Dort Pavlova je název pro pečený dezert, na který stačí pouze tři ingredience. Sám název zní velmi honosně a váže se k němu i jeden příběh. O čem je? A jak připravit nejlepší dort Pavlova?

Pravý recept na dort Pavlova zná nejspíš jen šéfkuchař z hotelu Wellington. Ten ho připravoval pro slavnou ruskou baletku Annu Pavlovou v roce 1926. Nechal se tenkrát inspirovat její baletní sukní a stvořil dezert, který nese její jméno.

Dort je ovšem tak jednoduchý, že pokud do něj šéfkuchař nepřimíchal tajnou přísadu, recept na dort Pavlova zůstává stejný. Kvůli jeho oblibě a především výtečné chuti se dodnes perou o jeho původ Austrálie a Nový Zéland.

Někdy se lze setkat s pojmenováním jako Pavlov dort nebo Pavlovy dorty. Občas i výraz ještě více český, a to Pavlův dort.

Nadýchaný dort Pavlova vznikl pro ruskou baletku jejíž jméno nese. Korpus představuje baletní sukni, proto se musí bílky pořádně vyšlehat.

Pavlův dort recept

Základem pro dort Pavlova jsou bílky, šlehačka a cukr. Dort se musí povést pokud budou bílky správně vyšlehané. To nejdůležitější pro dobrý výsledek je šlehat bílky mixérem do nejhustšího sněhu třeba až 8 minut. Ručně se šlehání nedoporučuje.

Důležité je i pamatovat na to, že dort Pavlova se nepeče. Pavlova se suší. Dobré je, nechat ho trochu navlhnout a hlavně dobře vychladit v lednici. Dort se bude dobře krájet i lépe jíst.

Přestože dorty Pavlova připomínají pusinky, kdy je křupavost znakem dobrého dezertu, je výsledek trochu odlišný. Jak tedy na nejlepší dort Pavlova?

Dort Pavlova recept

Na začátku je dobré si určit, zda připravujeme dort nebo mini dorty. Lze připravit i malé zákusky třeba na oslavu, kdy preferujete jiný narozeninový dort.

V různých variantách se připravuje i Black Forest. Může mít podobu dortu, cukroví či cupcakes.

TIP: Vyzkoušet lze i další varianty na dort Pavlova. Například růžová Pavlova s mátou, kávová s karamelem, vanilková s bazalkou, kakaová s fialkovou smetanou a vanilková s bazalkovou smetanou.

Tento výborný dezert se dá připravit i v mini verzi. Existuje řada dalších možností, jak dorty Pavlova připravit.

Dort Pavlova s mascarpone

Oblíbenou variantou dortu je ta s mascarpone. Co bude potřeba a jak dort připravit?

Ingredience:

Na korpus:

  • 5 bílků
  • 250 g cukru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 špetka soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu:

  • ovoce
  • mátové listy
  • moučkový cukr

Bílky oddělíme od žloutků do mixéru a přidáme špetku soli. Po krátkém šlehání přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání. Bílky jsou dobře našlehané tehdy, když jejich špičky nepadají z násady dolů. Do hotového sněhu ručně vmícháme kukuřičný škrob a citronovou šťávu. 

Na pečicí papír můžeme pro lepší tvoření nakreslit kruh o průměru cca 25 cm a vnitřní kruh o průměru cca 5 cm. Pak přidáme sníh.

Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si plech na pečení. Dort pečeme maximálně 2 hodiny na 120 °C.

Mezitím si připravíme krém. Mascarpone smícháme se smetanou, přidáme trochu cukru a odložíme. Korpus necháme vychladnout v troubě a poté potřeme krémem. Ozdobíme ovocem a mátou.

Hotový dort vložíme do lednice a necháme několik hodin měknout. Poté se nechá krásně nakrájet a servírovat.

Dort Pavlova mini

Mini dorty Pavlova jsou ideální pro oslavy narozenin, svatby i jako zákusky ke kávě.

Ingredience:

Na korpusy:

  • 4 bílky
  • 230 g cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky bílého vinného octa

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mascarpone
  • 1 lžička cukru moučka
  • čerstvé ovoce

Postup

Troubu předehřejeme na 120 °C a připravím plechy, které vyložíme pečicím papírem.

Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně přidáváme cukr. Přimícháme škrob a nakonec vinný ocet. Vznikne nám hustá hmota, kterou naplníme jednorázový cukrářský sáček s širší špičkou. Uprostřed každého korpusu uděláme lehkou prohlubeň, aby nám krém hezky držel. Vložíme do trouby a sušíme přibližně 40-45 minut.

Hotové korpusy necháme po do sušení ve vypnuté troubě vychladnout. Poté korpusy odlepíme od pečicího papíru.

Mezitím vyšleháme smetanu do tuha, přidáme k ní mascarpone a lžičku cukru.  Společně šleháme, dokud nevznikne hladký krém, kterým plníme připravené korpusy a zdobíme je čerstvým ovocem. Hotové dortíky necháme v lednici dvě hodiny odpočinout.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang