Mascarpone je italský krémový sýr, který se stal oblíbenou ingrediencí v mnoha dezertech po celém světě. Jeho jemná a krémová konzistence, spolu s bohatou chutí, z něj činí ideální základ pro různé druhy krémů. Ať už připravujete dort, tiramisu nebo jen jednoduchý dezert do skleničky, krém z mascarpone vždy dodá vašim sladkostem ten správný šmrnc.
Mascarpone, respektive krém z mascarpone, nabízí celou spoustu možností využití. Je jen na vás, zda si připravíte domácí mascarpone, nebo si jej koupíte v obchodě.
Shrnutí článku
Pevné krémy z mascarpone – krémy z mascarpone a tvarohu nebo šlehačky jsou skvělou volbou do dezertů, pudinků nebo pohárů
Ovocné dorty z mascarpone – ovocná hlavní přísada do dortů z mascarpone může celý dezert odlehčit a v případě sezónního ovoce z něj udělat dokonalý letní dezert
Recept na tiramisu – jeden z nejoblíbenějších dezertů z mascarpone je určitě tiramisu. Jeho příprava se může zdát složitá, nicméně opak je pravdou
Mezi nejlepší recepty z mascarpone, které si můžete připravit doma, patří například broskvový jednoduchý dort s mascarpone, připravit si můžete také řadu nepečených dortů s mascarpone – například nepečený cheesecake – nepečený dort s mascarpone. Zaručeně vám bude chutnat třeba i mandlový dort s mascarpone a malinami.
Pevný krém z mascarpone a tvarohu – recept
Pevný krém z mascarpone je výbornou přísadou do nejrůznějších dezertů. Jak si doma připravit krém z mascarpone a tvarohu?
Ingredience
- 500 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 250 ml tučné smetany ke šlehání
- 2 balení vanilkového cukru
Postup
- Mascarpone důkladně prošlehejte s tvarohem.
- Přisypejte vanilkový cukr a opět promíchejte.
- V samostatné míse vyšlehejte smetanu na nejnižší stupeň a po troškách ji přidejte do směsi tvarohu a mascarpone.
- Nechte ztuhnout a vychladit v ledničce – klidně i přes noc.
Pevný krém z mascarpone a šlehačky – recept
Vyrobte si doma nadýchaný, jemný a přesto pevný krém z mascarpone a šlehačky. Výborně se hodí do dezertů, nebo třeba také na pudink nebo ovocné poháry.
Ingredience
- 1/2 šálku plnotučné smetany ke šlehání (nejméně 30% tuku, studené přímo z lednice)
- 1/4 šálku moučkového cukru (prosátého)
- 1/2 šálku + 1 lžíce mascarpone (pokojová teplota
- 1/2 lžičky vanilky
Postup
- Ve středně velké míse šlehejte smetanu s cukrem, dokud se neobjeví husté špičky (velmi husté).
- Ve střední míse vyšlehejte (stejnými šlehači) mascarpone a vanilku do hladké a krémové konzistence.
- Přidejte šlehačku ke směsi mascarpone a silně šlehejte do hladka. Nepřehánějte to s mícháním. Použijte jako polevu na dorty nebo čerstvé ovoce.
Narozeninový dort s mascarpone a ovocem – recept
Narozeniny nemusíte nutně slavit jen s čokoládovými dorty. Co takhle vyzkoušet narozeninový dort s mascarpone a ovocem?
Ingredience
- 1 hrnek nesoleného másla, změklého
- 1 šálek bílého krystalového cukru
- 230 g sýra mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek plnotučného mléka, vlažný
- 6 bílků
- 2 šálky hladké mouky
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- citronová kůra ze 2 velkých citronů
- 1 šálek čerstvých bobulí
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 šálky bobulovitého ovoce na náplň
Na polevu
- 250 g mascarpone, chlazeného
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 šálky moučkového cukru
- 1 šálek husté smetany, dobře vychlazený
- kůra z 1 velkého citronu
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vyložte tři kulaté dortové formy a vymažte boky.
- Máslo nechte asi 30 minut změknout při pokojové teplotě. Sýr mascarpone nechte změknout pouze 10 až 15 minut! Pokud je příliš teplý, může se oddělit.
- Nejprve připravte dortové těsto. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, změklý sýr mascarpone, cukr a vanilku na středně vysoké rychlosti po dobu 2 až 3 minut, dokud nevznikne krém.
- V samostatné míse šlehejte bílky při vysokých otáčkách 4 až 5 minut, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Přidejte bílky do těsta a opatrně je vmíchejte. Vlijte do něj vlažné mléko, nicméně nemíchejte ho; přimícháte ho spolu s moukou.
- V této chvíli bude těsto vypadat, jako by se oddělilo nebo srazilo – nepanikařte! Stává se to proto, že se mléčné tuky v másle srážejí. Vrstvy dortu budou v pořádku.
- V samostatné míse smíchejte suché přísady: mouku, prášek do pečiva a sůl. Suché přísady prosejeme do těsta a pak je jemně a důkladně prošlehejte a mícháme jen do té doby, než se mouka zapracuje.
- V malé misce promíchejte rozmixované ovoce s kukuřičným škrobem, dokud se ovoce dobře neobalí. Ovoce a citronovou kůru přidejte do těsta a opatrně jej vmíchejte. Těsto rovnoměrně rozdělte do tří forem.
- Pečte v předehřáté troubě 28 až 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá. Vyjměte dortové vrstvy z trouby, nechte je 5 minut vychladnout ve formách a poté je zcela zchlaďte na drátěné mřížce.
- Po vychladnutí vrstev připravte krémovou polevu. Sýr mascarpone (z lednice) a vanilku vložte do mísy a minutu šlehejte při vysokých otáčkách, dokud sýr nebude hladký a krémový.
- V samostatné míse připravte šlehačku. Vychlazenou smetanu nalijte do mísy mixéru a přidejte moučkový cukr. Šlehejte při vysokých otáčkách 3 až 4 minuty, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Přidejte sýrovou směs a citronovou kůru a šlehejte asi 30 sekund až minutu, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Polevu uchovávejte v chladu, dokud nebudete připraveni sestavit dort.
- Sestavení dortu: při sestavování dortu nejprve zarovnejte vršky vrstev dortu v případě potřeby zubatým nožem. Každou vrstvu potřete velmi štědrým množstvím mascarpone polevy a mezi vrstvy přidejte směs ovoce.
- Na vnější stranu dortu naneste drobenku polevy a dejte na 15 až 20 minut do chladničky. Na vrchní část a boky dortu naneste další polevu a ozdobte ho bobulemi. Dort si můžete vychutnat ihned nebo ho nechat přes noc v chladničce.
Jahodový dort s mascarpone – recept
Milovníci lesních plodů a mascarpone zajisté ocení tento vynikající jahodový dort s mascarpone.
Ingredience
- 2 šálky (240 g) mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 8 lžic (113 g) nesoleného másla, změklého
- 1 šálek (198 g) krystalového cukru
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 3/4 šálku (170 g) zakysané smetany
Na náplň
- 2 šálky (454 g) tučné smetany
- 1 šálek (198 g) krystalového cukru, rozdělený
- 1 lžička instantního želé
- 1 a 1/2 šálku (341 g) sýra mascarpone
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky pomerančového oleje nebo 1 lžíce (14 g) pomerančové kůry (nastrouhaná kůra)
- 2 lžíce (57 g) pomerančového likéru (např. Triple Sec, Cointreau nebo Grand Marnier), volitelně
- 2 čtvrtky (907 g) jahod, zbavených listů
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte vhodnou formu.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce; po přidání druhého vejce zastavte a oškrábejte stěny a dno mísy a krátce promíchejte, aby se do ní dostaly lepkavé zbytky. Vmíchejte vanilku.
- Přidejte suché přísady do těsta střídavě se zakysanou smetanou a míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto rozetřete do připravené formy a stěrkou nebo nožem zarovnejte povrch.
- Dort pečte 40 až 45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout. Tenkou čepelí přejeďte po okraji, abyste ho uvolnili ze stran, pak odklopte pružinovou formu a koláč vyjměte. Přeneste jej na mřížku, aby zcela vychladl.
- Vyšlehejte hustou smetanu, dokud se nevytvoří měkké špičky. Smíchejte 1/3 šálku (66 g) cukru a želatiny a přidejte do krému. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Odeberte 1 a 1/2 hrnku šlehačky a dejte ji stranou na ozdobu. V samostatné míse vyšlehejte mascarpone se zbývajícím cukrem, vanilkou, pomerančovým olejem a likérem dohladka. Šlehačku vmíchejte do směsi.
- Sestavení dortu: Dort rozdělte vroubkovaným nožem vodorovně na poloviny. Vrchní polovinu vyjměte a dejte stranou. Spodní polovinu vraťte na dno pružinové formy.
- Vraťte boky formy a dort uzavřete. Jahody rozkrojte svisle napůl a položte je na vrchol dortu tak, aby se řezné strany opíraly o stěny formy.
- Střed dortu naplňte celými jahodami a jejich vršky seřízněte tak, aby byly kratší než okraj formy. Rozetřete náplň na bobule a poklepejte pánví o pult, abyste vyplnili případné mezery.
- Vrchní vrstvu přiklopte řeznou stranou dolů. Vrchní část dortu potřete trubičkou nebo rozetřete rezervovanou šlehačku. V případě potřeby ozdobte dalšími jahodami.
- Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete dort podávat ještě v den jeho přípravy. Zbytky dortu skladujte dobře zabalené v chladničce až jeden nebo dva dny.
Dezert do skleničky z mascarpone – recept
Připravit si můžete také báječný dezert do skleničky s mascarpone. Jedná se chutnou sladkou svačinku.
Ingredience
- 250 g mascarpone
- 100 g obyčejného jogurtu
- 100 g jahod
- 250 g sušenek nebo jiných čokoládových sušenek
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Postup
- V míse smíchejte mascarpone a obyčejný jogurt.
- Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
- Sušenky vložte do sáčku na mrazení a rozdrťte je pomocí válečku.
- Sušenkovou směs dejte na dno sklenic.
- Jahody opláchněte a podélně rozkrojte, podle velikosti je nakrájejte na plátky nebo rozpulte.
- Jahody pokládejte na sušenkový základ vzpřímeně v malých rozestupech tak, aby přilnuly ke sklenici.
- Do sklenic nalijte krém z mascarpone a dezert ve sklenici je hotový.
- Dezert až do podávání uchovávejte v chladničce nebo si ho vychutnejte ihned.
Piškotový dort s mascarpone – recept
Jemňoučké mascarpone se výborně hodí snad do všech dezertů. Vyzkoušejte třeba tento nadýchaný piškotový dort s mascarpone.
Ingredience
- 1 hrnek másla pokojové teploty
- 1/2 šálku ztuženého tuku
- 250 g mascarpone pokojové teploty
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 3 šálky bílého cukru
- 3 šálky univerzální mouky doporučeno
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička máslového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
Postup
- Formu na biskupský chlebíček vymažte a vysypejte cukrem. Předehřejte troubu na 165 °C.
- V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo, ztužovač a mascarpone do hladka.
- Přidejte cukr a šlehejte do nadýchané konzistence, směs mírně zesvětlí barvu.
- Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání šlehejte.
- Do směsi pomalu přidejte mouku a spojte.
- Přidejte vanilkový, máslový a mandlový extrakt a spojte.
- Lžící vložte těsto do připravené formy. Pečte 1 hodinu a 15 až 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Před vyklopením na servírovací tác nechte 15 minut vychladnout na desce na mřížce. Před přikrytím nechte zcela vychladnout.
Nejlepší krém z mascarpone – tiramisu recept
Máte rádi italské dezerty? Pak byste zaručeně měli vyzkoušet nejlepší krém z mascarpone a tím je tiramisu.
Ingredience
- 360 g husté smetany ke šlehání
- 230 g sýra mascarpone, pokojová teplota
- 67 g krystalového cukru
- 4 g vanilkového extraktu
- 355 g studeného espressa
- 45 g likéru s kávovou příchutí , volitelně (značky Kahlua nebo DaVinci)
- 1 balení cukrářských piškotů
- kakaový prášek na posypání povrchu
Postup
- Přidejte smetanu ke šlehání do mísy a šlehejte na střední rychlost elektrickým mixérem (nebo použijte stojanový mixér). Pomalu přidávejte cukr a vanilku a pokračujte ve šlehání, dokud nevzniknou tuhé špičky.
- Přidejte sýr mascarpone a míchejte, dokud se nespojí. Odstavte.
- Do mělké mísy přidejte kávu a likér. Namočte piškoty zlehka do kávy a položte je v jedné vrstvě na dno formy na řezy.
- Navrch uhlaďte polovinu mascarpone směsi. Přidejte další vrstvu namočených piškotů. Navrch uhlaďte zbývající mascarpone krém.
- Povrch bohatě poprašte kakaovým práškem. Před podáváním uložte do chladničky alespoň na 3-4 hodiny nebo až na noc.
Mascarpone je skutečně univerzální ingredience, která dokáže povýšit každý dezert na nejlepší krém z mascarpone. Ať už se rozhodnete pro klasické tiramisu, svěží ovocný krém nebo něco úplně jiného, věříme, že si užijete jak přípravu, tak i samotné ochutnávání.