Nejlepší ostružinový koláč všech dob. Celomáslová krusta, spousta ostružin, okořeněný trochou citronu, skořice a mandlového extraktu. K čerstvě upečenému koláči podávejte makové mléko.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 60 minut
- Celkem: 1 hodina 20 minut
Ingredience
- Koláčové těsto na horní a spodní kůrku
- 5 až 6 šálků ostružin, opláchnutých, očištěných a osušených
- 1/2 až 3/4 šálku cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- 4 až 6 lžic kukuřičného škrobu, mouky nebo mleté instantní tapioky
Postup
- Vložte ostružiny, cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, skořici, mandlový extrakt a kukuřičný škrob/mouku/nebo mletou instantní tapioku do velké mísy. Jemně je přimíchejte, aby se všechny dobře obalily cukrem. Nechte 30 minut odstát.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Stojan umístěte doprostřed trouby.
- Měli byste mít dvě kuličky koláčového těsta, jednu na spodní kůrku, druhou na horní kůrku.
- Jednu z koulí koláčového těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu. Těstem vyložte dno koláčové formy. Zatímco budete válet horní těsto, dejte ho vychladit do lednice.
- Vyválejte druhou kouli koláčového těsta na horní kůrku. Vrchní kůrku můžete ponechat jako jeden celistvý kotouč nebo těsto nakrájet na proužky pro mřížkovou kůrku.
- Lžíci bobulové směsi vložte do koláčové misky vyložené těstem. Pro mřížkový povrch protkejte proužky koláčového těsta přes vrchol koláčové misky naplněné ovocem.
- Pro celistvou vrchní část položte na koláč druhou rozválenou placku z koláčového těsta. Konce proužků přitiskněte k okraji spodní kůrky. Pomocí nůžek zastřihněte okraje.
- Okraje přeložte zpět přes sebe a prsty zmačkejte, aby se okraje utěsnily. Používáte-li pevnou vrchní kůrku, několikrát ji nařízněte ostrým nožem, abyste vytvořili větrací otvory pro únik páry.
- Koláč položte na prostřední rošt trouby. Na spodní rošt položte plech na pečení, aby se zachytily šťávy, které by mohly během pečení z koláče vytékat.
- Koláč pečte ve dvou fázích. Nejprve ho pečte 30 minut při teplotě 200 °C.
- Poté koláč přikryjte alobalem, aby se okraje a vrchní část koláče příliš nepřipálily. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut, nebo dokud se koláč nepřipálí a náplň nezačne bublat.
- Vyjměte koláč z trouby a položte jej na drátěnou mřížku. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.