Lehký a přitom bohatý cheesecake a zároveň krémový, přitom není hutný. Doplněný naprosto neuvěřitelnou polevou z jahodové omáčky.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba pečení: 55 minut
  • Doba chlazení: 6 hodin
  • Celkem: 7 hodin 25 minut

Ingredience

Sušenkový základ koláče

  • 200 g obyčejných sušenek
  • 120 g nesoleného rozpuštěného másla

Tvarohová náplň

  • 500 g změklého smetanového sýra
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g zakysané nebo plnotučné smetany
  • 330 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citrónu
  • 3 vejce při pokojové teplotě

Jahodová poleva

  • 500 g jahod, polovina nakrájená na kostičky a polovina rozpůlená
  • 2 lžíce citrónové šťávy nebo vody (záleží na sladkosti jahod)
  • 110 g bílého cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 lžičky kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 160 °C.
  2. Připravíme si dortovou formu. Obrátíme dno dolů a lehce ho vymažeme máslem. Poté na dno položíme kus papíru na pečení. Připevníme ho do pružinové formy tak, aby přebytečný papír vyčníval.
  3. Máslem vymažeme a vyložíme i boky formy.

Sušenkový základ koláče

  1. Sušenky nahrubo rozlámeme a vložíme do kuchyňského robotu.
  2. Rozmixujeme je na jemnou drť, následně přidáme máslo a krátce mixujeme, dokud se nerozpýlí a nepřipomíná mokrý písek.
  3. Směs nalijeme do připravené dortové formy. Pomocí stěrky ji nahrubo rozetřeme po dně a po stěnách.
  4. Směs vytlačíme nahoru po stěnách formy téměř až k vrcholu a srovnáme dno.

Tvarohová náplň

  1. Pomocí mixéru nebo šlehače vyšleháme krémový sýr do hladka, nejdéle však 20 sekund. (Náplň nechceme provzdušňovat, protože při pečení vzniknou praskliny).
  2. Přidáme mouku a šleháme 5 sekund dokud se nevstřebá.
  3. Přidáme vanilku, zakysanou smetanu, cukr a citrónovou kůru. Šleháme dokud se nespojí, maximálně 10 sekund.
  4. Přidáme vejce jedno po druhém. Mezitím šleháme, dokud se opět vše nespojí.
  5. Nalijeme do připraveného korpusu.
  6. Pečeme 55 minut. Povrch by měl být velmi světle zlatohnědý, nepopraskaný a téměř dokonale rovný. Při jemném zatřesení by se měl mírně pohupovat.
  7. Dort necháme vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky na 20 cm a poté ho necháme ve formě zhruba 4 hodiny v lednici.
  8. Odstraníme boky. Pomocí převislého papíru sundáme cheesecake z dortové formy. Poté cheesecake sundáme z papíru.

Jahodová poleva

  1. Do hrnce vložíme nakrájené jahody, vanilku, cukr a citrónovou šťávu. Promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu.
  2. Vaříme 10 minut dokud se jahody nerozpadnou.
  3. Smícháme kukuřičnou mouku s vodou, přidáme do hrnce a promícháme.
  4. Přidáme rozpůlené jahody a vaříme 1 minutu do změknutí.
  5. Poleva by měla být sirupovitá. Sundáme ji ze sporáku a necháme vychladnout. Po vychladnutí zhoustne.
  6. Po vychladnutí ji promícháme. Hustotu upravíme malým množstvím vody tak, aby měla správně „sypkou“ konzistenci.
  7. Lžící naneseme na cheesecake tak, aby byl pokryt jednou vrstvou jahod. Půlky jahod otočíme tak, aby byly lícem dolů. Dáme do ledničky na minimálně 2 hodiny.
  8. Nakrájíme a podáváme se zbylou jahodovou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang