Domácí měkké preclíky – jednoduchý recept

Drobné pečivoDrobné slané pečivoPečivoSlané pečivoSnacky
precliky

Toto je jeden z nejjednodušších způsobů přípravy domácích měkkých preclíků a výsledek je mimořádně chutný. Těsto musí před tvarováním pouze 10 minut odpočívat.

Ingredience

  • 360 ml teplé vody (vlažné, ne horké)
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce hnědého nebo krystalového cukru
  • 1 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 470–500 g hladké mouky, plus další na ruce a pracovní plochu
  • hrubozrnná mořská sůl na posypání
  • lázeň z jedlé sody (viz poznámka k receptu)

Na lázeň s jedlou sodou:

  • 120 g jedlé sody
  • 2 l vody

Postup

  1. Droždí rozšlehejte v teplé vodě. Nechte 1 minutu odstát. Vmíchejte sůl, cukr a rozpuštěné máslo.
  2. Postupně přidejte mouku. Míchejte, dokud těsto nezhoustne a přestane lepit. Pokud se těsto stále lepí, přidejte podle potřeby mouku.
  3. Vyklopte těsto na pomoučněný povrch. Těsto hněťte 3 minuty a vytvarujte z něj kouli. Lehce ho přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
  4. Mezitím si dejte vařit vodu s jedlou sodou na lázeň.
  5. Předehřejte troubu na 204 °C.
  6. Vyložte 2 plechy pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
  7. Ostrým nožem nebo vykrajovačem na pizzu nakrájejte těsto na stejné dílky.
  8. Každý díl rozválejte na delší pramen. Vytvořte z nej kruh tak, že oba konce spojíte v horní části kruhu. Konce těsta stočte k sobě. Zkroucené konce přitáhněte zpět k sobě a přitlačte je dolů, abyste vytvořili tvar preclíku.
  9. Do vroucí vody s jedlou sodou vhoďte 1–2 preclíky na 20–30 sekund.
  10. Pomocí děrované lžíce vyjměte preclík z vody a nechte z něj odkapat co nejvíce přebytečné vody.
  11. Preclíky položte na připravený plech. Každý z nich posypte hrubou mořskou solí. Postup opakujte se zbývajícími preclíky.
  12. Pečte 12–15 minut nebo dozlatova.
  13. Vyjměte z trouby a podávejte teplé s pikantní sýrovou omáčkou.
  14. Zbytky preclíků přikryjte a skladujte při pokojové teplotě až 3 dny. Časem trochu ztratí na měkkosti. Chcete-li je znovu ohřát, ohřejte je na několik sekund v mikrovlnné troubě nebo je 5 minut pečte v troubě o teplotě 177 °C.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang