• Příprava: 72 hodin 25 minut
  • Porce: 8

Ingredience na korpus

  • 1 2⁄3 šálků hladké mouky
  • 2⁄3 šálek kakaového prášku
  • 1 1⁄2 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1⁄2 másla nebo ztuženého tuku
  • 1 1⁄2 šálků cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilky
  • 1 1⁄2 šálků podmáslí

Ingredience na náplň

  • 1⁄2 šálek brandy (kirsch)
  • 1⁄2 šálek nesoleného másla
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1⁄4 šálek espressa
  • 700 g čerstvých černých třešní

Ingredience na polevu

  • 2 šálky husté smetany ke šlehání
  • 1⁄2 lžička vanilky
  • 1⁄8 šálek brandy (kirsch)
  • 2 lžíce sušeného mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1⁄2 šálek strouhané hořké čokolády

Postup

  • Většinu třešní vypeckujte a asi 10 jich nechte na ozdobu na vrcholu dortu. Vezměte vypeckované třešně a namočte je přes noc do sklenice s 1/2 šálku brandy.
  • Předehřejte troubu na 180 °C. Dno tří kulatých dortových forem o průměru 23 cm vyložte pergamenem.
  • Prosejeme suché přísady na koláč.
  • Smíchejte ztužený tuk a cukr. Přidejte vejce a vanilku a dobře promíchejte.
  • Přidejte suché přísady střídavě s podmáslím a dobře promíchejte.
  • Rovnoměrně nalijte do dortových forem. Pečte 20 minut nebo dokud se špejle nelepí.
  • Nechte vychladnout a koláče vyjměte. Propíchněte vršky koláčů párátkem a nalijte na ně 1/2 šálku brandy (ve které se namočily třešně).
  • V míse vyšlehejte máslo do světlé a krémové pěny. Přidejte moučkový cukr, sůl a espresso a dobře promíchejte. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte brandy nebo višňovou šťávu.
  • Višně rozkrojte na poloviny.
  • Na dortový plech položte základní vrstvu, na jednu vrstvu rozetřete 1/2 náplně, pokryjte ji třešněmi a přiklopte další vrstvou dortu.
  • Na tuto vrstvu dortu rozetřete druhou polovinu náplně, zakryjte ji třešněmi a přiklopte třetí vrstvou dortu. Přikryjte a nechte den nebo dva v chladničce, aby se kirsch vsákl do dortu a zvlhnul.
  • V den, kdy budete dort podávat, připravte polevu. Smetanu šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Jemně vmíchejte sušené mléko a moučkový cukr.
  • Přidejte vanilku a přilévejte Kirsch, dokud nebude mít dobrou konzistenci.
  • Pokud máte rádi více polevy, zdvojnásobte tento recept. Polevou potřete celý dort.
  • Nahoru položte čerstvé, neporušené třešně na ozdobu a povrch pokryjte čokoládovými hoblinkami.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang