Ovesná kaše je klasická snídaně, která se užívá po staletí. Ať už ji máte raději obyčejnou, nebo plnou přídavků, ovesná kaše je chutný a výživný způsob, jak začít den. V tomto článku se seznámíme s výhodami konzumace tohoto uklidňujícího pokrmu a s tím, jak se může stát zdravým a uspokojivým doplňkem vaší každodenní rutiny.

Jednou z významných výhod ovesné kaše je její všestrannost. Můžete si ji přizpůsobit svým chuťovým preferencím a dietním omezením. Pokud například dodržujete veganskou dietu, můžete k přípravě ovesné kaše použít rostlinné mléko nebo vodu místo mléka mléčného.

Můžete také přidat různé přílohy, jako je čerstvé ovoce, ořechy, semínka, a dokonce i slané varianty, jako jsou vejce a avokádo. Jak se dělá ovesná kaše v základním receptu, ale i netradiční pečená ovesná kaše? To vše se dozvíte v tomto článku.

Snídaně z ovesných vloček – recept

Studie ukazují, že oves a ovesné vločky mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Patří mezi ně snížení hmotnosti, nižší hladina cukru v krvi a nižší riziko srdečních onemocnění.

Oves je celozrnná obilovina, která se běžně konzumuje k snídani jako ovesná kaše a přidává se do pečiva. Je bohatý na sacharidy a vlákninu, ale zároveň obsahuje více bílkovin a tuků než většina ostatních obilovin.

Obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Oves obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou pomáhat snižovat krevní tlak a mají protizánětlivé a protisvědivé účinky.

Borůvky dodají snídani z ovesných vloček příval sladkosti.

Ovesné vločky mají vysoký obsah rozpustné vlákniny beta-glukanu, která má řadu výhod. Pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, podporuje zdravé střevní bakterie a může regulovat cukrovku 2. typu. Oves může snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že snižuje celkový i LDL (špatný) cholesterol a chrání LDL před oxidací.

Jak se dělá ovesná kaše – recept

Perfektní kaše pro zdravý začátek dne – jak se dělá ovesná kaše za 15 minut.

Ingredience, jak se dělá ovesná kaše

  • 50 g ovesné kaše
  • 350 ml mléka nebo vody, případně jejich směs
  • řecký jogurt, zředěný trochou mléka a čirého medu, k podávání

Postup, jak se dělá ovesná kaše

  1. Vložte 50 g ovesné kaše do hrnce, zalijte 350 ml mléka nebo vody a posypte špetkou soli. Přiveďte k varu a vařte 4-5 minut, občas zamíchejte a dávejte pozor, aby se kaše nepřichytila ke dnu hrnce.
  2. Nebo to můžete zkusit v mikrovlnné troubě. Ovesnou kaši, mléko nebo vodu a špetku soli smíchejte ve velké misce vhodné do mikrovlnné trouby, poté ji 5 minut ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon a v polovině doby promíchejte. Před konzumací nechte 2 minuty odstát.
  3. Při podávání nalijte do misek, navrch dejte lžíci řeckého jogurtu zředěného trochou mléka a pokapejte medem.

Kaše z ovesných vloček – recept

Vyzkoušejte tuto kaši z ovesných vloček – recept je krémový, vydatný a hřejivý a lze jej připravit na sladko i naslano.

Ingredience na kaši z ovesných vloček

Ovesná kaše

  • 1 šálek celých ovesných krup, namočených přes noc
  • 4 šálky filtrované vody
  • špetka mořské soli

Příchutě

  • 3 a ½ šálku máslové dýně nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce tamari, více na podávání
  • 4 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ½ stroužku česneku, utřeného
  • k podávání: šalotka, opečené dýňové semínko, petrželka, opečený sezamový olej

Postup na kaši z ovesných vloček

  1. Pro celozrnnou ovesnou kaši (základní recept): ovesné kroupy sceďte, propláchněte a přendejte do mixéru. Přidejte 4 šálky čerstvé vody, sůl a mixujte, dokud nejsou zrna nahrubo rozemletá. Nalijte do středně velkého hrnce a za častého šlehání přiveďte k varu na prudkém ohni.
  2. Hrnec přikryjte, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 30 minut, aby se kaše neslepila, dokud zrna nezměknou a kaše nebude krémová. Podávejte horkou a s požadovanými přílohami.
  3. Varianta s máslovou dýní a zázvorem: postupujte podle výše uvedeného receptu na ovesnou kaši, přidejte do hrnce spolu s ovesnou směsí dýni, zázvor a česnek a vařte podle návodu, dokud není kaše krémová a dýně měkká.
  4. Přidejte tamari a upravte koření podle chuti. Ozdobte šalotkou, dýňovým semínkem a petrželkou a podávejte se sezamovým olejem a tamari na pokapání.
Jedním z oblíbených způsobů, jak ovesnou kaši vylepšit, je přidání ovoce.

Borůvková ovesná kaše – recept

Tato ovesná kaše s borůvkami, která je ideální pro zimní rána, vám jistě zlepší ráno. Tato krásná miska je plná tolika živin a super potravin. Jak se dělá ovesná kaše, jejíž příprava zabere 25 minut?

Ingredience na borůvkovou ovesnou kaši

Ovesná kaše

  • 1 a ¾ šálku mléka (lze použít bio sójové mléko)
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 lžíce konopných semínek
  • ⅛ lžička himálajské soli
  • ½ lžičky cejlonské skořice
  • ½ zralého banánu rozmačkaného na kaši

Borůvkový džem

  • 1 šálek borůvek
  • ½ červeného rubínového grapefruitu bez slupky
  • ½ lžičky grapefruitové kůry
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • čistý jablečný sirup podle chuti

Polevy

  • 1 lžička mandlového másla
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička včelího pylu

Postup na borůvkovou ovesnou kaši

  1. Příprava ovesné kaše: v hrnci přiveďte mléko k varu. Vmíchejte ovesné vločky a sůl. Za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne, asi 3-5 minut.
  2. Odstavte z ohně a vmíchejte konopná semínka, rozmačkaný banán a skořici.
  3. Rozdělte do dvou misek.
  4. Navrch dejte borůvkový džem a polevy. Podávejte teplé.
  5. Příprava borůvkového džemu: v jiném hrnci přidejte bobule a vařte je na mírném ohni. Přidejte kůru, nastrouhaný zázvor a javorový sirup (pokud používáte).
  6. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 10 minut. Bobule rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
  7. Když džem pustí šťávu, přidejte dužinu grapefruitu. Pokračujte ve vaření džemu dalších 5-10 minut, občas promíchejte, dokud se džem nezredukuje.
  8. Nalijte džem do sterilizované sklenice. Uchovávejte v chladu.
Ovesná borůvková kaše je jednoduchý pokrm, který se připravuje vařením zrn ve vodě nebo mléce.

Ovesné vločky s mlékem – recept

Zde je návod na přípravu snídaně z ovesných vloček s mlékem. K tomuto receptu na sporáku potřebujete jen (nejlépe nepřilnavý) hrnec, 3 ingredience a 20 minut.

Ingredience na ovesné vločky s mlékem

Hlavní ingredience

  • 1 šálek vody
  • špetka košer soli, nepovinně
  • ½ šálku (40-45 g) ovesných vloček
  • 1 až 1 a ½ šálku plnotučného mléka nebo 2 % mléka se sníženým obsahem
  • sladidlo dle výběru, podle potřeby
  • zálivky, podle potřeby

Volitelné příchutě

  • 1 malý zralý banán, nakrájený na 0,5 cm silné plátky na šířku nebo podélně rozříznutý na polovinu
  • 1 lžička cukru turbinado, cukru demerara, hnědého cukru nebo třtinového cukru
  • 1/2 lžíce másla, solené i nesolené je vhodné
  • blanšírované nebo plátky mandlí, případně opražené

Postup na ovesné vločky s mlékem

  1. Rozehřejte malou až středně velkou nepřilnavou pánev na středně vysoké teplotě. Přidejte vodu a špetku soli (pokud používáte) a přiveďte k varu.
  2. Přidejte ovesné vločky a snižte teplotu, aby se vařily. Za občasného míchání nechte vařit, dokud se voda neodpaří a oves nenabobtná (5 minut).
  3. Přidejte mléko a zvyšte teplotu, aby se přivedlo k varu (nebo ho nechte přejít do varu samo). Snižte teplotu na střední a nechte oves za občasného míchání vařit 10 minut (v závislosti na teplotě a velikosti pánve). Mezitím si připravte případnou polevu.
  4. (Nepovinná poleva) – Příprava karamelizovaných banánů: rozpalte malou pánev na středním plameni. Rozpusťte máslo a položte banány do jedné vrstvy. Banány posypejte cukrem a smažte 2-3 minuty, dokud spodek nezkaramelizuje. Vidličkou je otočte a smažte další 2 minuty. Odstavte.
  5. Okraje hrnce podle potřeby oškrábejte. Mléko zhoustne a zredukuje se, ale bude stále řídké a tekoucí. Pokud bude příliš hustá (pravděpodobně, pokud jste použili 1 šálek mléka), přidejte kapku mléka a promíchejte.
  6. Vypněte oheň a přendejte do mísy. Ovesné vločky s mlékem podávejte horké se sladidlem podle výběru. Pokud doplňujete karamelizovanými banány, rozložte banány na ovesné vločky a případně je posypte mandlemi.

Ovocná ovesná kaše – recept

Naučte se vařit ovesnou kaši z jakéhokoli ovoce, které máte po ruce, ať už čerstvého, sušeného, mraženého nebo konzervovaného. Navíc tento recept se dá snadno připravit a ohřát pro snadné snídaně, což je perfektní způsob, jak zajistit, abyste nikdy nepromarnili žádné zbytky, které byste mohli mít.

Ingredience na ovocnou ovesnou kaši

Ovesná kaše

  • 3 šálky ovesných vloček (často nazývaných „staromódní ovesné vločky“)
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu volitelně
  • mléko na podávání
  • plátky ořechů chia semínka, konopná semínka, ořechové máslo (volitelné pro podávání)

Volitelné ovoce

  • 3 šálky čerstvých nebo mražených borůvek, jahod, broskví nebo manga
  • 1 šálek rozinek, sušených třešní, nakrájených sušených jablek nebo sušených brusinek
  • 1 hrnek jablečného pyré nebo rozmačkaného banánu
  • 1 šálek strouhaného jablka

Postup na ovocnou ovesnou kaši

  1. Ve středně velkém hrnci zahřejte 4 šálky vody.
  2. Když se téměř začne vařit, snižte teplotu na středně nízkou a přidejte ovesné vločky, skořici a vanilku.
  3. Za častého míchání vařte, dokud ovesné vločky nezměknou a voda se nevstřebá, asi 4 minuty. Vmíchejte vybrané ovoce. Vařte dalších 4-6 minut nebo dokud ovoce nezměkne a voda se nevstřebá.
  4. Odstavte z ohně. Přikryjte a nechte asi 5 minut odstát.
  5. Podávejte teplé s případnými dalšími přílohami a mlékem.
Ovesná kaše je již po staletí oblíbenou snídaní.

Ovesné mléko – recept

Naučte se vyrábět domácí ovesné mléko – recept je totiž velmi snadný. Podle tohoto jednoduchého návodu je ovesné mléko je vždy hladké a krémové – ideální pro přidávání do kávy, ovesné kaše a nebo pro recepty na pečení a další.

Ingredience na ovesné mléko

  • 1/2 šálku celých ovesných vloček
  • 3 šálky vody
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ⅛ lžička mořské soli

Postup na ovesné mléko

  1. Smíchejte ovesné vločky, vodu, javorový sirup, vanilku a sůl v mixéru a mixujte 30 sekund.
  2. Nad velkou mísu umístěte jemné sítko a mléko sceďte, aniž byste přes sítko protlačili přebytečnou dužinu. Tím vytvoříte krémovější strukturu, která nebude zrnitá ani gumovitá.
  3. Podle chuti přidejte více javorového sirupu. Přes noc zchlaďte. Pokud chcete ovesné mléko vypít hned, doporučujeme přidat led – jeho chuť je nejlepší, když je dobře vychlazené.

Pečená ovesná kaše – recept

Tento recept na pečenou ovesnou kaši je lahodný snídaňový pokrm, který lze snadno upravit pomocí oblíbených směsí. Je hotová v jedné misce a připravená za 50 minut.

Ingredience na pečenou ovesnou kaši

  • 2 šálky staromódních ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky mořské soli
  • 2 šálky mléka (např. neslazené vanilkové mandlové mléko)
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 1 vejce nebo 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 zralé banány nakrájené na plátky nebo ½ šálku neslazeného jablečného pyré
  • 1 a ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů, rozdělených nebo podle vlastního výběru (směs ořechů, ovoce a/nebo čokolády)

Postup na pečenou ovesnou kaši

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a postříkejte čtvercovou zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm sprejem na vaření.
  2. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  3. Přidejte mléko, javorový sirup, vejce, kokosový olej, vanilku a banány. Pečenou ovesnou kaši promíchejte.

Vyzkoušejte také recepty na jáhlovou kaši, pohankovou kaši, ovesné sušenky, domácí ovesné mléko, lívance z ovesných vloček, zdravé banánové muffiny či muffiny se zakysanou smetanou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang