Jahodový cheesecake

Lehký a přitom bohatý cheesecake a zároveň krémový, přitom není hutný. Doplněný naprosto neuvěřitelnou polevou z jahodové omáčky nebo s jahodovým želé. Směle se pusťte do přípravy tohoto lahodného dortu s ovocem.

Základní suroviny na jahodový cheesecake

  • Smetanový sýr – Pro dosažení nejlepších výsledků zvolte kvalitní plnotučný smetanový sýr.
  • Cukr – Pro pečený cheesecake je nejlepší běžný krystalový cukr.
  • Zakysaná smetana – Tajná přísada pro lehký a krémový cheesecake.
  • Jahody – Na omáčku vyberte zralé jahody. Pokud jsou v sezóně, budou chutnat mnohem lépe. Namísto jahodového cheesecake zkuste použít i maliny a připravit malinový cheesecake a pokud je zrovna dýňová sezóna zkuste dýňový cheesecake.
  • Želatina – Pokud se místo jahodového přelivu rozhodnete pro želé.

Jak na korpus pro cheesecake?

Korpus jahodového cheesecaku se nejčastěji připravuje z grahamových sušenek, cukru a rozpuštěného másla. Grahamové sušenky můžeme nahradit karamelovými, čokoládovými atd. – chutím se meze nekladou. V posledních letech jsou oblíbené oreo sušenky, ze kterých si připravíte výtečný oreo cheesecake.

Užitečné tipy na pečení jahodového cheesecake

  • Náplň příliš nešlehejte, protože by se do těsta dostalo příliš mnoho vzduchu. Nadměrné šlehání těsta způsobí, že jahodový cheesecake příliš vykyne a uprostřed se zhroutí.
  • Neotvírejte troubu, abyste se podívali na jahodový cheesecake. Horký vzduch z trouby unikne a do trouby se dostane studený vzduch, který způsobí, že cheesecake spadne nebo popraská.
  • Na přípravu tohoto cheesecake si vyhraďte dostatek času, protože jeho vychladnutí vyžaduje několik hodin.
  • Ideální jsou ingredience pokojové teploty, protože se snáze promíchají, aniž by došlo k jejich náhodnému promíchání. Pokud máte studená vejce, vložte je do mísy s teplou vodou.

TIP: Připravte si doma také Cake pops tvz. pečená dortová lízátka.

Jahodový cheesecake se želatinou
Vynikající kombinace křupavého sušenkového korpusu se smetanovou vrstvou a ovocnou želatinou zachutná každému.

Tradiční jahodový cheesecake – recept

Připravte si tradiční jahodový cheesecake s vynikajícím jahodovým přelivem. Jedná se o skvělý dezert pro každé roční období. Pokud jej připravujete v chladnějších měsících rozhodněte k podávání nevynechejte champurrado!

Ingredience na tradiční jahodový cheesecake

Sušenkový základ jahodového cheesecake

  • 200 g obyčejných sušenek
  • 120 g nesoleného rozpuštěného másla

Tvarohová náplň jahodového cheesecake

  • 500 g změklého smetanového sýra
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g zakysané nebo plnotučné smetany
  • 330 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citrónu
  • 3 vejce při pokojové teplotě

Jahodová poleva na cheesecake

  • 500 g jahod, polovina nakrájená na kostičky a polovina rozpůlená
  • 2 lžíce citrónové šťávy nebo vody (záleží na sladkosti jahod)
  • 110 g bílého cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 lžičky kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody

Postup na jahodový cheesecake

  1. Předehřejeme troubu na 160 °C.
  2. Připravíme si dortovou formu a lehce ji vymažeme máslem. Poté na dno položíme kus papíru na pečení. Připevníme ho do pružinové formy tak, aby přebytečný papír vyčníval.
  3. Máslem vymažeme a vyložíme i boky formy.
  4. Sušenky rozmixujeme na jemnou drť, následně přidáme máslo a krátce mixujeme, dokud se nerozptýlí a nepřipomíná mokrý písek.
  5. Směs přendáme do připravené dortové formy. Pomocí stěrky ji nahrubo rozetřeme po dně a po stěnách.
  6. Pomocí mixéru nebo šlehače vyšleháme krémový sýr do hladka, nejdéle však 20 sekund. (Náplň nechceme provzdušňovat, protože při pečení vzniknou praskliny).
  7. Přidáme mouku a šleháme 5 sekund, dokud se nevstřebá.
  8. Přidáme vanilku, zakysanou smetanu, cukr a citrónovou kůru. Šleháme dokud se nespojí, maximálně 10 sekund.
  9. Přidáme vejce, jedno po druhém. Mezitím šleháme, dokud se opět vše nespojí.
  10. Nalijeme do připraveného korpusu.
  11. Pečeme 55 minut a dort necháme vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky a poté ho necháme ve formě zhruba 4 hodiny v lednici.
  12. Do hrnce vložíme nakrájené jahody, vanilku, cukr a citrónovou šťávu. Promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu.
  13. Vaříme 10 minut dokud se jahody nerozpadnou.
  14. Smícháme kukuřičnou mouku s vodou, přidáme do hrnce a promícháme.
  15. Přidáme rozpůlené jahody a vaříme 1 minutu do změknutí.
  16. Po vychladnutí ji promícháme. Hustotu upravíme malým množstvím vody tak, aby měla správně „sypkou“ konzistenci.
  17. Lžící naneseme na cheesecake tak, aby byl pokryt jednou vrstvou jahod. Půlky jahod otočíme tak, aby byly lícem dolů. Dáme do ledničky na minimálně 2 hodiny.
  18. Nakrájíme a podáváme se zbylou jahodovou omáčkou.
Jahodový cheesecake nepečený
Jahodový cheesecake připravíte snadno i bez trouby.

Recept na jahodový cheesecake nepečený

Postupujte krok za krokem podle našeho receptu na tento snadný tvarohový koláč bez pečení – lahodný letní dezert pro všechny příležitosti. Podávejte s dokonalým ledovým latté a úspěch bude zaručen!

Ingredience na jahodový cheesecake nepečený

  • 250 g sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 600 g plnotučného měkkého sýra
  • 100 g moučkového cukru
  • 280 ml smetany
  • 400 g jahod rozkrojených na poloviny
  • 25 g moučkového cukru

Postup na jahodový cheesecake nepečený

  1. Formu o průměru 23 cm s volným dnem vyložíte papírem na pečení.
  2. Sušenky dejte do plastového sáčku a válečkem je rozdrťte na drobky. Drobky přendejte do mísy a zalijte rozpuštěným máslem.
  3. Důkladně promíchejte a pevně je přitlačte na dno, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Dejte na 1 hodinu do chladničky, aby pevně ztuhly.
  4. Vanilkový lusk podélně rozkrojte na polovinu, špičku nechte neporušenou, aby obě poloviny zůstaly spojené. Podržte špičku lusku a vyškrábněte semínka pomocí hřbetu kuchyňského nože.
  5. Nalijte smetanu do mísy a šlehejte ji elektrickým mixérem, dokud nezačne houstnout do měkkých špiček.
  6. Do samostatné mísy dejte měkký sýr, moučkový cukr a vanilková semínka a šlehejte je 2 minuty elektrickým mixérem, dokud nebudou hladké a nezačnou houstnout.
  7. Přilijte dvojitou smetanu a vmíchejte ji do měkkého sýra. Šleháte, aby byla dostatečně hustá, aby držela tvar, když z ní vyklopíte lžíci dnem vzhůru. Pokud není dostatečně hustá, pokračujte ve šlehání.
  8. Lžící nanášejte na sušenkový základ, začněte od okrajů a postupujte směrem dovnitř, přičemž dbejte na to, aby se v něm netvořily vzduchové bubliny. Hřbetem dezertní lžičky nebo stěrky uhlaďte vršek. Nechte přes noc ztuhnout v chladničce.
  9. Asi 30 minut před podáváním dort přendejte na servírovací talíř. Polovinu jahod rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu s moučkovým cukrem a 1 lžičkou vody a poté je přeceďte.
  10. Zbylé jahody naskládejte na dort a přelijte je pyré.

Jahodový cheesecake se želatinou – recept

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na cheesecake se želatinou. Želatina skvěle doplní upečenou smetanovou náplň a sušenkový základ.

Ingredience na jahodový cheesecake se želatinou

  • 50 g sušenek
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce želatiny v prášku
  • 175 ml horké vroucí vody
  • 250 g smetanového sýra, změklé na pokojovou teplotu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 45 g moučkového cukru
  • 5 jahod
  • 90 g jahodového želé
  • 175 ml vroucí vody
  • 175 ml studené vody

Postup na jahodový cheesecake s želatinou

  1. Ve velké míse smíchejte sušenky a rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Sušenkovou směs nalijte na plech a plochou stěrkou zarovnejte krustu. Nechte chladit v lednici asi hodinu, nebo dokud kůrka neztuhne.
  2. Želatinový prášek rozpustíme v misce s horkou vodou, necháme několik minut vychladnout.
  3. Mezitím do elektrického mixéru přidejte změklý smetanový sýr, vanilku a cukr. Šlehejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  4. Po částech přidávejte vychlazenou želatinovou směs a šlehejte, dokud není těsto hladké.
  5. Vidličkou propíchejte otvory po celém sušenkovém základu. Na sušenkový základ nalijte tvarohovou směs. Do tvarohové směsi naaranžujte a vtlačte 9 půlek jahod a každou jahodu nechte jemně zapadnout.
  6. Nechte vychladit v chladničce alespoň čtyři hodiny nebo přes noc.
  7. Do misky přidejte želé v prášku a vařící vodu. Šlehejte, aby se krystalky želé zcela rozpustily, a poté přidejte studenou vodu.
  8. Vychladlou želé směs opatrně nalijte na vrstvu tvarohu. Vraťte do lednice a nechte několik hodin chladit, dokud želé neztuhne.
  9. Při podávání tvarohový koláč rozdělte a nakrájejte na 9 stejných dílů. Každý plátek otřete kuchyňskou utěrkou a čepel nože namočte do vody. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu několika dnů.
Jahodový dort se želatinou
Jahodový dort se želatinou je skvělým dezertem pro každou příležitost.

Jahodový cheesecake nepečený – recept

Nádherný nepečený tvarohový koláč s jahodovým želé. Osvěžující jahodové želé se dokonale snoubí s hladkým a krémovým tvarohovým koláčem, který leží na skořicové krustě z grahamových sušenek.

Ingredience na jahodový cheesecake nepečený

Ingredience na korpus jahodového cheesecake

  • 1 hrnek grahamových sušenek
  • 15 g světlého hnědého cukru
  • 1 g skořice
  • 1 g soli
  • 50 g nesoleného másla

Ingredience na smetanová vrstvu jahodového cheesecake

  • 225 g smetanového sýra
  • 45 g krystalového cukru
  • 30 g zakysané smetany
  • 8 g moučkového cukru
  • 1 g soli
  • ¼ lžičky citronové šťávy
  • 5 g vanilkového extraktu
  • 125 g husté smetany ke šlehání

Ingredience na jahodové želé

  • 300 g nakrájených jahod
  • 30 g krystalového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 balíček želatiny v prášku + ¼ šálku studené vody

Ingredience na citronové želé

  • 1 balení želatiny v prášku + ¼ šálku 60 ml studené vody
  • 50 g krystalového cukru
  • 30 g citronové šťávy
  • 250 ml vody
  • 10-15 malých jahod

Postup na sušenkový korpus jahodového cheesecake

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a přitiskněte papír k formě pomocí másla.
  2. Pomocí kuchyňského robotu rozdrťte grahamové sušenky na drobky. Případně můžete grahamové sušenky vložit do velkého zipového sáčku a rozdrtit je válečkem na těsto.
  3. Do směsi přidejte hnědý cukr, skořici a sůl – promíchejte.
  4. Máslo opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě asi 15-30 sekund. Přilijte směs grahamových sušenek a důkladně promíchejte.
  5. Navrstvěte na pánev. Směs naberte do připravené dortové formy. Pevně ji přitlačte, abyste vytvořili rovnou a rovnoměrnou vrstvu.

Postup na smetanovou vrstvu jahodového cheesecake

  1. Smetanový sýr a cukr ušlehejte. Ve středně velké míse ručním elektrickým mixérem vyšlehejte při střední rychlosti smetanový sýr a krystalový cukr dohromady do hladké a krémové konzistence.
  2. Přidejte ochucující přísady. Přidejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, sůl, citronovou šťávu a vanilkový extrakt – vyšlehejte do hladka.
  3. Do studené mísy nalijte studenou hustou smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud nevzniknou tuhé špičky. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali. Pokud šlehání přeženete, získá šlehačka hustou máslovou konzistenci.
  4. Šlehačku vlijte do smetanové směsi a jemně stěrkou míchejte, dokud se nespojí.
  5. Nahoru přidejte krustu z grahamových sušenek. Pomocí stěrky uhlaďte tvarohový koláč do rovnoměrné vrstvy. Několikrát poklepejte pánví o pult, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Chlaďte v mrazáku po dobu 1 hodiny.

Postup na jahodové a citronové želé

  1. V malém hrnci smíchejte nakrájené jahody, cukr krystal a citronovou šťávu a vařte na středně nízkém ohni, dokud se jahody nerozvaří a nebudou vypadat jako jablečná omáčka. Trvá to asi 10-15 minut. Jahodovou omáčku přecedíme do žáruvzdorné misky.
  2. Zatímco se jahody vaří, odměřte v misce ¼ šálku studené vody. Posypte ji práškovou želatinou a pak ji promíchejte. Směs nechte 5 minut odstát, dokud želatina neabsorbuje vodu a nezačne žbluňkat.
  3. Želatinu vmíchejte do teplé jahodové omáčky. Teplou jahodovou omáčku přelejeme do velké mísy. Přidejte želatinovou směs a promíchejte. Při přidávání želatiny dbejte na to, aby byla jahodová omáčka teplá a ne vařící.
  4. Jahodovou želatinovou směs nechte 5 minut vychladnout. Vyndejte cheesecake z mrazáku a opatrně na něj nalijte jahodovou želatinu. Vytvořte případné bublinky. Vložte cheesecake na 1 hodinu do chladničky.
  5. Uvařte citronovou želatinu. V malém hrnci smíchejte citronovou šťávu, cukr a vodu. Vařte na středně nízké teplotě a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  6. Zatímco se limonáda zahřívá, odměřte ¼ šálku studené vody, nasypte na ni želatinový prášek a promíchejte. Směs nechte 5 minut odstát, dokud želatina nevstřebá vodu.
  7. Vyjměte cheesecake z chladničky, po okrajích a uprostřed vyložte jahodami. Opatrně nalijte tolik želatiny, aby pokryla spodní polovinu jahod. Vraťte koláč na 1 hodinu do chladničky, aby ztuhl. To proto, aby jahody neplavaly.
  8. Nalijte zbytek citronového želé. Jakmile želé trochu ztuhne, nalijte na něj zbývající želé. Před vyjmutím dortu z formy jej nechte chladit v chladničce alespoň 12 hodin nebo přes noc.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang