parizsky-dort-recept-5

Pařížský dort nebo též dort Paříž je fenoménem cukráren a kaváren, a těší se velmi velké oblibě. Podobně jako řada jiných oblíbených dezertů může i pařížský dort na první pohled možná působit dojmem, že jeho příprava je složitá, a že je tedy lepší ji nechat na zkušených cukrářích. Pravdou ovšem je, že s našimi recepty si upečete pařížský dort doma snadno a kvalitně.

Pařížský dort patří mezi čokoládové dorty. Charakteristická je pro něj bohatá a zároveň nadýchaná konzistence, čokoládová poleva a ve většině případů také čokoládová – pařížská – šlehačka, kterou bývá tato dortová klasika ozdobená.

Shrnutí článku

Variace pařížského dortu – pařížský dort je znám všem milovníkům sladkého. Kromě klasických receptů je možné ho ozvláštnit například krémem s mascarpone nebo z něj udělat dort na plech

Základy přípravy pařížského dortu – mnohdy se pařížský dort společně se šlehačkou připravují den předem, aby bylo těsto odpočinuté. Základem je také kvalitní čokoláda a máslo

Šlehačka jako základ – přestože jsou známé také varianty pařížského dortu bez šlehačky, kvalitní šlehačka nebo krém je mnohdy základ. Krém se od šlehačky pak liší svou konzistencí, kdy krém je převážně z másla

Pařížský dort je již řadu let hitem kaváren a cukráren – již před mnoha lety chodili Pražané na vyhlášený pařížský dort například do cukrárny U Myšáka, dort Paříž vám naservírují v řadě luxusních i obyčejných kaváren a cukráren. Spousta lidí si také ráda objednává pařížský dort k narozeninám.

Můžete také vyzkoušet recept na Schwarzwaldský dort originál, který je oblíbený po celém světe, nebo kakaovou buchtu s tvarohem či dort se slaným karamelem.

Dort s pařížskou šlehačkou – recept

Jak tedy připravit dort s pařížskou šlehačkou? S trochou trpělivosti to pro vás jistě nebude nic těžkého.

Ingredience

Na korpus

  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce bílého cukru
  • 4 velká vejce

Na pařížskou šlehačku

  • 500 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 lžíce kvalitního kakaa

Postup

  1. Den předem si připravte pařížskou šlehačku: opatrně a důkladně smíchejte smetanu s cukrem a kakaem a povařte na středním plameni 1-2 minuty.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou dortovou formu vymažte máslem nebo tukem a vysypejte hrubou moukou.
  3. Pečlivě oddělte bílky od žloutků. Žloutky ponechte stranou a bílky důkladně vyšlehejte ve sníh. Postupně přimíchávejte žloutky.
  4. Do vaječné směsi po troškách přisypávejte prosátou mouku s kakaem.
  5. Těsto vljite do připravené formy a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Upečený dort nechte vychladnout na mřížce. Mezitím vyšlehejte pařížskou šlehačku.
  7. Ozdobte pařížskou šlehačkou, uložte ještě na chvilku do chladničky a můžete podávat.

Hrníčkový Pařížský dort – recept

Pokud při pečení rádi odměřujete ingredience v hrncích, můžete si doma vyzkoušet přípravu tohoto lahodného pařížského hrníčkového dortu.

Ingredience

  • 4 velká vejce
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 balení čokoládové polevy

Na šlehačku

  • 4 lžíce kakaa
  • 6 lžic cukru krystal
  • 700 ml smetany ke šlehání
  • 120 g kvalitní hořké čokolády

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C a vhodnou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Přidejte špetku soli, ještě chvilku prošlehejte, po troškách přisypte cukr a šlehejte dalších 5 minut.
  3. Snižte u mixéru stupeň na ten nejnižší a po troškách přišlehejte olej se žloutky.
  4. Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá a suchá. Korpus nechte vychladnout na mřížce a poté nožem seřízněte do roviny, bude-li to potřeba.
  5. Do menšího hrnce vlijte smetanu ke šlehání, přidejte kakao, prosátý cukr, a za stálého míchání přiveďte k varu.
  6. Odstavte, přidejte nalámanou hořkou čokoládu a promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte do ledničky. S přípravou dortu pokračujte druhý den.
  7. Čokoládovou polevu připravte dle návodu na balení. Vyjměte dort z chladničky a opatrně jej potřete šlehačkovou směsí v tenké vrstvě. Chvilku počkejte a polijte dort připravenou polevou.
  8. Nechte v chladničce, dokud poleva neztuhne, ozdobte šlehačkou a můžete podávat.
parizsky-dort-recept-6-9886713
Pařížský dort se vyznačuje charakteristickou konzistencí.

Pravý pařížský dort – recept

Troufáte si na přípravu pravého pařížského dortu? Spíše než cukrářský um budete potřebovat dostatek času, trpělivosti a místa v chladničce. Odměnou vám bude dokonalý pařížský dort.

Ingredience

Na korpus

  • 3 velká vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce mouky
  • Špetka soli
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1-1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku

Na pařížskou šlehačku

  • 500 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 250 ml obyčejné šlehačky
  • 3 balení kvalitní čokolády na vaření

Na čokoládovou polevu

  • 2 balení kvalitní čokolády na vaření
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 1 lžíce másla
  • 40 ml šlehačky

Postup

  1. S přípravou dortu začněte klidně dva dny předem. Nejprve si připravte šlehačku: ve vhodné nádobě ohřejte šlehačku a rozpusťte v ní čokoládu. Za neustálého míchání vařte zhruba jednu minutu, okamžitě odstavte a po vychladnutí uložte do lednice.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou formu vymažte a vysypte.
  3. Oddělte žloutky od bílků a bílky důkladně vyšlehejte v sníh. Postupně přidejte 2 lžíce cukru, prošlehejte, snižte stupeň na nejnižší a postupně za stálého šlehání přidejte žloutky, lžíci cukru a rozpuštěné máslo.
  4. Smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva, a stěrkou nebo vařečkou opatrně vmíchejte do vyšlehané směsi.
  5. Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 20-25 minut. Kontrolujte špejlí zapíchnutou do středu korpusu. Upečený dort nechte vychladnout na mřížce.
  6. Vyšlehejte připravenou pařížskou šlehačku a potřete souvislou vrstvou vršek a boky korpusu. Uložte na 1,5-2 hodiny do ledničky.
  7. Ve vodní lázni nechte mezitím rozpustit čokoládu na polevu s vodou. Ve směsi nechte rozpustit máslo, přidejte šlehačku, promíchejte do hladka a okamžitě odstavte.
  8. Nechte mírně vychladnout a polevou polijte připravený dort. Dort uložte do ledničky, dokud poleva neztuhne. Můžete ozdobit zbylou šlehačkou.

Jednoduchý pařížský dort – recept

Příprava pařížského dortu vám nemusí zabrat dva dny. S tímto receptem si doma připravíte jednoduchý pařížský dort.

Ingredience

  • 125 g kvalitní čokolády na pečení
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 šálku soleného nebo nesoleného másla nakrájeného na kostičky
  • 125 g cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce, bílek a žloutky odděleně
  • 1 špetka soli

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte vhodnou formu na koláč.
  2. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte čokoládu s mlékem. Přidejte máslo a za stálého míchání nechte rozpustit.
  3. Vypněte oheň a přidejte cukr a žloutky, jeden po druhém, mezi jednotlivými přídavky míchejte. Přisypte mouku a dobře promíchejte.
  4. Ve středně velké míse ušlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  5. Opatrně je ve dvou nebo třech dávkách vmíchejte do čokoládové směsi.
  6. Nalijte do připravené formy a pečte asi 30-35 minut.
  7. Nechte jednoduchý pařížský dort vychladnout a můžete podávat.

Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou – recept

Komu by nechutnala pařížská šlehačka? Díky tomuto receptu si připravíte doma dokonalý čokoládový dort s pařížskou šlehačkou. Pařížskou šlehačku si připravte den předem.

Ingredience

Na pařížskou šlehačku

  • 500 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitní hořké čokolády

Na korpus

  • 250 g hořké čokolády
  • 250 g másla (soleného nebo nesoleného)
  • 250 g cukru
  • 70 g mouky
  • 4 vejce

Postup

  1. Ve vhodném menším hrnci zahřejte smetanu, přidejte nalámanou čokoládu a nechte za stálého míchání rozpustit. Okamžitě odstavte a po vychladnutí nechte minimálně přes noc v ledničce.
  2. Předehřejte troubu na 200 °C.
  3. Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte ji v ve vodní lázni (můžete použít i mikrovlnnou troubu). Přidejte máslo nakrájené na kousky a metličkou dobře promíchejte, abyste získali hladkou strukturu.
  4. Směs přelijte do mísy.
  5. Přidejte cukr a dobře promíchejte. Přidejte mouku a opět důkladně promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám. Do další mísy rozklepněte vejce a vyšlehejte.
  6. Přidejte je k čokoládové směsi a dobře promíchejte. Měli byste mít husté, hladké a syté těsto.
  7. Těsto nalijte do dortové formy, kterou jste předem vymazali máslem a vysypali moukou.
  8. Snižte teplotu na 150 °C. Pečte 30 minut.
  9. Nechte 10 minut vychladnout a vyklopte.
  10. Vyjměte směs na šlehačku z ledničky a vyšlehejte. Pařížskou šlehačkou ozdobte vychladlý dort.
parizsky-dort-recept-3-5828208
Při zdobení pařížského dortu můžete dát prostor kreativitě.

Pařížský dort s pařížským krémem s mascarpone – recept

Pokud vám chutná italský sýr mascarpone, můžete si doma připravit vynikající pařížský dort s marscarpone.

Ingredience

  • 200 g osoleného másla
  • 125 ml mléka
  • 240 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 68 g kakaového prášku
  • 315 g krystalového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 středně velká vejce
  • 150 ml mascarpone
  • 125 ml (1/2 šálku) horké kávy
  • 2 balení čokoládové polevy

Na krém s mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 ml tučné smetany
  • špetka soli
  • 80 g hořké čokolády, jemně nasekané

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte máslem dvě dortové formy a vysypte je moukou nebo kakaovým práškem.
  2. Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte vychladnout.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kakaový prášek, cukr a sůl. K suchým přísadám přidejte máslovou směs, vejce a zakysanou smetanu a vyšlehejte dohladka. Přidejte horkou kávu a míchejte do hladka.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do dvou dortových forem. Koláče pečte na nejnižší mřížce 22-26 minut.
  5. Koláče nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté je vyklopte na chladicí mřížku, aby zcela vychladly.
  6. Po úplném vychladnutí koláče rozdělte vroubkovaným nožem na poloviny.
  7. Ve středně velké míse vyšlehejte mascarpone a moučkový cukr do hladké a krémové konzistence. Přidejte smetanu a sůl a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte nasekanou čokoládu.
  8. První vrstvu dortu položte na talíř nebo dortový stojan. Potřete ho vrstvou mascarpone náplně. Opakujte se zbývajícími vrstvami.
  9. Čokoládovou polevu připravte podle návodu a rozetřete na vrchní část a boky dortu. Uložte do ledničky a po ztuhnutí polevy můžete podávat.

Nadýchaný pařížský dort – recept

Chcete potěšit rodinu, partnera nebo přátele lahodným dortem? Připravte si s námi tento vynikající nadýchaný pařížský dort.

Ingredience

  • ½ šálku bílého cukru
  • 115 g hořkosladké čokolády na pečení
  • 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků
  • ¾ šálku nesoleného másla nakrájeného na kostičky
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 5 velkých vajec při pokojové teplotě, oddělených od sebe
  • ¼ hrnku hladké mouky, lžíce a vyrovnaný povrch
  • špetka soli
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vhodnou dortovou formu vyložte pergamenovým papírem a papír i stěny formy bohatě postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
  2. Odložte stranou 3 lžíce krystalového cukru. Čokoládu nalámejte na kousky a spolu s máslem nakrájeným na kostky a zbývajícím cukrem je vložte do velkého hrnce s těžkým dnem.
  3. Vařte na mírném až středně mírném ohni, dokud se čokoláda a máslo nerozteče a cukr se nerozpustí. Pánev stáhněte z ohně. Vmíchejte vanilku a nechte směs mírně vychladnout.
  4. Zatímco čokoládová směs chladne, vyšlehejte bílky ve velké míse elektrickým mixérem do pěny. Přidejte sůl a šlehejte, dokud směs nenabude nadýchaně bílé barvy a po vytažení šlehačů nebudou vidět špičky.
  5. Bílky posypte vyhrazeným cukrem a šlehejte, dokud nejsou tuhé a lesklé. Odstavte.
  6. Do mírně vychladlé čokoládové směsi zašlehejte po jednom žloutky a po každém přidání dobře vyšlehejte.
  7. Mouku zašlehejte do směsi.
  8. Do čokoládové směsi zašlehejte ⅓ bílků a poté lžící nebo gumovou stěrkou opatrně vmíchejte zbylé bílky.
  9. Opatrně nalijte těsto do připravené formy a jemně s ní poklepejte, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny. Formu položte na plech.
  10. Pečte asi 35 až 45 minut, dokud těsto dobře nevykyne a střed není téměř ztuhlý, nicméně ne úplně. Pokud se zdá, že koláč vykynul nerovnoměrně, po 20 až 25 minutách ho otočte.
  11. Vyjměte z trouby, postavte formu na drátěnou chladicí mřížku a odstraňte pouze boky. Nepokoušejte se vyjmout koláč ze základny dříve, než zcela vychladne, protože tento koláč je velmi křehký.
  12. Nechte zcela vychladnout a servírujte.
parizsky-dort-recept-2-4866473
Pařížský dort můžete ozdobit kombinací polev.

Pařížský dort na plech aneb pařížské řezy – recept

Pařížský dort nemusí mít nutně svůj tradiční tvar. Pokud nemáte doma vhodnou formu, můžete si připravit pařížský dort na plech – pařížské řezy.

Ingredience

  • 1/2 hrnku cukru
  • 5 středních vajec
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 a 1/2 lžíce kakaa

Postup

  1. Předehřejte troubu na 185 °C. Vhodný plech vymažte a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Prosátou mouku s kakaem vložte do mísy a odložte. Oddělte žloutky od bílků.
  3. Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh.
  4. Promíchejte žloutky s olejem a důkladně vyšlehejte.
  5. Žloutkovou a bílkovou směs smíchejte, po troškách vmíchejte mouku a vařečkou zpracujte dohladka.
  6. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut. Snižte teplotu na 155 °C a pečte dalších 10 minut. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Příprava pařížského dortu

Příprava pařížského dortu může mít různé formy, protože i pařížský dort si můžete připravit v různých variantách. Pokud hledáte pařížský dort recept, můžete si všimnout, že se postup v řadě bodů shoduje bez ohledu na verzi pařížského dortu.

Nedílnou součástí receptu na dort Paříž je příprava základního čokoládového dortového korpusu, který svou konzistencí připomíná piškotové těsto. Korpus i pařížskou šlehačku na pařížský dort si řada lidí připravuje den předem, není to nicméně nezbytně nutné.

Při pečení pařížského dortu se neobejdete bez typické čokoládové polevy, složené z vysoce kvalitní čokolády a másla.

cokolada-parizsky-dort-4225333
Při pečení tradičního pařížského dortu se neobejdete bez čokolády.

Pařížský krém do dortu – těžká pařížská šlehačka

Ačkoliv si pařížský dort můžete připravit i bez krému či šlehačky, nejlépe si jej vychutnáte s těžkou pařížskou šlehačkou nebo pařížským krémem.

Pařížský krém do dortu obvykle obsahuje máslo, zatímco pařížská šlehačka bývá lehčí a zpravidla se skládá ze smetany, cukru a čokolády nebo kakaa.

Pařížský krém do dortu slouží vzhledem ke své konzistenci většinou jako náplň, a to nejen do dortu Paříž, třeba také do pařížských rohlíčků, rolád a dalších receptů. Těžká pařížská šlehačka slouží naopak ke zdobení.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang