Schwarzwaldský dort, je klasická německá specialita, která je oblíbená po celém světě. Tento lahodný dort se vyrábí z vrstev čokoládového dortu, třešní, šlehačky a čokoládových hoblin. Říká se, že pochází z oblasti Schwarzwaldu v Německu a je oblíbeným dezertem tam i po celém světě.
Schwarzwaldský dort vznikl v německém Schwarzwaldu koncem 17. století. Vytvořil ho jeden z tamních pekařů, který chtěl dortem ohromit místní šlechtu.
Tradiční recept na Schwarzwaldský dort se připravuje z vrstev bohatého čokoládového dortu, třešní a šlehačky. Čokoládový dort se obvykle připravuje s kakaovým práškem a obvykle se ochucuje kirschwasserem, což je druh likéru vyráběného z třešní.
Třešně jsou obvykle čerstvé nebo konzervované, některé recepty však vyžadují sušené třešně. Šlehačka se připravuje ze smetany a cukru a ochucuje se vanilkovým extraktem. Dort se posype čokoládovými hoblinami.
Kromě tradičního Schwarzwaldského dortu existuje celá řada oblíbených variant. Některé recepty přidávají vrstvy pusinek nebo krému, zatímco jiné dorty se doplňují vrstvou makronek. V některých receptech se používá také tmavý čokoládový dort a tmavé třešně.
Schwarzwaldský dort se často podává při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby a narozeniny. Je také podobně jako třeba koblihy oblíbeným dezertem o Vánocích a dalších svátcích. Často se podobně jako třeba božský čokoládový dort podává s kopečkem šlehačky a posypaný čokoládovými hoblinkami.
Tento klasický německý dort jistě potěší každou společnost. Ať už hledáte speciální dezert pro zvláštní příležitost, nebo klasický dort pro každodenní pohoštění, Schwarzwaldský dort bude jistě hitem. Díky lahodné kombinaci čokolády, třešní a šlehačky se jistě stane miláčkem davu.
TIP: Kromě schwarzwaldského dortu se hitem vaší oslavy stanou i pečená dortová lízátka nebo můžete vyzkoušet jablečný dort s karamelem, který se hodí pro každou příležitost.
Schwarzwaldský dort originál
Dort má velmi lehkou strukturu a je plný proslulého třešňového likéru Kirsch.
Náplň je plná šťavnatých třešní s přídavkem Kirsch a čerstvě ušlehané smetany, takže v každém soustu dostanete krásný příval lahodnosti.
Musíte použít třešně ze sklenice nebo z konzervy, které jsou ve vlastní šťávě. S čerstvými třešněmi to prostě nejde, pokud je nenamočíte na co nejdelší dobu, aby změkly a byly dostatečně šťavnaté. Pár čerstvých třešní můžete koupit na ozdobu navrch dortu.
Tento dort charakterizuje likér Kirsch jako žádný jiný, takže ho určitě nevynechejte. Bez Kirsche by to prostě nebyl pravý německý Schwarzwaldský dort.
Schwarzwaldský dort originál – recept
Tento recept na originální Schwarzwaldský dort sice zabere trochu času, protože je třeba připravit třešňový sirup, piškot a náplň, ovšem panečku. Stojí to za všechnu tu námahu.
Ingredience na Schwarzwaldský dort originál
Korpus:
- 1 šálek nebo 125 g univerzální mouky
- 3/4 šálku nebo 95 g kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku nebo 30 g holandského kakaového prášku
- 1 lžička soli
- 5 lžic rozpuštěného nesoleného másla
- 1 šálek nebo 200 g cukru
- 6 vajec
Třešňový sirup:
- 2 hrnky nebo 400 g třešní ve sklenici nebo v konzervě
- 1/2 šálku nebo 120 ml třešňové šťávy ze sklenice
- 1/2 šálku nebo 120 ml Kirsch (třešňové pálenky)
- 1/2 šálku nebo 100 g cukru
Poleva:
- 2 lžíce neochucené práškové želatiny
- 2 šálky nebo 470 ml plus 6 lžic mléka
- 1/2 šálku nebo 65 g kukuřičného škrobu
- 6 lžic cukru
- 4 šálky nebo 950 ml husté smetany nebo dvojité smetany
- 4 lžíce Kirsch (třešňové pálenky)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g hořké čokolády
Postup na Schwarzwaldský dort originál
Připravte dort:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Hlubokou kulatou formu o průměru 23 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
- Do velké mísy přidejte cukr a vejce, šlehejte střední rychlostí, dokud se objem neztrojnásobí. To bude trvat asi 7-8 minut.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, sůl, kukuřičný škrob a kakaový prášek.
- Poté přidejte do vaječného těsta.
- Přidejte rozpuštěné máslo a pomocí stěrky nebo velké lžíce směs opatrně skládejte, dokud se nespojí. Nepřehánějte to s mícháním!
- Přeneste do vymazané a moukou vysypané dortové formy a vložte do trouby na přibližně 40 minut.
- Uprostřed koláče vyzkoušejte špejlí, zda je koláč hotový.
- Přeneste koláč z formy na chladicí mřížku a nechte ho 15 minut odpočívat, poté ho opatrně vyklopte z formy na chladicí mřížku dnem vzhůru a nechte ho zcela vychladnout.
- Pomocí zubatého nože (např. na chleba) rozkrojte dort na 3 stejné vrstvy a dejte stranou.
Připravte třešňový sirup:
- Osušené třešně dejte do mísy, zalijte je kirschem a nechte asi 30 minut louhovat.
- Vložte ½ šálku cukru a ½ šálku vyhrazené třešňové šťávy do středně velkého hrnce a na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Odstavte.
- Do třešňového sirupu přidejte tekutinu použitou k namáčení třešní.
- Třešně dejte na talíř a roztřiďte je, abyste vybrali asi tucet pěkných třešní na ozdobení vrchní části dortu, pokud nepoužíváte na ozdobení čerstvé třešně, a rozdělte je na 2 stejné porce.
Připravte polevu:
- Do malé misky přidejte želatinu a 6 lžic mléka.
- Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
- Směs zhoustne.
- Ve středně velkém hrnci přidejte kukuřičný škrob a cukr se 2 šálky mléka a šlehejte na mírném ohni.
- Neustále míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek.
- Jakmile směs svou hustotou připomíná pudinkovou směs, přidejte želatinovou směs a šlehejte, aby se spojila a směs byla pěkně hladká. (Pokud želatinová směs ztuhla příliš brzy, může být nutné ji na 15 sekund vložit do mikrovlnné trouby, aby povolila.)
- Želatinovou směs přelijte do velké mísy a dejte stranou.
- Pomocí mixéru přidejte čerstvou smetanu, kirsch a vanilkový extrakt.
- Pomocí šlehacího nástavce šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali, protože krém bude příliš tuhý a bude připomínat máslo!
- Polovinu šlehačky přidejte do želatinové směsi.
- Stěrkou promíchejte dohladka.
- Přidejte zbývající šlehačku a jemně ji promíchejte, dokud se směs nespojí.
Sestavení dortu:
- Začněte tím, že první vrstvu dortu položíte na talíř a bohatě potřete třešňovým sirupem. Potřete celý povrch až k okrajům.
- První polovinu třešní rozložte po celé první vrstvě dortu. (Třešně můžete rozkrojit na půl nebo nechat celé.)
- Pak vezměte stěrku a rozetřete ¼ vaší polevové směsi po celé ploše třešní.
- Opatrně položte další vrstvu dortu na polevu a opakujte tak, že celý povrch potřete třešňovým sirupem, přidejte druhou polovinu namočených třešní a další ¼ polevové směsi.
- Nakonec přidejte třetí vrstvu dortu.
- Vrchní vrstvu dortu potřete dalším třešňovým sirupem, opět buďte štědří a ujistěte se, že jste se sirupem dostali i do okrajů!
- Celý dort potřete tenkou vrstvou polevy a dejte na 30 minut ztuhnout do lednice.
- Poté dort vyjměte z chladničky a potřete ho zbylou polevou. Klidně ji rozetřete paletovým nožem, použijte trysku nebo ji prostě rozetřete „nahrubo“.
- Nakonec ozdobte vrchní část třešněmi a strouhanou čokoládou.
- Originál Schwarzwaldský dort dejte do lednice na minimálně 2 hodiny, pak nakrájejte na 12 plátků a pochutnejte si!
Schwarzwaldský dort na plech – recept
Klíčem k přípravě lahodného Schwarzwaldského dortu je zajistit, aby byl dort rovnoměrně propečený. Toho lze dosáhnout pečením na plechu. Pečení na plechu zajistí, že dort bude upečený rovnoměrně a bude mít pěkný, rovný povrch.
Ingredience na Schwarzwaldský dort na plechu
Korpus:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku podmáslí
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilky
- 2 velká vejce
- 1 šálek nesoleného másla
- 1/4 šálku kakaového prášku
- 1 šálek vroucí vody
- 600 g mražených třešní, rozmražených
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžíce bourbonu (na přání)
Smetana na šlehání:
- 2 šálky smetany na šlehání
- 1 lžička vanilky
- 2 lžíce cukru
Ozdoba:
- strouhaná čokoláda
Postup na Schwarzwaldský dort na plechu
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V malém hrnci rozpusťte máslo na středně nízkém ohni.
- Vmíchejte kakaový prášek.
- Když je máslo rozpuštěné, vmíchejte vroucí vodu a nechte několik minut probublávat.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr a sůl.
- V samostatné menší míse vyšlehejte podmáslí, vejce, vanilku a jedlou sodu.
- Čokoládovou směs vlijte do moučné směsi a prošlehejte.
- Poté vmíchejte směs podmáslí a vajec.
- Míchejte, dokud těsto nebude hladké, a poté ho nalijte do plechu o rozměrech 12 × 12 nebo podobně velkého.
- Plechový koláč pečte při 180 °C zhruba 20 minut, dokud ze středu nevyjde čistý tester.
- Pokud použijete plech jiné velikosti, může se doba pečení změnit.
- Mezitím v hrnci na mírném ohni smíchejte třešně, cukr a bourbon.
- Jakmile se cukr rozpustí a třešně se spaří, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
- Když je koláč hotový, lžící přelijte třešňovou směs přes vrchol koláče.
- Před přidáním šlehačky nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vyšlehejte šlehačku s vanilkovým a cukrem a rovnoměrně ji rozetřete na vychladlý koláč.
- Schwarzwaldský dort na plechu ozdobte strouhanou čokoládou.
Schwarzwaldský višňový dort – recept
Schwarzwaldský višňový dort je klasický dezert, na kterém si jistě pochutná každý, kdo ho ochutná. Je to lahodná pochoutka, která jistě ozvláštní každou příležitost. Ať už se ho rozhodnete připravit sami, nebo si ho zakoupíte v pekárně, Schwarzwaldský dort se jistě stane hitem.
Ingredience na Schwarzwaldský višňový dort
Korpus:
- 1 šálek plnotučného mléka
- 3 velká vejce
- 1/2 šálku kanolového oleje
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky plus 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky cukru
- 3/4 šálku kakaa na pečení
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
Náplň:
- 2 sklenice (410 g každá) vypeckovaných višní
- 1 šálek cukru
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 3 lžíce třešňového brandy nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
Šlehačka:
- 3 šálky husté smetany ke šlehání
- 1/3 šálku moučkového cukru
Postup na Schwarzwaldský višňový dort
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyložte dno dvou vymaštěných 23 cm kulatých forem pečícím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte mléko, vejce, olej a vanilku, dokud se dobře nespojí.
- V jiné míse prošlehejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Postupně vmíchejte do mléčné směsi.
- Přeneste do připravených forem.
- Pečte 30-35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Před vyjmutím na drátěnou mřížku nechte 10 minut vychladnout.
- Odstraňte papír.
- Nechte je zcela vychladnout.
- Mezitím na náplň slijte višně a nechte si 1/2 šálku šťávy.
- V malém hrnci prošlehejte cukr, kukuřičný škrob a vyhrazenou šťávu.
- Přidejte višně.
- Vařte a míchejte na mírném ohni 10-12 minut nebo dokud nezhoustnou a nezačnou bublat.
- Odstavte z ohně.
- Vmíchejte brandy.
- Nechte zcela vychladnout.
- Ve velké míse šlehejte smetanu, dokud nezačne houstnout.
- Přidejte moučkový cukr.
- Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Pomocí dlouhého zubatého nože rozřízněte každý dort vodorovně na polovinu.
- Jednu vrstvu dortu položte na servírovací talíř.
- Navrch dejte 1-1/2 šálku šlehačky.
- Rozetřete 3/4 šálku náplně do vzdálenosti 1 cm od okraje.
- Opakujte dvakrát.
- Navrch položte zbývající vrstvu dortu.
- Povrch a boky dortu potřete zbývající šlehačkou a část si nechte na ozdobení.
- Na vrchol dortu naneste lžíci zbývající náplně.
- Do podávání nechte Schwarzwaldský višňový dort v chladničce.