
Linecká kolečka, srdíčka, hvězdičky nebo kytičky jsou nejoblíbenějším vánočním cukrovím, konkurovat mu v tomhle ohledu můžou snad jen rohlíčky nebo perníčky.
Suroviny:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
- vanilkový cukr
- šťáva z půlky citronu
- půl lžičky prášku do pečiva
Postup:
- Na válu z ingrediencí uhněteme těsto a necháme přes noc odležet v lednici.
- Z těsta uválíme placku a vykrajujeme – stejný počet kousků s dírkou uprostřed a bez ní.
- V lineckém těstu je hodně másla, je potřeba s ním pracovat rychle (nebo ho i vrátit na chvíli do ledničky), jinak se začne lepit.
- Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 160° C, zhruba 7 minut.
- Po upečení kolečka s dírkou a bez slepujeme, třeba rybízovou marmeládou.
Za vyzkoušení stojí také tento recept na ořechové rohlíčky.
A pro zdravější pečení bez lepku je tady recept recept na bezlepkové ořechové rohlíčky.
Kdo by chtěl vyzkoušet trochu netradiční cukroví, může se inspirovat receptem na Black Forest.