušené droždí. Nechte stát 5-10 minut, dokud se nezačnou tvořit bubliny.
  2. Do mísy prosijte mouku a přidejte rozpuštěné droždí, sůl a rozpuštěné máslo. Vypracujte těsto, dokud není hladké a elastické.
  3. Těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  4. Rozdělte těsto na menší kousky a každý tvarujte do tradičního preclíkového tvaru.
  5. Na každý preclík nasypte nastrouhaný sýr, jemně ho do těsta vtlačte.
  6. Domácí preclíky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.

Bavorské preclíky (louhované preclíky) – recept

Bavorské preclíky, louhované preclíky, známé svou křehkou kůrkou a měkkým středem, jsou jedním z nejikoničtějších pečiv v německé kuchyni. Příprava louhovaných preclíků vyžaduje trpělivost a preciznost, avšak výsledek stojí za to.

Ingredience na bavorské preclíky

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 ml mléka
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • Sůl na posypání
  • Máslo na potření

Postup na bavorské preclíky

  1. Smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké míse.
  2. V malé nádobě zahřejte mléko na teplotu těla a rozpusťte v něm droždí.
  3. Přidejte droždí a mléko do suchých ingrediencí a míchejte, dokud nevytvoříte těsto na preclíky.
  4. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické.
  5. Nechte těsto kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. Rozdělte těsto na menší kousky a vytvarujte preclíky.
  7. Předehřejte troubu na 220 °C.
  8. Převařte vodu s 2 lžícemi sody a ponořte každý preclík na 30 sekund.
  9. Položte preclíky na plech a potřete je rozpuštěným máslem. Posypte solí.
  10. Pečte 12-15 minut, dokud nejsou bavorské louhované preclíky zlatavé.
Preclík je charakteristický pro svůj tvar ve tvaru pleteného srdce.

Slané preclíky – recept bez droždí

Slané preclíky jsou vynikajícím doplňkem k různým příležitostem, ať už jde o oslavu, piknik nebo jednoduchou večeři. Pokud hledáte recept bez použití droždí, toto je skvělý recept na slané preclíky bez kynutí. Následující recept vám umožní připravit si domácí slané preclíky snadno a rychle.

Slané preclíky – recept bez droždí – ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/2 šálku másla (rozpuštěného)
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1 šálek strouhaného tvrdého sýra (např. ementál nebo eidam)
  • 1 lžička sušeného kmínu (volitelné)
  • Hrubá sůl a mák na posypání

Slané preclíky – recept bez droždí – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, mléko a zakysanou smetanu. Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  4. Přidejte strouhaný sýr a sušený kmín (pokud používáte). Znovu promíchejte, aby byly ingredience rovnoměrně rozloženy.
  5. Na pomoučeném vále vytvarujte těsto na válečky, z nichž každý bude dlouhý přibližně 25-30 cm.
  6. Zakroužkujte každý váleček do tvaru preclíku a položte na plech s pečícím papírem.
  7. Potřete preclíky rozpuštěným máslem a posypte hrubou solí a mákem podle chuti.
  8. Pečte ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut, dokud preclíky nejsou zlatavě hnědé.
  9. Vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout.
  10. Podávejte teplé a můžete si je užívat samostatně nebo s oblíbeným dipem.

Vyzkoušejte také recept na domácí chipsy.

Křupavé preclíky – recept se sádlem

Křupavé preclíky, recept se sádlem, není jen jednoduchým pečivem, jsou to kousky historie a tradice, které se přenášejí z generace na generaci. Při přípravě těchto lahodných preclíků se sádlem si nejen dopřejete výbornou chuť, také si připomenete krásy tradiční kuchyně, která spojuje lidi a přináší radost do každodenních chvil.

Křupavé preclíky – recept se sádlem – ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 ml teplé vody
  • 50 g sádla
  • 1 vejce (na potření preclíků)
  • hrst hrubé soli (na posypání)

Křupavé preclíky – recept se sádlem – postup

  1. Smíchejte hladkou mouku s cukrem a solí v míse.
  2. Přidejte droždí do teplé vody a nechte chvíli kvasit.
  3. Přidejte k mouce kvas a sádlo. Hladké těsto vypracujte.
  4. Těsto nechte kynout v teplém prostoru, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Vyválejte těsto na vále, ze kterého pak vytvarujte preclíky.
  6. Předehřejte troubu na 200 °C.
  7. Rozšlehejte vejce a potřete jím preclíky.
  8. Posypte preclíky hrubou solí a dejte péct do předehřáté trouby.
  9. Pečte 15-20 minut, dokud nejsou preclíky krásně zlatavé.

Císařský rohlík – recept

Císařský rohlík je delikatesa, která nejen oslovuje chuťové pohárky, také s sebou nese bohatou historii spojenou s královskými dvořany. Toto je jednoduchý recept, abyste si mohli vychutnat císařský rohlík i doma.

Ingredience na císařský rohlík

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (nejlépe kvalitního, s vysokým obsahem tuku)
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 120 ml studené vody

Postup na císařský rohlík

  1. V míse smíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte nakrájené máslo a prsty jej vtírejte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence.
  2. Přidejte žloutek a postupně přilévejte studenou vodu, přitom těsto pravidelně hněťte. Těsto by mělo být hladké a elastické.
  3. Těsto rozválejte na válečku do obdélníku o tloušťce přibližně 0,5 cm.
  4. Zakloňte horní a dolní část těsta směrem ke středu, aby vznikl trojúhelník.
  5. Rohlíky přeneste na plech s pečicím papírem a potřete žloutkem.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut nebo dokud nejsou krásně zlatavé.
  7. Po vyndání z trouby nechte císařské rohlíky chvíli vychladnout. Podávejte je samotné nebo s ovocným džemem, krémem nebo čerstvými plody.

Další skvělé pečivo, které stojí za vyzkoušení je domácí řemeslný chléb.

Domácí preclíky také přinášejí rodinným setkáním a oslavám jedinečný nádech, protože je možné je podávat s různými dipy, sýry nebo dokonce se slaninou.

V závěru lze konstatovat, že domácí preclíky jsou nejen lahodnou pochoutkou, jsou také výjimečným způsobem, jak si přivést do domácnosti kousek tradičního pečiva s osobitým šarmem. Jejich příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti a cviku, avšak výsledek rozhodně stojí za to.

Kromě toho, že si můžete být jisti kvalitou surovin, máte možnost přizpůsobit recept svým preferencím a experimentovat s různými kombinacemi chutí a vytvořit si tak svůj oblíbený preclík recept.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang