Svatební koláčky

Známé svatební koláčky, které se ovšem skvěle hodí i pro všední dny a nejen svatební oslavy. Připravte si koláčky dle našich receptů tak, jako by je připravovaly Vaše babičky.

Koláčky si můžete lehce ozvláštnit díky různým náplním. Nejčastěji se používá tvarohová, povidlová, maková, jablečná nebo ořechová náplň. Ovšem představivosti a chuti se meze nekladou, rovněž také můžete připravit veganské koláčky.

Náplně do svatebních koláčků

  • Tvarohová – Na tvarohovou náplň si připravte polotučný tvaroh, žloutek, vanilkový lusk, citronovou kůru, vanilkový pudink a cukr.
  • Povidlová – Základem jsou samozřejmě povidla s rumem. Směs okořeníte perníkovým kořením a skořicí. Chuť podtrhne vanilkový pudink. Pokud je směs řídká, doplňte ji nastrouhanými piškoty.
  • Maková – Mletý mák jednoduše svaříte s mlékem. Dochutíte citronem, skořicí a hřebíčkem. Pokud je směs řídká, opět můžete použít nastrouhané piškoty.
  • Ořechová – Opražené ořechy svaříte v mléce s rumem. Dochutíte marmeládou, skořicí a nastrouhaným perníkem.
  • Jablečná – Jablka nahrubo nastrouhejte a jemně povařte se špetkou skořice a vanilky.
  • Pudink – Jistě znáte lahodné portugalské koláče s pudinkem. Ozvláštněte i tyto tradiční koláčky pudinkem.

Jak skladovat svatební koláčky?

Svatební koláčky jsou nejlepší hned druhý den, kdy se uleží a chuť těsta a náplně se dokonale propojí. Pokud chcete koláčky předpřipravit můžete je skladovat v uzavřeném boxu v lednici. Nejpozději 3.-4. den koláčky zkonzumujte, pokud Vám ovšem vydrží tak dlouho.

Jednoduché svatební koláčky
Svatební koláčky můžete z svrchu ozdobit připravenou drobenkou nebo mandličkami.

Tvarohová náplň do svatebních koláčků – recept

Dokonalé jemná tvarohová náplň se špetkou vanilkou je sázkou na jistotu. Při volbě této náplně rozhodně nešlápnete vedle. Skvělou variantou občerstvení jsou také plněné koláčky.

Ingredience na tvarohovou náplň do svatebních koláčků

  • 2 vykapané polotučné vaničkové tvarohy
  • 2 žloutky
  • Moučkový cukr podle chuti
  • Semínka z 1/4-1/2 vanilkového lusku
  • Trocha strouhané citronové kůry (tak z 1/2 citronu)
  • 2 lžičky vanilkového pudinku (prášku)

Postup na tvarohovou náplň do svatebních koláčků

  1. Smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte do hladka.
  2. Tvarohová náplň do svatebních koláčků by měla být krémová ale zároveň pevná. Při slazení myslete na to, že koláčky se na závěr obalují v cukru.
  3. Jednorázový cukrářský sáček naplňte směsí, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Svatební koláčky s tvarohem – recept

Dokonalé svatební koláčky jako od Vaší babičky. Příprava koláčků je velmi jednoduchá, kynutého těsta se bát nemusíte, jen pečlivě následujte naše pokyny.

Ingredience na svatební koláčky s tvarohem

  • 30 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 2 vejce velikosti M
  • 250 g změklého másla
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • trocha strouhané citronové kůry (zhruba z 1/2 citronu)

Postup na svatební koláčky s tvarohem

  1. Nejlépe den předem si připravte náplně a vyndejte z lednice máslo, aby bylo krásně změklé.
  2. Troubu vyhřejte na 180°C. Klasický obdélníkový plech vymažte máslem. 
  3. Do mísy robotu rozdrobte droždí, posypte ho cukrem a nechte 2 minuty šlehat.
  4. Poté přilijte do mísy mléko a směs rozšlehejte.
  5. Přidejte všechny ostatní suroviny, připojte hákový nástavec a nechte těsto krátce propracovat robotem, aby se vše hezky spojilo.
  6. Pak vzniklé těsto překlopte na vál a rychle propracujte rukama. Polovinu těsta dejte do lednice. 
  7. Těsto vyválejte na 4-5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky zhruba 4×4 cm.
  8. Připravenou tvarohovou náplň vyndejte z lednice, ustřihněte cukrářskému sáčku špičku a doprostřed každého čtverečku těsta dejte trošku zvolené náplně.
  9. Protilehlé rohy přitiskněte k sobě tak, aby vznikl maličký šáteček. Dejte si dobře záležet a spojte je důkladně.
  10. Stejně naložte i s druhou polovinou těsta.
  11. Koláčky skládejte těsně vedle sebe na plech a pečte odhadem 15 minut. Až budou krásně růžové i zespodu jsou hotové.
  12. Nechte krátce vychladnout a ještě vlažné je máčejte v rozehřátém másle smíchaném s rumem a poté je obalujte ve vanilkovém moučkovém cukru. 
Vláčné svatební koláčky
Klíčem k vláčenému a dokonalému těstu je velká dávky trpělivosti při práci s kváskem.

Povidlová náplň do svatebních koláčků – recept

Máte rádi ovoce a ovocné náplně? Pokud jste odpověděli ano, vyzkoušejte tuto povidlovou náplň. Jemná povidla doplní výrazný rum a skořice s perníkem.

Ingredience na povidlovou náplň do svatebních koláčků

  • 1 větší sklenice povidel (zhruba 400 g)
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • 2 lžičky vanilkového pudinku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • Moučkový cukr podle chuti
  • Strouhané piškoty (nebo další strouhaný perník) na zahuštění

Postup na povidlovou náplň do svatebních koláčků

  1. Povidla smíchejte s rumem, perníkem, pudinkovým práškem a kořením.
  2. V případě potřeby doslaďte moučkovým cukrem a dohustěte strouhanými piškoty nebo dalším perníkem.
  3. Náplň by měla být hezky pevná a hustá.
  4. Naplňte povidly jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Svatební koláčky na plech s povidly – recept

Máte rádi svatební koláčky s povidly? Připravte si tento jednoduchý recept na kynuté koláčky jako od maminky.

Ingredience na svatební koláčky na plech s povidly

  • 30 g droždí
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 40 ml mléka
  • 450 g pšeničné polohrubé mouky
  • 250 g másla, změklé
  • 4 žloutky nebo 2 celá vejce

Postup na svatební koláčky na plech s povidly

  1. Droždí rozmělněte do mísy a přisypte cukrem, nechte pár minut odpočinout.
  2. Potom přilijte mléko a vše důkladně rozmíchejte.
  3. Přidejte vejce, máslo, mouku a krátce zpracujte v robotu, aby se suroviny propojily.
  4. Těsto přemístěte na pracovní plochu a zpracujte ještě ručně.
  5. Troubu rozehřejte na 175 °C.
  6. Hotové těsto vyválejte na 5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 3 cm.
  7. Doprostřed každého dejte připravenou povidlovou náplň a rohy stiskněte k sobě.
  8. Koláčky skládejte na máslem vymazaný plech a pečte je v rozehřáté troubě pár minut.
  9. Po vyndání z trouby je máčejte v rozehřátém másle s rumem a po mírném vychladnutí obalte v moučkovém cukru smíchaném se semínky z vanilkového lusku.
Nejlepší recept na svatební koláčky
Svatební koláčky si můžete jednoduše ozvláštnit různými náplněmi – chutím se meze nekladou!

Dokonalé svatební koláčky s jablečnou náplní – recept

Je období podzimu a máte doma přebytek jablíček z Vaší zahrádky? Připravte si skvělé svatební koláčky s jablečnou náplní.

Ingredience na svatební koláčky s jablky

  • 2 najemno nastrouhaná neoloupaná jablka
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Citronová kůra (zhruba z 1/2 citronu)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2/3 sáčku vanilkového pudinku
  • Semínka z 1/4 – 1/2 vanilkového lusku
  • 1/2 lžičky skořice
  • Strouhané piškoty na zahuštění
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • Špetka soli
  • 50 h moučkového cukru
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 125 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 100 ml slunečnicového oleje

Postup na svatební koláčky s jablky

  1. Droždí rozmělníme v mléce s cukrem, necháme odpočinout cca 10 minut.
  2. Do směsi vmícháme postupně žloutky, mouku a slunečnicový olej.
  3. Vzniklé těsto zpracujte rukama s nechte odpočinout.
  4. Jablka zbavte jádřinců a najemno nastrouhejte (loupat můžete a nemusíte).
  5. Okamžitě je smíchejte s citronovou šťávou, aby příliš nezhnědla. Vmíchejte cukr, citronovou kůru, skořici, vanilku a krátce povařte.
  6. Nechte úplně vychladnout a vmíchejte pudinkový prášek a lehce zahustěte strouhanými piškoty.
  7. Jablečnou náplní naplňte jednorázový cukrářský sáček.
  8. Troubu rozehřejte na 175 °C.
  9. Hotové těsto vyválejte na 5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 3 cm.
  10. Doprostřed každého dejte připravenou náplň a rohy stiskněte k sobě.
  11. Koláčky skládejte na máslem vymazaný plech a pečte je v rozehřáté troubě pár minut.

TIP: Za vyzkoušení stojí také maková nebo ořechová náplň. Připravte si těsto z jednoho z výše uvedených receptů a přidejte náplň – tak jednoduché a skvělé.

Recept svatební koláčky
Hotové koláčky nezapomeňte obalit v rumovém másle a posypat cukrem.

Maková náplň do svatebních koláčků – recept

České koláče bez máku snad nejsou ani koláče. Mák ovšem pořádně rozemelte, jen tak bude náplň skutečně jemná a chutná.

Ingredience na makovou náplň do svatebních koláčků

  • 200 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce krupicového cukru (nebo více podle chuti)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2-1 lžička skořice
  • 6 drcených hřebíčků
  • strouhané piškoty na zahuštění

Postup na makovou náplň do svatebních koláčků

  1. Mléko svařte s cukrem, rumem a kořením.
  2. Vsypte mák a krátce povařte.
  3. Stáhněte z plotny, dochuťte citronovou šťávou, zahustěte strouhanými piškoty a nechte vychladnout.
  4. Pokud vám náplň po vychladnutí přijde natolik tuhá, že by nešla do koláčků plnit pomocí sáčku, můžete ji naředit mlékem nebo rumem.
  5. Makovou náplní naplňte jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Ořechová náplň do svatebních koláčků – recept

Ořechová náplň patří hned po tvarohové mezi nejoblíbenější. Voňavé pražené ořechy dokonale se špetkou skořice doplní kynuté těsto

Ingredience na ořechovou náplň do svatebních koláčků

  • 200 ml mléka
  • 200 ml opražených strouhaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce meruňkové marmelády (ideálně bez kousků ovoce, v opačném případě ji rozmixujte)
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • Strouhané piškoty na zahuštění

Postup na ořechovou náplň do svatebních koláčků

  1. Ořechy opražte na pánvi dozlatova. Svařte mléko s rumem, meruňkovou marmeládou, skořicí a cukrem.
  2. Přidejte opražené ořechy a krátce povařte. Poté odstavte, dohustěte strouhaným perníkem a strouhanými piškoty a nechte vychladnout.
  3. Pokud vám náplň po vychladnutí přejde natolik tuhá, že by nešla do koláčků plnit pomocí sáčku, můžete ji naředit mlékem nebo rumem.
  4. Ořechovou náplní naplňte jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

TIP – Pokud máte rádi tyto tradiční koláčky, vyzkoušejte také recept na borůvkové koláčky.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang