zdrave-bananove-muffiny

Tyto celozrnné, javorem slazené banánové muffiny jsou tak nadýchané, že nikdo nepozná, že jde o zdravou verzi. Jejich příprava je navíc velmi snadná, stačí k ní základní suroviny a jedna mísa na míchání!

Tyto muffiny se připravují velice snadno, a to navíc ze základních surovin. Stačí jen jedna miska! Obsahují 100% celozrnné suroviny, a přesto zůstávají nadýchané a chutné. Nikdo nepozná rozdíl.

Kromě toho jsou přirozeně slazené javorovým sirupem nebo medem, nikoliv cukrem. Javorový sirup (nebo med) jim dodá extra chuť, kterou si zamiluje každý.

Příprava

  • příprava: 10 minut
  • pečení: 25 minut
  • celková doba přípravy: 35 minut
  • počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

  • ⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje*
  • ½ šálku javorového sirupu nebo medu
  • 2 vejce, nejlépe při pokojové teplotě
  • 1 šálek rozmačkaných zralých banánů (asi 3 banány)
  • ¼ šálku vody nebo mléka podle výběru ‚např. mandlového mléka)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky skořice a trochu na posypání
  • 1 ¾ šálku celozrnné mouky
  • ⅓ šálku ovesných vloček, plus trochu na posypání povrchu (volitelně)
  • 1 lžička třtinového cukru nebo jiného krystalového cukru na posypání

Nebojte se přidat i další ingredience podle vlastního výběru, například čokoládové lupínky nebo opražené ořechy.

Postup

Předehřejte troubu na 165 °C. Pokud je to nutné, vymažte všech 12 otvorů formy na muffiny máslem nebo postříkejte sprejem na pečení (některé formy jsou nepřilnavé a nevyžadují žádný tuk).

Ve velké míse vyšlehejte metličkou kokosový olej a javorový sirup. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte. Vmíchejte rozmačkané banány a mléko, poté sodu, vanilkový extrakt, sůl a skořici.

Do mísy přidejte mouku a ovesné vločky a promíchejte velkou lžící, dokud se nespojí. Pokud chcete přidat další přísady, jako jsou ořechy, čokoláda nebo sušené ovoce, vmíchejte je nyní.

Těsto rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny, každý otvor naplňte asi do dvou třetin. Vršek muffinů posypte malým množstvím ovesných vloček (celkem asi 1 polévkovou lžící) a následně cukrem (celkem asi 1 čajovou lžičkou).

Muffiny pečte 22 až 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do muffinu nezůstane čistá. Formu na muffiny dejte vychladnout na chladicí mřížku. Možná budete muset přejet příborovým nožem po vnějším okraji muffinů, aby se uvolnily z formy.

Tyto muffiny vydrží při pokojové teplotě až 2 dny nebo v chladničce až 4 dny. V mrazáku vydrží v sáčku až 3 měsíce (stačí jednotlivé muffiny rozmrazit podle potřeby).

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang