Pařížský dort nebo též dort Paříž je fenoménem cukráren a kaváren, a těší se velmi velké oblibě. Podobně jako řada jiných oblíbených dezertů může i pařížský dort na první pohled možná působit dojmem, že jeho příprava je složitá, a že je tedy lepší ji nechat na zkušených cukrářích. Pravdou ovšem je, že s našimi recepty si upečete pařížský dort doma snadno a kvalitně.
Pařížský dort patří mezi čokoládové dorty. Charakteristická je pro něj bohatá a zároveň nadýchaná konzistence, čokoládová poleva a ve většině případů také čokoládová – pařížská – šlehačka, kterou bývá tato dortová klasika ozdobená.
Shrnutí článku
Variace pařížského dortu – pařížský dort je znám všem milovníkům sladkého. Kromě klasických receptů je možné ho ozvláštnit například krémem s mascarpone nebo z něj udělat dort na plech
Základy přípravy pařížského dortu – mnohdy se pařížský dort společně se šlehačkou připravují den předem, aby bylo těsto odpočinuté. Základem je také kvalitní čokoláda a máslo
Šlehačka jako základ – přestože jsou známé také varianty pařížského dortu bez šlehačky, kvalitní šlehačka nebo krém je mnohdy základ. Krém se od šlehačky pak liší svou konzistencí, kdy krém je převážně z másla
Pařížský dort je již řadu let hitem kaváren a cukráren – již před mnoha lety chodili Pražané na vyhlášený pařížský dort například do cukrárny U Myšáka, dort Paříž vám naservírují v řadě luxusních i obyčejných kaváren a cukráren. Spousta lidí si také ráda objednává pařížský dort k narozeninám.
Dort s pařížskou šlehačkou – recept
Jak tedy připravit dort s pařížskou šlehačkou? S trochou trpělivosti to pro vás jistě nebude nic těžkého.
Ingredience
Na korpus
- 3 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce bílého cukru
- 4 velká vejce
Na pařížskou šlehačku
- 500 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 lžíce kvalitního kakaa
Postup
- Den předem si připravte pařížskou šlehačku: opatrně a důkladně smíchejte smetanu s cukrem a kakaem a povařte na středním plameni 1-2 minuty.
- Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou dortovou formu vymažte máslem nebo tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Pečlivě oddělte bílky od žloutků. Žloutky ponechte stranou a bílky důkladně vyšlehejte ve sníh. Postupně přimíchávejte žloutky.
- Do vaječné směsi po troškách přisypávejte prosátou mouku s kakaem.
- Těsto vljite do připravené formy a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Upečený dort nechte vychladnout na mřížce. Mezitím vyšlehejte pařížskou šlehačku.
- Ozdobte pařížskou šlehačkou, uložte ještě na chvilku do chladničky a můžete podávat.
Hrníčkový Pařížský dort – recept
Pokud při pečení rádi odměřujete ingredience v hrncích, můžete si doma vyzkoušet přípravu tohoto lahodného pařížského hrníčkového dortu.
Ingredience
- 4 velká vejce
- 1/2 hrnku kakaa
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/3 hrnku oleje
- 2 balení čokoládové polevy
Na šlehačku
- 4 lžíce kakaa
- 6 lžic cukru krystal
- 700 ml smetany ke šlehání
- 120 g kvalitní hořké čokolády
Postup
- Troubu předehřejte na 150 °C a vhodnou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Přidejte špetku soli, ještě chvilku prošlehejte, po troškách přisypte cukr a šlehejte dalších 5 minut.
- Snižte u mixéru stupeň na ten nejnižší a po troškách přišlehejte olej se žloutky.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá a suchá. Korpus nechte vychladnout na mřížce a poté nožem seřízněte do roviny, bude-li to potřeba.
- Do menšího hrnce vlijte smetanu ke šlehání, přidejte kakao, prosátý cukr, a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Odstavte, přidejte nalámanou hořkou čokoládu a promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte do ledničky. S přípravou dortu pokračujte druhý den.
- Čokoládovou polevu připravte dle návodu na balení. Vyjměte dort z chladničky a opatrně jej potřete šlehačkovou směsí v tenké vrstvě. Chvilku počkejte a polijte dort připravenou polevou.
- Nechte v chladničce, dokud poleva neztuhne, ozdobte šlehačkou a můžete podávat.
Pravý pařížský dort – recept
Troufáte si na přípravu pravého pařížského dortu? Spíše než cukrářský um budete potřebovat dostatek času, trpělivosti a místa v chladničce. Odměnou vám bude dokonalý pařížský dort.
Ingredience
Na korpus
- 3 velká vejce
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 3 lžíce mouky
- Špetka soli
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1-1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
Na pařížskou šlehačku
- 500 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 250 ml obyčejné šlehačky
- 3 balení kvalitní čokolády na vaření
Na čokoládovou polevu
- 2 balení kvalitní čokolády na vaření
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 lžíce másla
- 40 ml šlehačky
Postup
- S přípravou dortu začněte klidně dva dny předem. Nejprve si připravte šlehačku: ve vhodné nádobě ohřejte šlehačku a rozpusťte v ní čokoládu. Za neustálého míchání vařte zhruba jednu minutu, okamžitě odstavte a po vychladnutí uložte do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou formu vymažte a vysypte.
- Oddělte žloutky od bílků a bílky důkladně vyšlehejte v sníh. Postupně přidejte 2 lžíce cukru, prošlehejte, snižte stupeň na nejnižší a postupně za stálého šlehání přidejte žloutky, lžíci cukru a rozpuštěné máslo.
- Smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva, a stěrkou nebo vařečkou opatrně vmíchejte do vyšlehané směsi.
- Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 20-25 minut. Kontrolujte špejlí zapíchnutou do středu korpusu. Upečený dort nechte vychladnout na mřížce.
- Vyšlehejte připravenou pařížskou šlehačku a potřete souvislou vrstvou vršek a boky korpusu. Uložte na 1,5-2 hodiny do ledničky.
- Ve vodní lázni nechte mezitím rozpustit čokoládu na polevu s vodou. Ve směsi nechte rozpustit máslo, přidejte šlehačku, promíchejte do hladka a okamžitě odstavte.
- Nechte mírně vychladnout a polevou polijte připravený dort. Dort uložte do ledničky, dokud poleva neztuhne. Můžete ozdobit zbylou šlehačkou.
Jednoduchý pařížský dort – recept
Příprava pařížského dortu vám nemusí zabrat dva dny. S tímto receptem si doma připravíte jednoduchý pařížský dort.
Ingredience
- 125 g kvalitní čokolády na pečení
- 3 lžíce mléka
- 1/2 šálku soleného nebo nesoleného másla nakrájeného na kostičky
- 125 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 vejce, bílek a žloutky odděleně
- 1 špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte vhodnou formu na koláč.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte čokoládu s mlékem. Přidejte máslo a za stálého míchání nechte rozpustit.
- Vypněte oheň a přidejte cukr a žloutky, jeden po druhém, mezi jednotlivými přídavky míchejte. Přisypte mouku a dobře promíchejte.
- Ve středně velké míse ušlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Opatrně je ve dvou nebo třech dávkách vmíchejte do čokoládové směsi.
- Nalijte do připravené formy a pečte asi 30-35 minut.
- Nechte jednoduchý pařížský dort vychladnout a můžete podávat.
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou – recept
Komu by nechutnala pařížská šlehačka? Díky tomuto receptu si připravíte doma dokonalý čokoládový dort s pařížskou šlehačkou. Pařížskou šlehačku si připravte den předem.
Ingredience
Na pařížskou šlehačku
- 500 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 200 g kvalitní hořké čokolády
Na korpus
- 250 g hořké čokolády
- 250 g másla (soleného nebo nesoleného)
- 250 g cukru
- 70 g mouky
- 4 vejce
Postup
- Ve vhodném menším hrnci zahřejte smetanu, přidejte nalámanou čokoládu a nechte za stálého míchání rozpustit. Okamžitě odstavte a po vychladnutí nechte minimálně přes noc v ledničce.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte ji v ve vodní lázni (můžete použít i mikrovlnnou troubu). Přidejte máslo nakrájené na kousky a metličkou dobře promíchejte, abyste získali hladkou strukturu.
- Směs přelijte do mísy.
- Přidejte cukr a dobře promíchejte. Přidejte mouku a opět důkladně promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám. Do další mísy rozklepněte vejce a vyšlehejte.
- Přidejte je k čokoládové směsi a dobře promíchejte. Měli byste mít husté, hladké a syté těsto.
- Těsto nalijte do dortové formy, kterou jste předem vymazali máslem a vysypali moukou.
- Snižte teplotu na 150 °C. Pečte 30 minut.
- Nechte 10 minut vychladnout a vyklopte.
- Vyjměte směs na šlehačku z ledničky a vyšlehejte. Pařížskou šlehačkou ozdobte vychladlý dort.
Pařížský dort s pařížským krémem s mascarpone – recept
Pokud vám chutná italský sýr mascarpone, můžete si doma připravit vynikající pařížský dort s marscarpone.
Ingredience
- 200 g osoleného másla
- 125 ml mléka
- 240 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 68 g kakaového prášku
- 315 g krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 2 středně velká vejce
- 150 ml mascarpone
- 125 ml (1/2 šálku) horké kávy
- 2 balení čokoládové polevy
Na krém s mascarpone
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 ml tučné smetany
- špetka soli
- 80 g hořké čokolády, jemně nasekané
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte máslem dvě dortové formy a vysypte je moukou nebo kakaovým práškem.
- Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kakaový prášek, cukr a sůl. K suchým přísadám přidejte máslovou směs, vejce a zakysanou smetanu a vyšlehejte dohladka. Přidejte horkou kávu a míchejte do hladka.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do dvou dortových forem. Koláče pečte na nejnižší mřížce 22-26 minut.
- Koláče nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté je vyklopte na chladicí mřížku, aby zcela vychladly.
- Po úplném vychladnutí koláče rozdělte vroubkovaným nožem na poloviny.
- Ve středně velké míse vyšlehejte mascarpone a moučkový cukr do hladké a krémové konzistence. Přidejte smetanu a sůl a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte nasekanou čokoládu.
- První vrstvu dortu položte na talíř nebo dortový stojan. Potřete ho vrstvou mascarpone náplně. Opakujte se zbývajícími vrstvami.
- Čokoládovou polevu připravte podle návodu a rozetřete na vrchní část a boky dortu. Uložte do ledničky a po ztuhnutí polevy můžete podávat.
Nadýchaný pařížský dort – recept
Chcete potěšit rodinu, partnera nebo přátele lahodným dortem? Připravte si s námi tento vynikající nadýchaný pařížský dort.
Ingredience
- ½ šálku bílého cukru
- 115 g hořkosladké čokolády na pečení
- 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků
- ¾ šálku nesoleného másla nakrájeného na kostičky
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 5 velkých vajec při pokojové teplotě, oddělených od sebe
- ¼ hrnku hladké mouky, lžíce a vyrovnaný povrch
- špetka soli
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vhodnou dortovou formu vyložte pergamenovým papírem a papír i stěny formy bohatě postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
- Odložte stranou 3 lžíce krystalového cukru. Čokoládu nalámejte na kousky a spolu s máslem nakrájeným na kostky a zbývajícím cukrem je vložte do velkého hrnce s těžkým dnem.
- Vařte na mírném až středně mírném ohni, dokud se čokoláda a máslo nerozteče a cukr se nerozpustí. Pánev stáhněte z ohně. Vmíchejte vanilku a nechte směs mírně vychladnout.
- Zatímco čokoládová směs chladne, vyšlehejte bílky ve velké míse elektrickým mixérem do pěny. Přidejte sůl a šlehejte, dokud směs nenabude nadýchaně bílé barvy a po vytažení šlehačů nebudou vidět špičky.
- Bílky posypte vyhrazeným cukrem a šlehejte, dokud nejsou tuhé a lesklé. Odstavte.
- Do mírně vychladlé čokoládové směsi zašlehejte po jednom žloutky a po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Mouku zašlehejte do směsi.
- Do čokoládové směsi zašlehejte ⅓ bílků a poté lžící nebo gumovou stěrkou opatrně vmíchejte zbylé bílky.
- Opatrně nalijte těsto do připravené formy a jemně s ní poklepejte, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny. Formu položte na plech.
- Pečte asi 35 až 45 minut, dokud těsto dobře nevykyne a střed není téměř ztuhlý, nicméně ne úplně. Pokud se zdá, že koláč vykynul nerovnoměrně, po 20 až 25 minutách ho otočte.
- Vyjměte z trouby, postavte formu na drátěnou chladicí mřížku a odstraňte pouze boky. Nepokoušejte se vyjmout koláč ze základny dříve, než zcela vychladne, protože tento koláč je velmi křehký.
- Nechte zcela vychladnout a servírujte.
Pařížský dort na plech aneb pařížské řezy – recept
Pařížský dort nemusí mít nutně svůj tradiční tvar. Pokud nemáte doma vhodnou formu, můžete si připravit pařížský dort na plech – pařížské řezy.
Ingredience
- 1/2 hrnku cukru
- 5 středních vajec
- 7 lžic rozpuštěného másla
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 a 1/2 lžíce kakaa
Postup
- Předehřejte troubu na 185 °C. Vhodný plech vymažte a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem.
- Prosátou mouku s kakaem vložte do mísy a odložte. Oddělte žloutky od bílků.
- Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh.
- Promíchejte žloutky s olejem a důkladně vyšlehejte.
- Žloutkovou a bílkovou směs smíchejte, po troškách vmíchejte mouku a vařečkou zpracujte dohladka.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut. Snižte teplotu na 155 °C a pečte dalších 10 minut. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte zcela vychladnout.
Příprava pařížského dortu
Příprava pařížského dortu může mít různé formy, protože i pařížský dort si můžete připravit v různých variantách. Pokud hledáte pařížský dort recept, můžete si všimnout, že se postup v řadě bodů shoduje bez ohledu na verzi pařížského dortu.
Nedílnou součástí receptu na dort Paříž je příprava základního čokoládového dortového korpusu, který svou konzistencí připomíná piškotové těsto. Korpus i pařížskou šlehačku na pařížský dort si řada lidí připravuje den předem, není to nicméně nezbytně nutné.
Při pečení pařížského dortu se neobejdete bez typické čokoládové polevy, složené z vysoce kvalitní čokolády a másla.
Pařížský krém do dortu – těžká pařížská šlehačka
Ačkoliv si pařížský dort můžete připravit i bez krému či šlehačky, nejlépe si jej vychutnáte s těžkou pařížskou šlehačkou nebo pařížským krémem.
Pařížský krém do dortu obvykle obsahuje máslo, zatímco pařížská šlehačka bývá lehčí a zpravidla se skládá ze smetany, cukru a čokolády nebo kakaa.
Pařížský krém do dortu slouží vzhledem ke své konzistenci většinou jako náplň, a to nejen do dortu Paříž, třeba také do pařížských rohlíčků, rolád a dalších receptů. Těžká pařížská šlehačka slouží naopak ke zdobení.