Senzační Black Forest kombinuje kakaový korpus s čerstvými třešněmi, třešňovým džemem, krémem z vyšlehané smetany a hořkou čokoládou. Nezaměnitelnou chuť a vůni Black Forest dodává třešňová pálenka, kterou je tato sladká laskomina štědře prosáknutá. A jak připravit nejlepší Black Forest?

Black Forest se vyskytuje na seznamu tradičních světových specialit podobně jako dort Pavlova. Lze ho najít v nabídkách kaváren a hotelových restaurací celého světa. Black Forest je zkrátka legenda. Stojí Black Forest za vyzkoušení? A co že se to pod názvem Black Forest vlastně skrývá?

Co je Black Forest?

V Americe známý Black Forest Cake, doslova „dort z černého lesa“, je u nás známý jako Schwarzwaldský dort. V Německy mluvících zemích se používá název Schwarzwälder Kirschtorte. Dort totiž pochází z oblasti Schwarzwald neboli Černého lesa.

Black Forest lze připravit v mnoha podobách. Někdo ho dělá vysoký a kulatý jako klasický dort, někdo peče malé Black Forest cukroví nebo dokonce cupcakes.

Black Forest se připravuje jako klasický dort, malé cukroví nebo cupcakes.

Existuje nepřeberné množství receptů na Black Forest dort, zejména na jeho korpus. V zásadě je třeba dodržet jen to, že se musí jednat o kakaový piškot. Tedy o lehké těsto.

Další důležitou ingrediencí v Black Forest cukroví je třešňová pálenka. Té musí být víc než malé množství. Black Forest je tak spíše pochoutkou pro dospělé. Povrch Black Forest se tradičně sype hoblinkami hořké čokolády. Nemusí jí být moc, avšak měla by být kvalitní a dobrá.

Následující recept popisuje přípravu Black Forest cukroví. Malých křehkých čokoládových koleček s vanilkovým krémem, třešňovým džemem, pálenkou, hořkou čokoládou a lyofilizovanými (mrazem sušenými) třešněmi.

Black Forest – recept

Podle tradičního receptu se Black Forest cukroví či dort plní třešňovou nádivkou (džemem) a třešňovicí. Není to kořalka, která je běžně doma v likérníku, avšak v obchodech se dá bez problémů sehnat. Místo třešní lze použít i višně a jako alkohol příp. višňovici.

Do Black Forest lze jako náplň použít třešně či višně.

Na ozdobení se tradičně používají buď třešně (višně) zavařené, čerstvé, kandované nebo naložené v alkoholu. V tomto receptu na Black Forest cukroví se používají třešně lyofilizované (mrazem sušené).

Suroviny (na 100 kousků):

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 40 g holandského kakaa
  • 60 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 2 žloutky
  • 300 g másla, lehce změklého

Krém:

  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 žloutek
  • 150 g změklého másla
  • 1-2 lžíce moučkového cukru (záleží na chuti)

Na dokončení:

  • 5 lžic višňového nebo třešňového džemu
  • 1-2 lžičky višňové nebo třešňové pálenky
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (minimálně s obsahem 70 % kakaové hmoty)
  • 10 g kakaového másla
  • lyofilizované třešně (višně)

Black Forest cukroví – postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Čtyři plechy s nízkým okrajem vyložíme papírem na pečení.

Mouku, moučkový cukr a kakao prosejeme přes jemné síto do mísy. Přidáme mandle, žloutky a máslo. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme ho na poloviny. Obě poloviny zabalíme do potravinářské fólie a uložíme minimálně na 30 minut do lednice (ovšem klidně tam těsto můžeme nechat do druhého dne).

Jednu polovinu vychlazeného těsta rozválíme na moukou poprášené ploše na placku o síle 4 mm. Vykrájíme z ní kolečka o průměru 3-4 cm a ty skládáme vedle sebe na připravený plech. Kolečka pečením příliš rozměr nemění, rozstupy proto stačí menší – zhruba 1 cm.

Kolečka pečeme zhruba 7-8 minut dozlatova, a pak je necháme úplně vychladnout. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně. Odřezky vždy spojíme a znovu rozválíme, abychom spotřebovali veškeré těsto.

Nyní připravíme základ krému. Polovinu mléka nalijeme do rendlíku, přidáme vanilku a krupicový cukr a za občasného míchání přivedeme k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošleháme a za stálého míchání vlijeme tenkým pramínkem k vroucímu mléku.

Na ozdobení cukroví Black Forest se používá kvalitní hořká čokoláda.

Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Pak stáhneme z plotny a vmícháme 25 g másla. Za občasného míchání necháme úplně vychladnout.

Zbytek másla vyšleháme s moučkovým cukrem do nadýchané pěny. Poté po lžících zašleháme vanilkový základ. Hotovým krémem naplníme cukrářský sáček s užší hladkou zdobící špičkou.

Džem rozmícháme s likérem a naplníme jím zdobící sáček. Ustřihneme špičku sáčku tak, aby otvorem prošly případné kousky ovoce z džemu.

Na polovinu koleček po obvodu pomocí sáčku naneseme krém a střed vyplníme džemem. Přiklopíme druhou polovinou koleček, lehce přimáčkneme a uložíme do chladu, aby krém ztuhnul.

Čokoládu společně s kakaovým máslem opatrně rozpustíme nad vodní parou a do vzniklé polevy namočíme vršek slepených koleček. Posypeme nadrcenými lyofilizovanými třešněmi či višněmi.

Cukroví Black Forest skladujeme v lednici. Trvanlivé je maximálně 2 týdny.

Před servírováním necháme Black Forest pár minut změknout.

TIP: Co takhle vyzkoušet příště něco trochu netradičního? Inspiraci lze najít v receptu na mechový dort nebo fazolové brownies s hořkou čokoládou a ovocem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang