Hruškový dezert je vynikající volbou. Nejenže je neuvěřitelně chutný, ale je také plný vitamínů a minerálů, které vám pomohou udržet zdraví. Hrušky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která může přispět ke zdraví trávicího traktu a ke snížení hladiny cholesterolu. Navíc obsahují spoustu antioxidantů a polyfenolů, které mohou pomoci chránit vaše tělo před nemocemi.

Pokud jde o přípravu hruškového dezertu, existuje mnoho možností. Můžete připravit rychlý hruškový koláč nebo složitější hruškový cheesecake. Dokonce můžete připravit hruškový dort nebo si jen umíchat hruškové pyré.

TIP: Vyzkoušejte také lahodný Schwarzwaldský dort s třešňovou pálenkou.

Hruškové dezerty jsou velmi chutné, ale jsou také plné vitamínů a minerálů, které vám pomohou udržet zdraví.

Hruškové pyré

Z hrušek se vyrábí lahodné pyré, které lze použít na různé způsoby. Ať už hledáte lahodný doplněk do snídaňového smoothie nebo chuťově výraznou polevu do oblíbeného dezertu, hruškové pyré je ideální volbou.

Na rozdíl od jiných pyré je výroba hruškového pyré neuvěřitelně snadná. Začněte tím, že oloupete a nakrájíte na kostičky dvě zralé hrušky a pak je asi 15 minut vařte v hrnci s vodou.

Jakmile jsou měkké a uvařené, vložte je do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nedosáhnou hladké konzistence pyré.

Rychlý hruškový koláč s karamelem – recept

Tato lahodná pochoutka v sobě spojuje sladkou, šťavnatou chuť zralých hrušek s karamelem. Je to dezert, po kterém se všichni budou dožadovat druhé porce.

Hruškový koláč s karamelem je snadný a chutný dezert, který vás jistě zaujme. Až tedy budete příště hledat výstavní dezert, vyzkoušejte tento. Nebudete zklamaní.

Hruškový koláč s karamelem – ingredience

  • 4-5 zralých hrušek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky)
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1/4 šálku karamelové omáčky

Hruškový koláč s karamelem – postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vymažte koláčový talíř máslem nebo sprejem na vaření.
  3. Do koláčového talíře vložte na plátky nakrájené hrušky.
  4. Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, skořici, muškátový oříšek a vanilkový extrakt.
  5. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne drobivá směs.
  6. Drobivou směsí posypte hrušky.
  7. Vrchní část hrušek pokapejte karamelovou omáčkou.
  8. Pečte 25-30 minut nebo dokud není povrch zlatohnědý.
  9. Podávejte teplé se zmrzlinou nebo šlehačkou. Dobrou chuť!
Hrušky obsahují spoustu antioxidantů a polyfenolů, které mohou pomoci chránit vaše tělo před nemocemi.

Výborný hruškový koláč s pudinkem – recept

Pokud hledáte chutný a snadno připravitelný dezert pro příští setkání, nehledejte nic jiného než hruškový koláč s pudinkem. Tento klasický dezert vaše hosty jistě uspokojí a ohromí.

Hruškový koláč s pudinkem – ingredience

  • 2 nepečená koláčová těsta
  • 4 velké zralé hrušky, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostky
  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3/4 šálku studené vody
  • 2 balení (100 g) instantní vanilkové pudinkové směsi
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů

Hruškový koláč s pudinkem – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Vložte jedno z koláčových těst do koláčové formy.
  3. Ve středně velké míse smíchejte hrušky, bílý cukr, mouku, máslo a skořici. Lžící směs vložte do nepečeného koláčového korpusu.
  4. Na hruškovou směs položte druhý koláčový korpus.
  5. V malé misce vyšlehejte studenou vodu, pudinkovou směs a hnědý cukr. Pudinkovou směsí přelijte vrch koláče.
  6. Vrch koláče posypte nasekanými vlašskými ořechy.
  7. Pečte v předehřáté troubě 45 minut nebo dozlatova. Před podáváním nechte vychladnout. Vychutnejte si!

Hruškový dezert – hruškový dort se zázvorem a Earl Grey krémem – recept

Připravte si skvělý dezert pro každou příležitost. Je sladký, vlhký a plný chuti. Navíc vypadá krásně na dortovém stojanu nebo talíři.

Pro ještě větší požitek ho podávejte s kopečkem čerstvě ušlehané smetany nebo kopečkem zmrzliny.

Hruškový dezert – ingredience

  • 3 vejce 
  • 3/4 hrnku krupicového cukru 
  • 3/4 kostky másla, rozpuštěného a zchladlého 
  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky 
  • 2 lžičky sušeného zázvoru (pokud chcete, můžete použít i čerstvý zázvor) 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • špetka soli 
  • 1 hrnek najemno strouhaných hrušek (zhruba 2 střední hrušky) 
  • 1-2 lžičky citronové šťávy 

Krém:

  • 1 smetana ke šlehání (o 250 ml) 
  • 1 sáček čaje Earl Grey 
  • 2 balení mascarpone (dohromady 500 g) 
  • 1 balení krémového sýra (125 g) 
  • moučkový cukr podle chuti 
  • špetka mletého zázvoru (nemusí být)

Sirup:

  • 250 ml vody 
  • 85 g cukru 
  • 1 sáček čaje Earl Grey 
  • špetka zázvoru 

Na ozdobu kandovaný zázvor

Hruškový dezert – postup

  1. Nejdříve připravte Earl Grey šlehačku. Vlijte šlehačku do rendlíku, ponořte do ní sáček a přiveďte k varu. Vařte pár (2-3) minut, pak stáhněte z plotny, sáček vyhoďte a nechte šlehačku vychladnout. Potom jí dejte vychladit do ledničky alespoň na hodinu až dvě.
  2. Poté připravte korpus. Troubu vyhřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem a máslem do nadýchané pěny.
  4. Mouku, zázvor, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné sítko. Hrušky smíchejte ihned po nastrouhání s citronovou šťávou. Moučnou směs a hrušky přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. 
  5. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct. Pečte 20 minut odkryté a 15 – 20 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Korpus nechte vychladnout ve formě. 
  6. Na krém nejdříve prošlehejte mascarpone s krémovým sýrem a poté za neustálého šlehání pomaličku přilévejte čajem ochucenou smetanu. Vyšlehejte do nadýchaného krému. Bude to trvat jenom chviličku, pozor ať krém nepřešleháte. Nakonec doslaďte moučkovým cukrem. Pokud chcete krému dodat říz, můžete přidat špetku mletého zázvoru. 
  7. Pokud je to potřeba, korpus nejdříve seřízněte do roviny a poté ho jednou vodorovně prokrojte. Spodní část korpusu potřete polovinou krému, přiklopte vrchním dílem a celý dort potřete druhou polovinou krému a dokonale uhlaďte. Dejte dort alespoň na hodinu do ledničky.
  8. Když se dort už hodinu chladí, nalijte do rendlíku vodu, přisypte cukr a špetku zázvoru a přidejte sáček čaje. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte do zhoustnutí. Pozor, nezapomeňte ze sirupu po pár minutách vyndat pytlík s čajem.
  9. Řiďte se barvou a vůní, když je voda hezky zbarvená a voní jako hrneček čaje, můžete pytlík vyndat. Když má sirup krásně sirupovitou konzistenci, sundejte rendlík z plotny, nechte lehce zchladnout a poté jím ozdobte vychlazený dort.
  10. Přidejte na kousky nakrájený kandovaný zázvor a dort je hotový.
Pro ještě větší požitek hruškový dort podávejte s kopečkem čerstvě ušlehané smetany nebo zmrzliny.

Hruškový cheesecake – hruškový koláč s mascarpone – recept

Pokud hledáte dokonalý způsob, jak si pochutnat, nehledejte nic jiného než hruškový cheesecake s mascarpone. Tato krémová pochoutka roztančí vaše chuťové pohárky. Základ cheesecaku tvoří jednoduchá krusta z grahamových sušenek.

Ta je kombinována se směsí smetanového sýra a sýra mascarpone. Mascarpone dodává sýru sladký nádech a luxusní strukturu.

Hruškový koláč s mascarpone – ingredience:

  • 2 šálky grahamových sušenek
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 3 balení (po 225 g) smetanového sýra, změklého
  • 1/2 šálku cukru
  • 3 vejce
  • 3 zralé hrušky, oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 1/2 šálku sýra mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mleté skořice

Hruškový koláč s mascarpone – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve středně velké míse smíchejte grahamové sušenky, 1/4 hrnku cukru a rozpuštěné máslo. Vtlačte je na dno formy.
  3. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr a 1/2 šálku cukru dohladka. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání je zašlehejte.
  4. Vmíchejte hrušky, sýr mascarpone, vanilkový extrakt a skořici. Nalijte do formy.
  5. Pečte 40 minut. Před podáváním nechte vychladnout. Vychutnejte si.
Základ hruškového cheesecaku tvoří jednoduchá krusta z grahamových sušenek.

Karamelová poleva na dort

Karamelová poleva na dort je dokonalý způsob, jak docílit toho, aby každý dezert vypadal a chutnal lahodně. Díky své hladké struktuře a sladké chuti je jednou z nejoblíbenějších voleb pro jakýkoli typ dezertu.

Ať už připravujete klasický dort nebo jednoduchý koláč, karamelová dortová poleva je skvělým způsobem, jak ho posunout na vyšší úroveň.

Karamelová poleva je klasický a lahodný způsob, jak ozdobit hruškový dort. Vyrábí se z másla, cukru a smetany a má krémovou, sladkou chuť, která se dokonale snoubí s kyselostí hrušek.

Výsledkem je lahodný a nezapomenutelný dezert. Proto tato poleva skvěle doplní všechny výše uvedené dezerty.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang