domaci-syrove-krekry

Vyrobte si domácí sýrové krekry z pouhých 6 ingrediencí. Tyto křupavé krekry jsou jednoduchou svačinkou, kterou si můžete vzít kamkoli, a mají neuvěřitelně slanou, sýrovou chuť. Oceníte jednoduchý návod a rychlou dobu pečení.

Ingredience

  • 170 g ostrého žlutého sýra čedar, drceného (1 a 1/2 šálku drceného sýra)
  • 1 šálek (125 g) hladké mouky (zarovnaná lžíce)
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 6 lžic (85 g) nesoleného másla, studeného a nakrájeného na 6 kousků
  • 2 lžíce studené vody
  • mořská sůl na posypání

Postup

  1. Sýr čedar, mouku, kukuřičný škrob a sůl zpracujte v kuchyňském robotu, dokud se nespojí, asi 30 sekund. Přidejte máslo a zpracovávejte, dokud směs nepřipomíná mokrý písek, asi 20 sekund.
  2. Přidejte vodu a pulzujte, dokud těsto nevytvoří velké hrudky, asi 10 pulzů.
  3. Přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na poloviny a každou z nich rozklepejte do čtverce o velikosti 15 cm. (Není třeba používat váleček, stačí poklepávat rukama.)
  4. Pokud se vám těsto zdá suché, navlhčete si prsty studenou vodou. Každé těsto pečlivě zabalte do plastové fólie a uložte do chladničky, dokud neztuhne, asi 45 minut až 2 dny.
  5. Předehřejte troubu na 177 °C. Vyložte 2 velké plechy pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
  6. Rozbalte každý čtverec těsta. Každý položte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na 23 cm čtverec. Nemusí být dokonalé!
  7. Pomocí rýhovaného kolečka na těsto, kráječe na pizzu nebo malého ostrého nože těsto ořízněte na úhledný čtverec o velikosti 20 cm.
  8. Nakrájejte čtverec na 8 proužků, každý o šířce 2,5 cm, a poté vytvořte 8 kolmých plátků, každý o šířce 2,5 cm. Z každého 20 cm čtverce vznikne 64 čtverečků (sušenek).
  9. Čtverce položte na připravený plech. Pomocí špejle nebo velkého párátka propíchněte střed každého z nich. V případě potřeby lehce posypte mořskou solí. Pečte, dokud okraje nezezlátnou, přibližně 16-18 minut, a v polovině pečení plechy otočte. Chcete-li mít krekry křupavější, pečte je 20 minut.
  10. Před podáváním je vyjměte z trouby a nechte na plechu zcela vychladnout.
  11. Zbylé krekry skladujte při pokojové teplotě až 1 týden. Pokud jsou těsně uzavřené, ztratí svou křupavost. Klidně nechte víko mírně pootevřené, aby si zachovaly křupavost.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang