Krémový domácí sýr mascarpone je snadný recept, který je zábavné vyrábět přímo ve vaší kuchyni – použijte ho do nejrůznějších autentických italských receptů, sladkých i slaných – a ušetřete při tom spoustu peněz!

Mascarpone, krémový italský měkký sýr, je špičkový produkt. Je těžké ho sehnat, a když už ho najdete, je drahý. Pravděpodobně ho znáte jako zásadní přísadu do Tiramisu a lze ho přidávat i do rizota, aby mu krém dodal bohatý nádech. Nebo ho smíchat se šlehačkou jako polevu na lívance či jej přidat do zmrzliny.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Chlazení: 30 minut
  • Celkem: 45 minut

Inredience

  • 2 šálky tučné smetany, nepasterizované
  • 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup

Nalijte smetanu do malého hrnce se silným dnem a zahřívejte ji na střední teplotu. Smetanu zahřívejte opatrně, aby se nepřipálila. Přidejte citronovou šťávu a za mírného míchání zahřívejte smetanu dalších 5 minut. Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu, což bude trvat asi půl hodiny.

Sceďte, aby se zachytila odkapávající syrovátka. Volně přikryjte igelitem a dejte na 8 hodin do chladničky, než bude připraven k použití. Mascarpone vydrží v ledničce přibližně týden.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang