V obchodech nenajdete vločky jen ovesné, ale i spoustu jiných minimálně stejně dobrých a výživných druhů? Mnoho z nich je navíc bezlepkových, což určitě potěší nejednoho celiaka. Každé z nich mají svou specifickou chuť a strukturu, a proto jsem se naučila je do kaše mixovat.

Třeba pohankové dodají vaší snídani lehce oříškový nádech. Pohanka je významným zdrojem rutinu, který je úžasným pomocníkem při léčbě cévních a žilních onemocnění, napomáhá správnému prokrvování a posiluje imunitní systém. Možná vám bude chvíli trvat, než si na její chuť zvyknete, ale přidávejte postupně malé množství a uvidíte, že si ji určitě zamilujete.

Dlouho jsem přemýšlela, jak tuto kaši pojmenuji a myslím, že název „nejen ovesná“ je dokonale výstižný. Ovesné kaše známe všichni a děláme si je nejčastěji ráno ke snídani. Přidáním dalších vloček ale vznikne naprosto něco nového a skvělého.

Na oslazení kaše jsem použila zralý banán a lesní borůvky. Snídaně je moje nejoblíbenější část a jídlo dne, a proto se snažím si jí vždy užít a připravit si to nejlepší, abych pak celý zbytek dne nechodila mlsně okolo lednice. Však to určitě dobře znáte.

Ingredience

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 20 g ovesných jemných vloček
  • 20 g jáhlových vloček
  • 20 g pohankových vloček
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 100 ml vody
  • hrst borůvek
  • 1 malý banán
  • 1/2 lžičky skořice

A jak zní postup?

Postup přípravy

Ovesné, jáhlové i pohankové vločky nasypeme do menšího hrnce a zalijeme vodou a mlékem. Přisypeme borůvky a skořici a pomalu přivedeme kaši k varu. Vařečkou se snažíme borůvky co nejvíc rozmačkat, aby kaše měla plnou borůvkovou chuť a krásnou fialovou barvu. Vaříme několik minut, dokud není kaše krásně krémová.

Na závěr do hotové kaše vmícháme polovinu rozmačkaného banánu. Ozdobíme druhou polovinou banánu nebo jiným ovocem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang