Nadýchaný krém z arašídového másla – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněSladká jídla
arasidovy-krem

Tento krém z arašídového másla je lehký a dokonale nadýchaný. Ideálně ho využijete na brownies nebo čokoládový dort. Je sladký, ale ne příliš, arašídový, avšak ne mastný. Tento arašídový krém chutná báječně a zároveň nepřebije vaše brownies.

Krém z arašídového másla je skvělým způsobem, jak dodat jedinečnou chuť jakémukoli dezertu. Kombinace arašídového másla a másla vytváří hladkou a krémovou strukturu, zatímco přidání moučkového cukru a vanilkového extraktu zvýrazňuje sladkost.

Oříšková chuť arašídového másla skvěle doplňuje sladkost polevy a vytváří lahodnou a dekadentní pochoutku.

Jednou z nejlepších vlastností krému z arašídového másla je jeho všestrannost. Lze jej použít jako náplň do dortů, cupcakes a dalších dezertů nebo jako polevu na zmrzlinu, koláče a dokonce i na toasty.

Krém můžete také použít jako dip na ovoce, sušenky a preclíky. Ať už hledáte lahodnou polevu na oblíbenou pochoutku nebo jednoduchý dip na svačinu, krém z arašídového másla je skvělou volbou.

Pokud máte rádi krémy, vyzkoušejte klasický máslový krém.

Ingredience na nadýchaný krém z arašídového másla

  • 1 šálek krémového arašídového másla
  • ½ šálku změklého másla
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka nebo podle potřeby

Postup na nadýchaný krém z arašídového másla

  1. Ve středně velké míse vyšlehejte arašídové máslo s máslem do krémové konzistence.
  2. Postupně vmíchejte cukr. Když směs zhoustne, začněte po lžících přidávat mléko, dokud nebude krém hustý a snadno roztíratelný.
  3. Šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nezíská krém lehkou a nadýchanou konzistenci.
Arašídové máslo může být hladké i s kousky arašídů, stačí si jen vybrat.

Burákové máslo

Arašídové máslo je pasta nebo pomazánka vyrobená z mletých, nasucho pražených arašídů. Běžně obsahuje další přísady, které upravují chuť nebo texturu, jako je sůl, sladidla nebo emulgátory.

Konzumuje se v mnoha zemích a je nejčastěji používaným ořechovým máslem, do jehož skupiny patří také kešu máslo a mandlové máslo (ačkoli buráky nejsou ořechy, arašídové máslo je kulinárně považováno za ořechové máslo).

Arašídové máslo je potravina bohatá na živiny, která obsahuje velké množství bílkovin, několik vitaminů a minerálních látek. Obvykle se podává jako pomazánka na chleba, toasty nebo krekry a používá se k přípravě sendvičů (zejména sendvič s arašídovým máslem a želé).

Používá se také v řadě snídaňových pokrmů a dezertů, například v müsli, koktejlech, palačinkách, sušenkách, brownies nebo croissantech.

Mezi druhy arašídového másla patří:

  • konvenční arašídové máslo, které obsahuje až 10 % soli, cukrů a hydrogenovaného rostlinného oleje
  • křupavé neboli chunky arašídové máslo, které obsahuje hrubě mleté kousky arašídů, které dodávají extra texturu
  • hladké arašídové máslo, v němž jsou arašídy rovnoměrně rozemlety, případně s přídavkem kukuřičného sirupu a rostlinného oleje, aby vznikla hustá, krémová textura podobná máslu
  • přírodní arašídové máslo, které obvykle obsahuje pouze arašídy a sůl a prodává se bez emulgátorů, které spojují arašídové oleje s arašídovou pastou, a proto vyžaduje před konzumací míchání, aby se složky znovu spojily
  • bio a řemeslná arašídová másla, jejichž trh je malý, řemeslná arašídová másla jsou obvykle bez konzervačních látek, bez přísad a vyrábějí se ručně ve stylu chalupářské výroby, která se poprvé použila kolem roku 1970

Recept na burákové máslo

Vytvořte si vlastní lahodné arašídové máslo ze tří ingrediencí a s minimem starostí. Vytvořte si hladkou nebo křupavou verzi, jakou máte rádi. V tomto receptu budete arašídy pražit v troubě pro ještě lepší chuť, ale pokud spěcháte, můžete použít i nepražené.

Ingredience na burákové máslo

  • 400 g blanšírovaných arašídů
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2-3 lžičky arašídového oleje

Postup na burákové máslo

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Vyklopte arašídy na velký plech, vložte je do trouby a pečte 10 minut, přičemž občas promíchejte, aby se na okrajích nepřichytily. Když jsou zlatohnědé, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
  3. Ořechy vyklopte do kuchyňského robotu a přidejte sůl.
  4. Mixujte 4-5 minut, dokud nezískáte hladké ořechové máslo, pokud chcete konzistenci zjemnit, přidejte kapku oleje a znovu rozmixujte.
  5. Pokud máte rádi křupavější verzi, nemixujte až dohladka a zvolte si strukturu podle vaší chuti.

Recepty s burákovým máslem

Burákové máslo je skvělé i jen na mlsání na lžičce.

Recept na arašídový krém

Hedvábně hladký, ale dokonale tvarovatelný krém z arašídového másla, který je dokonalým doplňkem jakéhokoli dortu nebo cupcaku. Skvěle se hodí i k jídlu po lžičkách.

Ingredience na arašídový krém

  • 230 g másla změklého na pokojovou teplotu
  • 245 g krémového arašídového másla
  • 375 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce mléka

Postup na arašídový krém

  1. Ve velké míse smíchejte máslo a arašídové máslo a elektrickým mixérem je vyšlehejte do krémové konzistence a dobře spojte.
  2. Postupně přidávejte při nízkých otáčkách mixéru moučkový cukr, dokud se zcela nespojí. Nezapomeňte oškrábat stěny a dno mísy, aby se všechny přísady dobře spojily.
  3. Vmíchejte vanilkový extrakt a sůl.
  4. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte mléko a míchejte, dokud se dobře nespojí. Postupně zvyšujte rychlost na vysokou a šlehejte 30 sekund.
  5. Polevu rozetřete nebo naneste trubičkou na zcela vychladlé cupcakes nebo dort.

Máslový krém do dortu – recept

Pokud s pečením dortů teprve začínáte, přinášíme vám recept na základní dortový máslový krém, který se zaručeně povede každému.

Ingredience na máslový krém do dortu

  • 600 g prosátého moučkového cukru
  • 300 g másla, změklého

Volitelné doplňky

  • jemně nastrouhaná citronová kůra
  • jemně nastrouhaná pomerančová kůra
  • špetka vanilkového extraktu
  • několik kapek potravinářského barviva
  • kakaový prášek podle chuti

Postup na máslový krém do dortu

  1. Vyšlehejte 600 g prosátého moučkového cukru a 300 g másla spolu s vybraným aroma a barvivem, pokud je používáte, přidejte 2-3 lžíce vroucí vody na zjemnění a šlehejte do hladka.
  2. Naplňte zdobicí sáček s hvězdicovou tryskou a nanášejte na košíčky nebo rozetřete uprostřed dortového korpusu pomocí paletového nože.
Arašídové máslo, lískové ořechy a čokoládový muffin tvoří neodolatelnou kombinaci.

Krém na dort – recept

Základní máslový krém už máte za sebou a chcete zkusit nějaký jiný? Vyberte si z následujících.

Čokoládová ganache – recept

Ingredience

  • 1 hrnek čokoládových lupínků
  • 2/3 hrnku smetany ke šlehání

Postup

  1. Čokoládové lupínky dejte do malé misky. V malém hrnci přiveďte smetanu k varu. Nalijte ji na čokoládu a šlehejte, dokud není hladká.
  2. Aby byla ganache tekutá, nechte ji za občasného míchání chladnout, dokud směs nedosáhne 85-90 °C a mírně nezhoustne, asi 40 minut a rozetřete na dort.

Krém z arašídového másla a čokolády – recept

Ingredience

  • 1/3 hrnku změklého másla
  • 1/3 hrnku krémového arašídového másla
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/3 hrnku kakaa na pečení
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 až 5 lžic mléka

Postup

  1. Ve velké míse utřete máslo a arašídové máslo do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte vanilku.
  2. Vmíchejte moučkový cukr, kakao, sůl a tolik mléka, abyste dosáhli roztíratelné konzistence.

Krém z krémového sýra – recept

Ingredience

  • 220 g změklého smetanového sýra
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli, nepovinně
  • 3 a 3/4 až 4 hrnky moučkového cukru

Postup

  1. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr, máslo, vanilku a případně sůl do nadýchané konzistence.
  2. Postupně zašlehejte tolik moučkového cukru, abyste dosáhli požadované konzistence. Uchovávejte v chladničce.

Smetanovo-arašídový krém – recept

Ingredience

  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce krémového arašídového másla
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Ve velké míse vyšlehejte smetanu, moučkový cukr a arašídové máslo do tuhých špiček.

Vanilkový máslový krém – recept

Ingredience

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 4 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 5 až 6 lžic mléka

Postup

  1. Ve velké míse vyšlehejte máslo do pěny.
  2. Vmíchejte moučkový cukr, vanilku a tolik mléka, abyste dosáhli požadované konzistence.
Skvělým zástupcem krémových řezů je například kremeš.

Řezy s krémem – kremeš – recept

Na internetu najdete plno variant receptů na krémové řezy kremeš, některé používají pudink (ať už klasický nebo připravovaný zastudena). Podle našeho receptu připravíte kremeš tradiční způsobem, jako to dělají ve Slovinsku, kde je tento dezert doma.

Ingredience na řezy s krémem

  • 500 g listového těsta
  • 1,6 litru plnotučného mléka
  • 9 vajec (pokojová teplota)
  • 400 g cukru (300 g se bude míchat se žloutky, 100 g se bude míchat s bílky)
  • 180 g mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 20 g vanilkového cukru (lze nahradit 2 lžičkami vanilkové pasty)
  • 2 lžíce kořeněného rumu
  • 1/2 lžičky vinného kamene (nebo něco jiného ke stabilizaci bílků – 1 lžička octa nebo citronové šťávy)
  • 750 ml tučné smetany
  • 1 lžička vanilkové pasty

Postup na řezy s krémem

  1. Listové těsto rozválejte na dva obdélníky o velikosti 36×25 cm. Při pečení se zmenší, proto musí být o něco větší než rozměry formy na pečení.
  2. Těsto propíchejte vidličkou. To umožní únik páry, aby se těsto v troubě nenafouklo.
  3. Každý plát těsta pečte prvních 5 minut při teplotě 215 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 minut, nakonec snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě několik minut (maximálně 10).
  4. Těsto nechte vychladnout.
  5. Připravte si vanilkový krém. Oddělte bílky a žloutky. Pokud máte stojanový mixér, vložte bílky do mísy stojanového mixéru. Pokud ne, vložte je do velké mísy.
  6. Ke žloutkům přidejte 100 ml mléka, cukr, vanilkový cukr, rum a mouku a míchejte, dokud nezískáte jednolitou směs.
  7. Smíchejte 100 ml mléka s kukuřičným škrobem, dokud nevznikne zcela hladká hmota.
  8. Do velké pánve s těžkým dnem na omáčku přidejte 1,4 l mléka a přiveďte k varu.
  9. Do bílků přidejte vinný kámen a šlehejte je, dokud se nevytvoří měkké špičky. Poté začněte za stálého šlehání přidávat cukr, dokud se bílky nezačnou lesknout a stát v tuhých špičkách.
  10. Do vroucího mléka vlijte žloutky a směs kukuřičného škrobu a elektrickým mixérem šlehejte nepřetržitě, dokud krém nezhoustne, asi 15 minut. Teplota by neměla být příliš vysoká, aby se vanilkový krém nepřipálil.
  11. Toto je nejdůležitější krok – pokud nebude vanilkový krém dostatečně provařený, budete muset kremeš podávat v poháru.
  12. Vyšlehejte hustou bílkovou směs a zároveň do ní vlijte horký vanilkový krém. Zapracování vanilkového krému do sněhu by nemělo trvat déle než minutu.
  13. Do rozevíratelné formy vložte jeden plát upečeného listového těsta. Nalijte do něj vanilkový krém a počkejte, až vychladne, asi 5 hodin.
  14. Vyšlehejte tučnou smetanu s vanilkovou pastou a rozetřete ji na vanilkový krém.
  15. Základem krémového dortu je obdélník o rozměrech 7×7 cm. Nejjednodušší je nakrájet druhý plát těsta na čtverce 7×7 a teprve poté ho položit na šlehačkovou vrstvu.
  16. Nakrájené vrchní čtverce je dobré si nechat zvlášť a na řezy je pokládat až těsně před podáváním, aby čtverce listového těsta zůstaly křupavé.
  17. Řezy nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Arašídy jsou luštěninou bohatou na nenasycené rostlinné tuky, ty nejen že našemu tělu neškodí, ale dokonce jsou zdraví prospěšné. Druhou nejvýraznější složkou arašídů jsou bílkoviny, jedny z nejzákladnějších živin, které si tělo samo nevyrobí. 

Kromě tuků a bílkovin je podzemnice olejná zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, vitamínů A, E a ze stopových prvků obsahuje hořčík, draslík a fluor.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang