
Krémový domácí sýr mascarpone je snadný recept, který je zábavné vyrábět přímo ve vaší kuchyni – použijte ho do nejrůznějších autentických italských receptů, sladkých i slaných – a ušetřete při tom spoustu peněz!
Mascarpone, krémový italský měkký sýr, je špičkový produkt. Je těžké ho sehnat, a když už ho najdete, je drahý. Pravděpodobně ho znáte jako zásadní přísadu do Tiramisu nebo dalších dezertů z mascarpone, a lze ho přidávat i do rizota, aby mu krém dodal bohatý nádech. Nebo ho smíchat se šlehačkou jako polevu na lívance či jej přidat do zmrzliny. Domácí mascarpone můžete použít také na citronový dort s mascarpone.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Chlazení: 30 minut
- Celkem: 45 minut
Inredience
- 2 šálky tučné smetany, nepasterizované
- 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup
Nalijte smetanu do malého hrnce se silným dnem a zahřívejte ji na střední teplotu. Smetanu zahřívejte opatrně, aby se nepřipálila. Přidejte citronovou šťávu a za mírného míchání zahřívejte smetanu dalších 5 minut. Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu, což bude trvat asi půl hodiny.
Sceďte, aby se zachytila odkapávající syrovátka. Volně přikryjte igelitem a dejte na 8 hodin do chladničky, než bude připraven k použití. Mascarpone vydrží v ledničce přibližně týden.