Nejlepší recept na makronky pro začátečníky

DezertyDezerty, zákusky a poháryDietní bezlepkovéPro začátečníky
makronky-pro-zacatecniky-recept

Makronek se nemusíte bát. Díky tomuto jednoduchému a vyzkoušenému receptu zvládnou tuto francouzskou delikatesu i začátečníci.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 13 minut
  • Celkem: 1 hodina 13 minut

Ingredience

  • 100 g vaječných bílků
  • 1/4 čajové lžičky smetany
  • 1/2 čajové lžičky extraktu, např. vanilkového, mandlového, kokosového apod.
  • 80 g superjemného cukru
  • 1-2 kapky gelového potravinářského barviva
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • Náplň dle chuti

Postup

  1. Velkou skleněnou nebo kovovou mísu vytřete citronovou šťávou nebo octem. Přidejte vaječné bílky. Přikryjte a nechte v chladničce 24 hodin, poté je zahřejte na pokojovou teplotu.
  2. Vyložte 3 velké plechy silikonovými podložkami na pečení nebo pergamenovým papírem. Odložte je stranou.
  3. Do bílků přidejte smetanu a extrakt (pokud používáte). Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného nástavcem na šlehání šlehejte při střední rychlosti, dokud se nevytvoří velmi jemné špičky.
  4. Nejprve bude směs bílků a smetany pěnivá. Jakmile ale začnou šlehače zanechávat stopy, přestaňte šlehat.
  5. Přidejte asi 1/3 superjemného cukru. Šlehejte při středně vysoké rychlosti po dobu 5 sekund a poté za stálého chodu mixéru přidejte další 1/3 cukru.
  6. Šlehejte 5 sekund a poté za stálého chodu mixéru přidejte zbývající cukr. Šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří tuhé lesklé špičky.
  7. Pomocí gumové stěrky pomalu a jemně vmíchejte potravinářské barvivo (pokud používáte) do bílků.
  8. Do velké skleněné nebo kovové mísy prosejeme mandlovou mouku a moučkový cukr.
  9. Pomalu vmíchejte ušlehané bílky do směsi mandlové mouky ve třech samostatných přídavcích, přičemž před přidáním dalšího přídavku míchejte, dokud se nespojí.
  10. Těsto na makronky vložte do zdobicího sáčku opatřeného středně kulatou špičkou.
  11. Držte sáček pod úhlem 90 stupňů nad pečicím papírem a nanášejte těsto v 1,5 až 2 centimetrových kolečkách asi 1 až 2 centimetry od sebe.
  12. Těsto na makronky se zploští. Několikrát s ním bouchněte o pult, aby se objevily vzduchové bubliny, a pak párátkem vypíchněte zbývající vzduchové bubliny.
  13. Makronky nechte odležet, dokud nejsou suché a na povrchu už nelepí, obvykle 30-60 minut.
  14. Předehřejte troubu na 165 °C. Pečte 13 minut.
  15. Postup pečení vyzkoušíte tak, že se lžičkou nebo prstem lehce dotknete horní části makronky. Pokud se vám zdá, že se makronky kývají, nejsou hotové a potřebují ještě 1-2 minuty.
  16. Korpusy nechte 15 minut vychladnout na plechu a poté je přendejte na chladicí mřížku, kde budou dále chladnout.
  17. Po vychladnutí jsou makronky připraveny k plnění a spojování.
  18. Makronky můžete sníst hned, nebo je, jak někteří profesionálové preferují, přikrýt a nechat v chladničce 12-24 hodin, aby makronky a jejich chutě mohly vyzrát. Zbylé makronky přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang